Wat willen we?
De Chromecast was een briljante zet van Google, de kleine streaming-device kan aangesloten worden op de HDMI-ingang van de tv om vervolgens allerlei content te bekijken of beluisteren. De aansturing gebeurt volledig via de telefoon met apps die ‘Google Cast’ ondersteunen. Dit is onder andere Netflix, YouTube, NOS, LocalCast, AllCast en NPO Gemist, maar ook vele andere, minder bekende apps en diensten. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos en omdat de Chromecast zelf verbinding kan maken met internet, is de impact op de accu minimaal. Het is inmiddels twee jaar geleden dat de Chromecast op de markt kwam en er zijn er 10 miljoen verkocht in 2014, toch zijn er een aantal verbeterpunten.
Lees ook: Review Chromecast na 18 maanden: wordt nog elke dag beter
Snellere en betere WiFi
De Chromecast gebruikt op dit moment niet volledig up-to-date-versie van WiFi. Er is ondersteuning voor WiFi N, maar WIFi ac (theoretisch tot 1350 Mbit/seconde) is een stuk sneller. Met steeds ‘zwaarder’ wordende content, zoals bijvoorbeeld 4K of nog hoger, moet je klaar zijn voor de toekomst. Het zou dan ook niet meer dan logisch zijn dat Google ervoor kiest om WiFi ac te implementeren in de Chromecast 2. We zien dit inmiddels ook al terug in vele smartphones. Ook zouden we graag ondersteuning voor de 5GHz-band zien, in tegenstelling tot enkel 2,4GHz die nu geboden wordt. Het bereik van 5GHz is over het algemeen minder, maar de snelheid vele malen hoger. Hoe dan ook, WiFi kan nog flink verbeterd worden op de Chromecast 2 en we verwachten dan ook dat Google hiermee gaat komen.
Stroom via HDMI
De stroomvoorziening van de Chromecast die in 2013 werd gelanceerd verloopt via USB, dan wel in de tv, danwel in het stopcontact als tweede optie. De ideale situatie zou zijn als de Chromecast 2 direct stroom van de tv kon gebruiken, zodat er geen externe stroomvoorziening meer nodig is. Dan is het pas echt plug-and-play.
Lees ook: 16 vragen over Chromecast
Meer opslag en RAM
Met een opslagruimte van 2 GB voor de eigen software en ruimte voor het bufferen van content, is er niets over voor de gebruiker. Nu is dit op zich geen ramp, content wordt over het algemeen toch gestreamd via internet, maar stel nu dat er wel lokale, beschikbare opslag zou komen op de Chromecast 2. Dan zouden er bijvoorbeeld foto’s, video’s of andere bestanden opgeslagen kunnen worden op de Chromecast zodat direct vanaf het device zelf gestreamd kan worden. Ook het RAM-geheugen kan een boost gebruiken, de 512MB die nu geleverd wordt, is vaak voldoende, maar met steeds intensievere processen, zou dat wel eens problemen kunnen gaan opleveren. Wanneer de veredelde websites die worden weergegeven door de Chromecast zwaarder worden, zal de Chromecast ook een snellere chip moeten krijgen.
Meer content en codecs
De Chromecast is zo goed als de apps die er beschikbaar zijn. Meer goede apps, dus meer kwalitatief hoogwaardige content. Wat daaraan bij kan dragen is ondersteuning voor meerdere bestandsformaten, vooral op videogebied. Heb je veel eigen materiaal op bijvoorbeeld een NAS staan, dan is het zonder een externe mediaserver niet mogelijk om dit allemaal te streamen. De Chromecast heeft ondersteuning voor een beperkt aantal codecs, de uitbreiding hiervan zou ervoor moeten zorgen dat meer content afgespeeld kan worden.
Audio Output
De Chromecast heeft ondersteuning voor 5.1 surround, maar hier heb je dus altijd een tv voor nodig met een digital audio output. Als we de Chromecast 2 uitgerust wordt met een optische audio-uitgang, dan is er geen tussenkomst van een tv meer nodig om dit geluid te gebruiken. Momenteel is het wel mogelijk om een versterker met HDMI-ingang te gebruiken, maar wat meer mogelijkheden zou fijn zijn.
Wanneer de Chromecast 2 gaan zien weten we nog niet precies op dit moment. Maar Google I/O 2015 op 28 mei zou een mooie gelegenheid zijn. Uiteraard doen wij hier verslag van en zullen we dit artikel updaten zodra er meer informatie beschikbaar is.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Vergeet vooral niet true 50Hz output voor 50Hz content (ter voorkoming van judder).
Hij ligt hier in de kast. Gebruik hem nooit, zie geen voordelen.
Ik zou ook heel graag een mogelijkheid via dongle of zo een netwerkpoort willen. Dan zou die kunnen slaan ook bij bedrijven.
MicroSD kaart slot
4K ondersteuning zou ik graag zien. (mijn tv kan het aan ?)
Mijn Chromecast verstoort nu mijn TV signaal. Schijnt dat de Chromecast storing veroorzaakt op bepaalde uitzendfrequenties die Ziggo gebruikt. Dat mag van mij ook wel verbeterd worden bij een nieuwe versie.
En DTS support is ook zeer gewenst!
Wat dachten jullie van DTS support?
Ik wilde eigenlijk de Nexus Player aanschaffen, maar deze is nooit uitgekomen in Nederland. Hardware matig komt die al in de buurt van de wensen uit het artikel. Indien de prijs weer zo laag is zal ik hem ook weer aanschaffen.
Van mij mag hij korter worden zodat hij niet uitsteekt aan de zijkant van mijn tv..
Audio-uitgang zou een perfecte toevoeging zijn.
Stroom via HDMI zou mooi zijn, maar de meeste mensen hebben er helemaal niks aan aangezien de HDMI poort dan een MHL variant moet zijn en die zijn nog niet breed toegepast op televisies. Maar zonder MHL komt er niet voldoende stroom uit. Max ampère via HDMI MHL is 900mA. Dat zou net genoeg zijn. Regulier HDMI levert slechts max 55mA en dat is echt veel te weinig voor een device als de chromecast…
Naast de chromecast 2, is er een kans dat we de moto 360 second gen op google I/O zullen zien?
Cromecast meteen gekocht toen hij uit kwam en ben er nog steeds blij mee. Ben in voor de opvolger.
Meer mediaplayer dan alleen linkjes openen mag van mij ook wel.
Standalone apparaat en niet afhankelijk van wat je via je telefoon doorstuurt. Dat is een extra feature.
Android TV en dan apps etc. Op je TV. Van Netflix tot, al dan niet na rooten, Popcorn Time.
Zeker dat die er komt als er een nieuwe Chromecast komt
Hmm misschien word dit de vervanger van mijn displayport kabel
Ik vind de chromecast geweldig. Soms is verbinding weg tussen tablet, smartphone en chromecast maar dat kan aan de wifi verbinding liggen. Voor Spotify (via spoticast), youtube, Netflix en Showbox is het de perfecte streamgadget.
Ik hoop echt op die audio output! Nu moet ik de tv aanzetten om muziek te luisteren!
Super apparaat! Geen moment spijt van. Snellere wifi is altijd welkom. Voor max €50,- gelijk kopen.
802.11ac = sowieso 5GHz volgens mij