Naar content
Trending apps
 • Ouderlijk toezicht voor Nintendo Switch

 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

Trending games
 • Super Mario Run

 • RollerCoaster Tycoon® Classic

 • Bully: Anniversary Edition

 • Paper Wings

 • Pokémon GO

Trending smartphones
 • Nokia 8

 • LG G7

 • LG Q6

 • Samsung Galaxy S8+ Dual Sim

 • Samsung Galaxy S8 Dual Sim

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

 • Sony Xperia Z4 Tablet

 • ASUS ZenPad S 8

 • ASUS ZenPad 8

Dat is een boel

Dit zijn de belangrijkste aankondigingen van Google I/O 2017

· 18 mei 2017

Google I/O is het belangrijkste Google-evenement van het jaar en we hebben dit jaar weer veel aankondigingen gezien op het gebied van Android en Google-diensten.

Google I/O 2017: dit was het nieuws

Zoals verwacht heeft Google veel aankondigingen gedaan op het gebied van Android en andere Google-diensten, zoals Google Assistant en Google Home. We hebben uiteraard uitgebreid bericht over deze verbeteringen, maar wellicht ben je op zoek naar een handige samenvatting van wat er nieuw is op het gebied van onder andere Android. We hebben daarom de belangrijkste nieuwe mogelijkheden voor je op een rijtje gezet. We zullen dit artikel nog verder aanvullen als de komende dagen nog nieuwe functies bekend worden gemaakt.

Eerste bètaversie Android O en nieuwe functies bekendgemaakt

Eind maart bracht Google de eerste preview-versie uit van Android O. Deze vroege testversie was alleen geschikt voor ontwikkelaars en nog niet stabiel genoeg om standaard te draaien. Tijdens Google I/O 2017 heeft Google de tweede preview-versie van O beschikbaar gemaakt. Dit is direct de eerste bètaversie die te installeren is via het officiële Android Beta-programma.

We hadden al een aantal nieuwe functies van Android O gezien tijdens de aankondiging van de eerste preview-versie, maar Google had nog wat functies achtergehouden en deze met ons gedeeld tijdens de openingskeynote van zijn ontwikkelaarsevenement. Zo wordt het mogelijk om notificaties van apps te bekijken door lang op het app-icoontje te drukken. Ook wordt het opstarten van Android-toestellen twee keer zo snel en zullen apps, zonder aanpassingen van ontwikkelaars, stukken sneller draaien.

> Lees alles over de eerste bètaversie van Android O 

> Lees alles over de nieuwe functies van Android O

Notificaties bij icoontje

Android Go: speciale Android-versie voor goedkope smartphones

Met Android One wil Google er voor zorgen dat redelijke, betaalbare smartphones beschikbaar komen in opkomende markten. Android Go is hier een soort verlengstuk voor en biedt een speciaal aangepaste, lichtere versie van Android. Vanaf Android O zal elke versie van Android een 'Go'-variant krijgen, die beter draait op toestellen met 1GB aan werkgeheugen of zelfs nog minder.

Naast de lichtere Android-versie werkt Google ook aan lichtere versies van zijn eigen apps, die ook beter werken in gebieden waar de internettoegang instabiel is. Een voorbeeld daarvan is al beschikbaar in de vorm van YouTube Go, maar andere Google-applicaties zullen volgen. Op Android Go-toestellen worden dit soort apps, maar ook apps als Facebook Lite, extra uitgelicht in de Google Play Store.

> Lees alles over Android Go

YouTube Go

Nieuwe feitjes over Android-gebruik

Google geeft tijdens dit soort evenementen ook altijd informatie over hoeveel Android en zijn andere diensten gebruikt worden. Deze maand heeft Android een bizarre mijlpaal bereikt: er zijn meer dan 2 miljard actieve smartphones en tablets die op Android draaien.

> Bekijk alle feitjes over Android en Google-diensten

Google Lens brengt object- en plaatsherkenning naar Assistant

Google Goggles is een oud Google-project dat het mogelijk maakt om objecten en plaatsen op foto's gemaakt met een smartphonecamera te herkennen. Google Lens tilt dit principe naar een nieuw plan door de toepassing van geavanceerde machine learning-technieken. Met de techniek van Google Lens is het mogelijk om bijvoorbeeld een foto van een plant te maken en vervolgens meer informatie te bekijken over deze plantensoort.

Google Lens wordt een onderdeel van Google Assistant en Google Foto's, wat inhoudt dat je bijvoorbeeld recensies kunt bekijken van een restaurant wanneer je je camera op de voorkant richt. Daarnaast kun je, nadat je tijdens je vakantie foto's van interessante gebouwen gemaakt hebt, bij thuiskomst precies zien om welk gebouw het gaat en er meer informatie over lezen.

> Lees alles over Google Lens in Google Assistant en Google Foto's

Afbeelding van Google Lens

Instant apps nu te gebruiken door alle ontwikkelaars

Met Instant Apps kunnen gebruikers functies uit Android-apps gebruiken, zonder dat deze apps eerst geïnstalleerd hoeven te worden. Dit nieuwe systeem heeft Google in samenwerking met een aantal ontwikkelaars uitgewerkt en vanaf vandaag kunnen alle Android-ontwikkelaars hun apps zo aanpassen dat deze werken als 'Instant App'.

> Lees alles over Instant Apps op Android

Apps die instant werken

Kotlin wordt officiële programmeertaal Android

De officiële programmeertaal voor Android is Java. Deze taal wordt al sinds het begin gebruikt om apps te ontwikkelen en veruit de meeste apps zijn in deze taal geschreven. Er voornamelijk gebruik gemaakt van andere programmeertalen voor games. Java wordt echter vergezeld door Kotlin als officiële programmeertaal. Het handige aan Kotlin is dat het een veel modernere taal is dan Java, maar dat deze toch volledig samenwerkt met Java. Hierdoor kan bijvoorbeeld in eerste instantie een heel klein gedeelte van een app worden omgezet of opgezet in Kotlin.

Kotlin is een programmeertaal die ontwikkeld is door het Tsjechische JetBrains, dat ook de software heeft gemaakt waarop de officiële ontwikkelingsapp Android Studio gebaseerd is. Google en JetBrains werken samen om Kotlin verder te ontwikkelen.

> Lees alles over Kotlin als officiële programmeertaal voor Android

Google komt met 'Daydream standalone headsets'

Vorig jaar introduceerde Google Daydream. Dit is een project dat een standaard biedt voor virtual reality op Android. Dat deed het bedrijf met een eigen virtual reality-bril waarin een smartphone gestopt moet worden, speciale Android-apps voor in virtual reality en toestellen die geschikt zijn voor Daydream.

Later dit jaar zullen er ook losse Daydream-brillen worden verkocht, waarbij alle sensoren, het scherm en de processor verwerkt zijn in de bril zelf. Onderdeel van dit project is World Sense, waarbij de bril ook precies weet waar in een ruimte je je begeeft, wat de virtual reality-ervaring een stuk echter maakt. De eerste twee losse Daydream-brillen worden door Lenovo en HTC gemaakt.

Naast de losse brillen heeft Google ook verrassend nieuws aangekondigd rondom Daydream: de Samsung Galaxy S8 en Galaxy S8+ zullen ondersteuning krijgen voor Daydream, naast de eigen Samsung Gear VR.

> Lees alles over de losse Google Daydream-headsets

> Lees alles over Google Daydream op de Samsung Galaxy S8

Google Play Protect: beveiliging op Android wordt zichtbaarder

Android heeft een slechte naam als het gaat om beveiliging, maar Google doet er meer aan om Android zo veilig mogelijk te maken dan veel gebruikers denken. Dat komt omdat veel van de beveiligingsmaatregelen, zoals de effectieve malwarescanner die Android standaard aan boord heeft, niet zichtbaar zijn voor de gebruiker. Daar gaat verandering in komen. Onder de naam Google Play Protect gaat Google beveiligingsfuncties in Android beter naar voren laten komen. Via de Play Store wordt het bijvoorbeeld mogelijk om handmatig alle apps op kwaadaardige software te scannen.

Een ander onderdeel van Google Play Protect is dat verloren of gestolen apparaten mogelijk teruggevonden kunnen worden. Deze functie was al beschikbaar als Android Apparaatbeheer, maar wordt voortaan Find My Device genoemd.

Lees alles over Google Play Protect

Drie nieuwe features in Google Foto's

Google Foto's is een populaire tool met meer dan 500 miljoen actieve gebruikers per maand. Per dag worden er maar liefst 1,2 miljard foto's geüpload. De komende weken komen er een aantal interessante nieuwe functies naar de foto-dienst. Zo wordt het mogelijk om automatisch foto's met een partner te delen, waarbij je kunt kiezen om daarbij alleen foto's te delen waarin bepaalde mensen te zien zijn.

Een tweede nieuwe deelfunctie is dat automatisch suggesties gegeven gaan worden om foto's van mensen te delen. Wanneer bijvoorbeeld je vader mooi op de foto staat, zul je een suggestie krijgen om deze met hem te delen.

In de Verenigde Staten gaat Google het ook mogelijk maken om fysieke foto-albums af te laten drukken vanuit Google Foto's. Daarbij worden automatisch de beste foto's geselecteerd.

Lees meer over de nieuwe mogelijkheden van Google Foto's

Nu ook bellen met Google Home, beschikbaar in meer landen

Google Home wordt binnenkort ook in Frankrijk en Duitsland verkocht. Daarnaast wordt het mogelijk om te bellen met Google Home, waarbij het bellen vanuit (en naar) Canada en de Verenigde Staten volledig gratis wordt. Naast bellen wordt ook integratie met de Chromecast uitgebreid. Zo kan Google Home in de nabije toekomst informatie op een met een Chromecast (of Android TV) verbonden scherm weergeven. Het kan dan gaan om afspraken die in je agenda staan, maar ook het aankomende weerbericht of een lijst met interessante video's op YouTube.

De komende tijd worden er nieuwe talen toegevoegd aan Google Assistant, maar helaas is Nederlands daar nog niet bij. Onze taal wordt ook niet genoemd bij de talen die voor het einde van het jaar beschikbaar zullen zijn.

Lees meer over de nieuwe mogelijkheden van Google Home

Nieuwe preview voor Android Things brengt Google Assistant

Stiekem is de aankondiging van de vierde ontwikkelaarspreview van Android Things, een besturingssysteem voor slimme apparaten, geen echt Google I/O-nieuws, omdat deze een dagje eerder vrijgegeven werd. Toch is het nieuws wel interessant, omdat ontwikkelaars en fabrikanten met deze nieuwe versie zelf Google Assistant kunnen integreren in hun slimme apparaten.

Lees hier het artikel.

Foto van de Edison Candle

Google I/O 2017-livestream: bekijk de keynote met alle aankondigingen

Uiteraard kun je alle aankondigingen van nieuwe mogelijkheden en diensten terugkijken. De volledige Google Keynote en Developer Keynote kun je hier vinden.

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Beste aanbiedingen voor de Samsung Galaxy S8

Reacties (3)
Bezig met laden van reacties...