Waarom elke Europese Android-gebruiker straks zelf een browser kan kiezen

Waarom elke Europese Android-gebruiker straks zelf een browser kan kiezen

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Ruzie tussen Google en de Europese Commissie 

Google is al geruime tijd met de de Europese Commissie verwikkeld in een discussie over oneerlijke concurrentie ten aanzien van zijn Android-beleid. Volgens de Europese Commissie legt Google beperkende en illegale voorwaarden aan telefoonfabrikanten op. Android is voor fabrikanten dan wel vrij om te gebruiken, toch zullen zij aan aanvullende eisen moeten voldoen en een aantal van die eisen staan de Europese Commissie niet aan.

Google wil bijvoorbeeld fabrikanten verplichten veiligheidsupdates uit te laten rollen. Daarnaast worden fabrikanten verplicht om andere Google-diensten vooraf te installeren zoals Google Chrome en de zoekmachine. Deze apps verzamelen veel interessante data waarmee advertenties kunnen worden verkocht, één van de belangrijkste inkomstenbronnen van Google.

Deze laatste verplichting is volgend de EC een vorm van oneerlijke concurrentie. De installatie van de zoekmachine zelf is namelijk geen probleem, alleen eist Google dat er geen andere zoekmachine wordt meegeïnstalleerd. Daarnaast heeft Google volgens de Europese Commissie bedragen overgemaakt naar fabrikanten en mobiele providers met de voorwaarde dat ze exclusief de Google zoek-app zouden installeren. Een alternatieve versie van Android maken (de zogenoemde 'Android forks') en deze dan met de Play Store en Google-apps maar zonder Chrome en Google Zoeken leveren, stond Google ook niet toe.

Screenshot van Google Zoeken

Voor deze vorm van oneerlijke concurrentie heeft de techreus in 2018 al een boete van 4,34 miljard euro en in maart van 2019 kwam de techreus met een aanpassing, om een nieuwe boete te vermijden. Om te kunnen voldoen aan de eisen van de Europese Commissie heeft Google in oktober van 2018 zijn Android-beleid aangepast. Smartphonefabrikanten moeten in Europa nu betalen om Android op een smartphone te leveren zonder de browser en de zoek-app van Google. Er komen ook aparte licenties voor deze apps. Android forks worden wel toegestaan. Fabrikanten moeten dus in Europa betalen voor het gebruik van Google-apps en -diensten zoals de Google Play Store, Google Maps en Gmail.

Waarom je straks een andere Android-browser kan kiezen

Daarnaast heeft Google nog een aanpassing aangekondigd: Android-gebruikers zullen de vraag krijgen of zij een andere zoekmachine of browser willen installeren. Vandaag laat Google weten hoe dit er precies uit gaat zien.

Alle Europese Android-gebruikers krijgen straks een update. De onderstaande schermen zullen te zien zijn als de Europese Android-gebruiker na het installeren van de update voor het eerst de Play Store opent. Het ene scherm vraagt welke zoekmachine gebruikt moet worden en de andere geeft je een keuze in verschillende browser zoals Firefox of Microsoft Edge. Men kan zoveel browser of zoekmachines installeren als men wilt.

Screenshot van Android browser kiezen

Google geeft ook advies over hoe je een nieuwe browser als snelkoppeling of widget op je homescreen plaatst of als standaard browser selecteert. Daarnaast vraagt Google of je de nieuwe zoekmachine als standaard zoekmachine in Chrome wilt gebruiken als je deze browser erna voor het eerst opent.

De vraag zal in de komende weken aan Europese Android-gebruikers voorgelegd worden. We kunnen dan allemaal op een update rekenen die dit mogelijk maakt. Zowel nieuwe als bestaande Android-telefoons krijgen de update.

Related articles

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk