Android Q
Op de Google Pixel 3 bij de nieuwssite XDA Developers draait een nog niet uitgebrachte ROM van Android Q, de opvolger van Android Pie die dit jaar uitgebracht wordt door Google. Het gaat niet om de software die later zal verschijnen in de eerste developer preview, maar wel om een heel vroege build waarop alvast de beveiligingsupdate van februari werd geïnstalleerd.
XDA Developers heeft de ROM op zijn Pixel 3 gezet en nam alvast een kijkje naar de functies die we voor Android Q mogen verwachten. De functie die het meest in het oog springt, werd eerder deze maand al ontdekt, en het gaat om een volledige donkere modus over het hele Android-systeem. Met de lancering van Android Q zou elk venster en elke Google-dienst een donker thema krijgen.
Donkere modus
We zien nu voor het eerst screenshots waarbij de functie deel uitmaakt van Android Q. Android Q krijgt een volledig donker thema dat je vanuit de weergave-instellingen kan inschakelen, uitschakelen, of automatisch met de tijd kan activeren. Elk onderdeel van Android, van de instellingen tot de notificaties en de volume-sliders kleuren zwart. Het is nog niet duidelijk hoe donkere modus werkt in combinatie met Google-apps die een donker thema hebben, maar we vermoeden dat de app die thema's automatisch activeert.
Ook meldingen kleuren donker in de nieuwe donkere modus van Android Q
De vraag is ook of Android ook een donker thema van third-party-applicaties (apps van derden) automatisch zal kunnen activeren. Google heeft in ieder geval al aan het probleem gedacht dat niet elke app over een donkere modus beschikt. De ontwikkelaars van Android hebben daarom een functie gemaakt waarbij een donker thema in elke app geforceerd wordt, ook al beschikt die niet zelf over een eigen donker thema.
Veelgevraagde functie
XDA Developers kon het alvast testen en kreeg het werkend bij enkele applicaties, al was het met gevarieerd succes. In Facebook bijvoorbeeld waren er sommige delen van de app wit en andere kleurden zwart en soms waren er voorvallen met witte tekst op een witte achtergrond. Voorlopig maakt de functie deel uit van de ontwikkelaarsopties van Android Q.
Google heeft zelf onlangs toegegeven dat lichte thema's zoals zijn eigen Material Design, meer accu verbruiken op telefoons met een AMOLED-scherm in vergelijking met donkere thema's. Daarnaast is een donkere modus voor Android ook bij gebruikers een erg populaire en gewenste functie.
Links: 'Forceer donkere modus' is uitgeschakeld. Rechts: 'Forceer donkere modus' is ingeschakeld
App-machtigingen
De app-machtigingen voor Android zijn volledig vernieuwd om gebruikers meer inzicht te geven en meer controle te geven over de gegevens die apps kunnen inkijken. Allereerst is er een nieuw centrum waarmee je een handig grafisch overzicht krijgt van welke apps toestemming hebben voor welke gegevens. Je krijgt bijvoorbeeld in een klap te zien dat drie apps toegang hebben tot je contacten. Daarnaast is er een melding bovenin beeld te zien met daarin de apps die actief een toestemming zoals de locatie of de microfoon actief gebruiken.
Verder is er een nieuwe optie waarmee je de toestemmingen kan beperken in tijd. Je kan een app voortaan alleen toestemming geven tot je gegevens zolang hij ook actief is. Een applicatie als Adobe Scan waarmee je documenten scant met behulp van je smartphone-camera zou in principe enkel de toestemming moeten hebben om je camera te gebruiken als de app ook echt actief is. Android heeft een nieuwe dialoog als er om toestemming wordt gevraagd waarmee je kan kiezen om die toestemming enkel te geven als de app in gebruik is. De nieuwe app-machtigingen doen denken aan de mogelijkheden die de app Bouncer brengt. Daarmee kan je eveneens machtigingen na elk gebruik van een app weer intrekken.
Desktopmodus
Helaas is er hier nog weinig over bekend omdat de functie deel uitmaakt van de ontwikkelaarsopties van Android Q. Het gaat hier mogelijk om een ervaring die doet denken aan Samsung DeX of Huawei's EMUI Desktop. Je telefoon zou hierbij een grotere interface kunnen tonen op een monitor zodat je met behulp van je smartphone een desktop-ervaring krijgt.
XDA Developers kreeg de functie nog niet aan het werk.Niet door de Pixel 3 via een usb-c naar HDMI adapter met een monitor te verbinden en ook niet door draadloos te casten via wifi. Toch klinkt het idee van een desktopervaring via je telefoon nog steeds erg fascinerend. Ik ging onlangs uitgebreid met Samung DeX aan de slag via de Galaxy Tab S4. Ik voelde dat er wel degelijk potentieel in zit, maar dat er nog hard aan de uitvoering ervan kan worden gewerkt.
Ontwikkelaarsopties
Er werden verder nog veel nieuwe ontdekkingen gedaan, diep verborgen in de ontwikkelaarsopties van Android. Naast bovengenoemde features van de desktopmodus en de 'forceer donkere modus'-functie is er ook de mogelijkheid om de startschermachtergrond te gebruiken bij het alway-on-scherm van elke telefoon die zo'n functionaliteit heeft. Ten slotte is er de mogelijkheid om een video te maken van wat er zich op je scherm afspeelt door de screenshot-knop lang in te drukken.
Hands-on
XDA Developers heeft ook alvast een hands-on video klaar waarin de belangrijkste functionaliteiten op een rijtje worden gezet. Opvallend is ook dat er wijzigingen werden gemaakt aan de interface van Android Q. Zo kan je notificaties allen nog naar rechts wegvegen en niet meer naar links. Houd er wel rekening mee dat alle functionaliteiten die hier genoemd zijn deel uitmaken van een erg vroege versie van Android Q. De uiteindelijke developer preview kan nog veel wijzigingen bevatten. Je kan de video hieronder bekijken.
Wat denk jij van de nieuwe functionaliteiten van Android Q? Waar kijk jij het meeste naar uit, of zijn er functies die volgens jou zeker deel moeten uitmaken van Android Q? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.