AI wordt langzaam maar zeker onontkoombaar in ons leven. De chatbots van Google en Microsoft zijn van plan om niet alleen in apps, browsers en apparaten tevoorschijn te komen, maar ook op de arbeidsmarkt. Het Amerikaanse Wendy’s test momenteel een door Google ontwikkelde AI-chatbot die als drive-thru-medewerker aan de slag gaat.
AI-chatbot die je bestelling aanneemt
Wendy’s, een fastfoodketen in de Verenigde Staten, is van plan om de drive-thru van één van zijn restaurants te automatiseren. Daarvoor wordt een chatbot met kunstmatige intelligentie (AI) gebruikt, die voorzien is van software van Google. Dat meldt The Wallstreet Journal. Die software bevat een taalmodel dat ervoor zorgt dat de chatbot in natuurlijke taal kan communiceren.
Wendy’s heeft met deze AI-chatbot als doel het gehele bestelproces veel efficiënter te maken om zo de wachttijden te verkorten en meer mensen te verleiden om naar hun drive-thru te komen. Momenteel is 80% van de bestellingen bij Wendy’s afkomstig van de drive-thru, dus is het niet zo vreemd dat de fastfoodketen vol inzet op dit bedrijfsonderdeel.
Zo levensecht mogelijk
Om de AI-chatbot zo levensecht mogelijk te maken, gebruiken Wendy’s en Google een generatief AI-model vergelijkbaar met dat van Google. Dat model zal op den duur specifieke termen begrijpen die klanten van Wendy’s gebruiken. Denk aan de afkorting ‘JBC’, dat voor Junior Bacon Cheeseburger staat. En als je om ‘biggie bags’ vraagt, zal de chatbot weten dat het om een Meal Deal gaat met verschillende producten zoals hamburgers, kipnuggets en drankjes. “Je zult niet doorhebben dat je met iemand anders dan een werknemer praat”, geeft Wendy’s Chief Executive Todd Penegor aan.
Het zal geen gemakkelijke klus zijn om de chatbot zo levensecht mogelijk te maken, maar de fastfoodketen is ervan overtuigd dat het een betrouwbare AI-drive-thru-medewerker naar de fastfoodindustrie kan brengen.
Ik heb ChatGPT, Microsofts versie van de AI-chatbot, gevraagd welke sectoren vanwege AI mogelijk gaan verdwijnen. Dit was het antwoord op de vraag:
- Productie en fabricage: Met de opkomst van geautomatiseerde systemen en robotica kan AI de behoefte aan handmatige arbeid verminderen. Routinematige taken in fabrieken kunnen worden overgenomen door machines, waardoor sommige banen in de productie- en fabricagesector kunnen verdwijnen.
- Transport en logistiek: Met de ontwikkeling van zelfrijdende voertuigen en geavanceerde logistieke algoritmen kan AI invloed hebben op banen in de transport- en logistieke sector. Bestuurders van vrachtwagens en taxi’s kunnen worden vervangen door autonome voertuigen, en magazijnwerkzaamheden kunnen worden geoptimaliseerd met behulp van geautomatiseerde systemen.
- Klantenservice: AI-chatbots en virtuele assistenten kunnen menselijke medewerkers in klantenservicerollen deels vervangen. Eenvoudige vragen en verzoeken kunnen efficiënt worden afgehandeld door AI-systemen, waardoor de behoefte aan menselijke tussenkomst afneemt.
- Data-entry en administratieve taken: AI kan helpen bij het automatiseren van repetitieve taken zoals gegevensinvoer en administratieve processen. Met geavanceerde optische tekenherkenningstechnologie kunnen documenten automatisch worden verwerkt, wat kan leiden tot een verminderde vraag naar handmatige gegevensinvoer.
Waar zie jij kansen voor AI liggen? En waar zie jij bedreigingen? Laat het ons weten in de reacties.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Voordeel is wel dat de AI medewerker van Wendy’s weet dat je deze week voor de derde keer in de rij staat en gelijk een afspraak bij de cardioloog kan inplannen. ?
Als de AI Bot’s de kwaliteit van de klantenservice op top niveau weten te brengen, juich ik dat van harte toe.
Het is immers bij veel bedrijven nu huilen met de op. Je wordt achter een reeks van keuze menu’s geschakeld en onderwijl wordt je oor volgeblaft dat je on-Line ook veel zelf kunt regelen. Er wordt vaak hoog opgegeven over ICT-ers, maar er moet heel wat mis met je als mens zijn, als je een toepassing creëert dat je door een doolhof leidt om je vervolgens onverrichter zake naar de uitgang leidt.
Een minuut of 15 wordt je tegenwoordig al gemakkelijk bij veel slechte bedrijven om de tuin geleid.
Met andere woorden ik kan niet wachten totdat de AI Bot’s al die door paddo’s doorgesnoven ICT-ers gaan vervangen die nochtans slechts kostbare rookgordijnen weten op te trekken. Van dienstverlening hebben ze weinig begrepen.
De enige vraag imdie dan rest is of een AI bot je wel gaat kunnen helpen als er geen mensen zijn die ze kunnen trainen met de juiste kennis.
Je hebt gelijk anders is het een paard achter de wagen spannen. Het wordt denk ik wel transparanter. Op dit moment wordt je geconfronteerd met een paar grote ICT boeren die in het offerte stadium mooie sprookjes beloven en eenmaal binnen, betaal je een vermogen voor de verouderde slechte sofware die ze bij je over de drempel dumpen dat op geen enkele wijze kan waarmaken wat je als klant wil. Schop ze dan je bedrijf uit, zul je denken, maar deze tot inmiddels meester criminelen uitgegroeide experts, blijken tot nu toe de meeste opdrachtgever te slim af te zijn.
Ook vaak gaat het er om dat er al veel binnen zo’n organisatie is geautomatiseerd en veiligheidseisen je dwingen om snel te vernieuwen.
@glasblazer: ik snap je frustraties en deel die, vooral als je na ettelijke minuten aan de lijn wachten ineens de verbinding verbroken wordt of je eindeloos doorverbonden wordt zonder geholpen te worden. Maar mag ik heel even de kaart van de icters en klantendienstmedewerkers trekken? Ik ben zelf niet werkzaam in de ict, maar ken wel enkele mensen die dat deden of doen. Je krijgt als icter een opdracht van een bedrijf, maar meestal zijn de opdrachtgevers zelf theoretische denkers die totaal geen voeling hebben met de praktijk van b.v. een klantendienst. Het zijn niet de medewerkers van die klantendienst die de informatici uitleggen wat zij nodig hebben, het zijn hun directeurs of nog hoger die uitleggen aan de baas van die informatici wat zij willen dat die medewerkers mogelijkerwijs zou kunnen helpen om b.v. procedures te automatiseren. Ga maar na hoeveel ruis er op die communicatie kan zitten. En op basis van zulke info gaat een programmeur dan aan de slag. En die klantendienstmedewerker krijgt vervolgens een zich ergerende klant aan de lijn en moet proberen om de schade te beperken of binnen gestelde grenzen die klant te helpen. Met dat laatste =klantendienstmedewerker heb ik wel ervaring. Er is dus, kortom een enorme kloof tussen de programmeur die via z’n baas instructies krijgt van een bedrijfsmedewerker die vaak totaal geen voeling heeft met de praktijk, maar op basis van die ontoereikende info wel software moet schrijven, en anderzijds een klantendienstmedewerker die moet schipperen tussen de klant met problemen, de software die hopelijk doet wat de klant of medewerker nodig heeft, … En de klant is de dupe van de zaak en de medewerker en programmeur raken ook gefrustreerd. Als klap op de vuurpijl moet een programmeur ook rekening houden met het feit dat een gebruiker van de geschreven software altijd wel een manier vindt om die software te gebruiken waar de programmeur geen rekening mee hield.
Aan dit alles heb jij als klant weinig boodschap, ik weet het. Maar misschien helpt het om dit ook in het plaatje mee te nemen.
@glasblazer Wat geeft jou het idee dat er een ICTer achter de helpdesk zit?
Het zijn gewoon mensen die een troubleshooting met jou doornemen. Geen enkele ICT achtergrond.
Computers en ai zijn handig, als ze werken. Voor simpele, recht door zee dingen kan ai zeker helpen. Maar neem het van mij aan: als een klant opbelt naar de klantendienst is er meestal iets ingewikkelds aan de hand of doet er zich iets bij de klant voor dat een medewerker meestal niet in een handomdraai kan oplossen. Het begint al met het feit of de klant de instructies van de medewerker begrijpt zoals de medewerker ze bedoelde. Simpel voorbeeld: als de klantendienst van m’n internetprovider zegt dat ik naar de lampjes moet kijken op de router om na te gaan of die goed werkt, lopen we al vast omdat ik niet naar die lampjes kan kijken of omdat de medewerker het over een ander model router kan hebben dan ik in huis heb. Als je dan via “be my eyes” b.v. de camera kan gebruiken om de chatbot te laten zien welk model router of toestel ik in huis heb, dan moet je maar hopen dat de ai de juiste info ophoest op het juiste moment. Ik wil eerst nog wel eens zien of het zo’n vaart zal lopen.
Ik denk dat Klantenservice voor algemene zaken zeker gaat verdwijnen met AI. Denk hierbij aan Bol.com en PostNL als voorbeeld. Die klantenservice kan volledig door AI worden gedaan omdat het niet al te ingewikkeld is.
Ik had betere antwoorden van Chatgpt verwacht, deze 4 zijn allang gaande zonder de huidige stand van AI.
Automatisering kost banen en creëert banen.
Deels ja, maar nog niet volledig en dat zal uiteindelijk gaan gebeuren.