De Amerikaanse International Trade Commission (ITC) heeft vastgesteld dat Google inbreuk maakt op vijf Sonos-patenten met betrekking tot slimme luidsprekers en audio. Mogelijk wordt de invoer van sommige Google-apparaten in de VS hierdoor geblokkeerd.
Verloop rechtszaak
De juridische strijd tussen Sonos en Google wordt al een aantal jaren gevoerd. In januari 2020 heeft Sonos twee rechtszaken aangespannen tegen Google. Sonos beweert dat Google zijn multiroom-luidsprekertechnologie heeft gestolen en inbreuk heeft gemaakt op 100 patenten. In september daagde Sonos vervolgens Google voor de rechter omdat de hele lijn met Chromecast-, Nest-speakers-, Pixeltelefoons, laptops, en tablets van het techconcern vijf van Sonos’ patenten schond. Een rechter oordeelde (voorlopig) in het voordeel van Sonos.
Nu meldt The New York Times dat er een definitieve uitspraak van de Amerikaanse ITC is en die uitspraak heeft als gevolg dat Google geen producten meer mag importeren die patenten van Sonos schenden. Volgens Sonos gaat het dus om de Google Pixel-telefoons en -computers, Chromecasts en Google Home/Nest-speakers. Het importverbod zal over zestig dagen ingaan en in de tussentijd zal de Amerikaanse president Joe Biden zijn zegje erover doen.
Om welke patenten gaat het?
De Sonos-patenten hebben betrekking op het synchroniseren van audio die via meerdere luidsprekers wordt afgespeeld, en op het hebben van een ‘controller’-apparaat. Dat apparaat geeft de luidsprekers instructies om verbinding te maken en muziek af ââte spelen. Ze hebben ook betrekking op het maken van luidsprekergroepen en het instellen van nieuwe apparaten.
Dankzij de speakergroepen kan je je Google Nest-apparaten in je woning tegelijkertijd dezelfde muziek laten afspelen. Dat kan gaan om smart speakers, Chromecasts en smart displays. De speakergroepen die je hebt aangemaakt, zijn te vinden in de Google Home-app en je kan de groep aantikken en vervolgens meteen muziek afspelen via de standaard muziek-app die je hebt ingesteld. Je kan de speakergroepen ook via de Nest Hub of via de Google Assistent.
Sonos heeft ook zo’n systeem waarbij je speakers kunt groeperen om synchroon muziek af te spelen. Volgens Sonos hebben zij dit systeem bedacht, en Sonos heeft details omtrent de werking ervan in 2013 met Google gedeeld. Dat was nodig omdat Sonos graag Google Play Music aan zijn muzieksysteem wilde toevoegen. Google Home- of Nest-speakers waren er toen nog niet.
Wat gaat er nu gebeuren?
Google heeft intussen de onderstaande verklaring gegeven, werkt al een tijd aan alternatieven. De Amerikaanse handelscommissie heeft die alternatieven volgens Google goedgekeurd.
Hoewel we het niet eens zijn met de beslissing, waarderen we dat de International Trade Commission onze gewijzigde ontwerpen heeft goedgekeurd en we verwachten geen impact op ons vermogen om onze producten te importeren of te verkopen. We zullen verder onderzoek doen en ons blijven verdedigen tegen de lichtzinnige beweringen van Sonos over onze samenwerking en intellectueel eigendom.
Verklaring van een Google-woordvoerder
Volgens dit bericht op de Google Nest-community gaat Google enkele wijzigingen aanbrengen in het instellen van apparaten en in de speakergroepen. Als je de speakergroepfunctie gebruikt om het volume te regelen in de Google Home-app, via de Google Assistent of rechtstreeks op je Nest Hub-scherm, zul je het volgende moeten doen.
- Om het volume van je speakergroepen aan te passen, moet je elke luidspreker afzonderlijk aanpassen in plaats van de groepsvolumeregelaar te gebruiken. Je kunt het volume van je speakergroep ook niet meer wijzigen met de fysieke volumeknop van je telefoon.
Heb je een slimme speaker van een merk als Lenovo of JBL, dan is het zaak om deze te updaten. Meer info daarover vind je in dit bericht.
We hopen dat de wijziging hierboven niet het alternatief is waar Google aan werkt, want dan werkt de speakergroepfunctie niet meer zoals het hoort. We houden je op de hoogte van het verdere verloop van deze juridische kwestie tussen Sonos en Google.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Het moet gewoon veel moeilijker gemaakt worden om patenten aan te vragen en toegewezen te krijgen. Nu wordt voor elk foefje of slimmigheidje een patent toegewezen. En dat zou alleen moeten gebeuren voor als je iets uitvind waar en ander nooit had kunnen komen in de komende 10 jaar. Daarmee worden dan al die onzin rechtzaken voorkomen, die jaren duren en veel geld kosten, ook voor de maatschappij.
Kan je trouwens Sonos speakers (ikea….) ook als een groep koppelen aan een Google Home?
Google moet gewoon het contract met sonos beëindigen heb sonos waardeloze speakers.
Nou ik heb net 3 dagen terug voor €1000+ een Harman multiroom aangeschaft.. Had ik maar voor Sonos gekozen?
Google moet gewoon flappen neertellen voor een licentie ?