Voorheen was RAW-fotografie vooral voor professionele camera’s bestemd, maar vandaag kunnen al heel wat telefoons kunnen vandaag foto’s nemen als een RAW-bestand. Maar wat zijn de voordelen ten opzichte van een gewoon JPEG-bestand? We leggen het uit.
Wat is RAW-fotografie?
Als je de verschillende opties van je camera-app hebt bekeken, dan heb je het misschien al gezien. Een instelling waarmee je foto’s neemt in RAW in plaats van het ‘.jpg’-bestandsformaat. RAW wil zeggen dat de ruwe gegevens die de camerasensor heeft vastgelegd in één groot bestand worden verzameld.
Anders dan bij JPEG komt daar geen compressie aan te pas om het bestand te verkleinen en daarmee zijn RAW-bestanden tot 10 keer groter vergeleken met JPEG, afhankelijk van het aantal megapixels van een foto.
Een RAW-fotobestand bevat altijd meer kleurendiepte. Wanneer je met een JPEG fotografeert leg je 8-bit kleuren vast, ofwel een pallet van 16 miljoen tinten. Dat vergeleken met kleuren tot 14-bit bij RAW en 4,3 biljoen kleurenvariaties. Een RAW-foto bevat altijd een hoger dynamisch bereik, dat wil zeggen een rijker verschil tussen donkere en lichte tinten van een foto. Neem nu lichte delen door zonlicht of donkere delen vanwege schaduwen.
Dat klinkt allemaal indrukwekkend, maar als je eenzelfde foto in RAW of JPEG vergelijkt, is de kans groot dat je met het blote oog het verschil niet ziet, tenminste als de compressie op je telefoon goed is verlopen. RAW-foto’s neem je dus niet met de bedoeling om foto’s te maken met betere contrasten of belichting.
Wanneer moet je RAW gebruiken?
De kracht van RAW-fotografie komt pas bovendrijven wanneer je foto’s bewerkt. Het zit namelijk zo. Bij een JPEG-bestand maakt je smartphonecamera razendsnel zelf beslissingen over de witbalans, de belichting, scherpte, de balans van kleuren, contrast en andere kenmerken van een foto. Zodra dat vastligt vindt de compressie plaats en kan je de foto bekijken of delen.
Bij RAW legt de camerasensor precies vast wat hij heeft waargenomen, maar je kan achteraf in de nabewerking veel nauwkeuriger je foto aanpassen. Als je bijvoorbeeld de kleurcontrasten wijzigt, kan je tussen een veel breder pallet van tinten kiezen. Het verschil is in het bijzonder duidelijk wanneer je de scherpte van een foto aanpast of ruis wil beperken, dat zijn twee aanpassingen die meestal een teleurstellend resultaat hebben bij het bewerken van JPEG-bestanden.
Een laatste voordeel is dat je ook geen last hebt van clipping bij het bewerken. We spreken over clipping bij fotografie als er details ontbreken in delen van een foto, vaak het resultaat van het overmatig bewerken van JPEG-bestanden.
Klaar met bewerken?
Als je klaar bent met het bewerken van een RAW-bestand, dan zijn er meerdere opties. Je kan het gewoon exporteren als een JPEG-bestand zodat je he makkelijk kan delen met vrienden of op sociale media kan plaatsen. Anderzijds kan je het RAW-bestand ook gewoon opslaan en in dat geval kan je het RAW-bestand later weer openen om door te gaan met bewerken. Er treedt dan geen kwaliteitsverlies op, wat wel gebeurt als je een JPEG-bestand meermaals na elkaar bewerkt.
Wanneer kies je beter voor JPEG?
We hebben het eigenlijk al grotendeels uitgelegd, maar individuele RAW-bestanden nemen meestal 40 MB of meer in beslag. Dat maakt de foto’s ongeschikt als je ze wil delen via berichten-apps of sociale media en anderzijds nemen ze veel ruimt in op je telefoon. Eén foto neemt zo al gauw meer ruimte in dan de gemiddelde app op je smartphone.
Is er geen enkele noodzaak om foto’s te bewerken tot het best mogelijke resultaat, neem nu wanneer je de foto’s achteraf wil bewerken en vervolgens wil uitvergroten of gebruiken in een fotoboek. Zolang je dergelijke plannen niet hebt, schiet dan foto’s in JPEG.
Waarom niet beide?
Er is wel een uitzondering. Dat is wanneer je sowieso voldoende opslag hebt op je telefoon, neem nu 512 GB, of een microSD-kaart bezit met voldoende capaciteit. Bij veel camera-apps is er de mogelijkheid om telkens zowel een RAW- als JPEG-bestand te maken van je foto’s. Wanneer je geen intenties hebt om een foto te bewerken, kan je het RAW-bestand dan achteraf verwijderen. Zo’n instelling is ook interessant wanneer je een bepaalde foto snel online wil delen, maar wel later nog de tijd wil nemen om hem te bewerken.
Neem jij al foto’s in RAW of gebruik je altijd JPEG’s? Overweeg je nu om voor meer toepassingen RAW-foto’s te nemen? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel. Beluister zeker ook onze korte podcastreeks over smartphone-fotografie.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Een foto in RAW is – zoals Michele ook al aangeeft – niet iets om meteen gelukkig van te worden. Het is een vieze, fletse foto die je MOET nabewerken om hem toonbaar te maken. En dat nabewerken is ook niet iets dat je moet zien als een filter dat je er even overheen gooit. Dus je moet het gebruiken als de situatie daarom vraagt, bijvoorbeeld bij slecht/moeilijk licht of grote egale luchtpartijen.
Klein detail wat ik mis in het artikel: Grote kans dat de RAW foto er niet uit ziet.
Het is onbewerkte “rauwe” data. Waar normaal gesproken de software van je telefoon de nodige bewerking doet om het een mooi plaatje te maken is dat bij RAW als het goed is niet het geval waardoor het er zeer flets uit ziet. Dat zul je dan dus ook zelf op moeten poetsen.
Mooi artikel. Binnen een klein jaar ben ik toe aan een nieuwe smartphone. Met de nieuwste Sony Xperia 1 IV zijn er op dat vlak vele mogelijkheden. Let’s see.
Raw fotografe behoud ik voor aan mijn FF spiegelreflex camera. Met de telefoon gaat fotograferen natuurlijk steeds beter, maar haalt bij lange na niet de kwaliteit en mooie (beperkte) scherptediepte en bokeh van een full frame systeem camera met mooi objectief. Daarmee blijven de foto’s van de telefoon net wat meer vluchtig en kiekjes, en bewerk ik ook niet veel na.
Heel anders met de systeem camera. Daarmee fotografeer ik altijd RAW+JPEG. En moet ik meeste foto’s echt nabewerken, tenminste voor kleur balans, contrast, scherpte. Maar dat is dan weer een stuk tijdrovender. Maar als hobby prima?
Ja hoeft toch ook niet ‘alles’ in RAW te schieten…
Het is puur marketing flauwekul van die fabrikanten. Smartphones hebben tegenwoordig niet eens opslag uitbreiding tegenwoordig, Dus je hebt ook géén plaats voor Raw materiaal.