Google I/O 2018: dit kun je allemaal verwachten

Google I/O 2018: dit kun je allemaal verwachten

Google I/O 

Google I/O is een groots event speciaal voor ontwikkelaars. Zij kunnen daar diverse bijeenkomsten en keynotes bijwonen om op de hoogte te worden gebracht van de nieuwste snufjes en technieken van Google. Google I/O is natuurlijk voor gebruikers ook erg interessant aangezien er vele nieuwe Android-gerelateerde zaken worden aangekondigd en er ontwikkelingen worden getoond die een inkijkje geven in wat er nog allemaal aan zit te komen.

Google I/O 2018 vindt dit jaar plaats van 8 tot en met 10 mei en we hebben alvast een aantal verwachtingen omtrent dit event op een rij gezet.

Android P

De previewversie van Android P is begin maart aangekondigd. Google toonde in deze versie onder andere rijkere notificaties in Reply-stijl, betere ondersteuning voor de scherminkeping en Slices. Uiteraard is er ook al heel veel informatie in de code van Android P opgedoken.

Zo zouden de Pixel en Pixel 2 in deze versie standaard ondersteuning voor Bluetooth-gehoorapparaten krijgen en zouden de bestaande drie navigatieknoppen vervangen worden door een terugknop en een gesture om naar home te gaan. Ook worden de notificaties in Android P een stuk uitgebreider door de toevoeging van afbeeldingen en slimme reacties à la Reply en kan deze versie mogelijk het individuele volumeniveau van verbonden Bluetooth-apparaten onthouden. Er zijn ook aanwijzingen gevonden over de mogelijkheid om je smartphone als muis of toetsenbord gebruiken.

Android Auto

In de nieuwe iOS-versie van de Google I/O-app is te zien dat Android Auto een 'Brand new media experience' krijgt. Wat dat precies inhoudt, weten we niet. Het kan zijn dat we een nieuw uiterlijk te zien krijgen voor zowel de Android Auto-app als de in-car-systemen. Daarnaast is er meer info over het feit dat gebruikers content in Android Auto makkelijker en sneller dan ooit te zien zullen krijgen. Daarnaast gaat Google apps geoptimaliseerd voor Android Auto tijdens Google I/O tonen. Dat zijn onder andere eigen apps (Maps, Assistant en Play Store) maar ook apps van derden. Begin dit jaar lanceerde Google een nieuwe functie voor Android Auto: Google Assistant. Wellicht wordt hier morgen ook meer mogelijkheden van getoond.

Google Assistant in Android Auto

Android Auto bestaat al een tijdje maar wij kunnen er officieel geen gebruik van maken waarschijnlijk omdat er nog geen ondersteuning voor de Nederlandse taal is. Het kan ook zijn dat de strenge wetgeving omtrent smartphonegebruik achter het stuur hier mee te maken heeft.

Google Assistant

Google Assistant zag in 2016 het levenslicht als opvolger van Google Now. De digitale assistent was in eerste instantie alleen beschikbaar als preview in Google Allo en op Pixel-smartphones. Ondertussen hebben de meeste Androidsmartphones al beschikking over deze digitale assistent die in de loop van de tijd vele malen slimmer is geworden en ook tijdens Google I/O verwachten we veel nieuws.

Zo zou de asssistent binnen enkele maanden Nederlands kunnen spreken en dat nieuws stamt uit februari. De bètatest is ook al gestart dus wij wachten met smart. Daarnaast gaan er geruchten dat Google Assistant naast de Pixelbook binnenkort ook op andere Chromebooks beschikbaar is.

Google Assistant - betaalverzoek

Actions on Google

In 2016 lanceerde Google het platform Actions on Google. Via dit platform kunnen ontwikkelaars apps maken die werken met Google Assistant. Op de CES in Las Vegas werd gedemonstreerd hoe je met Google Assistant een bestelling kunt plaatsen bij Starbucks of een parkeerplaats kunt reserveren. Google zal grootst inzetten op deze Actions zodat Google Assistant op steeds meer momenten in je leven hulp kan bieden.

Het gebruik van Actions on Google is regio- en taalgebonden. Het instellen van de taal in het Engels (Amerikaans) is een tussenoplossing totdat Google Assistant Nederlands kan.

Routines

Een routine is een serie van acties die worden gestart door een gebeurtenis en zagen we eind vorig jaar voor het eerst opduiken. Inmiddels is deze functie verspreid naar veel meer gebruikers die hun toestel op de Engelse taal hebben ingesteld, anders staat er 'Mijn dag'. Nu kan Assistant op basis van 6 routines acties uitvoeren, de laatste kan de gebruiker aanpassen. In de code zien we nu wederom de mogelijkheid om zelf routines te bouwen, de volgende stap in deze functie. Morgen hopen we meer hierover te hore.

Wear OS

Het ontwikkeling aan het besturingssysteem van Google voor smartwatches leek eventjes stil te liggen maar in maart heeft het een naamswijziging ondergaan: Android Wear werd omgedoopt tot Wear OS en de eerste update rolde vlak daarna uit evenals een developer preview van Android P voor Wear OS. Tijdens Google I/O kunnen we een tweede preview van Android P verwachten evenals wat nieuw zaken die in de Google I/O-app “What’s new in Wear OS by Google” genoemd worden.

Misschien krijgen we meer te zien en te horen over de eerder genoemde Actions on Google die ook naar Wear OS-smartwatches komen. Hiermee kun je bijvoorbeeld vanaf je Louis Vuitton-smartwatch nog meer verschillende spraakopdrachten kunt geven.

Eerste developer preview Wear OS

Android TV stick

Bij de keuringsinstantie FCC in de Verenigde Staten is in april een '4K ATV stick' met Google Assistant opgedoken. De dongle zou te gebruiken zijn via de meegeleverde afstandsbediening die de beschikking heeft over een power-knop, menu-knop en een volume- en kanaalbediening. Google Assistant heeft zijn eigen knop die je kunt indrukken om je commando's in te spreken in de microfoon die in de afstandsbediening zal zitten. Vandaag zagen we een Chromecast met volledige Bluetooth-ondersteuning voorbijkomen.

Android Things

Het Android Things-project werd in december van 2016 aangekondigd als een speciale versie van Android die gemaakt is om te draaien op slimme apparaten. Dat houdt in dat Android Things licht genoeg is om te draaien op langzame en energiezuinige chipsets.

Vorige maand werd de laatste developer preview van Android Things uitgebracht (nummer acht) en het lijkt erop dat we deze week, twee jaar na de lancering, eindelijk versie 1.0 mogen verwelkomen.

Flutter SDK

Flutter is het ontwikkelingsframework waarmee het mogelijk om in één keer apps te maken voor Android en iOS. Aangezien Google I/O gefocust is op ontwikkelaars, zullen we zeker meer horen over Flutter. In februari zagen we de bètaversie met meer mogelijkheden. Flutter-apps kunnen overigens ook op het experimentele besturingssysteem van Google met de naam Fuchsia gebruikt worden. Misschien geeft Google hier ook meer info over.

Nog meer nieuws

Google Lens via Google Assistant is op steeds meer toestellen beschikbaar. De laatste toevoegingen zijn de OnePlus 3, 3T en de 5. Lens maakt het mogelijk om objecten, plaatsen en teksten te herkennen door met de camera direct ergens op te richten. We verwachten deze week meer nieuws over Google Lens en de mogelijkheden ervan aangezien het op veel meer apparaten beschikbaar. Google kan dus meer data verzamelen en de software hierdoor verbeteren.

Tijdens de CES heeft Google samen met onder andere Lenovo de nieuwe Smart Display aangekondigd. Dit is een slimme speaker à la Google Home maar dan met een scherm. Het scherm geeft Google Assistant weer heel andere mogelijkheden en tijdens de Google I/O hopen we meer te horen over de ontwikkeling hiervan.

Tijdens de Google I/O van 2017 werden voor het eerst losse Daydream-vr-brillen genoemd, waarbij alle sensoren, het scherm en de processor verwerkt zijn in de bril zelf. Na een jaar zagen we dit weekend de officiële lancering van de eerste zelfstandige Google Daydream-headset: de Lenovo Mirage Solo. Tijdens Google I/O zullen we zeker meer toepassingen te zien krijgen met deze nieuwe vr-bril.

Zoals je ziet lijkt Google Assistant ook dit jaar weer de rode draad te worden tijdens deze conferentie. Dat is ook logisch omdat de dienst sinds de lancering optreedt als verbindende factor tussen Googles hardware en software. Google ziet deze slimme assistent graag overal en op elk moment in het leven van eenieder.

Van welke diensten en/of producten hopen jullie deze week meer over te zien?

Lees meer over:
Google I/O 2018

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Aanbieding: Samsung Galaxy S21 FE is nu tijdelijk erg scherp geprijsd

De Samsung Galaxy S21 FE is een telefoon uit de high-end Galaxy S21-serie, en beschikt over sterke specificaties voor een lag...

Nee, het is geen bedrog: WhatsApp-support appt je nu via WhatsApp

Als je een vraag stelt aan de support-dienst van WhatsApp dan kan deze voortaan via een chatgesprek in de berichten-app conta...

Zo kun je de BOOS-aflevering over The Voice vanmiddag op je mobiel kijken

Een groot deel van Nederland was in rep en roer toen zaterdagochtend bekend werd dat The Voice of Holland opgeschort zou word...

Zien welke post je gaat ontvangen via de PostNL-app, zo werkt het

De PostNL-app heeft er in de afgelopen jaren veel functies bijgekregen. Met een van die functies kun je van tevoren zien welk...

Samsung lekt per ongeluk zelf Galaxy Tab S8 Ultra op eigen website

Samsung heeft zijn aankomende Galaxy Tab S8 Ultra-tablet per ongeluk gelekt op een support-pagina over de digitale assistent ...

ASUS ROG Phone 5S review: krachtpatser met pijnlijk compromis

ASUS heeft met de ROG Phone 5S een krachtige gamingtelefoon uitgebracht. Het apparaat zet in op krachtige prestaties, een kwa...

Fairphone 4 krijgt ondersteuning voor Google-loos /e/OS

Fairphone en de /e/Foundation hebben /e/OS voor de Fairphone 4 aangekondigd. Een bèta voor het ‘Google-loze’ besturingssystee...

2 manieren waarop Snapchat veiliger moet worden

Snapchat heeft nieuwe beveiligingsmaatregelen aan zijn app toegevoegd die ervoor moeten zorgen dat drugsgerelateerde activite...

Google brengt Android-games naar Windows, maar nog niet voor iedereen

Google maakte eind vorig jaar bekend dat het in 2022 Android-games gaat aanbieden op Windows-pc's. Vandaag laat het bedrijf...

'Samsung Galaxy A53 krijgt de Exynos 2100-chipset uit de S21'

Samsungs aankomende middenklasser, de Galaxy A53 is gelekt. Het apparaat krijgt ditmaal een grotere accucapaciteit en komt me...

Lees meer

Net binnen

'Samsung Galaxy A53 krijgt de Exynos 2100-chipset uit de S21'

Samsungs aankomende middenklasser, de Galaxy A53 is gelekt. Het apparaat krijgt ditmaal een grotere accucapaciteit en komt me...

Google brengt Android-games naar Windows, maar nog niet voor iedereen

Google maakte eind vorig jaar bekend dat het in 2022 Android-games gaat aanbieden op Windows-pc's. Vandaag laat het bedrijf...

Zo kun je de BOOS-aflevering over The Voice vanmiddag op je mobiel kijken

Een groot deel van Nederland was in rep en roer toen zaterdagochtend bekend werd dat The Voice of Holland opgeschort zou word...

Fairphone 4 krijgt ondersteuning voor Google-loos /e/OS

Fairphone en de /e/Foundation hebben /e/OS voor de Fairphone 4 aangekondigd. Een bèta voor het ‘Google-loze’ besturingssystee...

Nee, het is geen bedrog: WhatsApp-support appt je nu via WhatsApp

Als je een vraag stelt aan de support-dienst van WhatsApp dan kan deze voortaan via een chatgesprek in de berichten-app conta...

Lees meer