Android Q
Google heeft zojuist de nieuwste Androidversie die vooralsnog door het leven gaat als ‘Android Q’ aangekondigd. Dit is meteen de eerste developer preview. De eerste previewversie van Android Q is nog niet stabiel genoeg om als bètaversie uitgebracht te worden via het officiële bètaprogramma voor Android en is hoofdzakelijk bedoeld voor ontwikkelaars.
Hieronder lees je wat er alvast gelekt was over Android Q:
> Vroege versie Android Q gelekt: donker thema en desktopmodus
> 4 nieuwe functies in vroege versie Android Q ontdekt
> Ontdekt in Android Q: schermopname, noodknop, gezichtsherkenning en meer
> Dit mag je verwachten van de donkere modus in Android Q
Android Q tijdlijn
In eerste instantie kunnen alleen gebruikers van Googles Pixel-telefoons van alle generaties de eerste Bèta installeren. Deze bètaversie is in eerste instantie bestemd voor ontwikkelaars. Pas als de tweede preview beschikbaar komt (waarschijnlijk in mei), kunnen ook ‘gewone gebruikers’ met de nieuwe versie aan de slag. Vorig jaar werd deze versie voor het eerst, naast de Pixel-telefoons die aangemeld zijn bij het officiële bètaprogramma van Android, ook beschikbaar voor meerdere smartphones zoals de OnePlus 6, de Sony Xperia XZ2 en de OPPO R15 Pro.
Na deze eerste bètaversie zullen er nog vijf preview-versies verschijnen. Dat zijn er dus in totaal zes in plaats van de gebruikelijk vijf previews. De tweede preview kunnen we begin april verwachten, de derde tijdens Google I/O op 7 mei en de vierde in juni. Vervolgens zal de vijfde en zesde preview als release candidates in het derde kwartaal vrijgegeven worden waarna de stabiele versie van Android Q officieel aangekondigd wordt. In 2017 werd de uiteindelijke versie van Android O(reo) op 21 augustus aangekondigd, Android N(ougat) werd op 22 augustus gelanceerd en Android 9.0 Pie zag op 8 augustus het levenslicht. Bij de lancering zullen we ook weten waar de ‘Q’ voor staat. Daarna is het aan de smartphonefabrikanten om deze Androidversie uit te brengen voor hun toestellen.
Privacy
Een belangrijke focus voor de Android Q Bèta is privacy, want Google komt met een nieuw systeem voor toestemmingen in Android. Voortaan zijn er drie opties om toestemming te geven aan een app: toestemming weigeren, toestemming te allen tijden verlenen of toestemming verlenen als de app in gebruik is. Android Q wil zo meer onnodige activiteiten die op de achtergrond werken tegengaan.
Verder wordt ook toegang beperkt tot persoonlijke gegevens van de gebruiker en het toestel dat hij gebruikt. Zo wordt toegang tot de IMEI-nummer en serienummer beperkt en ook het MAC-adres wordt willekeurig als je verbonden bent met wifi. 9To5Google meent ook te weten dat er nog meer privacygerelateerde verbeteringen op komst zijn in toekomstige bèta’s. Gezien de informatie die we al weten uit gelekte ROM’s met een vroege build van Q – zie de links hierboven – lijkt ons dat ook erg plausibel.
App Slices en deelmenu
Een voorbeeld van features die meer zichtbaar zijn voor gebruikers is bijvoorbeeld het nieuwe deelmenu. Het oude deelmenu van Android voelde liep niet helemaal goed en voelde soms onnodig traag aan. niet alle items konden tegelijk laden, waardoor je per ongeluk verkeerde opties kon selecteren. Android Q heeft nu een deelmenu in carousselvorm zoals we onlangs al onder meer in Maps en Google Foto’s te zien kregen.
Een andere feature zijn de Slices die nu deel kunnen uitmaken van apps van derde partijen. Slices werd vorig jaar gelanceerd als een deel van de applade en de bedoeling was dat apps prominent getoond worden op momenten dat je telefoon weet dat je ze nodig hebt. Hetzelfde kan nu ook in apps gebouwd worden. Als voorbeeld kan in je browser informatie te zien zijn wat betreft je internetverbinding als je plots verbinding verliest, met opties als: vliegtuigmodus, je mobiele gegevens en wifi-verbinding. Zo kan je meteen zonder de app te verlaten opnieuw verbinding maken.
Foldables
Android Q komt met systeembrede ondersteuning voor vouwbare telefoons nadat we onlangs de eerste exemplaren hiervan te zien kregen. Google heeft Android voorzien van een reeks verbeteringen die speciaal voor toestellen als de Mate X van Huawei of de Galaxy Fold bedoeld zijn. Zo heeft Android bepaald dat een app naadloos op een groter scherm wordt hervat van zodra je een scherm openvouwt.
Apps kunnen ook probleemloos naast elkaar werken zodat multi-tasking gestimuleerd wordt. Natuurlijk wordt het wachten tot de eerste foldables daadwerkelijk verschijnen om zo te kunnen aanschouwen hoe goed Android werkt met de nieuwe technologie.
Media-content
Android komt nu met echte ondersteuning voorinformatie over diepte in foto’s. dat wil zeggen dat dieptecamera’s die bokehfoto’s met een wazig effect maken nu echt ondersteund worden waardoor er meer speciale effecten mogelijk zijn in combinatie met fotobewerking. De informatie over diepte maakt deel uit van het JPEG-bestand en zijn XMP-metadata. Google wil samenwerken met fabrikanten om het verzamelen van data over diepte in een JPEG te doen werken met hun camerasoftware.
Android Q maakt ook gebruik van een nieuwe open source video codecs genaamd AV1. De bedoeling is dat hierdoor kwalitatieve video kan worden gestreamd, maar dat er minder bandbreedte hiervoor gebruikt wordt. Er is ook een nieuwe codecs voor het streamen van muziek toegevoegd, genaamd Opus en er is nu ondersteuning voor de HDR 10+-standaard in Android die ook door de betere beeldschermen wordt ondersteund.
Wat verder?
Google gaat nu feedback van ontwikkelaars verzamelen over deze eerste reeks van features die zijn toegevoegd aan deze eerste bèta build. Hierna volgen er nog meer previews voor ontwikkelaars waarbij nieuwe features zullen worden geïntroduceerd. Als we de informatie uit de gelekte ROM van Android Q mogen geloven, dan zouden er nog een heleboel nieuwigheden op komst zijn, zoals de donkere modus die doorheen de gehele interface van Android te zien zal zijn.
De komende maanden mogen we ons ook verwachten aan een eerste bèta die ook voor gebruikers bedoeld is en die op een selectie van toestellen beschikbaar zal zijn. Vanaf dat moment kunnen gebruikers aan de slag met een bredere selectie van functies, zodat Google ook op grotere schaal feedback kan ontvangen alvorens de stabiele versie van Android Q vermoedelijk deze zomer verschijnt.
Wat denk jij alvast van de allereerste nieuwigheden zoals het verbeterde deelmenu en de nieuwe toestemmingen? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Weet iemand of de Rabo app werkt?
Toch fijn dat Google zich druk maakt over mijn privacy, maar maak dan een optie dat een app gewoon internet NIET op kan. Nu gebruik ik daarvoor nog een firewall, maar het is toch van de gekke dat ik wel de stelling van Pythagoras in 3d kan beamen, maar iets wat ik echt nodig heb zit er niet op.
Ben trouwens benieuwd hoe ze dan hun geld gaan verdienen, of zouden ze zichzelf een achterdeurtje geven ? (net als alle andere apps die er voor betalen).
Benieuwd of iemand al ervaring heeft of de apps van banken ook werken in de preview. Was de vorige keer drama bij met name de ABN
Blij verrast dat de eerste Pixel ook nog mee mag doen 🙂
Beta aangemeld en de update is incoming op het reservetoestel….
De éérste Developer Preview van Android Q is binnen gekomen op mijn Pixel XL eerste generatie. Momenteel nog wat aan het uitpluizen maar momenteel werkt alles al behoorlijk vlot.