Waarom de iPhone 14 het einde van de simkaart inluidt

Waarom de iPhone 14 het einde van de simkaart inluidt

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

In de Verenigde Staten verschijnt de iPhone 14 zonder een simkaartslot en hij werkt dus exclusief met eSIM. Het is een pril begin dat waarschijnlijk zal eindigen met de verdwijning van fysieke simkaarten in telefoons.

Het einde van de simkaart

Jullie zien elkaar veel te weinig: jij en de simkaart van je telefoon. Haal ze nog eens uit je telefoon en bekijk je fysieke simkaart nog eens goed, want de lancering van de iPhone 14 leert ons dat ze geen lang leven meer voor de boeg heeft. In de VS zijn consumenten voor het eerst volledig op eSIM aangewezen wanneer ze straks de iPhone 14 in handen krijgen.

Hoewel we nog niet verwachten dat morgen alle telefoons exclusief met eSIM werken, lijkt het er wel op dat de overstap naar elektronische simkaarten is begonnen. eSIM brengt namelijk voordelen voor zowel de fabrikanten van telefoons als voor consumenten. Een fysiek simkaartslot neemt kostbare ruimte in onder de behuizing van smartphones, en die plaats willen smartphonemerken graag voor andere technologie gebruiken. Anderzijds kunnen gebruikers met eSIM makkelijker naar een andere provider overstappen en je kan makkelijk meerdere telefoonnummers tegelijk gebruiken op één telefoon.

Toch draagt eSIM ook nadelen met zich mee. Elke provider heeft wel zijn eigen systeem voor klanten die hun nummer willen overdragen naar een andere smartphone. Daarnaast heeft Android nog geen uniform systeem waarmee je je telefoonnummer makkelijker kan overdragen. Zowel Google als Samsung bieden op dit moment eigen features aan die dat mogelijk maken.

Gerelateerde artikelen

eSIM in Nederland

Het is niet de eerste keer dat Apple het einde inluidt van een standaard voor telefoons. Heel wat Android-concurrenten dreven de spot met Apple toen iPhones niet langer met een 3,5 mm audiojack kwamen. Vandaag is de poort bij nagenoeg elk Android-vlaggenschip verdwenen. En verwacht wordt dat de overschakeling op eSIM nog minder tegenwerking krijgt.

In Nederland werken de meeste providers al met de technologie. Het is onder meer beschikbaar voor klanten van: T-Mobile, Simyo, KPN en Vodafone. We bespraken al uitgebreid de voor- en nadelen van de nieuwe standaard. Qualcomm heef bovendien nog een meer compacte oplossing voorgesteld vergeleken met de gewone eSIM-chip

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk