Android L in detail: accubesparingen met Project Volta

Android L in detail: accubesparingen met Project Volta

Sander Tuit

door Sander Tuit

Laatst geüpdatet

Project Butter, Project Svelte, Project Volta?

Bij Google doen ze erg hun best om leuke namen te bedenken voor hun projectgroepen. Bij Android 4.1 hadden we Project Butter. Android 4.0 had grote grafische verbeteringen naar Android gebracht en dat zorgde er helaas voor dat een boel apparaten zonder voldoende rekenkracht af moesten haken. Project Butter zorgde er voor dat alles weer soepel liep, of zoals men het in het Engels zegt: 'butter smooth'.

Veranderingen in Android zorgden er ook voor dat het geheugengebruik steeds meer opliep. Na al die 'boter' van Project Butter was het volgens Google tijd om af te slanken en dat werd gedaan in Project Svelte (slank). Het geheugengebruik moest in Android 4.4 (KitKat) over de hele linie worden aangepakt en daarvoor werd op systeemniveau gekeken, maar ook op het gebied van apps als de Gmail-app en Google Chrome voor Android.

We hoorden voor de aankondiging van Android 4.2 al geruchten over Project Roadrunner. Dit project zou zich richten op het aanpakken van accugebruik in Android. We weten van Googledirecteur Larry Page dat hij het accuverbruik van Android tot één van zijn speerpunten gemaakt heeft. Voor de L-release van Android heeft het Android-team wel degelijk gewerkt aan het verminderen van accuverbruik, maar dan onder de naam 'Project Volta'.

Drie grote verbeteringen

In Project Volta zijn drie grote verbeteringen doorgevoerd, om te beginnen in het meten van accugebruik. Daarnaast kunnen ontwikkelaars hun applicaties zuiniger maken en kunnen gebruikers een powersaving-modus inschakelen die er voor zorgt dat hun accu op een dag gebruik uren langer meegaat.

1. Battery Historian

Volgens Google is kun je pas gaan besparen op het stroomgebruik, wanneer je goed kunt meten waar het stroomgebruik vandaan komt. Speciaal daarvoor heeft het bedrijf de tool Battery Historian ontwikkeld. Deze tool is voor het gebruik door ontwikkelaars en draait vanaf een computer. Vanaf de computer kan de ontwikkelaar een batterydump-commando opgeven via de wellicht bekende tool ADB.

Dit commando maakt een bestandje aan dat alle gegevens bevat op het gebied van accugebruik voor een bepaalde applicatie. Dit bestandje is eigenlijk een verbeterde versie van een bugreport, een lijst met alles wat er op het apparaat gebeurt. Met Battery Historian wordt deze lijst met ongevormde data omgezet in een mooi, overzichtelijk HTML-bestandje.

Battery Historian

We weten dat een groot gedeelte van de beschikbare accucapaciteit opgaat aan dataverbindingen. Het gebruik van data via bijvoorbeeld 3G of 4G kost veel stroom en wanneer verschillende (achtergrond)applicaties periodiek een dataverbinding gebruiken, wordt die verbinding steeds weer opnieuw opgezet en afgebroken. Google zal dit soort verzoeken nu beter gaan groeperen, waardoor de radio, het gedeelte van de telefoon dat gebruikt wordt voor mobiele verbindingen, niet steeds wordt ingeschakeld.

2. JobScheduler  

Het komt regelmatig voor dat een applicatie data op moet halen via een netwerkverbinding, maar dat dit geen haast heeft. Op Android L kunnen ontwikkelaars aan gaan geven dat een bepaald verzoek, zeg het ophalen van gegevens van een server, geen prioriteit heeft. Met JobScheduler kunnen ontwikkelaars een taak (job) aanmaken die door het systeem wordt uitgevoerd in plaats van direct door de applicatie zelf.

Ontwikkelaars kunnen in een taak aangeven aan welke voorwaarden voldaan moet worden. Daarbij kan er bijvoorbeeld ingesteld worden dat een taak alleen moet worden uitgevoerd als het apparaat aan de oplader ligt. Een andere mogelijkheid is dat een taak alleen uitgevoerd moet worden wanneer het apparaat verbinding heeft met een netwerk zonder datalimiet, zoals bij een WiFi-netwerk. Ook hier worden de achtergrondverbindingen geoptimaliseerd, waardoor de radio niet steeds ingeschakeld wordt terwijl dat niet per se direct noodzakelijk is.

3. Battery Saver Mode

Eigenlijk kennen we het al van de meeste Androidtoestellen die niet op de standaardversie van Android draaien: de accubesparingsmodus. Deze wordt op veel toestellen ingeschakeld wanneer de accu leeg aan het raken is. Vanaf Android L zal er een accubesparingsmodus (battery saver mode) worden toegevoegd aan het besturingssysteem zelf.

Tijdens de aankondiging tijdens Google I/O liet Engineering Director Dave Burke weten dat wanneer je de besparingsmodus inschakelt, dit op een Nexus 5 op een dag gebruik de accuduur met maar liefst anderhalf uur verlengt. Dit wordt op verschillende manieren gedaan. Ten eerste wordt de processor van de telefoon of tablet afgeknepen: de kloksnelheid wordt teruggedraaid om de stroomconsumptie te verminderen. Ten tweede zal de refresh rate worden verminderd waardoor er minder beelden per seconde worden weergegeven. Ten derde worden instellingen aangepast en zal het gebruik van achtergronddata beperkt worden.

De battery saver mode wordt aangegeven als optie wanneer de accu van een Android-apparaat minder dan 15% vol is, maar kan dus ook al eerder ingeschakeld worden. Ook nieuw is dat er aangegeven wordt bij het opladen hoe lang het nog ongeveer duurt wanneer de accu van een toestel volledig vol is. Dit zie je op de onderstaande screenshot.

Android L accu opladen

Beschikbaarheid

Een beperkte preview-release van Android L is beschikbaar sinds 26 juni. Deze versie is alleen beschikbaar voor de Nexus 5 en Nexus 7 (2013). In de herfst zal Android L officieel uitkomen en zal dan op korte termijn uitkomen voor verschillende Androidtoestellen.

Meer weten: check dan onze Android L hands-on.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk