Samsung 2025? Maak nu kans op een Music Frame t.w.v. €449!

Google-personeel: ‘Ethiek bij snelle ontwikkeling AI baart ons zorgen’

Laura Jenny
Laura Jenny
20 april 2023, 14:32
2 min leestijd
Google-personeel: ‘Ethiek bij snelle ontwikkeling AI baart ons zorgen’

Lees verder na de advertentie.

Het personeel van Google heeft zijn zorgen geuit over de ethische vraagstukken die komen kijken bij de ontwikkeling van AI (artificial intelligence). Juist omdat kunstmatige intelligentietools nu als paddenstoelen uit de grond schieten, zetten zij hun vraagtekens bij de ethiek. Met andere woorden: is er er wel naar alle facetten en gevolgen gekeken bij de ontwikkeling van die kunstmatige intelligentie? En niet in het algemeen: Google-medewerkers maken zich zorgen over de ontwikkeling van nieuwe kunstmatige intelligentie bij Google zelf.

Chatbot Bard

Toen Google net zijn AI-tool Bard onthulde, klonken er ook al twijfels bij het personeel over de snelheid waarmee de aankondiging gepaard ging. Nu horen we weer twijfels van die kant. Medewerkers merken op dat Google misschien niet voorzichtig genoeg werkt wanneer het gaat om de ontwikkeling van nieuwe kunstmatige intelligentie.

Bloomberg laat dat weten na gesprekken te hebben gevoerd met het personeel. Het denkt dat Google iets te rap wil zijn om de concurrentie voor te blijven en in die haast wat slordig is. Of vooral: niet de juiste ethische vragen stelt bij het ontwikkelen ervan. Het gaat zelfs zo ver dat de afdeling die verantwoordelijk is voor ethische kwesties bij software-ontwikkeling, is opgedragen vooral niet in de weg te lopen. 

Ze worden zo te horen meer gezien als blok aan het been van ontwikkelaars, dan een belangrijke afdeling die dingen kan toevoegen. Zo moesten de mensen van het team vooral niet zomaar AI-projecten stilleggen. Dit schijnt allemaal te zijn begonnen toen het team aangaf dat het wel duidelijk wil maken dat de tools nog in een experimentele fase zitten, om zo meer begrip te krijgen als er fouten in de AI zitten. Op zich een nobel doel, maar daar zaten hun collega’s blijkbaar niet op te wachten. De kindvriendelijkheidsscore die ooit 100 procent moet zijn, mag nu ook 99 procent zijn en zo worden er meer hoge standaarden losgelaten.

AI-ontwikkelingen bij Google

Google voelt de hete adem van ChatGPT in de nek: de tool is al diverse malen de ‘toekomstige Google’ genoemd en dat is ongetwijfeld niet leuk om te horen. Hierop heeft Google al diverse kunstmatige intelligentietoepassingen aangekondigd en hoewel er eigenlijk nagenoeg geen enkele tool al breed en openbaar beschikbaar is, blijkt het achter de schermen toch wat zorgen in de hand te werken. Een van de medewerkerse noemd Bard zelfs een pathologische leugenaar. De informatie is vaak niet correct en dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen.

Waarschijnlijk horen we in mei tijdens Google I/O meer over de AI-mogelijkheden van het bedrijf. De problemen komen hier ongetwijfeld niet in naar voren, maar het is goed om te weten dat dit soort dingen mogelijk wel spelen op de achtergrond.

Maak jij je zorgen over de snelle ontwikkeling van kunstmatige intelligentie? Laat het nu weten in de reacties.

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

13

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

22 april 2023, 12:35

Het kan voor kwaad en goed gebruikt worden. Het wordt met name voor slecht gebruikt. Het is al langer in ons leven dan wij weten/beseffen.

22 april 2023, 10:15

Natuurlijk zeggen ze dat nu ze het niet bij kunnen houden

21 april 2023, 14:39

Google zou zich niet mogen laten opjagen door chatGPT of andere concurrentie. Ik moet steeds aan die fabel over de haas en de schildpad denken. Laat microsoft en chatGTP gerust de haas zijn, ik ga liever in zee met een bedachtzame, rustige schildpad. Ethische kwesties blijven belangrijk en je moet zelf als gebruiker ook blijven nadenken en wat houdt je tegen om meerdere zoekmachines of dergelijke om advies te vragen? Voor medische kwesties raadpleeg je beter een arts dan Google of bing, voor wetenschapsvragen ga je beter te rade bij specialisten dan bij chatGPT of dergelijke. Blijf zelf ook nadenken, dat helpt ook.

21 april 2023, 12:43

De ironie; Google personeel die zich zorgen gaat maken over dit soort dingen.
“Google voelt de hete adem van ChatGPT in de nek: de tool is al diverse malen de ‘toekomstige Google’ genoemd” kan je natuurlijk op meerere manieren opvatten.
Eerst natuurlijk het misbruik/ gebruik van persoonlijke gegevens. Google heeft hier de toon mee gezet.
Ten tweede is Google nu toonaangevend met haar zoekmachine. Die positie willen ze natuurlijk niet kwijt.

20 april 2023, 22:10

Nee, ik maak me meer zorgen over dat de mensen en vooral de jeugd er zoveel vertrouwen in hebben. Het is makkelijk om dingen veel nauwkeuriger op te zoeken b.v. als je niet weet hoe het heet , het gewoon kan omschrijven en je krijgt voorbeelden en antwoorden. Maar als je dingen die wel of niet kunnen of zelfs antwoorden op vragen die een beetje duister zijn, kan vragen en daar ook op vertrouwd, dan kan het linke soep worden.
Zolang je het als handig hulpmiddel voor zoeken blijft zien en niet als je morele kompas voor je levens beslissingen en er geen rechten aan verleend dan zou het goed moeten komen.