Naar content
Trending apps
 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger: gratis sms'en en videobellen

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • OnePlus Nord N10 5G

 • OnePlus Nord N100

 • POCO X3

 • Google Pixel 5

 • Google Pixel 4a

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Come to the dark side!

Overzicht: dit zijn alle Google-apps met een donkere modus [stappenplan]

· 22 juni 2019

Google voorziet in hoog tempo, met de komst van Android 10 Q in het achterhoofd, zijn apps van de mogelijkheid om te kunnen schakelen tussen een donker en een licht thema. Wij hebben een overzicht gemaakt van alle Google-apps met zo'n thema inclusief instructies hoe je deze inschakelt.

Donkere modus in Android 10 Q

Google werkt hard aan het gereedmaken van een systeembreed donker thema in zijn volgende Android-versie, Android 10 Q. Als je dit systeembrede donkere thema aanzet, worden apps automatisch donker gekleurd. Een groot voordeel hiervan is dat je je ogen minder belast met wit licht en dat je tegelijk zuiniger met je accu omspringt. Een belangrijke vereiste is natuurlijk dat er ook een donker thema beschikbaar is voor elke app en daarom zien we Google de afgelopen maanden steeds meer donkere thema's verspreiden. Een overzicht van alle apps die een donker modus hebben, vind je hieronder.

Google komt ook met een API waarmee ontwikkelaars hun eigen donkere thema voor apps automatisch kunnen laten activeren van zodra de gebruiker het donkere thema in Android activeert. Op deze manier kunnen alle apps straks automatisch van thema worden verandert.

Google Pay

Google Pay kreeg in augustus van 2019 een donker thema. Deze werkt alleen met smartphones die draaien op Android Pie of Android 10 met de donkere modus in de systeeminstellingen ingeschakeld. De app zelf bevat geen schakelaar hiervoor. Google Pay is helaas alleen nog in België beschikbaar.

Playground (voorheen AR-stickers)

Playground is onderdeel van de camera-app op Pixeltelefoons. Playground legt een laag over de werkelijkheid heen met behulp van augmented reality. Deze laag bestaat uit een scala aan sticker-packs die ook voor de Pixel-smartphones beschikbaar zijn. Playground heeft sinds medio augustus een donkere modus gekregen.

Screenshot van Playground met een donkere modus

Gallery Go van Google Foto's 

Gallery Go van Google Foto's is ontworpen om te kunnen gebruiken in gebieden waar geen snel internet is om bijvoorbeeld back-ups in de cloud op te slaan. Daarnaast is Gallery Go maar 10 MB groot zodat het niet veel opslaggeheugen in beslag neemt. Google heeft op 14 augustus via Twitter laten weten dat deze app een donkere modus heeft gekregen.

Screenshot van Gallery Go donkere modus

Files by Google

Files by Google is een relatief nieuwe app van Google die oorspronkelijk bedoeld was voor Android Go-telefoons. Dat is een speciale versie van Android bedoeld voor toestellen met weinig werkgeheugen. De app is uitgebreid met nog veel meer handige functies zoals een tabblad waar je bestanden kunt delen zonder dat je een internetverbinding hebt en de mogelijkheid om bestanden te delen. De donkere modus worden in de komende dagen via een update in de Play Store beschikbaar gemaakt.

Files by Google donkere modus

Google Geluiden

Google Geluiden is een systeemapp op Pixelsmartphones die deze telefoons van diverse geluiden voor wekkers, beltonen en meldingen voorziet. Onlangs kreeg deze app een zwart thema die niet handmatig in te schakelen is. Op de Pixel 3a met het systeembrede donkere thema ingeschakeld, kleurt de app meteen zwart. Je kan het thema op Pixels met Android Pie waarschijnlijk activeren als je de donkere modus aan hebt staan in de Ontwikkelaarsopties.

Google Geluiden-app ontvangt een donker thema

Google Fit

Google Fit, de app die gebruikers aan de hand van Beweegminuten en Hartpunten gezonder wil maken, heeft in juli van 2019 een donker thema voor zowel de apps als de widgets gekregen. Handmatige schakelen tussen een donkere en een lichte modus is in de (instellingen van de) app vooralsnog niet mogelijk. De app kleurt dus donker als je dit thema inschakelt via de optie in de instellingen van Android 10 Q. Je kan het thema op Android Pie-telefoons activeren als je de donkere modus aan hebt staan in de Ontwikkelaarsopties.

Screenshot van Google Fit

Google Keep

De notitie-app Keep is in mei van 2019 voorzien van een donkere modus. Het nieuwe uiterlijk is voorzien van donkergrijze tinten, geen diepzwarte, ook al is dat gunstiger voor AMOLED-schermen. Om het thema te veranderen tik je linksboven op het hamburgermenu en kies je 'Instellingen'. Daarna zet je bij 'Weergaveopties' de schakelaar bij 'Donker thema inschakelen' aan. De webversie van Google Keep heeft inmiddels ook een donker thema.

Screenshots van het donkere thema

Google Telefoon

De Google Telefoon-app heeft in november van 2018  in versie 26 een donkere modus gekregen. Ook hier maakt Google gebruik van verschillende grijstinten. Het donkere thema kun je via het menu (drie puntjes) inschakelen bij het onderdeel 'Weergaveopties'.

Google Telefoon donkere modus

YouTube

De YouTube-app werd medio 2018 al geüpdatet met een donkere modus. Je kunt de functie vinden in de instellingen in de YouTube-app onder het kopje 'Algemeen'. Daar zit de schakelaar waarmee je het donkere thema kunt inschakelen.

YouTube donkere modus

Google Nieuws

Google Nieuws kreeg in oktober van 2018 de instelling om te schakelen tussen een licht en een donker thema. Allereerst klik je op je profielfoto in de app om de 'Instellingen' te openen. Hier vind je de instelling 'Donker thema' die je kunt activeren op altijd aan of uit, alleen bij accubesparing of automatisch.

Google Nieuws donker thema

Google Contacten

De Contacten-app van Googlekreeg in november van 2018 een donker thema. In de Contacten-app kun je via het zijmenu, in de instellingen de knop vinden waarmee je kunt schakelen tussen een donker/licht thema of inschakelen bij accubesparing.

Google Contacten donker thema

Gboard

Versie 7.6.13 van de toetsenbordvervanger Gboard bespaart sinds oktober 2018 op je accu maar je kunt ook één van de vele donkere thema's voor het toetsenbord instellen. Ga hiervoor in de instellingen naar 'Thema's'. Er zijn meerdere donkere thema's met grijstinten maar ook een aantal die echt zwart zijn. Deze zijn dus zeer geschikt voor AMOLED-schermen.

Gboard donker thema

Google Agenda

Google Agenda kreeg in juni een donker thema en deze modus kan je de Instellingen > Algemeen > Thema instellen op donker/licht thema of inschakelen bij accubesparing.

 Google Agenda met donker thema

Google Foto's

Google Foto's kreeg in juni een donker thema, zij het via een omweg. De Pixel 3 XL met Android 10 Q en het donker thema ingeschakeld, laat een donker gekleurde Google Foto's-app zien. Smartphones die op Android Pie draaien, kunnen dit thema forceren door in de Ontwikkelaarsopties de 'Nachtmodus' op 'Altijd aan' te zetten. Helaas werkt dit niet altijd.

Google Foto's donker thema

Google Drive

Google Drive heeft net als Google Foto's via een omweg een donker thema maar is niet bij iedereen zichtbaar. Zet hiervoor op je smartphones met Android Pie in de Ontwikkelaarsopties de 'Nachtmodus' op 'Altijd aan'. Helaas werkt dit niet altijd.

Google Drive donkere modus
Google Chrome

Chrome versie 74 voor desktops bracht het langverwachte donkere thema in april van 2019 eindelijk naar de Windows-browser en even later volgde de Android-app. Ook in de Chrome-app is de donkere modus via een omweg in te schakelen. Type het volgende in de adresbalk:  chrome://flags#enable-android-night-mode. Tik dan op het menu 'Android Chrome UI dark mode' en selecteer 'Enabled'. Start vervolgens Chrome voor Android opnieuw op en selecteer de optie 'Dark mode' in de instellingen.

Screenshot van Chrome met donker thema

Google Calculator 

Google Calculator kreeg met versie versie 7.6 in april van 2019 een donker thema. Via het menu rechtsboven selecteer je 'Thema kiezen'. Ook hier kun je kiezen uit instellen op donker/licht thema of inschakelen bij accubesparing.

Screenshot van de donkere modus bij Calculator

Google Discover

Google experimenteert momenteel met een donker thema voor Google Discover, het overzicht dat je op het linker homescreen kunt vinden. Dit thema is niet handmatig in te schakelen maar enkel mogelijk voor degenen die in Googles Pixel Launcher het donkere thema hebben ingesteld. Voor sommigen is alleen de zoekbalk donkergrijs gekleurd met daarbovenop donkere tekst en de rest van de interface is verder gewoon licht.

Google Discover nachtthema

Google Play Games

Google Play Games is zo'n app waarvan de meesten het nog nooit gebruikt hebben. Toch heeft deze app ook een donkere modus. Via het menu rechtsboven open je de instellingen. Onder Algemeen activeer je de schakelaar.

Google Play Games donkere modus

Berichten

Berichten is de sms-app van Google en deze app kreeg in augustus van 2018 al een nachtthema. Hiervoor open je het instellingenmenu in de app (drie puntjes rechtsboven in). Daar selecteer je de optie 'Donkere modus inschakelen'. 

Screenshot van donkere modus in Android Berichten

Google Maps

Google Maps selecteert tijdens het navigeren automatisch het juiste kleurenschema voor je. Als de schemer invalt, zal de kaartweergave donker gekleurd zijn wat prettiger is tijdens het rijden. Wil je nu altijd navigeren met een donkere modus? Open dan het zijmenu via de drie streepjes en tik op 'Instellingen' > 'Navigatie-instellingen' > Scroll naar het onderdeel 'Kaartweergave' en maak hier een keuze uit de drie mogelijkheden.

Google Maps - kleurenschema tijdens het navigeren

Google Authenticator

Google Authenticator is een handige tweestapsauthenticatie-app en heeft een donkere modus die je kunt inschakelen via het zijmenu via de drie streepjes. Deze donkere modus gebruikt grijstinten.

Google Authenticator donkere modus

Snapseed

De app Snapseed is voorzien van een donker thema in juni van 2018. Via de instellingen in de app rechtsboven kun je het donkere thema selecteren.

Snapseed donker thema

Google

De Google-app bestaat uit vele onderdelen en dat betekent dat al deze onderdelen een donkere modus krijgen: Google Zoeken, Google Assistent en Google Discover. In de instellingen is een schuifregelaar te vinden waar dit thema aangezet kan worden. Open hiervoor de Google-app > tik op de drie puntjes rechtsonder > tik op instellingen en  dan op 'Algemeen'. Onderin zou dan de optie te zien zijn. Je kan kiezen tussen wel, geen of automatisch het donkere thema instellen.

Screenshot van de Google-app met donker thema

Android Auto

Android Auto krijgt deze zomer een volledig vernieuwde interface met nieuwe bedieningsknoppen en een donker thema. Deze update is er nu nog niet maar kunnen we in de komende maande verwachten.

Beelden van de nieuwe functies in Android Auto

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (5)
Bezig met laden van reacties...