Naar content
Trending apps
 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger: gratis sms'en en videobellen

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • Samsung Galaxy Note 20 Ultra

 • Google Pixel 4a

 • OnePlus Nord

 • Samsung Galaxy A51

 • Poco F2 Pro

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Zo, nu weet je het!

25 dingen die je moet weten over de Samsung Galaxy S8

· 30 maart 2017

Ben je op zoek naar informatie over de Samsung Galaxy S8, dan hebben wij een mooi overzicht voor je. Of het nu gaat over het scherm, de prestaties of de camera's, wij hebben alles over S8 voor je op een rij gezet.

Samsung Galaxy S8

De lancering van de Samsung Galaxy S8 en S8+ heeft op 29 maart 2017 plaatsgevonden en vanaf dat moment zijn dan ook alle details bekend gemaakt. Nu is er veel informatie beschikbaar, dus we hebben geprobeerd alles over de S8 voor je op een rij te zetten! Voor de volledige specs verwijzen we je graag naar de Samsung Galaxy S8 of Galaxy S8+-pagina.

Benieuwd naar onze eerste ervaringen? Check dan de preview van de Galaxy S8 of alle informatie in onslaunch-artikel

1. Twee verschillende modellen

Er zijn twee modellen in de Galaxy S8-serie: de reguliere S8 en de Galaxy S8+. Anders dan andere jaren zit het verschil niet in het afgeronde scherm, dat hebben beide versies. Er is dus ook geen onderscheid meer tussen 'Edge' en geen Edge. Het verschil zit hem onder andere in het schermformaat. De gewone S8 beschikt over een 5,8 inch-scherm en de grotere versie, de S8+, moet het doen met een 6,2 inch-scherm. 

Doordat de S8+ ook wat groter is, is er ook meer ruimte voor de accu. Dat wil zeggen dat deze een capaciteit heeft van 3500 mAh, ten opzichte van 3000 mAh voor het reguliere model. Het is logisch dat het grote scherm ook meer stroom verbruikt, daarom is de grotere accu ook wenselijk.

Samsung Galaxy S8
 

2. Nog meer verschillende modellen

Nog meer modellen? Ja! Los van het onderscheid tussen de S8 en S8+ zijn van beide toestellen ook twee varianten verkrijgbaar. Dit heeft te maken met de gebruikte chipset. 

In de Nederlandse en Belgische versie draait de Exynos-chipset, een product uit de fabrieken van Samsung. In andere werelddelen, is er gekozen voor een Snapdragon 835, de nieuwste (en snelste) mobiele chipset op het moment van aankondigen. De reden dat er in verschillende markten gekozen is voor verschillende chipsets, heeft onder andere te maken met de vereisten van de mobiele netwerken en providers per land. Dit wil overigens niet zeggen dat de Exynos-versie niet werkt in andere werelddelen, maar wellicht kun je van bepaalde banden op bepaalde netwerken geen gebruik maken. 

3. Dual pixel-camera: wat is het?

De dual pixel-camera is qua functie niet volledig nieuw, dit werd ook al gebruikt in de Galaxy S7. Dit zorgt ervoor dat het eenvoudiger is om sneller en beter te focussen met de camera. Waarbij traditionele (smartphone-)camera's slechts een deel van de pixels gebruikt werden om te focussen, wordt dat bij de dual pixel-camera met alle pixels gedaan. Hierdoor is het mogelijk om sneller en accurater te focussen.

Hier merk je als gebruiker van, dat het scherpstellen, of verleggen van de focus simpelweg veel sneller is. Op de S8 noemt Samsung dit: PDAF (Phase Detection AutoFocus).

4. Betere foto's in slechte lichtomstandigheden f/1.7

Doordat Samsung gebruikt maakt van een sensor met f/1.7, wordt er meer licht opgevangen en kunnen er dus betere foto's gemaakt in slechte lichtomstandigheden. Doordat de lens verder 'geopend' wordt bij het schieten van een foto kan er dus meer licht opgevangen worden. 

Bij de definitie van de sensors geldt: hoe lager het nummer, hoe meer licht er opgevangen kan worden. Net als vorig jaar heeft Samsung er ook dit jaar weer voor gekozen om een f/1.7-sensor te gebruiken.

5. HDR: wat moet ik ermee?

De camera van de Samsung Galaxy S8 heeft ondersteuning voor HDR, High Dynamic Range. Dit wil zeggen dat er meer licht opgevangen kan worden tijdens het fotograferen en de kleuren er veel beter uitkomen. Nadeel van HDR is dat het vaak de nodige capaciteit kost en het soms even duurt voordat de foto's verwerkt zijn nadat ze genomen zijn. Dat is op de Galaxy S8 tot een minimum teruggebracht en moet zelfs sneller zijn dan op de Google Pixel

Samsung Galaxy S8

6. Frontcam met autofocus

De Galaxy S8 en S8+ zijn uitgerust met een 8 megapixel frontcam. Op zichzelf is dat niet bijzonder spannend, maar doordat er gekozen is voor het toevoegen van autofocus wordt deze veel beter bruikbaar. Hiermee wordt automatisch het 'belangrijkste' onderwerp gekozen, om hier vervolgens op te focussen. In de praktijk zul je merken dat bijvoorbeeld selfies over het algemeen iets scherper zijn. Niet wereldschokkend, maar wel erg handig. 

7. Vingerafdrukscanner aan achterkant

Eén van de kenmerken van van de Galaxy-serie van Samsung was de homebutton. Deze was er al sinds jaar en dag, maar is dit jaar is hij verdwenen. Dat heeft te maken met de minimale bezels die te vinden zijn op de Galaxy S8. Maar omdat in deze button de vingerafdrukscanner verscholen zat, moest deze dus ook verplaatst worden. 

De meest logische plaats is de achterzijde van het toestel, waar Samsung deze naast de camera gepositioneerd heeft. In de praktijk moet nog blijken of dit de juiste plaats is, want in een eerste test leek deze vrij moeilijk te bereiken. Vaak zien we dat fabrikanten ervoor kiezen deze onder de camera te plaatsen, maar op de Galaxy S8 zit deze er dus naast. 

8. Toch nog een homebutton...

Maar niet getreurd, er is toch nog een soort van homebutton. Onderaan het scherm is standaard een on-screen-homebutton aanwezig. Deze gebruik je door zachtjes op het scherm te duwen, waarna de button geactiveerd wordt. Hiermee kun je bijvoorbeeld even snel het toestel aanzetten, zonder de powerbutton te gebruiken.

Samsung Galaxy S8

9. Android 7.1 komt eraan

Bij de lancering van de Samsung Galaxy S8 draait het toestel nog op Android 7.0 Nougat. Deze Android-versie werd in augustus 2016 gelanceerd, maar inmiddels is ook Android 7.1 al beschikbaar. Navraag bij Samsung leert ons dat de update naar Android 7.1 er ook aan zit te komen, maar wanneer... Dat blijft natuurlijk altijd de grote vraag.

Over standaard-Android gebruikt Samsung altijd een eigen schil. Op de S8 zijn hier ook weer een aantal verbeteringen en wijzigingen aangebracht. Dit heeft onder andere te maken met de navigatie-buttons onderaan het scherm...

10. Navigatie-toetsen te configureren

Deze navigatie-toetsen zijn nieuw. Doordat er geen homebutton meer is en er te weinig ruimte is om de capacitieve knoppen, moest Samsung kiezen voor on-screen-buttons.

Waar capacitieve knoppen niet geconfigureerd konden worden op de vorige modellen, kan dat met de on-screen-buttons wel. In de software kan de volgorde namelijk aangepast worden. Zo kun je er dus voor kiezen de back-button links of juist rechts te plaatsen. Je kunt dus zelf exact instellen hoe je graag wilt navigeren op de Samsung Galaxy S8. 

11. Beeldverhouding van 18,5:9, huh?

De beeldverhouding van smartphones is de afgelopen tijd niet drastisch veranderd, vaak wordt er gekozen voor 16:9. Bij de Samsung Galaxy S8, maar ook de LG G6, is dat anders, maar waarom?

Dit heeft te maken met de bouw van het toestel en de gebruikte ruimte. Hier liggen wederom de kleine bezels aan te grondslag. Om de body-to-screen-ratio nog groter te maken, moet de beeldverhouding aangepast worden. Op deze manier kun je een ander formaat scherm gebruiken. Dit betekent wel dat ook de apps, games, video's en andere content aangepast moet worden.

Samsung heeft wel een aantal softwarematige aanpassingen gedaan om dit automatisch te doen. Content wordt dan geschaald om (bijna) volledig op het scherm te passen. Zouden ze dit niet doen, dan zie je die storende zwarte randen om bijvoorbeeld je YouTube-video. In de toekomst zullen steeds meer en meer ontwikkelaars dit omarmen om apps en games ook native op dit formaat te laten draaien.

12. Bezels? Welke bezels?

Het is al een paar keer naar voren gekomen, maar de bezels, ofwel schermranden, zijn minimaal op de Galaxy S8. Dat was al het geval aan de zijkant, vooral bij de Edge-schermen, maar bij de S8-serie zijn ook de randen boven en beneden flink geminimaliseerd. 

Dit heeft natuurlijk als grote voordeel dat het toestel kleiner wordt. De Galaxy S8 voelt niet aan als een smartphone van 5,8 inch en datzelfde geldt voor het 6,2 inch-scherm van de Galaxy S8+. Of dit opweegt tegen bezwaren die de beeldverhouding van 18,5:9 gaat opleveren in het begin, moet nog blijken...

Samsung Galaxy S8

13. Super AMOLED-scherm

Samsung staat erom bekend goede schermen te leveren, zo niet de beste schermen op de mobiele markt. Deze zogenaamde Super AMOLED-schermen geven bijzonder diepe kleuren weer en weten zwart ook echt zwart te maken. Dit zorgt voor een prettige kijkervaring en content die beter tot zijn recht komt. 

Via de instellingen van de S8 kun je kiezen om bepaalde kleur-instellingen aan te passen. Zo kun je ervoor kiezen de kleuren koeler, of juist warmer en feller te maken. Niets nieuws, maar ook deze functie kan door veel mensen gewaardeerd worden.

14. Standaard full HD ingesteld

De Samsung Galaxy S8 heeft een QHD-scherm, dat is op dit moment de hoogst haalbare resolutie op gangbare smartphones. Maar standaard wordt dit niet gebruikt, de instelling is full HD als je een toestel koopt. Dit zagen we bijvoorbeeld ook al na de update van de Samsung Galaxy S7 naar Android 7.0 Nougat.

De reden waarom Samsung hiervoor heeft gekozen lijkt eenvoudig: het verbruikt minder accu en de meeste mensen zullen het verschil niet zien. Consumeer je veel (4K-)content of gebruik je de S8 voor Virtual Reality, dan is de QHD-resolutie absoluut wenselijk. Maar gebruik je het toestel vooral voor social media en andere 'dagelijkse' zaken, dan zul je het verschil tussen full HD en QHD niet direct merken. Heb je de twee resoluties naast elkaar liggen, dan zul je het verschil wel weer opmerken. 

Dus, valt de beeldkwaliteit wat tegen op het moment dat je het toestel in gebruik neemt? Duik dan in de instellingen om de kwaliteit te verbeteren.

15. Afgerond scherm

Waar er vorig jaar met de Edge-serie nog een keuze was tussen een 'regulier' scherm en een afgerond scherm, is dat in 2017 met de S8 niet meer het geval. Zowel de S8 als de S8+ beschikken beide over een afgerond scherm aan de zijkant. Wil je de benaming van vorig jaar behouden, dan zijn het beide 'Edge-toestellen'. Ook de achterkant is afgerond, waardoor er een symmetrisch geheel ontstaat.

16. USB-C en QuickCharging

USB-C wordt de nieuwe standaard en we zien dat steeds meer fabrikanten dit omarmen. Ook op de S8 is uitgerust met USB-C. Gelukkig heeft Samsung er dit jaar ook weer voor gekozen om quick charging toe te voegen aan hun toestellen. Dit wil zeggen dat je door relatief kort opladen, weer geruime tijd vooruit kunt. Vooral handig als je even snel wil bijladen...

De S8 en S8+ worden van stroom voorzien door een respectievelijk 3000 mAh en 3500 mAh-accu.

17. Wel een headphonejack

Mensen hebben slapeloze nachten gehad van het schrappen van de headphonejack in de iPhone. Toen dit naar voren kwam in de geruchten van de S8, was niet iedereen even enthousiast. Maar, niet getreurd, op de Galaxy S8 zit gewoon een headphonejack. Je kunt dus je bedrade oordopjes gewoon gebruiken, maar misschien is dat niet eens nodig...

18. Oordopjes meegeleverd twv 99 euro

Want in de doos van de Samsung Galaxy S8 zitten AKG-headphones, die standaard meegeleverd worden. Dit is geen vreemde keuze van Samsung, omdat ze eerder een grote overname hebben gedaan in de audio-sector. Ze hebben Harman overgenomen, één van de grootste audio-fabrikanten ter wereld, waarvan AKG een submerk is. Logische keuze dus, om deze AKG-headphones van 99 euro mee te leveren in de doos van de S8.

Samsung Galaxy S8

19. Bixby - nieuwe slimme assistent

Tegenwoordig wordt alles slimmer en zijn er al veel assistenten beschikbaar. Zo hebben we op Android natuurlijk Google Assistant en Samsung komt met Bixby. Met deze assistent probeert Samsung je leven wat makkelijker te maken en is er zelfs gekozen voor een speciale hardware-button die Bixby Home kan openen.

Met Bixby kun je onder andere Engelstalige spraakopdrachten geven om bepaalde taken uit te voeren of herinneringen op te slaan. Helaas kan dat op dit moment nog niet in het Nederlands, maar dat zal in de toekomst wellicht toegevoegd worden. Verder zijn er mogelijkheden om bijvoorbeeld afbeeldingen te herkennen en vervolgens zoekopdrachten uit te voeren. Heb je een bepaalde fles wijn in huis en wil je er meer over weten? Maak er een foto van met Bixby en je zult allerlei informatie krijgen over deze specifieke wijn.

Bixby zal in de toekomst nog verder uitgebreid worden en maakt op de Galaxy S8 zijn allereerste introductie op de hardware van Samsung.

20. IP68: stof- en waterdicht

De Galaxy S8 heeft een IP68-certificering. Dat wil zeggen dat het toestel stof- en waterdicht is. Het toestel kan 1,5 meter onder water, voor maximaal een half uur. Indien gewenst kun je hem dus best een keer in bad laten vallen of er misschien wel mee gaan zwemmen. Het is natuurlijk vooral handig in bijvoorbeeld de regen. Het toestel zal dan geen waterschade oplopen. 

21. DeX: maak een desktop van je smartphone

Met DeX heeft Samsung een nieuwe, unieke accessoire in handen die van je smartphone een desktop-PC maakt. In deze houder wordt de Galaxy S8 geplaatst DeX vervolgens aan te sluiten op een beeldscherm. Dit kan onder andere met HDMI, waarna er een besturingssysteem getoond wordt in full HD-resolutie. 

Dit ziet er anders uit dan standaard-Android en is speciaal opgemaakt voor grotere schermen. Het is dan bijvoorbeeld mogelijk om te browsen, of andere taken uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan het bewerken of maken van Office-bestanden. De bediening gaat via een muis of toetsenbord, die via zowel USB als Bluetooth aangesloten kunnen worden.

22. Meer dan genoeg accessoires

Samsung heeft nooit een tekort aan accessoires en dat is ook dit jaar weer het geval. Van de standaard flipcovers, tot iets exotischere varianten met bijvoorbeeld een toetsenbord, ze zijn allemaal te koop. 

Tevens kondigde Samsung een nieuwe Gear 360 aan, een 360-graden-camera die nu ook in 4K kan opnemen en... ook werkt met de iPhone!

Samsung Galaxy S8

23. Maskers in irisscanner

De irisscanner maakte zijn introductie bij de Samsung Galaxy Note 7 en kan gebruikt worden om het toestel te ontgrendelen, maar ook om versleutelde mappen te openen. Interessant detail is dat Samsung ervoor gekozen heeft om maskers toe te voegen aan de scanner. Er waren blijkbaar consumenten die het zwart- witbeeld van de scanner niet konden waarderen. Wil je nu je smartphone als duiker ontgrendelen, dan kan dat...

24. Genoeg opslag + SD

Opslag is altijd een heikel punt op smartphones, maar we zien de laatste jaren een stijging in de beschikbare ruimte. Dit jaar heeft Samsung er bij de S8 voor gekozen om standaard 64GB opslag beschikbaar te maken. Dit kan ook nog eens uitgebreid worden met een microSD-kaart met een capaciteit van 256GB. Dit betekent dat je in theorie er 320GB opslag beschikbaar is, minus de ruimte die het Android-systeem nodig heeft om te kunnen draaien. 

25. Bluetooth 5.0

Samsung is de eerste smartphone waar Bluetooth 5.0 ingebouwd zit. Dit werkt zoals je gewend bent, maar is vele malen krachtiger dan de vorige versie, Bluetooth 4.2. In theorie betekent dat een verviervoudiging van het bereik van Bluetooth (afstanden tot ongeveer 250 meter) en ook de kwaliteit van streams gaat er op vooruit. Daarnaast zien we dat de S8 veel snellere overdrachten mogelijk maakt met de komst van Bluetooth 5.0.

Misschien nog wel het leukste van Bluetooth 5.0, het streamen  van muziek naar twee draadloze koptelefoons of speakers waarbij het zelfs mogelijk is om een derde apparaat via de headphonejack aan te sluiten. Hierbij kan ook het volume afzonderlijk ingesteld worden. Hoe dat gaat werken op de S8 gaan we zeker testen.

Beste deals Samsung Galaxy S8

Nu je (minstens) 25 dingen over de Galaxy S8 en S8+ weet, hebben we ook een overzicht voor je gemaakt van de prijzen van dit nieuwe toptoestel van Samsung. De adviesprijs is 799 euro (S8) en 899 euro S8+) en aanschaffen kan onder andere in de officiële Samsung-shop. Daarnaast hebben we een actueel overzicht van de beste deals hieronder. 

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (55)
Bezig met laden van reacties...