Het is geen geheim dat Spotify de grootste muziekstreamingdienst is van dit moment. Het bedrijf telt de meeste abonnees binnen de categorie muziek streaming. Zoals we wel vaker bij marktleiders zien gebeuren, treedt de wet van de remmende voorsprong op. Want als je al de grootste bent, waarom zou je dan nog innoveren?
Spotify heeft ruimte voor verbetering
Innoveren is wellicht een sterk woord. Maar we kunnen nou niet stellen dat Spotify de meest handige functies heeft die het gebruik van de app naar een hoger niveau tillen. Is of werkt de app slecht? Nee dat ook weer niet – maar we missen wel veel opties waar we dagelijks aan denken. Waarom kunnen we niet gewoon zus? Waarom kunnen we niet gewoon zo? Wat ons betreft is er flink wat ruimte voor verbetering. Dat zeggen we als fervent gebruikers, overigens. We zijn geen haters, maar we betalen wel voor de dienst. Dan ontstaan er verwachtingen.
Er bestaan genoeg andere muziekstreamingdiensten. Maar Spotify heeft wat ons betreft als algemeen muziekaanbod de breedste keuze. Daarnaast betalen we al jaren, en is het idee al die data achter te laten redelijk zonde. Want de app is inmiddels in staat scherpe aanbevelingen te doen, waardoor we zowel nieuwe muziek leren kennen als oude klassiekers kunnen waarderen. Helemaal opnieuw beginnen omdat we iets missen vinden we overdreven, maar toch blijft er iets knagen. We zouden dan ook graag de volgende functies willen terugzien in de app, die overigens sinds deze week (Nederlandstalige) luisterboeken te bieden heeft.
Meer controle over de interface
We beginnen meteen met een flinke: zeggenschap over de interface. Nu open je de app en zie je een lading content waar je (tenminste, in onze ervaring) meestal niet meteen iets mee doet. Alles is een aanbeveling. Toegegeven, in de meeste gevallen raadt de app net de podcast aan die we willen beluisteren. En ook bepaalde afspeellijsten verschijnen op het juiste momenten in beeld (dat is allemaal bewust), maar het zou gewoon fijn zijn om de indeling zelf te bepalen. Standaard een snelkoppeling naar de podcast of lijst vinden we ook helemaal prima.
Nu snappen we dat Spotify ons probeert vast te houden, zodat we zo lang mogelijk luisteren naar alles wat de app te bieden heeft. Maar als we overal langs scrollen om tot de content te komen waar we eigenlijk interesse in hebben, of direct de zoekfunctie openen, dan gaat het bedrijf z’n doel voorbij. Als we het even kort iets breder trekken dan de Android-app alleen, en ook de Windows-app meenemen in dit argument, dan merken we dat we ’s ochtends een afspeellijst aanzetten en verder geen aandacht besteden aan alles wat er middenin het scherm gebeurt.
De juiste muziek en filters
Daarnaast vinden we het een vreemde zaak dat Spotify niet standaard de optie geeft om naar de complete bibliotheek van een artiest te beluisteren. Sommige artiesten make daar zelf een lijst voor aan, zodat je alle nummers op één plek hebt. Maar via de app kun je niet gewoon op Metallica zoeken, en dan alle nummers shuffelen. Wellicht blijf je langer luisteren zodra je albums en beperkte lijsten afgaat, maar het is ontzettend gebruikersonvriendelijk. Datzelfde geldt eigenlijk voor de manier waarop Spotify met albums en covers omgaat.
Want je kunt geen albums filteren binnen de app. Als je dan naar een losstaand album wil luisteren, dan kan het lang duren voordat je het gevonden hebt. Op de artiestenpagina staan al die albums gewoon onder elkaar – dus ook alle liveregistraties en alternatieve versies. Daar heb je niet altijd trekt in, omdat studio-opnames gewoonweg beter klinken. Daarnaast kan het gebeuren dat Spotify maar covers van dezelfde tracks blijft aanbevelen. Dan hoor je constant hetzelfde nummer. Ook hier kunnen filters een cruciale rol in spelen, wat ons betreft.
Daarnaast zien we toegevoegde waarde in het kunnen legen van de muziekgeschiedenis. Dat is een lijst met tracks waar je naar geluisterd hebt, waar Spotify aanbevelingen op baseert en persoonlijke lijstjes mee maakt. Luister je een keer naar de smaak van een vriend, dan staat dat voor altijd geregistreerd binnen die lijst. Vind je het vervolgens niets, dan kan Spotify je er wel weken mee lastig vallen. Meer controle over de aanbevelingen zou dus ook heel fijn zijn.
Afspeellijsten mixen
Verder zou het tof zijn als we zonder al teveel gedoe afspeellijsten kunnen mixen. Dan doelen we op lijsten van anderen, lijsten van jezelf, lijsten van artiesten en albums. Soms heb je geen zin in die This Is-lijst, omdat daar nummers instaan met slechte herinneringen, verouderde lyrics of simpelweg slechte muziek. Als je weet dat album x, y en z het voor jou doen, dan zou je gewoon een mengsessie moeten kunnen starten, de lijsten kunnen selecteren die je wil horen en klaar. Je kunt albums zelf wel in een lijst verzamelen, maar dit soort dingen kunnen gemakkelijker.
Zijn er nog zaken die jij graag anders wil zien bij Spotify?
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Nog mooier zou het zijn als je de aanbevelingen gewoon uit kon zetten. Vanwege de aanbevelingen heb ik een schurft hekel aan streaming en luister ik liever naar mijn eigen muziek die op de telefoon of harde schijf staat. Ik ben nog een ouderwetse album luisteraar en vind al die afspeellijsten 3 keer niets.
De lossles ofwel hifi dat ze al jaren beloven maar met Spotify weet je dat heel die belofte gebakken lucht is
Ik mis ook de de optie van equalizer tijdens het afspelen. Zit veel te ver in de instellingen verstopt.
Ook mist de app Mfa/2fa. Je kan overal inloggen zonder extra beveiliging.
Dat voorlezen vind ik een crime. Gaat veel te traag daar val je bij in slaap. Geef mij maar een al dan niet digitaal boek. Verder goed artikel.
Snelheid van het voorlezen kan je aanpassen.