Samsung 2025? Maak nu kans op een Music Frame t.w.v. €449!

OPPO, Realme en OnePlus: zo sterk lijkt de software van deze telefoons op elkaar

Sebastien Marien
Sebastien Marien
4 mei 2022, 19:02
5 min leestijd
OPPO, Realme en OnePlus: zo sterk lijkt de software van deze telefoons op elkaar

Lees verder na de advertentie.

Er zijn heel wat gelijkenissen in de softwareschillen van Realme-, OPPO- en OnePlus-telefoons. Androidworld ging de software vergelijken en deelt screenshots die aantonen welke mate telefoons van deze merken op elkaar lijken.

OPPO, Realme en OnePlus

BBK Electronics, het is een naam die eigenlijk heel bekend in de oren zou moeten klinken, maar die bij weinig consumenten weinig bekend is. Toch is de BBK een van de belangrijkste spelers in de smartphone-industrie. Deze holding bevat merken OPPO, OnePlus, Realme, Vivo en IQOO.

Jaren geleden toen OPPO nog niet actief was in Europa vertoonde de OnePlus 5 al heel sterke gelijkenissen met de OPPO R11. OPPO was toen erg succesvol in China, terwijl OnePlus populairder werd buiten het Azië. Toen OPPO ook zijn pijlen op onze markt is gaan richten, kregen telefoons veel minder uiterlijke gelijkenissen. Het is trouwens opvallend dat OnePlus sinds dit jaar inspanningen doet om meer aandacht in China te krijgen.

Samenwerking

OPPO en OnePlus maakten vorig jaar bekend dat de merken nu nauw samenwerken op het vlak van software. Op termijn komt er een nieuwe  softwareschil voor beide merken, ook al blijven de namen ‘ColorOS’ en ‘OxygenOS’ wel bestaan.

Toch kan je ook al in ColorOS 12 en OxygenOS 12 heel duidelijk de gelijkenissen zien tussen beide softwareomgevingen. Dat viel ons ook op bij het testen van de OPPO Find X5 Pro en de OnePlus 10 ¨Pro. Androidworld heeft verder ook de Realme GT2 Pro onder handen genomen die werkt op Realme UI 3.0 gebaseerd op Android 12.

Vergelijking software

Het was dus tijd voor ons om screenshots te maken en de drie softwareschillen te vergelijken. Je ziet links telkens screenshots die met de OnePlus-telefoon zijn gemaakt, in het midden de Realme en rechts de OPPO. De screenshots van de OPPO-telefoon zijn met de donkere modus gemaakt. Alle telefoons draaien op Android 12.

Startscherm en startscherminstellingen

Als je de eerste galerij kijkt, dan zie je nog duidelijke verschillen met de klokwidget, en de vorm het en het design van icoontjes. Tussen Realme en OnePlus zijn er al duidelijke verschillen zichtbaar met de icoontje bovenaan in de statusbalk die precies hetzelfde zijn.

Wanneer je in de volgende galerijen kijkt, zie je het menu waarmee je het startscherm kan bewerken, gevolgd door de instellingen van het startscherm. Je ontdekt dan dat het startscherm op ColorOS, OxygenOS en Realme UI bijna identiek hetzelfde is.

Snelle instellingen en instellingen

OnePlus kiest duidelijk voor een andere vormgeving met zijn snelle instellingen maar de verschillen in vormgeving tussen OPPO en Realme zijn nauwelijks te zien. Als we dan kijken naar de functies in de snelle instellingen, dan valt het op dat de merken hoogstens andere namen gebruiken voor de dezelfde functies. OnePlus heeft ook een eigen Zen-modus, en de werk- en privémodus. 

En bij de gewone instellingen zien we opnieuw dat de drie softwareschillen visueel sterk op elkaar lijken. Vooral het kleurgebruik is anders. Onder de zoekfunctie maant OnePlus-gebruikers aan om in te loggen met een OnePlus-account. OPPO en Realme gebruiken die ruimte om bepaalde instellingen in de kijker te zetten.

Appdrawer en voorgeïnstalleerde apps

Smartphones van OnePlus, OPPO en Realme hebben precies dezelfde appdrawer met enkel het verschil in het design van appicoontjes dat opvalt.

Verder heeft OnePlus ooit van zijn community veel kritiek gekregen doordat het Facebook standaard installeerde op de OnePlus 8. Sindsdien is het merk voorzichtiger met voorgeïnstalleerde apps. We zien wel dat OPPO en Realme aan de andere kant precies dezelfde commerciële deals maken met onder meer Meta, Amazon en de bekende game PUBG.

Andere functies

OnePlus noemt het de Progamingmodus, terwijl OPPO en Realme het liever de Focusmodus voor games noemen. Maar zoals Juliet ooit tegen Romeo zei in de tragedie van William Shakespeare: “What’s in a name?” De drie gamemodi lijken opnieuw erg sterk op elkaar.

Onderstaande screenshots zijn dan weer genomen op de OnePlus 10 Pro en de OPPO Find X5 Pro. Beide hebben ze de O Haptics-trilfuncties die op de Realme ontbreken en ook dezelfde standaardinstellingen zijn actief.

Tot slot zien we dat enkel Realme en OPPO uitpakken met de Multi-Screen Connect-functie. Dat is een integratie van je telefoon met je pc en je kan zo onder meer meldingen bekijken en telefoons beantwoorden op je pc. Het is daarnaast ook mogelijk om je telefoonscherm op je pc te gebruiken met de muis, ook al werkte de functie niet vlekkeloos toen we het testten in de review van de Find X5 Pro.

Voor- en nadelen

De conclusie van deze beknopte vergelijking is duidelijk, want er zijn heel wat manieren waarop de software op telefoons van Realme, OPPO en OnePlus vergelijkbaar is. OnePlus legt hier en daar eigen accent, omdat het merk volgens topman Pete Lau ook van veel leden uit de community te horen heeft gekregen dat de OxygenOS eigenheid moet behouden.

Vanuit dat oogpunt kan je het als negatief beschouwen dat de sofwareschillen op elkaar lijken, maar er is ook een duidelijk positief aspect aan verbonden. Hoe meer de software van verschillende Android-telefoons gelijkenissen vertoont, hoe makkelijker het is om als consument tussen de toestellen te wisselen. Consumenten kunnen nu soms aan een bepaald merk vastklampen omdat ze de software gewend zijn, maar een OPPO-gebruiker kan dus morgen overschakelen naar een Realme-telefoon zonder het verschil te zien op softwaregebied.

Wat denk jij van deze screenshots van Realme UI, Color OS en OxygenOS? Vind je het handig dat de schillen op elkaar gelijken of mis jij wel de eigenheid op softwaregebied bij deze smartphonemerken? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

De populairste achtergrondartikelen

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

9

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

5 mei 2022, 11:01

Met de dag krijg ik alleen maar meer spijt van mijn overstap naar Oneplus… Mijn volgende telefoon wordt toch echt weer een Samsung. Ook daar is genoeg “niet perfect” maar daar kon ik echt alles mee, nu moet ik toch een stuk vaker functionaliteiten missen met de OnePlus… Ook het uodatebeleid is verschrikkelijk, met daarbij dat de software in de updates ook altijd heel veel fouten bevat. Na het updaten naar versie .47 ben ik weer terug gegaan naar de laatste android 11 versie van OnePlus omdat mijn telefoon hele rare dingen begon te doen…

4 mei 2022, 22:25

Die van Oppo is van de oude versie, dus niet het beste om te vergelijken.

4 mei 2022, 21:29

Sterker nog, bepaalde OPPO APK’s kan geïnstalleerd worden op een OnePlus toestel met OxygenOS. Bijvoorbeeld de “Quick Glance” app van OPPO (via APKMirror) die er voor zorgt dat je Google Discover/Feeds kan verwijderen op je OnePlus toestel met OxygenOS 12.

4 mei 2022, 21:24

Prima telefoons makkelijk in de omgang zowel de realme als de Oppo

4 mei 2022, 21:12

OxygenOS is volledig om zeep geholpen door dat idiote Color OS. Kreeg update naar Android 12 op m’n 8t maar ik ben al aan het kijken naar een ander toestel. Ajuus oneplus