Samsung 2025? Maak nu kans op een Music Frame t.w.v. €449!

EU start onderzoek naar Google Zoeken en Play Store

Laura Jenny
Laura Jenny
26 maart 2024, 9:56
3 min leestijd
EU start onderzoek naar Google Zoeken en Play Store

Lees verder na de advertentie.

De EU wil onderzoek gaan doen naar Alphabet, het moederbedrijf van Google. Het gaat om Google Zoeken en de Play Store en het heeft alles te maken met de Digital Markets Act. Deze nieuwe wetgeving is sinds eerder deze maand van kracht en Europa begint het nu streng te handhaven. Het ging eerder al in gesprek met Apple over de manier waarop het het account van Epic bande (waarop Apple het account heeft toegestaan). Nu is Google aan de beurt. 

EU-onderzoek naar Google

Eigenlijk is Google ook aan de beurt, want de EU start ook onderzoeken naar Apple en Meta. Ditmaal is het echter geen gesprek, maar een onderzoek. Het verdenkt Google ervan dat het zich niet aan de nieuwe wetgeving houdt waar het gaat om de Play Store en Google Zoeken. Het schrijft: “De Commissie heeft een procedure tegen Alphabet ingeleid om na te gaan of Alphabet’s weergave van Google-zoekresultaten kan leiden tot zelfverwijzing met betrekking tot Google’s verticale zoekdiensten (bv. Google Shopping; Google Flights; Google Hotels) ten opzichte van soortgelijke rivaliserende diensten. De Commissie vreest dat de maatregelen die Alphabet heeft genomen om aan de DMA te voldoen, er niet voor zullen zorgen dat diensten van derden die op de pagina met zoekresultaten van Google worden weergegeven, op een eerlijke en niet-discriminerende manier worden behandeld in vergelijking met de eigen diensten van Alphabet, zoals artikel 6, lid 5, van de DMA vereist.”

Kortom: de EU denkt dat Google niet aan de wetgeving voldoet en denkt dat Google zichzelf alsnog voortrekt. Dat zou in het nadeel zijn van andere partijen, die hierdoor minder makkelijk voet aan de grond krijgen. De reden dat de EU extra streng is op Google is omdat het het heeft aangemerkt als ‘poortwachter’, iets wat bijvoorbeeld ook opgaat voor Apple. Nu zijn het nogal grote bedrijven die zich in veel verschillende product- en dienstcategorieën bevinden, dus de EU heeft wel besloten om een paar specifieke zaken uit te lichten voor het onderzoek. Het wil vooral kijken in hoeverre Google’s regels voor de Play Store apps toestaan om gebruikers te vertellen waar ze iets kunnen kopen of zich kunnen abonneren. Mag dat immers niet, dan is de kans groot dat mensen het via de Google Play Store doen en dat Google daar flink aan verdient. Hetzelfde geldt overigens voor Apple.

Oneerlijke behandeling?

Wat niet voor Apple geldt, maar wel voor Google, dat is hoe Google volgens de EU mogelijk nogal een voorkeur heeft voor zichzelf. Vooral in Google Flights en Google Shopping zou Google zichzelf graag op de voorgrond zetten, ten nadele van apps en diensten van derden. Google zou hier volgens de DMA ‘op een eerlijke, niet-disciminerende manier’ mee om moeten gaan. Dat is echter wel wat mnder makkelijk meetbaar, dus het is de vraag in hoeverre Google hier een grijs gebied op zoekt en vooral: in hoeverre Europa daarin mee wil gaan.

Verwacht niet heel snel een antwoord, want de commissie geeft zichzelf 12 maanden om de onderzoeken te verrichten. Meent het dat Google zich niet aan de DMA houdt, dan kan Google rekenen op een boete tot 10 procent van zijn wereldwijde afzet. 

Wil je meer weten over wat de Digital Markets Act inhoudt? Lees het in ons artikel Digital Markets Act: wat er verandert bij Google.

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

1

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

26 maart 2024, 14:14

Ben 2 jaar geleden overgestapt naar DuckDuckGo en bevalt me prima. Ik wil zo min mogelijk aan Google vast zitten