Zo ziet multi-window op Android M er uit (experimenteel)

Zo ziet multi-window op Android M er uit (experimenteel)

Meerdere apps op één scherm

Al in 2012 zagen we een uitgebreide multi-window-functie voor Android toen het bedrijf Onskreen zijn oplossing 'Cornerstone' presenteerde. Het was de bedoeling dat Android-fabrikanten deze multi-window-functie in hun Android-versies zouden verwerken, maar daar is het lange tijd niet van gekomen. Dit heeft er onder andere mee te maken dat Google dit tegenhield: wanneer individuele fabrikanten dit zouden gebruiken, zouden ontwikkelaars er niet zeker van zijn dat hun apps op alle toestellen werkten.

Samsung kwam daar met een oplossing voor: het bedrijf liet ontwikkelaars zelf aangeven of hun apps geschikt zijn voor multi-window-modus. Google bleek daar geen problemen mee te hebben en inmiddels gebruiken meerdere fabrikanten een eigen multi-window-oplossing. Bij de presentatie van Android M gaf Google aan geleerd te hebben van zaken die Android-fabrikanten beter in orde hadden in hun skins dan in standaard Android en multi-window lijkt één van die zaken te zijn.

Heel erg experimenteel

Deze week bracht Google de eerste preview-versie van Android M uit. De uiteindelijke, stabiele release van Android M moet in het derde kwartaal van dit jaar volgen, maar ontwikkelaars kunnen alvast aan de slag met een aantal nieuwe mogelijkheden van Android M.

In het ontwikkelaarsmenu van Android M op de emulator is een Multi-window-optie te vinden. Deze optie is niet te vinden in de previewversie voor Nexus-apparaten en het lijkt er op dat deze in de eerste preview eigenlijk ook in de emulator niet te zien zou moeten zijn. Het is overigens wanneer je root-toegang hebt wel mogelijk om multi-window in te schakelen op een Nexus-apparaat met de Android M-preview, maar dat is niet echt aan te raden omdat de functie amper werkt.

Zo werkt multi-window op Android M

Wanneer je de waarschuwing, zoals het hoort bij een testversie, genegeerd hebt en multi-window hebt ingeschakeld, kun je er mee spelen. Het weergeven van meerdere schermen gebeurt via 'recente apps', het multi-task-menu. Vanuit daar kun je kiezen welke lay-out je wilt gebruiken. Op een smartphone kun je er voor kiezen om een scherm boven of onderin te zetten. Een andere recente taak wordt dan op de andere positie gezet.

Op de tablet kun je kiezen uit meer lay-outs en is het mogelijk om twee of vier apps tegelijk weer te geven. Wanneer je voor twee apps kiest kun je die boven of naast elkaar neerzetten.

Wanneer je op een app drukt in multi-window-modus, zal dat scherm de focus krijgen. Je ziet dan een dunne witte rand om die app heen. Vooralsnog is het bestempelen van multi-window-ondersteuning als 'experimenteel' een understatement: de functie werkt amper. De interface om apps naast elkaar te zetten is niet echt intuïtief en Google zal hier dan ook echt nog werk in moeten steken om de functie nuttiger en stabieler te maken.

Beschikbaarheid

De nieuwe multi-window-modus is dus momenteel nog te experimenteel om te gebruiken. Het lijkt waarschijnlijk dat Google de functie verder uitwerkt voor volgende Android M-previewversies. Of multi-window als niet-experimentele functie in de uiteindelijke versie van Android M komt te zitten, is nog niet duidelijk. Toen Google overschakelde naar een nieuwe runtime, ART, werd deze functie wel meegeleverd op Android 4.4 (KitKat), maar werd pas ingeschakeld op Android 5.0 (Lollipop).

Lees meer over:
Android M

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties