Wat is het verschil tussen een van de goedkoopste en een van de duurste telefoons van Samsung? In dit artikel leggen we de Samsung Galaxy S25 (+- 900 euro) en de Galaxy A16 5G (+- 230 euro) naast elkaar.

Lees verder na de advertentie.
Galaxy S25 versus Galaxy A16
Soms zit je in de luxe situatie dat je twee smartphones naast elkaar kunt leggen van hetzelfde merk, die zich in een totaal andere prijsklasse begeven. In dit artikel vergelijk ik de Samsung Galaxy S25 (+- 900 euro) en de Samsung Galaxy A16 5G (+- 200 euro). De S25 is zo’n 700 euro duurder, maar wat krijg je hier precies extra voor? En wat is er allemaal merkbaar beter? Ik leg het in dit artikel aan je uit.
Specificaties naast elkaar
Samsung Galaxy S25 | Samsung Galaxy A16 | |
Scherm | 6,2 inch, Full HD+ AMOLED, 120Hz | 6,7 inch Full HD+AMOLED-scherm, 90 Hz |
Batterij | 4.000 mAh | 5.000 mAh |
Opladen | 25 Watt | 25 Watt |
Achtercamera’s | 50 megapixel hoofdcamera, 12 megapixel ultragroothoekcamera en 10 megapixel telelens | 50 megapixel-hoofdcamera, 5 megapixel-groothoeklens en 2 megapixel macrocamera |
Selfiecamera | 12 megapixel | 13 megapixel |
Besturingssysteem | Android 15, One UI 7, zeven jaar updates en upgrades | Android 14, 6 Android-updates en 6 jaar beveiligingsupdates |
Processor | Snapdragon 8 Elite | Exynos 1330 |
Werkgeheugen | 12 GB | 4 GB |
Opslaggeheugen | 128GB, 256GB, 512GB | 128 GB |
Adviesprijs | Vanaf 899 euro (prijs bij publicatie 899 euro) | Vanaf 229 euro (prijs bij publicatie review: 195 euro) |
Grootouder versus hyperactief kind
Bij de prestaties is het verschil tussen de S25 en de A16 echt groot, groter, grootst. De Galaxy S25 is namelijk snel, sneller, snelst. De Galaxy A16, daarentegen, is een ander verhaal. Start de telefoon op en je kunt gerust een kopje thee zetten, een artikel op Androidworld lezen of een korte powernap doen terwijl je wacht. Google Maps gebruiken op de A16? Tegen de tijd dat de kaart geladen is, ben je waarschijnlijk al halverwege je bestemming. Zie de Galaxy A16 dus een beetje als een lieve grootouder; hij neemt zijn tijd.
De S25 is op dit moment één van de snelste telefoons die ik ooit gebruikt hebt. Alles opent razendsnel en vooral het scrollen door menu’s en apps gaat super rap. Door de chipset en de goede softwareoptimalisatie van One UI 7 voelt de S25 gewoonweg extreem vloeiend aan. (Geekbench Multi-Core score 2100 A16 versus 10103 S25) Hoger is beter.
Ook op gebied van foto’s maken merk je het verschil in snelheid. Bij de S25 heb je met één klik al een helder beeld van bijvoorbeeld je kat die probeert te ontsnappen aan een denkbeeldige vijand. Bij de Galaxy A16 is je kat bij die ene klik al lang verdwenen.


Over foto’s gesproken
Zowel de Galaxy A16 als de S25 hebben drie camera’s op de achterkant. Beide telefoons hebben een 50 MP hoofdcamera en een groothoeklens waarmee je een bredere beeldhoek op de foto hebt. Als derde camera beschikt de A16 over een 2 MP macrocamera, de S25 beschikt over een 10 MP telelens. Laatstgenoemde is een bruikbaar, je kunt namelijk beelden tot 3x optisch dichterbij halen. De macrocamera op de A16 is vrijwel onbruikbaar. De kwaliteit is zo dermate slecht dat je de kiekjes uit deze camera niet kunt gebruiken.
Als je goed hebt gelezen weet je dat de S25 en A16 beide beschikken over een 50 MP hoofdcamera. Het verschil in kwaliteit is echter hoog. Megapixels zeggen immers niks en de S25 gebruikt een veel grotere sensor die veel meer licht kan vangen. Hiermee kan de sensor meer informatie binnenkrijgen en meer details in foto’s aanbrengen. Je kunt het hieronder in de specificaties zien. De sensorgrootte van de hoofdcamera van de S25 is 1/1.56’’, de A16 moet het doen met een sensorgrootte 1/2.76’’. Hoe kleiner het tweede getal des te groter de sensor.
Camera’s Galaxy S25
- 50 MP hoofdcamera, f/1.8, sensorgrootte 1/1.56’’
- 12 MP groothoeklens, f/2.2, sensorgrootte 1/2.55’’
- 10 MP telelens, f/2.5, sensorgrootte 1/3.94’’
Camera’s Galaxy A16
- 50 MP hoofdcamera, f/1.8, sensorgrootte 1/2.76’’
- 5 MP groothoeklens, f/2.2, sensorgrootte 1/5.0’’
- 2 MP macrocamera, f/2.4
Verschil dynamisch bereik
Vooral op het gebied van dynamisch bereik zie je grote verschillen. Dit is trouwens een verschil dat je bijna altijd ziet als je goedkope smartphones vergelijkt met duurdere modellen. De camera’s van high-end smartphones zijn in staat om veel meer detail te leggen in donkere delen van een foto. Bij low-end telefoons blijft dit donkerder. Je kunt dit in de foto’s hieronder goed zien. Bovendien kun je zien dat kleuren in de beelden geschoten met de S25 beter overend blijven en sowieso een stuk mooier en levendiger zijn.


S25 links, A16 rechts
Zoomen
Door de uitgebreidere camera set-up kun je met de S25 bovendien op meerdere fronten goede foto’s produceren. Door de 10 telelens bijvoorbeeld kun je beelden tot 3x optisch vergroten. De A16 heeft zo’n lens logischerwijs niet en moet het doen met digitale zoom. De verschillen zijn immens.



Galaxy A16 1x zoom, 3x zoom, 10x zoom



Galaxy S25 1x zoom, 3x zoom, 10x zoom


A16 links, S25 rechts


A16 links, S25 rechts
Nachtfoto’s
Zoals hierboven al genoemd beschikt de S25 over een hoofdcamera met een veel grotere sensor. Er kan dus meer licht op deze sensor vallen, waardoor de camera meer op beeld kan vastleggen. Het verschil kun je hieronder goed zien. De afbeeldingen in de bovenste galerij zijn gemaakt met de S25, daaronder met de A16.




Plastic fantastic, aluminium awesome
Ook op het gebied van bouwkwaliteit en design, dat wat je ziet en kunt voelen, zijn de verschillen tussen beide toestellen groot. De Samsung Galaxy S25 is gemaakt van glas (voor- en achterkant) en beschikt over een aluminium rand. Het glas dat gebruikt wordt is Gorilla Glass Victus 2. Dit is extra stevig glas wat ervoor moet zorgen dat het minder snel breekt.
De Galaxy A16 is voor het grootste deel vervaardigd uit plastic (achterkant en zijkanten), het scherm is uiteraard wel van glas. Samsung heeft niet gecommuniceerd om wat voor glas het gaat. Het zal dus hoogstwaarschijnlijk niet gaan om een versie van Gorilla Glass en het scherm zal zodoende minder stevig zijn.
Al met al voelt de Samsung Galaxy S25 een stuk steviger en vooral luxer aan. Je merkt gewoon dat je een premium telefoon in de hand hebt. De A16 is goedkoop en voelt ook zo aan. Veel mensen zullen echter een walgelijk lelijk hoesje om hun smartphone doen. Het verschil merk je dan niet meer aangezien de S25 dan verpakt wordt in een lelijk vies, hoogst waarschijnlijk siliconen, hoesje.
Weggewerkte selfiecamera
De S25 beschikt overigens over zeer kleine schermranden die overal gelijk zijn. De selfiecamera zit verstopt in een klein perforatiegaatje in het scherm. De A16 heeft veel dikkere schermranden die onderin ook nog eens een stuk groter zijn. De selfiecamera zit verwerkt in een notch, uitsparing in het scherm. Anno 2025 zie je dit bijna geen enkele fabrikant meer doen. Het is minder mooi en zorgt dat er meer scherm afgedekt wordt.


Gelijke schermen met grote verschillen
Zowel de Galaxy A16 als de S25 beschikken over een Full HD+ AMOLED-paneel. Bij de S25 liggen de verversingssnelheid en helderheid wel een stukje hoger. Vooral op het gebied van piekhelderheid zien we een groot verschil: 2600 vs. 800 nits. Het scherm van de S25 kan verder tot 120 keer verversen per seconde tegenover 90 keer bij de A16. Het paneel van de S25 oogt hierdoor nog vloeiender.
Ook qua kleuren oogt het display van de S25 een stuk mooier. Het scherm is beter gekalibreerd, de temperatuur is kloppend – de A16 is te warm – en de algehele kleurweergave is een stuk sprankelender.
Batterij: verrassende winnaar
Waar de veel goedkopere Galaxy A16 het wel beter doet dan zijn duurdere broer, is op het gebied van accuprestaties. De A16 beschikt over een 5000 mAh accu, terwijl die in de S25 maar 4000 mAh groot is. Dit komt omdat de S25 met zijn 6,2 inch scherm een stuk compacter is. De A16 gaat anderhalve dag tot twee dagen mee. De S25 één tot anderhalve dag.
Support langer nog langer
Op het gebied van softwareondersteuning scoren beide toestellen voor hun prijs een zeer ruime voldoende. De Galaxy S25 krijgt zeven Android-upgrades en zeven jaar lang beveiligingsupdates. De A16 zes Android-upgrades en zes jaar lang beveiligingsupdates. De S25 kan dus nog rekenen op Android 16, 17, 18, 19, 20, 21 en 22. De A16 op Android 15, 16, 17, 18, 19 en 20.
De S25 draait nu op One UI 7, waar de A16 nog op One UI 6 draait. De S25 beschikt daarnaast over meer functies, zoals Galaxy AI, en minder bloatware.
Trilmotor, SD-kaart, speakers
Als laatst nog een paar kleine punten waar je misschien niet direct aan denkt. De Galaxy S25 beschikt over stereospeakers, de A16 over een mono speaker. De S25 klinkt hierdoor een stuk beter en ruimtelijker. Ook de trilmotor in de S25 is krachtiger en meer accuraat, dit verschil merk je echt. Een voordeel van de A16 is dan wel weer dat er een microSD-kaartje in kan, bij de S25 kan dit niet.
Conclusie
In een wereld vol contrasten zien we vaak grote verschillen tussen duur, goedkoop, veel, weinig, groot, klein, premium en budget. Maar hoe groot is groot, duur duur en premium premium? Op deze goed geformuleerde vraag heb ik antwoord proberen te geven in dit artikel.
Het verschil tussen de Galaxy A16 en S25 is als dag en nacht. Niet gek want beide toestellen liggen qua prijs mijlenver bij elkaar vandaan. De grootste verschillen tussen de low-end A16 en de high-end S25 zitten hem in de prestaties en de camera’s. De S25 is velen malen sneller en de kiekjes die uit het toestel komen zijn een stuk mooier. Met de camera’s kun je daarbij veel meer kanten op.
De verschillen in scherm zijn ook groot, maar qua techniek maken ze beide gebruiken van AMOLED wat erop neerkomt dat ze beide beschikken over een oneindig contrast. Het grootste verschil hierin zit hem in de helderheid. De S25 kan een stuk helderder en is hierdoor buiten beter af te lezen in de zon. Qua design zijn beide smartphones onmiskenbaar een Samsung, de S25 is met zijn glazen en aluminium behuizing wel een stuk luxer dan de plastic A16.
Als laatste is het kijken naar de kleine dingen, het zijn immers de kleine dingen die het doen. De trilmotor en speakers op de S25 zijn bijvoorbeeld een stuk beter dan die in de A16.
Elke druppel telt?
Al met al is het verschil tussen beide modellen, net als de prijs, groot. De ene druppel kan voor de één echter van levensbelang zijn en voor de ander net zoveel waard zijn als een druppel in zee. Het is en blijft kortom een persoonlijke keuze hoeveel geld je uit wil geven aan smartphone. Wellicht wil je tussen de A16 en S25 inzitten en kom je bij de Galaxy A55 uit.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten