Google heeft allerlei manieren om je als gebruiker een glimp van de toekomst te geven. Denk aan bèta-tests, Labs en meer. Eén van die mogelijkheden is SGE: Search Generative Experience. Echter weet niet iedereen wat dat precies inhoudt. Dit is wat SGE is en hoe jij er gebruik van kunt maken.

Lees verder na de advertentie.
Google SGE
SGE is een soort combinatie van AI met de zoekmachine van Google. Google zegt er zelf dit over:
- Nieuwe soorten vragen die complexer en beschrijvender zijn
- Sneller de essentie van een onderwerp begrijpen, met links naar relevante resultaten om verder te verkennen
- Snel aan de slag gaan met iets wat je moet doen, zoals het schrijven van concepten of het genereren van beeldmateriaal vanaf de plek waar waar je zoekt
- Gemakkelijk vooruitgang boeken door conversatie follow-ups te vragen of voorgestelde volgende stappen te proberen

Het idee is dat je hierdoor betere, relevantere zoekresultaten krijgt en dus sneller het juiste antwoord op je vraag. Google streeft ernaar om het antwoord zo goed te krijgen, dat je niet eens hoeft door te klikken. Zo biedt SGE een AI-snapshot, waarin je eerst een samenvatting krijgt die het uit verschillende belangrijke bronnen haalt. Daarna krijg je nog follow-upvragen te zien, maar kun je er ook zelf een stellen, en is er een overzicht van de gebruikte bronnen.
Zoeken in overleg met de AI
Die follow-upvragen plaatsen je eigenlijk in een soort Gemini-achtige chatbot, waardoor je meer een gesprek hebt over het onderwerp dan dat je wat basiswoorden in een zoekveld zet. Die ‘veelgestelde vragen’ zagen we natuurlijk al vaak in Google, maar nu zijn ze meer AI-gestuurd en veranderen ze vaker, om ze zo ook actueler te houden. Je krijgt zo’n AI-samenvatting overigens niet bij alles wat je googlet, het is echt nog een experiment dat niet constant om de hoek komt kijken.
Google: “Waar nodig zal SGE een AI-gebaseerde momentopname (AI-snapshot) tonen om mensen te helpen mensen te helpen snel een overzicht over een onderwerp te krijgen, met factoren om te overwegen en nuttige informatie. Deze snapshots dienen als een startpunt van waaruit mensen een breed scala aan inhoud en perspectieven op het web kunnen verkennen. SGE toont links naar bronnen die de informatie in de snapshot ondersteunen, zodat mensen de informatie kunnen controleren.”
Wel moet je dus ook net even anders gaan nadenken over hoe je vragen stelt aan Google, want het is veel gedetailleerder. Let ook goed op wat Google zegt: ‘zodat mensen de informatie kunnen controleren’: SGE heeft namelijk, net als andere AI-hulpstukken, nog wel eens last van hallucinaties, waarbij het soms feiten verkeerd heeft.
Zelf met Search Generative Experience aan de slag
Wil je ook met SGE aan de slag, dan moeten we je teleurstellen: het is nog niet in Nederland beschikbaar. Maar mocht je handig zijn met een VPN kun je er wel bij, maar houd er rekening mee dat alles dan wel in het Engels is.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Zelfs met een VPN ingesteld op de States zegt hij: “niet beschikbaar in uw regio “