Verschillende streamingdiensten bieden muziek aan van hoge kwaliteit. Lossless muziek is zoals het geluid van nummers in de opnamestudio was bedoeld. We bespreken vier dingen waar je moet op letten als je lossless muziek wil beluisteren.
Wat is lossless geluid?
Als je muziek luistert op diensten als Spotify of YouTube Music, dan krijg je nog geen geluid te horen van de hoogste kwaliteit. Er gaat op deze diensten een deel van de kwaliteit verloren door compressie. Die compressie is functioneel, want de bedoeling is dat je kan streamen met een lager dataverbruik en dat het geluid acceptabel blijft.
Natuurlijk is het niet in alle omstandigheden een vereiste om weinig data te verbruiken bij het streamen en dat kan lossless muziek interessant zijn. Met lossless geluid worden muziekbestanden nog steeds verkleind, maar de bedoeling is dat de originele studiokwaliteit daarbij zoveel mogelijk behouden blijft.
Lang niet iedereen hecht daar waarde aan, maar het klinkt wel als muziek in de oren bij veel muziekfans. Er zijn een aantal factoren die invloed op jouw lossless muziekbeleving en die bespreken we hier.
1. Kies een geschikte streamingapp
Lossless luisteren begint al bij de juiste app. Zoals gezegd kan je (nog) niet terecht bij het populaire Spotify, maar er zijn genoeg andere diensten die al wel beter geluid aanbieden, al dan niet tegen een meerprijs.
Eerder hebben we al de beste muziekstreamingdiensten besproken op Androidworld en daarbij gaven we ook extra aandacht aan diensten met lossless geluid. Je kan in dat artikel lezen dat wij Apple Music aanraden, want die dienst levert op dit moment de beste prijs-kwaliteitsverhouding voor lossless geluid. Meer daarover lees je in het artikel hieronder.
2. Denk aan het geluid van je telefoon
Niet elke muziekapp is even waardig, maar hetzelfde kan gezegd worden over telefoons. De laatste jaren zijn codecs voor bluetooth geluid sterk verbeterd, maar voor veel audiokenners blijft bekabeld geluid de kwaliteitsnorm. Als je op je telefoon het beste bekabeld geluid wil, dan heb je een externe ‘DAC’ nodig. Een ‘Digital to Analog Converter’ is een apparaat dat het digitaal geluid omzet naar analoge muziek. Je telefoon heeft ook een DAC, maar die is meestal van veel lagere kwaliteit.
De laatste jaren zien we wel dat bluetooth geluid sterk opkomt en de meeste telefoons hebben ook geen 3,5 mm audiojack meer. Bedrijven als Sony en Qualcomm bieden codecs aan voor kwalitatief geluid via bluetooth. Een codec is de software die het geluid verwerkt. De zogenaamde aptX HD-codec van Qualcomm werkt op heel wat telefoons, net als de LDAC-standaard van Sony. Daarmee kan je al geluid streamen van veel hogere kwaliteit.
Alleen als je echt lossless geluid over bluetooth wil, dan heb je een telefoon nodig die de nieuwe aptX Lossless-codec ondersteunt. Jammer genoeg werkt die momenteel maar op een heel beperkt aantal toestellen. Een voorbeeld dat we recent op Androidworld hebben getest is de uitstekende ASUS Zenfone 9.
3. Gebruik de juiste koptelefoon of oortjes
De muziekapp of telefoon die je gebruikt spelen geen rol als je muziek afspeelt met een koptelefoon of oortjes van lage kwaliteit. Let altijd in de specificaties op welke audiocodecs ondersteund worden.
Als je echt lossless geluid wil streamen via bluetooth met aptX Lossless, dan zal je nog geduld moeten hebben als je wat meer keuze wil, want op dit moment is er nog maar één model van draadloze oortjes die de codec ondersteunt: de ‘NuraTrue Pro’. Dat zal gelukkig wel veranderen in de toekomst.
4. Let op het dataverbruik
Lossless muziek ondergaat nog steeds een vorm van compressie, maar muziekbestanden zijn nog steeds relatief groot. Als je een uurtje muziek streamt op Spotify heb je iets minder dan 50 MB aan data gebruikt. Wanneer je voor lossless-streamingdiensten kiest, mag je dat dataverbruik minstens met 10 vermenigvuldigen. Dat hoeft niet noodzakelijk een probleem te zijn voor wie een unlimited-abonnement heeft bij zijn provider, of als je vaak luistert via wifi. En natuurlijk kan je ook offline muziek opslaan.
Hecht jij veel waarde aan de kwaliteit van je muziek? Misschien gebruik jij al een externe DAC, of selecteer je al speciaal een nieuwe telefoon op basis van zijn audiokwaliteit? Laat het ons weten in de reacties.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over muziekdiensten? Download dan onze Android-app en volg ons via Google Nieuws en op Telegram, Facebook, Instagram en Twitter.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
ik download gewoon mijn muziek illegaal wel zo makkelijk ?
Muziek neemt een belangrijke plaats in mijn leven, dus ik heb er iets voor over. Op de eerste plaats via mijn Vinyl collectie, een goede platenspeler en goede luidsprekers.
Sinds 2020 (Corona) meer en meer ook digitaal.
Streaming via Tidal+, HiRes Downloads via Qobuz, en sinds 3 maanden een uitstekende DAP van Sony met een bekabelde Sennheiser In-Ear hoofdtelefoon.
Na een lekker eten op restaurant, thuis nog even nagenieten met fijne muziek (via Vinyl of DAP) en een Grappa.
Life is beautiful ?
?
Het is altijd een moeilijk verhaal. “Lossless” bestaat ook eigenlijk niet.
Dan moet je naar een concert gaan en in de zaal gaan zitten. En zelfs dan zit er meestal een filter tussen de muzikanten en jouw oren (versterkers, microfoons, mengpanelen, akoestische panelen, etc.).
Ook wat in een studio wordt opgenomen en later op vinyl, CD of harddisk wordt gezet heeft tientallen bewerkingen ondergaan. Dan is de volgende stap jouw afspeelapparatuur > de speakers/hoofdtelefoon > je omgeving en jouw oren.
En bij elke stap verlies je weer wat.
Het verschil hoor ik toch niet aangezien ik al meer dan 20 jaar een piep / ruis in mijn oren heb van de gabber feesten in de jaren 90. Het geluid was toen vele malen harder dan nu.
Er is geen verschil te horen, naar dan heb je mijn comment over hertz en het menselijk gehoor niet begrepen
AAC is niet lossless, maar lossy, en dus geen high res. Het is Apple’s alternatieve mp3, al zeggen sommigen dat het beter klinkt. Maar dat hangt vd luisteraar én zijn/haar apparatuur af. De muziek is echter nog steeds, net als mp3 gecomprimeerd. Maar aangezien standaard muziek geleverd wordt in 20-20.000hz (het maximale bereik vh menselijk gehoor zegt men) maakt dat eigenlijk allemaal niet uit. Knappe jongen die het verschil hoort tussen standaard lossless (bv flac) en mp3 320 (max mp3). Dan moet je echt een behoorlijke stereoset hebben. Een pianovleugel speelt tussen de 27.5hz en ca. 4186hz. Dat is ongeveer het maximale bereik van alle instrumenten in een orkest. Boven de 4000 hz kan het menselijk oor geluiden nog maar moeilijk onderscheiden. Alles dat daarboven eventueel hoorbaar is, is electronisch en dat kan je bij jezelf met bv een hertz test app en een goede koptelefoon testen. Je zal zien dat er boven de 6000-8000 hz al niet veel meer te horen valt. Een enkele piek kan dan ineens bij bv 13000 weer ineens waarneembaar zijn, maar de meeste van ons hebben al gehoorschade en horen dat niet meer, zeker naarmate we ouder worden. Gecomprimeerde muziek in de vorm van Mp3 of AAC is dus eigenlijk prima, want slimme software filtert datgene weg in een bestand dat we toch niet horen om ruimte te besparen, hetgeen minder opslag op een harde schijf betekent en minder bandbreedte gebruikt om te streamen. Laat je dus niet gek maken door mooie verkooppraatjes. Alle koptelefoons onder de €… (vul maar in, maar ik heb het over alles wat bv een mediamarkt verkoopt) is niet goed genoeg om lossless goed te onderscheiden van bv mp3 320.
De ene koptelefoon klinkt misschien wat beter dan de ander (in eenzelfde categorie) maar dat is puur persoonlijke voorkeur. De een houdt van veel bas, de ander meer van een helder midden en een niet te schelle bovenkant van het spectrum. Voor speakers en versterkers geldt hetzelfde. Conclusie: kies gewoon wat je mooi vindt klinken en wat bij jou portemonnee past en misschien ast ook nog wat je er mooi uit vindt zien meewegen. Het oog wil ook wat. Zoveel mensen, zoveel smaken. Maar laat je niet gek maken en denk er niet te veel over na. Ik heb een tijdje Tidal als lossless streamingdienst gehad, maar heb het weer opgezegd. Te duur en het verschil is bij mij (en ik heb een aardige edoch niet overdreven stereo en idem koptelefoons/inears) niet te horen. Spotify heb ik nog wel vanwege de integratie met stereo apperatuur, maar ik gebruik de laatste tijd Google Music / YouTube. Dat is 1 abonnement en levert dus zowel alle muziek zoals in bv Spotify, maar dus ook alle video’s. En wat een heerlijke bijkomstigheid is, dat ik daarmee geen reclame meer op YouTube heb. En het streamt makkelijk naar de meeste apparaten, zeker tv’s en versterkers met een chromecast ingebouwd. Wat ik wil zeggen is dat je je beslissing vooral moet laten afhangen wat voor jou handig, betaalbaar en mooi is! Maar negeer verkooppraatjes over geluidskwaliteit bij streaming diensten. Er zullen hier ongetwijfeld talloze reacties op komen van mensen die gaan beweren dat op hun duurste Sony koptelefoon het echt wel verschil geeft, maar het is onzin en gewoon gebaseerd op persoonlijke smaak en voorkeur. En wie mij niet gelooft, Google is your friend, lees dus maar ’s wat artikelen van serieuze onderzoekers (check altijd wel even voor wie ze werken).
Inderdaad, dat. Daar begint het mee.
Het is voor de rest zoals bij heel wat zaken. Als iemand van een fles wijn drinkt die honderden euro’s kost, is de kans groot dat hij het verschil niet kan benoemen met een goede fles van 8 euro. Lossless is ook niet voor iedereen interessant, maar dat wil niet zeggen dat er geen verschil te horen is.
Dat is een heel lang verhaal als reactie op een artikel waarin AAC helemaal niet genoemd wordt. De muziek die Apple lossless aanbiedt is ALAC b.t.w., geen AAC.