4 nieuwe functies in vroege versie Android Q ontdekt

4 nieuwe functies in vroege versie Android Q ontdekt

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Android Q

XDA Developers kreeg onlangs een vroege build in handen van de opvolger van Android Pie die we voorlopig nog versie Q noemen. Het ging daarbij om een versie van het besturingssysteem die nog kan afwijken van de release in de eerste developer preview van het nieuwe OS. We konden al een heleboel nieuwe dingen leren over het besturingssysteem, maar ondertussen werd er ook gekeken naar functies van Android Q die zich meer op de achtergrond afspelen, maar daarom niet minder interessant of belangrijk zijn.

1. Toegang tot locatiegegevens

Als eerste is er het tracken van je locatiedata wat opnieuw mogelijk wordt bij processen die op de achtergrond gebeuren. Google. Omwille van privacyredenen heeft Google er sinds Android 8.0 Oreo voor gezorgd dat apps van derden niet langer toegang krijgen tot de locatie van gebruikers als ze op de achtergrond werken.

Als gevolg waren er niet alleen ontwikkelaars teleurgesteld door die beslissing, maar ook gebruikers. Niet elke third-party ontwikkelaar wil de permissie tot locatiegegevens in de achtergrond gebruiken voor schadelijke doeleinden. De overgrote meerderheid gebruikt die toestemming alleen om features te doen werken. Google heeft dat ingezien en daarom is er nu een aparte toestemming aangemaakt. In de omschrijving is te lezen dat een een app altijd toegang heeft tot je locatie, ook als je ze niet gebruikt. Aan de andere kant kan de al bestaande locatietoestemming ook toegang geven tot je locatie, maar alleen als de app in de voorgrond werkt.

Screenshots van de vernieuwde toestemmingen in Android Q

Android Q maakt het voor gebruikers mogelijk om toestemmingen tijdelijk te maken, alleen als de app wordt gebruikt

2. Apps downgraden

Regelmatig zie je de Google Play Store druk aan het werk om jouw apps van de laatste versie te voorzien, maar wat als er een kritieke fout door de mazen van het net is geglipt bij een app-ontwikkelaar? In dat geval moet je wachten tot een ontwikkelaar snel een nieuwe versie van de app uitrolt waarbij de fout verholpen is. Androids zogenaamde package manager laat het namelijk niet toe om eerdere versies van apps te installeren.

In de code van Android Q werd ontdekt dat er zowel nieuwe commando's als toestemmingen zijn waarmee Google het toelaat om een ouder versie van een app terug te zetten.Het is nog niet duidelijk wat we hiervan mogen verwachten. Mogelijk zal het niet gaan om een functie die standaard voor elke app in de Play Store wordt geactiveerd, maar eerder iets wat toegankelijk wordt in uitzonderlijke gevallen. We kijken ernaar uit om te zien op welke manier Google het downgraden van apps wil gebruiken in Android Q.

Screenshots van de verschillende schermen met donkere modus

Android Q krijgt vermoedelijk een volledig donkere modus waarbij meldingen

3. Toegang tot je klembord

Elke Android-versie gaf apps - ook als ze in de achtergrond werkten - zonder meer toegang tot de inhoud van je klembord. Dat terwijl het klembord in Android vaak belangrijke informatie kan bevatten zoals inloggegevens, adressen, enzovoort. Er is geen enkele toestemming in Android waarbij je die toegang kan blokkeren, omdat het kopiëren van informatie uit het klembord dan niet langer zou werken.

Een opmerkelijk gegeven is ook dat andere besturingssystemen zoals Windows Phone geen toegang geven aan apps die op de achtergrond draaien. Google heeft nu een nieuwe toestemming toegevoegd waarmee je het vermogen voor apps om je klembordtekst te lezen, kan beperken. Alleen apps die nu toestemming krijgen van jezelf of de fabrikant van je toestel, krijgen toegang tot je klembord.

Enpass password manager

Veel wachtwoord-managers hebben een eigen klembord om deze toegang voor andere apps te omzeilen

4. Beveiliging voor externe opslag

Je Android-telefoon bestaat zowel uit interne- als externe opslag. Dat laatste betreft bijvoorbeeld je microSD-kaart waar je app-gegevens opslaat, je muziek bewaart of foto's. Standaard krijgen apps in Android enkel toegang tot het lezen en schrijven van gegevens in de de bestandslocatie van externe opslag die bedoeld is voor zichzelf.

Een fotobewerkings-app kan bijvoorbeeld bewerkte afbeeldingen opslaan in een eigen map op je microSD-kaart. Verder heeft Android specifieke lees- en schrijftoestemmingen voor externe opslag, maar die geven een app meteen toegang tot het lezen of schrijven vanuit alle alle locaties in die opslag. Zo krijgt de fotobewerker uit het voorbeeld hierboven met de toestemming om te lezen in externe opslag ook in een keer toestemming om jouw muziek te lezen.

Om dat te voorkomen heeft Google nieuwe toestemmingen voor externe opslag gemaakt met betrekking tot: de locatie van je media (metagegevens), muziekbestanden, foto's en video's. Als een fotobewerker in Android Q aan de gebruiker binnenkort toestemming vraagt tot je muziekbestanden in externe opslag, weet je dus hoe laat het is.

Wat denk jij van deze nieuwe verbeteringen in Android Q? Laat het ons weten in de reacties hieronder.

Screenshots van de nieuwe ontwikkelaarsopties in Android Q

In de ontwikkelaarsopties van Andorid Q verwijst Google naar een 'desktopmodus'

Related articles

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk