Samsung 2025? Maak nu kans op een Music Frame t.w.v. €449!

5 beste smartphones, apps, games en gadgets van 2018 volgens Sven

Sven Brys
Sven Brys
28 december 2018, 19:00
10 min leestijd
5 beste smartphones, apps, games en gadgets van 2018 volgens Sven

Lees verder na de advertentie.

Smartphones: het beste van 2018

Zoals ik in de inleiding al zei, zijn er dit jaar veel smartphones op de markt gekomen. Hierbij merkte ik op dat je niet steeds naar de dure toestellen moet kijken om een goed toestel te hebben. De strijd tussen de smartphones was heel hevig op de midrange-markt. Natuurlijk zijn er ook enkele prachtige vlaggenschepen.

Dit zijn volgens mij de 5 beste smartphones van 2018

1. Huawei Mate 20 Pro

Deze smartphone geef ik als titel ‘ de leeuw van de jungle’. Het mooie design, de prima batterij en de zalige driedubbele camera zorgen er voor dat deze snelheidsduivel ver uit loopt op de concurrentie. Het is natuurlijk niet allemaal perfect want de vingerafdrukscanner onder het scherm werkt niet altijd even goed en het toestel is echt duur. 

>Review Huawei Mate 20 Pro

2. OnePlus 6T

Als je op zoek bent naar een goede high-end smartphone maar geen fortuin wil uitgeven, moet je bij OnePlus zijn. Eerst kwam de OnePlus 6 op de markt, die snel werd opgevolgd door de Oneplus 6T. De vernieuwingen bij de OnePlus 6T zijn een betere batterij, een druppelvormige notch en een vingerafdrukscanner onder het scherm. Als je de OnePlus 6T wilt kopen omwille van zijn onderhuidse vingerafdrukscanner, dan kies je beter voor de OnePlus 6.  De vingerafdrukscanner onder het scherm is momenteel een techniek die nog niet voldoende snel werkt. De vingerafdrukscanner achteraan bij de OnePlus 6 doet zijn ding sneller en accurater.

Algemeen is het ondertussen geweten dat de camera’s van OnePlus bij donkere lichtomstandigheden niet de beste zijn binnen zijn prijsklasse. Toch kan er zeker mooie kiekjes mee maken.

Review  OnePlus 6

Review OnePlus 6T

3. Google Pixel 3 XL

Ik moet toegeven dat ik niet van mijn sokken werd geblazen tijdens de aankondiging van de Google Pixel 3 XL. De ‘gelekte’ vernieuwingen waren niet zo spectaculair te noemen. Toch ben ik een fan van deze smartphone omdat je steeds als eerste de nieuwste Android-functies hebt en de snelste software-updates krijgt. Dit jaar brachten vele smartphonefabrikanten toestellen uit met meerdere camera’s, maar de Pixel 3 XL heeft achteraan maar één camera. Desondanks levert deze camera, in combinatie met de goede software, prachtige resultaten op in alle lichtomstandigheden.

Review Google Pixel 3 XL

4. Nokia 7 Plus

De beste smartphone in de midrange-markt is voor mij ongetwijfeld de Nokia 7 Plus. Voor een prijs van iets meer dan 300 euro krijg je een snel toestel met een prima batterij. De camera is niet de beste binnen zijn prijsklasse, maar de foto’s zijn zeker niet slecht. Dit toestel draait ook op Android One, wat staat voor een ‘bijna’ pure Android beleving, twee jaar software-updates en drie jaar beveiligingupdates.

> Review Nokia 7 Plus

5. Xiaomi Mi A2 

De laatste in het rijtje is er eentje waar ik het warm van kreeg toen ik de specificaties zag in combinatie met de prijs. De Xiaomi Mi A2 heeft een prima prijs-kwaliteitsverhouding. Deze budgetsmartphone heeft een Qualcomm Snapdragon 660, een batterij waar je de dag mee doorkomt en dubbele camera’s die zorgen voor mooie foto’s. Deze pluspunten en de combinatie met Android One zorgen ervoor dat ik deze boven de Moto G6 zou verkiezen. Deze heb ik al aan vrienden aangeraden en die waren heel tevreden over dit toestel.

> Review Xiaomi Mi A2

Apps: het beste van 2018

In 2018 schoten niet alleen smartphones als paddenstoelen uit de grond, maar zijn er ook veel apps uitgebracht. Dit is mijn top vijf van nieuwe apps of apps die dit jaar een update hebben ontvangen.

1. Google Nieuws

Google Nieuws & weer en Play Kiosk zijn dit jaar samengevloeid tot één app genaamd Google Nieuws. Dit is meestal de eerste app die ik ’s morgens open om meteen op de hoogte te zijn van de laatste nieuwsfeiten. De app houdt rekening met mijn interesses en stemt het nieuws hierop af. Het nieuws is afkomstig van verschillende bronnen en wordt verzameld per thema.

 2. YouTube Music

Dit jaar lanceerde YouTube Music in België en ik was meteen verkocht. Niet alleen heb ik nu toegang tot een brede muziekbibliotheek, maar ook tot muziek-content die al op YouTube stond zoals concerten. Je kan ook gemakkelijk kiezen of je  enkel de muziek wilt horen of ook de bijhorende videoclip wilt zien. De aanbevelingen die deze streamingdienst me aanreikt, zijn ook prima afgestemd op mijn interesses. 

YouTube Music versus Spotify

3. Tricount

Dit is een app die ook al even bestaat, maar die ik ‘jammer genoeg’ pas dit jaar heb leren kennen. Met Tricount verzamel je gemakkelijk de kosten die je samen met vrienden maakt tijdens een uitstapje. Achteraf krijg je een mooi overzicht welke uitgaven er door wie gedaan zijn en wat je eventueel nog aan de ander moet betalen.

> Tip: Zo deel je groepsuitgaven op een eenvoudige manier

4. Google Keep

Google Keep bestaat ook al enige tijd, maar blijft één van mijn meestgebruikte apps. Zelf durf ik wel eens iets  te vergeten en dan is Keep mijn ideale gezel om me er aan te herinneren. Samen met mijn partner deel ik via deze app een digitale boodschappenlijst. Ben ik in de winkel en denkt ze plots nog aan iets dan kan ze dit nog toevoegen, zodat ik het alsnog kan meebrengen. Deze app heeft dit jaar enkele updates gehad zoals het automatisch uitvouwen van de canvas en het Material Design.

5. KBC Mobile

KBC heeft dit jaar het aanbod binnen hun app enorm uitgebreid. Banken willen meer en meer een alles-in-een-app creëren en KBC is hier volgens mij al het beste in geslaagd. Je kan als KBC-klant niet alleen binnen deze app terecht voor betalingen of andere bankzaken, maar ook voor het betalen van je parkeerticket en het aankopen van vervoersbewijzen. Ik ben erg benieuwd hoe de strijd voor de beste banking-app verder zal gaan in 2019.

Games: het beste van 2018

1. PUBG

PUBG is één van de games waar we de prestaties van smartphones mee testen. Dit is een grafisch zwaar spel en de processor moet al enige kracht hebben om dit vlot te kunnen spelen. In het spel worden er 100 mensen tegelijk in een wereld gedropt. Vervolgens strijd je samen met je team tegen de andere spelers in een steeds kleiner wordende map. Het spel gaat door tot er nog maar één team overblijft. Ik ben er niet goed in, maar wel heel fier als ik erin slaag om de anderen neer te knallen. Als ik dit spel speel, ben ik er ook in verzonken en hoor ik niet meer wat er rondom mij gebeurt.

2. Asphalt 9

Deze race-game is soms zo onrealistisch, dat ik het zalig vind om te spelen. Het enige wat ik moet doen is zorgen dat ik de snelste weg neem en als eerste over de finish geraak. Hierbij probeer ik zoveel mogelijk stunts te nemen of in scherpe bochten te driften, zodat ik ‘nitro’ verdien. Deze nitro zorgt ervoor dat ik als een pijl vooruit kan vliegen. Hoe meer stunts en show er van het scherm spat, hoe meer ik de adrenaline voel opkomen. Leuk spel om eens tussendoor te spelen.

> Review Asphalt 9

3. Harry Potter: Hogwarts Mystery

Ik moet bekennen dat ik stiekem genoten heb van alle Harry Potter films. Als kind oefende ik steeds met mijn goocheldoos en waande mij als de beste tovenaar van het land. Van zodra de Harry Potter game in de Play Store verscheen, greep ik dan meteen mijn kans om me in de voetsporen van deze tovenaar te begeven. Ik vind het een fijn spel met een leuke verhaallijn die blijft boeien. De graphics zijn ook mooi. In dit artikel krijg je nog meer info over het spel.



4. Carcassonne

Ik kan erg genieten van een avondje gezelschapsspellen spelen onder vrienden. Carcassone is een van mijn favorieten, waarvan ook een app bestaat. In dit spel dat zich afspeelt in de middeleeuwen leg je landtegels tegen elkaar aan en verdeel je je zeven horigen (kleine poppetjes) om zoveel mogelijk punten te verzamelen.  Via in-app aankopen kan je de uitbreiding aanschaffen. Je kan het opnemen tegen eigen vrienden of de computer. Online kan je het ook opnemen tegen willekeurige deelnemers. Tijdelijk kan je deze app aankopen voor 1,99 euro, dus snel zijn is de boodschap.

Gadgets: het beste van 2018

1. Fitbit Versa

Dit jaar bracht Fitbit zijn nieuwste smartwatch de Versa op de markt. Zoals je in mijn review kon lezen, waren er in het begin nog heel wat bugs aanwezig. Deze zijn bij mij voor het grootste deel van de baan, waardoor dit een leuke smartwatch is om dagelijks te dragen. Deze maakt me bewust van mijn lichaamsbeweging en stimuleert me om mijn dagelijks doelen te halen. Dankzij de vier dagen batterijduur, kan ik deze 24 op 24 uur dragen en dus ook mijn slaap in de gaten houden. Erg fijn om te zien hoelang ik me in de verschillende slaapfases begeef. De Fitbit Versa maakt me ook dagelijks wakker via  trillingen aan de pols, waardoor ik mijn huisgenoten niet wakker maak met een hels geluid. De notificaties die ik ontvang op de smartphone worden ook goed leesbaar getoond op de Versa. Berichten kan ik beantwoorden met vooropgestelde zinnen. Onlangs ontving de Versa ook Fitbit OS 3. Dankzij deze update is er nu nog meer data op de smartwatch zichtbaar zoals slaapduur, en verbruikte calorieën, en kan ik invoeren hoeveel water ik gedronken heb. Bij het sporten kan ik eerst mijn doel instellen, zoals het aantal kilometers dat  ik wil lopen of het aantal minuten dat ik minimum wil trainen. Als ik de Fitbit Versa eens niet draag, dan mis ik deze.

> Review Fitbit Versa

2. Google Home

De Google Home is vanaf dit jaar te koop in België en ondersteunt de Nederlandse taal, die niet altijd even goed werkt. Soms moet je wel eens praten met een Hollands accent zodat de smartspeaker je beter begrijpt. Dagelijks gebruik ik de Google Home om muziek te beluisteren, het weerbericht op te vragen, de lichten en mijn televisie te bedienen en het laatste VRT-nieuws op te vragen via TuneIn. Hopelijk krijgen we in 2019 de mogelijkheid om ook in het Vlaams te spreken tegen de speaker.

3. Logitech Harmony Ultimate

Dit jaar heb ik nieuwe kasten geïnstalleerd in onze leefruimte. Hierbij moest ik op zoek gaan naar een afstandsbediening waarmee ik mijn tv-decoder vanuit de kast kon bedienen. Na even zoeken kwam ik terecht bij de Logitech Harmony Ultimate. Dankzij deze afstandsbediening kan ik niet enkel de apparaten bedienen, maar ook ‘scenes’ aanmaken. Met één druk op het display van de afstandsbediening starten nu automatisch mijn decoder en televisie op, en bij een druk op de afsluitknop, schakelen alle apparaten tegelijk uit. Onlangs heeft de Logitech Harmony ook ondersteuning voor Google Home gekregen, waardoor ik mijn tv nu ook met mijn stem kan bedienen. Nu moet ik me zelfs niet meer rechtzetten om de afstandsbediening te nemen. Handig, toch?  

4. Yeelight Smart Led Bulb

Dit jaar is bij mij de interesse in het slimme huis of smarthome sterk aangewakkerd. Na de aankoop van de Google Home en de Logitech Harmony Ultimate, ontbrak nog slimme verlichting. Ik kocht me twee  led-lampen van Yeelight, Met deze lampen kan je rechtstreeks verbinding maken met je wifi-netwerk. Met de bijhorende app bedien je de lampen zodat je deze kunt dimmen of veranderen van kleur. Via een automatische planning kan je instellen wanneer de led-lamp automatisch moet in- of uitschakelen, welke kleur de lamp moet hebben en hoe sterk deze moet schijnen. Verder zijn deze slimme lampen compatibel met Google Assistent, waardoor ik deze bedien via mijn Google Home. Vooral de prijs was de beslissende factor om deze twee slimme lampen aan te kopen. Bij Gearbest heb ik deze aangekocht voor nog geen 35 euro.

5. Ring Video Doorbell 2

Aangezien ik als tech-redacteur regelmatig pakketjes ontvang, denk ik er over na om een slimme deurbel aan te schaffen. Zo kan ik gemakkelijk de koerier te woord staan, ook als ik niet thuis ben. Mijn voorkeur gaat uit naar de Ring Video Doorbell 2. De factoren die me overtuigen zijn de eenvoudige installatie, het design, de beveiligingscamera en de samenwerking met IFTTT en Google Assistent, die hopelijk in 2019 nog wordt uitgebreid.

> Review Ring Video Doorbell 2

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!