Je staat op het kruispunt van je leven; je heb een nieuwe telefoon nodig. Aan de ene kant heb je een betaalbare budgetsmartphone die je budget niet overschrijdt. Aan de andere kant is er een telefoon met betere specificaties en functies die iets duurder is. Welke ga je kopen? In deze review van de Samsung Galaxy A16 5G ga ik je helpen met het maken van deze keuze.
Samsung Galaxy A16 5G
Mensen die niet te veel geld aan een smartphone willen uitgeven en de voorkeur geven aan een Samsung-toestel, komen al snel uit bij de Galaxy A1-lijn van de fabrikant. Deze lijn is een van de goedkoopste lijnen van Samsung en de modellen hierin zijn te koop tussen de 150 en 230 euro. Een goede deal zou je zeggen, ware het niet dat er andere smartphones op de loer liggen.
Voor de nieuwste Galaxy A1-lijn telefoon, de Galaxy A16, geldt dit ook. Want hoewel het toestel is uitgerust met een goed updatebeleid, mooi AMOLED-paneel en degelijke camera’s is het geen kooptip. Ik zal je in deze review uitleggen waarom en alle plus- en minpunten van de A16 met je doornemen.
Specificaties
Samsung Galaxy A16 5G | |
Besturingssysteem | Android 14 |
Processor | Exynos 1330 |
Camera’s | 50 megapixel-hoofdcamera, 5 megapixel-groothoeklens en 2 megapixel macrocamera |
Scherm | 6,7 inch Full HD+AMOLED-scherm, 90 Hz |
Opslag | 128 GB |
Werkgeheugen | 4 GB |
Batterij | 5000 mAh |
Ondersteuning | 6 Android-updates en 6 jaar beveiligingsupdates |
Adviesprijs | Vanaf 229 euro (prijs bij publicatie review: 195 euro) |
Wat zit er in de doos?
- Smartphone zelf
- USB-C-kabel
- Handleiding + garantie
Lees verder na de advertentie.
Samsung Galaxy A16 5G: de pluspunten
1. Updatebeleid ongeëvenaard
Om meteen met het grootste pluspunt van de Samsung Galaxy A16 te beginnen; Samsung geeft de budgettelefoon zes jaar ondersteuning. Het toestel wordt hiermee zes jaar voorzien van beveiligingsupdates en ontvangt zes Android-upgrades. De A16 draait uit de doos op Android en zal dus updates ontvangen voor Android 15, 16, 17, 18, 19 én 20. Geen enkele andere budgetsmartphone komt ook maar in de buurt van dit updatebeleid. Sterker nog, veel duurdere smartphones van bijvoorbeeld Sony, Xiaomi, OnePlus en Nothing worden minder lang ondersteund. Goed gedaan dus, Samsung.
2. Sprankelend AMOLED-paneel
Ook op het beeldscherm van de Galaxy A16 heb ik, voor zijn prijs, weinig aan te merken. Samsung heeft een groot 6,7 inch FullHD+ AMOLED-paneel in de Galaxy A16 gestopt. Daarbij heeft het scherm een verversingssnelheid van 90 Hz: lekker vloeiend. Zo’n twee jaar geleden hadden veel budgetsmartphones van Samsung, net als alle niet Pro iPhone-telefoons van dit moment, een 60 Hz. Het scherm ververst dan 60 keer per seconde. Hoe hoger dit aantal, des te vloeiender een paneel is. Met 90 Hz ligt dit dus hoger en komt het beeldscherm minder schokkerig over.
3. Geen verkeerde hoofdcamera
De Samsung Galaxy A16 5G beschikt over drie camera’s op de achterkant:
- 50 MP hoofdcamera, f/1.8, sensorgrootte 1/2.76’’
- 5 MP groothoeklens, f/2.2, sensorgrootte 1/5.0’’
- 2 MP macrocamera, f/2.4
Hoofdcamera
Met de hoofdcamera schiet je, in goede lichtomstandigheden, redelijk goede foto’s. Voor wat de A16 kost krijg je kiekjes met voldoende detail en degelijke kleuren. Het contrast in foto’s had wel hoger gemogen en ook het dynamisch bereik van de hoofdcamera is niet top. Deze combinatie zorgt er een beetje voor dat foto’s vlak overkomen en dat (heldere) luchten snel plat worden gemaakt en details hierin worden weggeveegd. Dit zie je vaak bij budgetsmartphones, de hoofdcamera van de A16 is hierop geen uitzondering. Toch zijn de beelden die de hoofdcamera produceert niet slecht voor een toestel van om en nabij de 200 euro.
Weinig licht
In foto’s gemaakt met weinig licht blijft er nog minder detail over. Al vallen de foto’s in donkere omstandigheden niet echt tegen voor de prijs van de A16. Afbeeldingen zijn snel gemaakt en de look en feel van de kiekjes zijn niet onaardig als je deze op je smartphone bekijkt. Als je de plaatjes op een groter scherm gaat kijken, dan zien je wel dat ze relatief vaak bewogen zijn.
Groothoeklens en macrocamera
Naast de hoofdcamera beschikt de A16 over een 5 MP groothoeklens en een 2 MP macrocamera. Om met de macrocamera te beginnen, aan deze camera heb je helemaal niks. De kwaliteit van de sensor en het aantal megapixel is zo laag dat foto’s gewoon niet mooi en onbruikbaar zijn.
De groothoeklens is in dat opzicht bruikbaarder. Je kunt hiermee een breder beeld op de foto krijgen. Het is dus fijn dat de A16 over deze lens beschikt. Het is wel jammer dat ook deze sensor kwalitatief niet al te best is en beelden hierdoor onder meer weinig detail bevatten.
Groothoek, hoofdcamera, 2x zoom en 10x zoom
Samsung Galaxy A16 5G: de minpunten
1. Processor gaat het niet lang volhouden
Ik test nu al jaren smartphones en heb eerder ook de Galaxy A14 en Galaxy A15 mogen testen. Deze toestellen hadden veel met elkaar gemeen, al wist Samsung wel stappen vooruit te maken. Het bedrijf verbeterde onder meer de beeldschermen en het updatebeleid van de telefoons. Waarin de Zuid-Koreaanse fabrikant echter geen stappen in heeft maakt is de snelheid van de toestellen. De Galaxy A16 5G draait immers op een Exynos 1330-chip. Dit is een chipset die Samsung ook al in de Galaxy A14 5G gebruikte, twee jaar geleden(!). En zoals ze in de Formule 1 zouden zeggen: ‘’Stilstand is achteruitgang’’.
Je zal merken dat de A16 5G in dagelijks gebruik voldoende vlot te gebruiken is. De smartphone is, mits je niet teveel apps open hebt staan, snel genoeg om door menu’s te scrollen, berichten te versturen en enkele apps te gebruiken. Je merkt helaas dat het toestel hinderlijk traag begint te worden als je meerdere apps open hebt staan én je zal merken dat de A16 na een aantal maanden – en updates – alsmaar trager wordt. De gebruikte processor is gewoonweg niet snel genoeg om de A16, met zijn zware Samsung-schil, soepel te laten draaien. Bovendien houdt de 4GB aan werkgeheugen niet over.
2. One UI gaat tot en over het randje
De Galaxy A16 draait op Android 14 met hier overheen One UI 6.1. Laatstgenoemde zal bij veel mensen een lichtje doen branden, Samsung gebruikt One UI immers al jaren. Het is de schil die de fabrikant over Android gooit waarvan je maar moet houden. Enerzijds zal het voor veel Samsung-gebruikers vertrouwd overkomen. Bovendien is er genoeg positiefs te vertellen over de handige functies die Samsung toevoegt. Je kunt hierbij onder andere denken aan standen en routines, de diverse batterij-functies, de aanpasbaarheid van de software en enkele handige meegeleverde apps zoals de recorder en galerij.
Het feit wil echter dat het ene One UI het andere niet is. Steevast rust Samsung zijn goedkopere modellen namelijk uit met een uitgeklede versie inclusief veel vooraf geïnstalleerde apps en games. Laatstgenoemde wordt steeds meer en naar mijn mening nu echt teveel. We zijn van veel Chinese fabrikanten gewend totaal onnodige apps en games meegeleverd te krijgen om kosten te drukken (ze krijgen hiervoor een vergoeding van de appmakers). Ook Samsung doet dit meer en meer en meer. Veel meegeleverde Samsung-apps vind ik nog wel handig, maar heel veel kun je ook direct verwijderen. Bovendien worden apps als TikTok tegenwoordig standaard op je telefoon geïnstalleerd en hier zal niet iedereen op staan te wachten. Daarbij komt nog eens dat veel apps je graag een notificatie sturen. Deze worden ook echt irritant en moeten handmatig uitgezet worden.
3. Design mag opfrisser krijgen
Qua design is de Galaxy A16 onmiskenbaar een Samsung A-telefoon. Dit kun je onder andere zien aan de verticale cameraopstelling, de afgeronde hoeken, inkeping voor de volumeknoppen en de platte zijkanten. Helaas is voor het eerst in een Galaxy A1-toestel de koptelefoonaansluiting verdwenen.
Daarnaast beschikt de A16 nog over een notch, een inkeping in het scherm. Anno 2024 mag Samsung deze wel vervangen voor een gaatje in het scherm, dus dat is huiswerk voor de A17 die later dit jaar wordt verwacht. De A16 voelt wel degelijk aan en is met zijn IP54-rating stof- en spatwaterdicht. In de behuizing zit verder een grote 5000 mAh accu die gemakkelijk anderhalve tot twee dagen mee zal gaan.
Conclusie
Eigenlijk worden budgetsmartphones van ongeveer 200 euro steeds minder interessant. Niet omdat ze niet goed zijn, maar omdat je tegenwoordig voor zo’n 250 euro een veel betere telefoon kunt krijgen. Ditzelfde geldt voor de Galaxy A16. Want ondanks dat dit toestel beschikt over een goed updatebeleid, grote accu en een mooi beeldscherm, zijn er veel betere smartphones te koop die vaak maar een tientje of drie meer kosten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Galaxy A35 van Samsung zelf. Dit is een telefoon met een nog beter scherm, een veel snellere chipset, betere camera’s en een moderner design.
Het dilemma blijft dus; ga je voor de goedkope smartphone die binnen je budget past of investeer je net iets meer in de duurdere telefoon die meer biedt op de lange termijn? Beide opties hebben hun voor- en nadelen en de beslissing zal voor sommigen mensen niet eenvoudig zijn.
Maar ben je op zoek naar een goedkope Samsung-telefoon, dan zou ik voor de Galaxy A35 gaan. Deze kost misschien meer, maar je kunt hem veel langer fijn en snel gebruiken in vergelijking met de A16 5G welke door zijn trage processor snel (hinderlijk) traag zal worden. Dan kun je het toestel wel veilig zes jaar gebruiken door het goede updatebeleid, maar daar ga je jezelf geen plezier mee doen. Toch zal de A16 door zijn lage prijs waarschijnlijk bij veel mensen op het wensenlijstje belanden, maar kies dan vooral voor de 4G-variant. Deze is zo’n 50 euro goedkoper en hiermee een betere deal.
Samsung Galaxy A16
Samsung Galaxy A16 kopen
De A16 4G is te koop vanaf 199 euro. Voor de 5G-versie betaal je 229 euro.
Vind de beste Samsung Galaxy A16 deal
Bekijk product
Vind de beste Samsung Galaxy A16 deal
Vergelijk en bespaar
Mobiel abonnement
Krijg korting bij een abonnement
Laagste toestelprijs
Nu € 144,-
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Eenmaal de meldingen uit hebt staan. Krijg je geen melding meer. Het zelfde geld voor de voor installeerde apps. Eenmaal verwijderd totaal geen last meer van!!
Wat verwacht je van samsung goedkoopste telefoon serie