Samsung Galaxy S25: Nu met Galaxy Tab S6 Lite!

Wat is de beste compacte high-end telefoon?

Jelle Passchier
Jelle Passchier
6 maart 2025, 14:33
10 min leestijd

Veel mensen zijn op zoek naar een smartphone die ze met één hand kunnen bedienen. Anno 2025 hebben deze mensen het zwaar. Bijna alle modellen zijn namelijk groot, erg groot. Toch zijn er twee uitstekende high-end smartphones op de markt. In dit artikel vergelijken we deze twee toestellen: de Google Pixel 9 en de Samsung Galaxy S25.

Lees verder na de advertentie.

Pixel 9 versus Galaxy S25

Ik ben al jarenlang voorvechter van compacte telefoons. Ik lijm mezelf – tot grote ergernis van mijn collega’s – continu vast aan de bureaus op de redactie van Androidworld en maar al te graag sta ik met spandoeken op de Grote Markt in Nijmegen. Dit alles om mijn boodschap over te brengen: ‘’Geef mijn handen rust, geef mij een kleine telefoon, wordt bewust’’. Het is de slogan die ik veelal gebruik, maar waarnaar helaas maar weinig fabrikanten willen luisteren. En helaas is dit grotendeels hun goed recht, want compacte telefoons verkopen immers niet goed genoeg.

Toch zijn er enthousiastelingen die nog wel blij worden van kleinere smartphones. Het is misschien een kleine groep consumenten, maar ook hun mening moet gehoord worden. Gelukkig zijn er altijd nog fabrikanten die relatief compacte toestellen op de markt brengen. Het is niet zo klein als vroeger met de Sony Xperia Compact, iPhone 13 mini of ASUS Zenfone 10, maar tenminste niet zo gigantisch groot.

Merken als Google en Samsung rusten hun basismodellen onder de high-end modellen al jaren uit met een scherm van ongeveer 6,2 inch. Niet klein-klein, maar veel smaller en fijner dan de 6,7 inch telefoons die veelal in de winkels liggen. In dit artikel leg ik de Samsung Galaxy S25 en de Google Pixel 9 naast elkaar. Welke van deze twee relatief compacte telefoons is het beste?

Specificaties naast elkaar

Samsung Galaxy S25Google Pixel 9
Scherm6,2 inch, Full HD+ AMOLED, 120Hz6,3 inch Full HD+AMOLED-scherm, 120 Hz 
Batterij4.000 mAh4.700 mAh
Opladen25 Watt27 Watt
Achtercamera’s50 megapixel hoofdcamera, 12 megapixel ultragroothoekcamera en 10 megapixel telelens50 megapixel hoofdcamera, 48 megapixel groothoeklens
Selfiecamera12 megapixel10,5 megapixel
Besturingssysteem (vanaf release)Android 15, One UI 7, zeven jaar updates en upgrades (tot Android 22)Android 14, 7 jaar beveiligingsupdates en 7 Android-upgrades (tot Android 21)
ProcessorQualcomm Snapdragon 8 EliteGoogle Tensor G4
Werkgeheugen12 GB12 GB
Opslaggeheugen128GB, 256GB, 512GB128 of 256 GB
AdviesprijsVanaf 899 euro (prijs bij publicatie 849 euro)Vanaf 899 euro (prijs bij publicatie review: 679 euro)

De nadelen van klein zijn

Laten we deze vergelijking beginnen met het heikele punt van kleinere smartphones: de accu. In een compacter toestel past nou eenmaal een minder grote accu dan in grotere modellen. In het algemeen zal de batterijduur dus steevast minder goed zijn. Samsung maakt dit helaas extra bont, want het rust de Galaxy S25 uit met een voor 2025 piepkleine accu van slechts 4.000 mAh. Ondanks veel nieuwe technieken die al door meerdere fabrikanten gebruikt worden, zoals silicon-carbon batterijen, levert Samsung nog altijd een (te) kleine accu af. Jammer, want de S25 gaat hierdoor bij intensief gebruik met moeite één dag mee en met gemiddeld gebruik een krappe anderhalve dag. Dit zal in de loop der tijd door slijtage minder worden, waardoor het toestel dan nog minder lang mee zal gaan.

Ook de Pixel 9 beschikt over een ‘ouderwetse’ Lithium-ion-accu, deze is echter wel 700 mAh groter dan het exemplaar in de S25. Helaas is de gebruikte Tensor G4-chip niet zo zuinig, waardoor de Pixel 9 ook niet goed scoort op het gebied van de accu. Toch kon ik meer uren uit de Pixel 9 halen dan uit de S25.

Sneller, veel sneller

Door de gebruikte Tensor G4-chip is de Google-smartphone een stuk langzamer dan de S25. De Snapdragon 8 Elite-chipset veegt simpelweg de vloer aan met de Tensor en is veel, veel sneller. De grote vraag is: ga je dit merken in de praktijk?

De Galaxy S25 voelt echt heel snel aan. In mijn review van het toestel zei ik er onder andere het volgende over:

”Ik heb niet vaak een smartphone in handen gehad die zo rap aanvoelt als de S25. Het scrollen tussen menu’s en het schakelen tussen apps gaat op deze telefoon echt bloedjerap. Enerzijds zal dit liggen aan de nieuwe Snapdragon 8 Elite-chip… Anderzijds zullen ook de software en de softwareoptimalisatie zorgen voor de snelheid van de S25.”

Over de prestaties van de Pixel 9 was ik in mijn review minder te spreken:

Helaas, helaas, nog altijd loopt een Pixel-telefoon achter op de concurrentie. De nieuwe Tensor G4-chipset van Google heeft hier geen verandering in weten te brengen.

In de dagelijkse praktijk merk je hier niet heel veel van. Het navigeren door de verschillende menu’s en het opstarten van apps, et cetera, gaat gewoon snel. Je merkt vooral dat de Pixel 9 het zwaarder krijgt met grote games en erg warm wordt met zware belasting. 

Kortom, in het dagelijkse gebruik zal je wellicht niet veel heel verschil merken in snelheid, maar vooral bij zwaardere belasting worden de verschillen groot. Toch zal ik zeggen dat de S25 ook bij normaal gebruik – navigeren in de menu’s, scrollen in pagina’s en het opstarten van apps – nog veel vloeiender aanvoelt dan de Pixel 9. Een duidelijke winnaar als het gaat om prestaties dus.

Schone versus volle software

Het grootste verschil tussen de Pixel 9 en de Galaxy S25 zit hem in de software. Beide fabrikanten maken immers hele andere keuzes. Google kiest zoals altijd voor een schone versie van Android met enkele handige extra apps en functies. Samsung daarentegen propt zijn Galaxy-smartphones helemaal vol met apps, functies en past het bovendien de stijl van Android sterk aan. Het is aan jou wat je het prettigst vindt.

Simpel gezegd moet je bij de Pixel meer zelf doen en vanaf het begin meer zelf downloaden. Er worden immers minder apps en functies meegeleverd dan Samsung doet in One UI. Veel mensen zien dit als een pluspunt. Zij richten graag zoveel mogelijk zelf hun telefoon in en downloaden wat ze zelf willen downloaden. Er zijn echter ook mensen die Samsung gewend zijn en de vele functies en apps die erin zitten vanaf het moment dat je de telefoon voor het eerst opstart zullen waarderen. Zij zien bijvoorbeeld graag een fotogalerij, spraakrecorder en een Edge-venster standaard op hun telefoon staan.

One UI 7

Objectief gezien is One UI 7, de softwareschil van Samsung over Android 15, een stuk volwassener geworden in vergelijking met eerdere versies. Het ziet er gewoon moderner, strakker en in zijn algemeen beter uit. One UI zit verder boordevol functies en kun je op verschillende manieren aanpassen. Bovendien werken de animaties heel snel waardoor de S25 heel vloeiend werkt.

Daarbij biedt het met Galaxy AI heel veel functies aan omgaande AI. Heel veel hiervan ga je waarschijnlijk slechts één keer gebruiken, maar het biedt meer toepassingen dan Google tegenwoordig geeft op zijn Pixels. Meer over Galaxy AI lees je in dit artikel.

Nieuwe versie One UI 7 links, oude versie (Galaxy A16) rechts

Pixel-software

Google is de maker van Android én de maker van de Pixel-telefoons. Je ziet hierdoor dat de Pixel 9 op een stockversie van Android draait. Hier bovenop biedt Google wel enkele handige functies zoals het 24/7 herkennen van muziek. Muzieknummers die je in je omgeving hoort worden door de telefoon herkend en op het vergrendelscherm getoond.

Ook qua AI werkt Google hard door. Het begon met de Pixel 8-serie hierop groot in te zetten en ontwikkelt dit langzaam verder door. De Pixel 9 werd bijvoorbeeld uitgerust met Voeg mij toe. Deze functie voegt twee foto’s samen tot één waardoor je iedereen, inclusief de fotograaf, op de groepsfoto kunt zetten. Ook de Magic Editor is aanwezig op de Pixel 9. Hiermee kun je onder andere elementen in foto’s verwijderen, aanpassen en verplaatsen. Gemini is verder de nieuwe virtuele assistent op de Pixel 9, het vervangt de eerdere Google Assistent. We zien dat andere fabrikanten dit voorbeeld volgen.

Herkenbare herkenbaarheid

Van het ontwerp van de software, maken we de stap naar het ontwerp van de toestellen zelf. Zowel de Galaxy S25 als de Pixel 9 zijn premium ontworpen en beschikken over een glazen voor-en achterkant en een aluminium frame. Beide smartphones worden hierbij beschermd door Gorilla Glass Victus 2 op zowel voor en achter.

Het design an sich is het zeer verschillend. De Pixel 9 is iets ronder en beschikt over een horizontaal camera-eiland. De S25 beschikt ook over afgeronde hoeken, maar is iets strakker. De S25 beschikt over drie cameralenzen die horizontaal los onder elkaar geplaatst zijn. Zowel de Pixel 9 als de S25 zijn hiermee typische Google- en Samsung-modellen.

Lekker kleurtje

De Pixel 9 is wel in sprankelendere kleuren te verkrijgen. Zo kun je de prijswinnende Pink Peony-variant aanschaffen. Samsung is helaas iets veiliger gebleven en biedt geen echte pakkende kleur aan. Ook een puur zwarte variant is niet te verkrijgen, van de Pixel 9 wel.

Schermen vrijwel gelijk

Qua beeldschermen maken beide telefoons gebruik van een 120 Hz AMOLED-paneel. Beide panelen ogen mooi en zijn erg helder. Respectievelijk piekhelderheden van 2700 nits bij de Pixel 9 tegenover 2600 nits voor de S25.

Kwaliteit in camera’s

Zowel de Pixel 9 als de S25 beschikken over een 50 MP hoofdcamera en een 12 MP groothoeklens. Let wel, de hoofdcamera op de Pixel 9 heeft een veel grotere sensor die dus meer licht kan vangen. De S25 heeft dan wel weer een extra lens in de vorm van een telelens waarmee je beelden drie keer kunt vergroten. De Pixel 9 heeft deze niet, dit is voorbehouden voor de Pixel 9 Pro en 9 Pro XL.

Camera’s Samsung Galaxy S25

  • 50 MP hoofdcamera, f/1.8, sensorgrootte 1/1.56’’
  • 12 MP groothoekcamera, f/2.2, sensorgrootte 1/2.55’’
  • 10 MP telelens, f/2.5, sensorgrootte 1/3.94’’ (3x optische zoom)

Camera’s Pixel 9

  • 50 MP hoofdcamera, diafragma f/1.7, sensorgrootte 1/1.31” 
  • 12 MP groothoeklens, diafragma f/1.7, sensorgrootte 1/2.55”

Verschil in stijl

In het algemeen kun je stellen dat de S25 foto’s aflevert die iets levendiger ogen. Het contrast is hoger, de kleurtemperatuur warmer en de kleuren verzadigder. Toch zal ik stellen dat de Pixel 9 de betere foto’s maakt. Je merkt namelijk dat de sensor van de hoofdcamera in de Pixel 9 meer detail weet vast te leggen, de Samsung Galaxy S25 scoort op dit punt matig voor een high-end smartphone anno 2025. Dit zal onder andere komen door de oude sensor die Samsung al sinds de S22 (2022) gebruikt.

De Pixel 9 maakt verder onmiskenbare Pixel-foto’s. Dit zie je vooral doordat het HDR-gehalte in de foto’s hoog is. Zo heeft de Pixel 9 onder meer de neiging om de schaduwen (te) veel op te lichten waardoor het contrast in foto’s minder hoog wordt. Het toestel laat daarnaast veel detail in de schaduwen tevoorschijn komen. Naar mijn mening doet het hiervoor iets te veel zijn best en mag het een tandje minder, want het oogt namelijk niet zo natuurlijk meer.

Gewone foto’s:

Zoomen met de Samsung 25:

Zoomen met de Pixel 9:

Conclusie

De keuze in kleine compacte high-end smartphone is niet reuze. Samsung en Google bieden met de Galaxy S25 en Pixel 9 (Pro) gelukkig wel goede opties aan. Welke je kiest is echt een kwestie van smaak. De S25 is verreweg de snelste van de twee, biedt standaard meer functies in de software en heeft door de toevoeging van een telelens een uitgebreider camera-eiland. Qua kwantiteit heeft de telefoon dus meer te bieden dan de Pixel 9. De Pixel 9 is eenvoudiger en schoner qua software, is minder snel en heeft minder – maar wel betere – camera’s. Ook qua accu scoort het toestel beter. Ook is Pixel 9 in meerdere aparte kleuren te verkrijgen.

Het grootste verschil zit hem echt in de software en de keuze voor welk toestel je gaat zal dus voornamelijk hierop gebaseerd zijn. Wil je een schone Android-ervaring die jezelf nog helemaal kan inrichten zonder bloatware? Ga dan voor de Pixel 9. Wil je een smartphone die over (nog) meer functies en standaard geïnstalleerde apps beschikt, kies dan de S25. Maakt dit aspect je niet veel uit, ga dan voor de Pixel 9. Je houdt dan immers bijna twee honderd euro in je zak.

Geef je de voorkeur aan een schone Android-ervaring, maar wil je per se een telelens? Dan kun je voor de Pixel 9 Pro gaan. Op zowat elk front is dit toestel gelijk aan de Pixel 9, alleen heeft deze een telelens meegekregen. Momenteel is de Pro zo’n 150 euro duurder.

De toestellen

Google Pixel 9

Google Pixel 9

vanaf € 649,-

Display

6.3 inch Amoled scherm

120 Hz

Camera

50 MP hoofdcamera

10.5 MP selfiecamera

Performance

Google Tensor 4

12 GB werkgeheugen

4700 mAh

Snelladen, 27 watt

Updates

Android 14 t/m Android 21 (verwacht)

Beveiligingsupdates tot 2031 (verwacht)

Release: 09 / 2024

Samsung Galaxy S25

Samsung Galaxy S25

vanaf € 689,90

Display

6.2 inch Amoled scherm

120 Hz

Camera

50 MP hoofdcamera

12 MP selfiecamera

Performance

Qualcomm Snapdragon 8 Elite

12 GB werkgeheugen

4000 mAh

25 watt

Updates

Android 15 t/m Android 22 (verwacht)

Beveiligingsupdates tot 2032 (verwacht)

Release: 02 / 2025

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

5

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

7 maart 2025, 9:34

Als superfan van kleine krachtige smartphones, heb ik nog de hoop gehad dat Asus nog met een opvolger zou komen van de fantastische Zenfone 10, maar dat is helaas uitgebleven.

De Galaxy serie vind ik ook wel interessant, maar de matige accu en oplaadtijd is echt niet meer van deze tijd. Hierdoor heb ik mijn hoop gevestigd om Xiaomi.

De Xiaomi 15 is met een formaat van 152,3 x 71,2 x 8,08 mm, nog relatief compact te noemen, maar het is wel een halve centimeter groter dan de S25.
Je kunt gelukkig wel gebruik maken van een Qualcomm processor, zodat de ontwikkeling op de telefoon verder kan gaan als Xiaomi stop met de ondersteuning (duur van de support is bij mij nog niet geheel bekend). Daarnaast krijg je 3 goede camera’s, ruim 5000mAh accu en kan de accu met 90W worden opgeladen als je toch even moet bijladen.

De keuze is nu wel lastig voor me. Ga ik (net als mijn vrouw), voor de S25 of kies ik voor de Xiaomi 15…

6 maart 2025, 18:25

Ik wil een compacte smartphone (lengte < 16 cm en gewicht < 185 gram) die ook een uitmuntende accu heeft. Dan vallen deze twee dus af. Ik ga uiteindelijk voor de Oppo Reno13 5G.

Grootte: 15,79 x 7,47 x 0,73
Gewicht: 181 gram
Accu: 5600 mAh en 80W laden
Geheugen: 256GB opslag en 12GB RAM
AnTuTu: 1.125.181
Updates: t/m Android 20 en tot voorjaar 2031 beveiligingsupdates

Volgens veel reviews zijn ook de camera's best goed. Dus dit lijkt me een mooie compact allrounder…