De Samsung Galaxy S24 FE nu met Wireless Charger Duo t.w.v. €89,99 cadeau!

Kan je de cinematische foto’s in Google Foto’s ook zelf maken?

Laura Jenny
Laura Jenny
25 april 2022, 14:49
3 min leestijd
Kan je de cinematische foto’s in Google Foto’s ook zelf maken?

Lees verder na de advertentie.

Er is veel mogelijk met Google Foto’s. Soms maakt hij een grappige gif van de tien selfies die het kostte voor je bij het perfecte plaatje uitkwam, of hij zorgt ervoor dat de kleuren net even wat meer van het beeld spatten. Er is ook de mogelijkheid om cinematische foto’s te creëren. Dit is wat dat inhoudt en wat je ermee kunt.

Google Foto’s

Google Foto’s is de app waarin je je foto’s kunt opslaan, die vervolgens meteen naar de cloud kunnen worden gestuurd. Je kunt ervoor kiezen om een gifje te maken door meerdere foto’s te selecteren, of een videoslideshow. Ook is Google Foto’s een populaire app omdat de zoekfunctie erg goed is. Dankzij kunstmatige intelligentie kun je zoeken op ‘kat’ en prompt verschijnen er allerlei foto’s die je van je huisdier hebt gemaakt. 

Het zelf maken van gifjes en slideshows wordt niet door iedereen actief toegepast, maar Google Foto’s helpt je af en toe door zelf vast een leuke animatie te maken. De nieuwe troef? Cinematische foto’s. Filmisch dus: iets wat helemaal tot leven komt. Dat is ook hoe cinematische foto’s werken. Google weet namelijk een film-achtige laag in de foto te bouwen. Het deelt de foto op in laagjes en versterkt bepaalde elementen. Het is dus niet zo dat je ineens in een Sound of Music-achtergrond wordt geplaatst of een filmrol-kader om de foto krijgt, het gaat puur om het versterken van bepaalde elementen binnen de foto.

Cinematische foto

Niets meer, niets minder: het wordt geen video, er is geen muziek en het gaat om één foto die wordt aangepast. Google kan dat doen door zijn kunstmatige intelligentie te gebruiken. De originele foto hoeft zelfs helemaal geen lagen in de data te hebben voor Google om zijn werk te doen. Dat hebben we allemaal te danken aan machine learning die het geheel een meer 3D-look geeft. 

Dit wordt naarmate de tijd verstrijkt ook verbeterd: in eerste instantie was men niet zo enthousiast over deze mogelijkheid binnen Google Foto’s, maar inmiddels kan de kunstmatige intelligentie steeds beter ‘zien’ hoe het gaten moet opvullen tussen de lagen. Deze functie laat zelfs een wat saaie, standaard foto veel meer tot leven komen, omdat er veel meer diepte ontstaat waardoor je oog wordt getrokken naar de belangrijke dingen in de foto. 

Kunstmatige intelligentie

Een zeer gewenste optie, maar helaas niet eentje die je zelf handmatig kunt inzetten. Je kunt wel een animatie, collage of film maken bij ‘bieb’ en dan ‘tools’, maar een cinematische foto maakt Google Foto’s alleen spontaan uit zichzelf. Dat is niet omdat het zijn eigen wil probeert op te leggen, maar omdat de AI waarschijnlijk met de ene foto beter overweg kan dan met de andere. Bovendien kost het veel rekenkracht om dit te doen.

Je ziet de bewerkte foto bovenaan als je de app opent (mits deze helemaal up-to-date is), al kan Google afhankelijk van je instellingen ook een pushnotificatie sturen om je op de hoogte te stellen. Vervolgens kun je hem opslaan, en vind je de foto bij Creaties onder de zoekknop in Google Foto’s. Je moet dus maar net hopen dat Google Foto’s een van je favoriete foto’s uitzoekt om het trucje te doen. Al kun je het wel beïnvloeden, want de optie lijkt een lichte voorkeur te hebben voor portretfoto’s. Veel portretten kieken dus!

Google Foto's

Google LLC

8,6
Gratis
Via Google Play

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!