Het taalmodel van Google’s AI Bard krijgt binnenkort een upgrade. Hierdoor moet de kunstmatige intelligentie van Google aanzienlijk beter worden. Dat heeft Google-ceo Sundar Pichai gezegd in de podcast van New York Times.
Dag LaMDA
Het idee is dat de AI straks wordt overgezet naar PaLM (Pathways Language Model) in plaats van LaMDA (Language Model for Dialogue Applications), waar het nu op gebaseerd is. De upgrade is waarschijnlijk volgende week al merkbaar, dus mocht je toegang hebben tot de bèta van Bard: houd het volgende week in de gaten. Op dit moment is Bard gebaseerd op het taalmodel LaMDA, maar wel op een vrij lichte versie. LaMDA is een door Google gemaakt taalmodel dat in 2021 voor het eerst werd gedemonstreerd. Het is wat kleinschaliger dan het taalmodel GPT-4, dat schuilgaat achter de grote concurrent van Google, ChatGPT.
Pichai ziet dat ook. “Op sommige gebieden denk ik dat we een opgevoerde Honda Civic gebruiken in een race met krachtigere bolides.” PaLM moet die auto wel de paardenkrachten geven om in die race mee te kunnen komen. Zo kan het nieuwere, grotere model bijvoorbeeld beter programmeren en beter logisch redeneren. Google heeft tot nu toe erg veel haast gehad met Bard: volgens sommigen zelfs teveel. We zijn benieuwd of het klopt dat Google’s Bard inderdaad met rasse schreden vooruit gaat na de transitie van LaMDA naar PaLM.
Hallo PaLM
Google heeft in 2022 het volgende gezegd over PaLM: “Het helpt met vragen, spreekwoorden, rekenen, codeaanvulling, algemene kennis, begrijpend lezen, samenvatten, gezond verstand redeneren, patroonherkenning, vertaling, dialoog, verklaring van grappen, fysica QA en taalbegrip.” Dat alles door zowel natuurlijke taal te herkennen als zelf te spreken. Zo kan het bijvoorbeeld als je hem een woordenlijst geeft en zegt: geef aan welke twee woorden het meest overeenkomen met het woord XXX, ook daadwerkelijk een goed antwoord krijgen, omdat hij begrijpt wat al die woorden die er staan betekenen.
Je kunt allerlei vragen over logisch redeneren aan de AI stellen. Je kunt zelfs een paar emoji neerzetten en vragen welke film het moet voorstellen. Snap je een grap op het internet niet? Ook dat legt PaLM graag even aan je uit. Hoewel dat natuurlijk meestal de grap er juist vanaf haalt.
Doodverklaarde grappen of niet, Bard wordt heel binnenkort een stuk beter. Heb jij al toegang tot de bèta? Laat het achter in de reacties.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Ik gebruik nu Proton VPN. Bard kan nog ff niet tippen aan openai!
Nadenken hoe zo’n model werkt ga je pas doen als je er daadwerkelijk studie van maakt en er ervaringen mee opdoet.
Zo was ik getroffen door een exercitie van een early adopter van ChatGPT die met behulp van het model mooie uitstapjes liet uitwerken voor zijn vakantie die hij zou gaan maken. Blond als ik ben, probeerde ik een aanvraag van een mooie routebeschrijving in voor op een fiets vanaf mijn woonplaats naar Noordwijk. IK krijg een beschrijving van het beginpunt, maar de route naar het eindpunt zal nog flink wat bijschaving behoeven. Een antwoord van ‘geen idee’ zou beter op zijn plaats zijn geweest.
De routebeschrijving zat er aan alle kanten naast.
Ik heb inmiddels gelezen als je het model volblaft met verhalen van eigen hand Chatgpt van de stijl iets kan overnemen.
Ik blijf me verdiepen in de materie. Interessant genoeg. Het ligt toch allemaal wat complexer dan je schetst.
In de jaren 80 van de vorige eeuw liep er bij de brt =nu vrt een kinderserie met de naam “Merlina” en eén van de leden van het team was de uitvinder Napoleon. Hij zei het ooit treffend: “er zijn geen domme computers. Een computer is een machine waar je uit haalt wat je erin steekt.” Als Bard of collega’s toegang hebben tot bepaalde gegevens, zoals info op het web, google maps etc. dan kan Bard (of collega) daar wat mee doen. Het briljante moet eruit bestaan dat Bard of collega goede en juiste combinaties leert maken. Als je letterlijk “mijn woonplaats” intikte, is dat té abstract. Maar als je b.v. de stad Leiden intikte als vertrekpunt en je geeft aan dat je naar een concrete eindbestemming via b.v. Delft wil reizen en wil weten welke interessante musea of bezienswaardigheden er op die trip zijn, dan kan zo’n model je wel helpen. Nogmaals: het is van belang dat jij het programma met concrete instructies aanstuurt. Maar je buurman kan zeker nog betere tips geven waar ook ik nog wat van kan leren. Ik ben geen expert, enkel een nieuwsgierige uitprobeerder.
Bedankt voor je reactie. Ik moet nog veel oefenen er mee. Mijn buurman docent verbonden aan de Hogeschool Amsterdam maakt al veel gebruik van de AI Bir en gaat hiermee ook met studenten mee aan de slag.
Ik ga mijn ervaring met hem delen. Ik word al gauw enthousiaster.
Tja, als bard of z’n collega’s geen toegang hebben tot google maps of dergelijke, dan wordt dat een lastige. Maar stel dat je aangeeft dat je een rondreis door b.v. Frankrijk wil maken en stad x en y en z wil bezoeken, dan ga je gerichtere antwoorden krijgen. Bij google Bard kan je aangeven of je tevreden bent met het antwoord of niet: duimpje omhoog of omlaag. Ik heb de voorbije dagen al wat met bard zitten spelen en kreeg toch verrassende antwoorden terug die ik niet verwachtte. Of de antwoorden ook kloppen, kan ik niet beoordelen. Ik vroeg b.v. of ik 2 apps van Google kan linken om iets gedaan te krijgen en het antwoord was niet “Nee”. Dus als je nogmaals een mooie route wil laten maken, zul je je vraag gerichter moeten stellen of eerst uitzoeken of je je navigatie-app kan koppelen met bard of collega-chatbot. Vandaag zag ik trouwens al veranderingen in Bard, dus misschien moet je je eerdere vraag nogmaals voorleggen en wie weet, ….
Ik heb via VPN (US) na een week toegang verkregen.
De eerste vragen die ik stelde waren reeds voor 90% in orde.
Bvb:
“What are good practices to keep an Li-Ion battery in good health”
“Does the choice of an SD card have an influence on the sound quality of a digital music player”.
Je krijgt telkens een uitgebreid antwoord (beter dan Google Browser) met nog drie andere opties.
Het correcte antwoord ligt dan (voorlopig) ergens ertussen.
Je kan gewoon inloggen met je Google account.
Bedankt, maar voorlopig geen zin in nog een account?
Probeer hetzelfde eens met openai….
https://chat.openai.com/chat
You’ve been added to the waitlist!
Thanks for your interest in Bard. We’ll email you when it’s your turn.
VPN Pro
Ik kreeg heel snel een e-mail dat ik Bard kon uitproberen en dat heb ik ook gedaan. Ik moet zeggen het ziet er aardig uit, maar je loopt wel tegen beperkingen aan omdat ik ervaring heb met chatgpt. Ik maak gebruik van VPN Pro, verbonden met de Verenigde Staten.
AW Reader is totaal onbruikbaar zolang je met verbonden bent! Allemaal witte strepen! ?
De melding kwam vlak na het updaten op 21 april binnen. Wel vreemd dat ik zo’n melding kreeg en jij niet. Of kan het zijn dat ik die melding zag omdat ik de beta-versie heb? Ik snap er niks meer van.
Laat ik óók eset hebben, de betaalde versie. Mijn VPN Pro is up-to-date net als eset, maar jouw melding heb ik niet gehad.
ESET Mobile Security Antivirus:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.eset.ems2.gp
Ik heb de gratis versie.
En welke antivirus software trok aan de bel?
Mbt. vpnpro zag ik op 21 april iets raars: ik zag in de play store dat ik de app kon updaten, maar zodra die update binnen was, kwam m’n anti-virussoftware melden dat er een probleem was: in vpn-pro zou grifthorseQ zitten (of iets van die strekking). Ik heb vpn-pro dan maar meteen van de smartphone gehaald. Hopelijk heb ik tijdig gereageerd om verdere problemen te voorkomen.
Dank, deze app was tamelijk goed te doen met talkback ingeschakeld. Het is me ook gelukt om me op de wachtlijst te registreren. Nu vraag ik me nog af of ik die vpn dan ook moet inschakelen als ik Bard wil uitproberen. Ik zou het liever via pc doen ipv. smartphone, maar ben al blij dat ik op de wachtlijst sta.
Kun je gewoon installeren. Gratis met advertenties…
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.appntox.vpnpro
en kan ik die vpn pro ook gratis uitproberen? Mogelijk is die software ook niet te gebruiken met een schermuitleessoftware?
Ik heb helaas nog geen toegang, kan me niet eens inschrijven op de wachtlijst. Ik heb geen vpn en toen ik protonvpn probeerde, bleek die niet toegankelijk te zijn voor schermuitleessoftware, ik kon ‘m b.v. niet even op USA zetten om me te registreren. Ik vraag me trouwens af waarom maar eén model tegelijkertijd gebruikt kan worden en er b.v. geen combi van PALM en LAMDA gebruikt kan worden, tenzij PALM ook kan wat LAMDA kan. Intelligentie berust er nu juist op dat je in staat bent om verschillende soorten kennis en ervaring met elkaar te combineren, zodat je gebruikt wat op dat moment nodig is. Ook verbanden kunnen zien en leggen, is wat iemand slim maakt. Maar goed, ik kom er voorlopig dus niet in, helaas.
En wat die race betreft: ik las ergens dat Italië al chatgpt wil blokkeren? Met een racewagen moet je ook opletten dat je niet uit de bocht vliegt. De schildpad won ook van de haas, omdat die te zelfzeker was en de schildpad traag maar gestaag op z’n doel afliep. Liever een degelijk product dan overal verboden worden of nog meer nonsence produceren.
update: intussen dankzij tips van jullie toegang gekregen tot bard. Helaas kan ik enkel via de smartphone en met ingeschakelde vpn met Bard stoeien. Ik vind het wel jammer dat talkback minder soepel reageert dan anders en ik kan niet bepalen of dat aan Bard ligt of aan de vpn. Ook jammer dat er geen knop is om via “gesproken opdracht” een tekst te versturen. De dicteerknop is niet te vinden op m’n gboard, heb volgens mij te veel dingen uitgezet en nu is die balk waar die knop in staat ook weg, terwijl ik enkel de eyecandy weg wilde hebben. Ik moet dus kortom nog wat meer de kans zien om Bard het vuur aan de schenen te leggen.
Ik heb nog geen toegang tot Bard, maar ik volg de ontwikkelingen voor wat betreft die AI Bot’s met meer dan gewone belangstelling.
Al heel wat geëxperimenteerd er mee en vandaag juist om 2 trainingsprogramma’s gevraagd die Chatgpt mij zou aanbieden.
Het ene programma had ik kort geleden met mijn fysio besproken en sloot praktisch naadloos aan. De Bot gaf advies de interval tijd max wat korter te houden. Het andere fiets-programma ga ik nog met mijn fysio bespreken. Ik ben perplex met welk gemak het er uit rolt.
Ik heb ook gevraagd meerdere verhalen te dichten en dan kun je zien dat het wat gekunsteld is. Heel doorzichtig dat het niet door een mens is opgesteld.
Nogmaals, chatgpt of bard kan in het geval van een bestaand verhaal waar jij een vervolg op wil laten genereren zich baseren op dat bestaande verhaal en dan proberen om daar verder een vervolg aan te breien. Maar een opdracht voor literaire creatie inleveren, is lastiger, omdat hij jouw stijl niet kent. Stel dat je chatgpt vraagt om een vervolg te schrijven op “sjakie en de chocoladefabriek” en “shakie en de grote glazen lift” dan kan de chatbot opnieuw beroep doen op watDahl al schreef. Algoritmes kunnen veel, maar het zijn geen vervangers van het menselijk brein. Ze hebben info nodig.
Als een computer ergens goed in is dan is het wel logica.
Daarnaast zijn de factoren die je noemt voor een goed verhaal heel goed te vangen in algoritmes.
Vraag ChatGPT maar eens een vervolg te schrijven op de Harry Potter serie. Ik kreeg een verbazingwekkend plot voor ogen waar je zo mee aan de slag zou kunnen.
Sorry? Ik snap niet wat je bedoelt met dat ik al goed ingevoerd ben? Ik denk dat het een kwestie is van nadenken hoe zo’n model werkt. Stel dat je zou kunnen vragen: “schrijf een verhaal in de stijl van Roald Dahl”, dan zou een chatbot, als hij toegang heeft tot alle schrijfsels van Roald Dahl, een verhaal kunnen schrijven dat Dahl aardig weet te immiteren. Reden is: Dahl heeft veel geschreven, zal niks meer schrijven =overleden en kan dus ook zijn stijl niet meer wijzigen. Maar jij kan dat nog wel: je leert zelf iedere dag nog nieuwe stijlfiguren, woorden etc. kennen en dus evolueert jouw schrijfstijl mee. Ook krijg je imput van buitenaf en dat beïnvloedt wat je opschrijft. Bij een cursus literaire creatie (zoals ik die volgde) kreeg je een opdracht, je schreef iets en dat werd dan aan de groep voorgelegd. Soms had je nog veel werk aan je tekst en volgden er meerdere versies. Die versies kwamen tot stand doordat de leerkracht én medecursisten feedback gaven waar jij mee aan de slag moest. De chatbot is in dit geval de leerling, jij degene die feedback geeft en de leerling terug naar huis stuurt met aanbevelingen en correcties. Bij wiskundige vraagstukken is het simpel: 1 +1 =2 en daar valt niet aan te tornen.
Jij bent al goed ingevoerd. Een paar dagen terug had ik er nog niks mee gedaan.
Tja, als je de nodige parameters kan opgeven of de modellen voedt met logische info over b.v. de reden dat je traint of welke kwaal je hebt, dan snap ik dat chatgpt vlotjes een trainingsschema kan opstellen. Maar een verhaal of gedicht schrijven, is heel wat anders. Taal zit logisch in elkaar, maar daarnaast heb je nog allerlei factoren die bepalen of een verhaal goed is: woordkeuze, spanningsopbouw, … Ik weet niet of je ooit een cursus literaire creatie volgde? In dat geval zou je merken dat je wel regeltjes kunt opsommen, maar dan moet je zelf nog het kader invullen. En dat vergt zoveel onvoorziene factoren, waardoor ai het daarmee knap lastig krijgt. Het zou beter kunnen worden, als je zelf het model gaat voeden met verbeteringen (jij herwerkt het werkstukje van de chatbot en levert dat in, zodat ie jouw stijl leert kennen en verwerken) en zo leert ie jouw schrijfstijl, je registers etc. kennen. Maar gelukkig ben jij flexibeler dan zo’n chatbot.