Dit zijn de zoekmachines die je op je volgende Androidtelefoon kunt kiezen

Dit zijn de zoekmachines die je op je volgende Androidtelefoon kunt kiezen

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Zelf browsers en zoekmachines kiezen

Vanwege een gigantische boete die Google in 2018 door de Europese Commissie opgelegd heeft gekregen, moet het bedrijf Android-gebruikers de keuze geven welke browsers en zoekmachines ze op hun telefoon willen gebruiken. Volgens de Europese Commissie trok Google zijn eigen browser en zoekmachine voor op die van andere partijen. De EC stelde vast dat Google op deze manier een oneerlijk voordeel ten opzichte van de concurrentie verkreeg.

In reactie hierop kwam Google met een licentie op het gebruik van Google-apps. Telefoonmakers moeten sinds oktober 2018 in Europa betalen voor het gebruik van Google-apps en -diensten zoals de Google Play Store, Google Maps en Gmail. De keuzeschermen voor browsers en zoekmachines zou Google gaan doorvoeren in zijn software.

Screenshots van de nieuwe keuzemogelijkheden

Welke zoekmachines mogen meedoen?

Bedrijven kunnen via een veiling per kwartaal één van de drie plekjes veroveren in het zoekscherm. Google zal altijd als vierde optie in dit scherm te zien zijn maar staat niet meer bovenaan, de namen worden namelijk in willekeurige volgorde gepresenteerd. Om mee te dingen, betalen bedrijven een bedrag per gebruiker die de zoekmachine selecteert. Daarnaast betalen de deelnemers het bod van de hoogste afgevallen zoekmachine.

Niet elke zoekmachine kan overigens deelnemen aan de veiling. Ze zullen vooraleerst moeten voldoen aan de door Google opgelegde reeks met voorwaarden.

Welke zoekmachines kan ik straks kiezen?

Inmiddels hebben we al een voorkeur voor een zoekmachine en een browser kunnen maken en nu komt er per 1 maart een apart keuzescherm voor zoekmachines bij. Dit scherm zal alleen op nieuwe Android-telefoons te zien zijn en in Nederland kunnen we hierbij kiezen uit vier verschillende zoekmachines: Google, DuckDuckGo, GMX en Info.com.

In andere Europese landen zijn PrivacyWall en Yandex mogelijke kandidaten. Microsoft's Bing is alleen in het Verenigd Koninkrijk te selecteren.

De gekozen zoekmachine zal vervolgens standaard actief zijn in Chrome en in Google Zoeken zodra de app van de aanbieder automatisch geïnstalleerd is.

Google Chrome zoekmachine DuckDuckGo Startpage.com screenshots

Elk kwartaal een andere zoekmachine

Vanaf 1 maart zul je vier maanden lang hetzelfde keuzescherm op nieuwe (Europese) Android-telefoons te zien krijgen. Daarna zal het keuzescherm per kwartaal, via de veiling, ververst worden.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk