Google stopt vanaf 18 januari met Stadia, dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Maar wat nu met je games als die niet meer op Googles servers kunnen draaien? We beantwoorden de belangrijkste vragen op basis van Googles aankondigingen en extra informatie die Google op Reddit deelde.
Update: Er is meer bekend over de bluetooth-functie van de Stadia-controller, die ook werkt in combinatie met Windows-pc’s. We hebben dit artikel bijgewerkt.
1. Wat met mijn games?
Je zal al je spellen kunnen spelen tot 18 januari 2023, want dan wordt Stadia stopgezet. Het is ook niet meer mogelijk om nieuwe games te kopen. In de plaats daarvan betaalt Google alle spellen die gebruikers in de voorbije jaren hebben gekocht volledig terug aan aankoopprijs.
Als het goed is, heb jij die terugbetalingen inmiddels al ontvangen, want Google wilde voor 18 januari iedere gamer via e-mail gecontacteerd hebben in verband met de terugbetalingen, maar dat is een hele administratieve klus. Je leest er meer over in dit uitgebreidere artikel.
2. Hoe zit het met in-game aankopen en Stadia Pro?
Net als je gekochte games worden ook in-app aankopen terugbetaald door Google. Met het Stadia Pro-abonnement werkt het anders. Google gaat het maandelijkse abonnementsgeld van gamers niet terugbetalen, omdat je tijdens de periode wel toegang hebt gekregen tot gratis games. Wie nog geabonneerd was op Stadia Pro, verliest ook vanaf 18 januari de toegang tot zijn games. Het abonnement wordt ook automatisch stopgezet.
3. Verlies ik mijn progressie in games?
Niet voor games die cross-play zijn, ofwel spellen waarbij een gameprofiel ook gebruikt kan worden op andere gameplatformen. Als je morgen bijvoorbeeld Destiny 2 op je pc installeert, dan kan je je progressie met je meenemen.
En er zijn ook bepaalde games waarmee je je saves uit Stadia kan exporteren via Google Takeout. Takeout is een algemene tool waarmee je je persoonlijke gegevens van Google-diensten kan downloaden, zoals bijvoorbeeld je foto’s die in de Google Foto’s-cloud zijn opgeslagen. Gamers zijn er er al in geslaagd om zo hun Stadia-progressie van bepaalde games te exporteren om dan deze save-bestanden in de pc-versie van hetzelfde spel te gebruiken. Dat werkt bijvoorbeeld bij het populaire Cyberpunk 2077, dat ontdekten gebruikers op Reddit. Toch zal dit niet voor alle Stadia-games werken, en voor die titels verlies je je voortgang.
4. En kan ik nog iets met de controller en Chromecast Ultra?
Net als met je games aankopen, betaalt Google ook alle Stadia-hardware terug als die via Google Store werd gekocht. Het gaat onder meer om Stadia Founders Edition, Premier Edition en losse controllers. Google brengt je ook van die teruggave op de hoogte via een e-mail aan gamers.
Je kan de Stadia-controller nog steeds via een usb-kabel met een pc verbinden om hem te gebruiken met pc-games. Google heeft recent ook bekend gemaakt dat de controller nu ook draadloos met je apparaten kan verbinden via de bluetooth. Dat werkt nadat je handmatig een update voor je controller hebt geïnstalleerd.
Volg de onderstaande stappen. Je kan de bluetooth-functie van de controller enkel gebruiken op een Windows of Linux-computer. De functie werkt niet voor Nintendo Switch of Mac.
- Bezoek deze pagina op de Stadia-website via je Chrome-browser van je computer
- Klik op Overschakelen naar bluetooth-modus
- Kies Starten
- Accepteer de voorwaarden
- Kies Doorgaan
- Klik op Chrome laten verifiëren
- Tik op de naam van je controller in het dialoogvenster en dan op Verbinding maken
- Kies Volgende stap
- Klik op Toestaan dat Chrome downloadt
- Kies de naam van je controller en dan Verbinding maken
- Tik op Volgende stap
- Kies Toestaan dat Chrome installeert
- Kies weer de naam van je controller en Verbinding maken
- Je controller trilt als een teken van bevestiging dat de update is afgerond
- Om de controller voor de eerste keer draadloos te koppelen met je apparaten, moet je de Stadia- en Y-knoppen 2 seconden lang samen ingedrukt houden. Daarna kan je via bluetooth verbinden. De verbinding gebeurt na dat koppelen wel elke keer automatisch, telkens als je de controller activeert
5. Wat is er misgelopen met Stadia?
Hier kunnen we in principe lang over uitweiden, maar onze analyse is de volgende. Van bij de lancering van Founders Edition slaagde Google er niet om juiste verwachtingen te scheppen bij gamers, en Stadia bevatte niet alle functies die bij de aankondiging werden aangekondigd. Google kon op veel kritiek rekenen en het aanbod van games was vrij beperkt.
Google slaagde er ook in de maanden die volgden niet in om Stadia succesvol in de markt te zetten en een duidelijk verhaal te brengen. Het bedrijf investeerde ook weinig in exclusieve titels voor zijn gamedienst in afwachting van het verschijnen van de eerste exclusieve games die Google met een eigen gamestudio ontwikkelde.
In februari 2021, ongeveer een jaar na oprichting, trok Google ook de stekker uit die eigen gamestudio. Dat gebeurde opvallend genoeg enkele maanden nadat Stadia’s belangrijkste concurrenten overnames van bekende game-ontwikkelaars hebben aangekondigd. In de maanden die na februari 2021 volgde kreeg Stadia regelmatig updates met nieuwe gamefuncties, maar er gebeurden geen grote investeringen meer. In dit artikel gaan we er dieper op in.
6. Zijn er alternatieven?
Ja, in de vorm van de cloudgamingdiensten Xbox Cloud Gaming en Nvidia GeForce Now, maar geen ervan komt met een formule die helemaal hetzelfde kan bieden als Stadia. Daarom hebben we de beste alternatieven voor Stadia uitgebreid besproken in dit artikel. We kijken daarin veel verder dan alleen cloudgaming.
Wat denk jij van het parcours dat Google met Stadia heeft afgelegd, en kan jij je vinden in de teruggave die Google doet voor je aankopen? Welk alternatief voor Stadia heb jij gekozen? Laat het ons weten in de reacties.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Google-diensten? Download dan onze Android-app en volg ons via Google Nieuws en op Telegram, Facebook, Instagram en Twitter.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
koop gewoon een game laptop of pc?
Erg jammer. Ben ook gebruiker van het eerste uur. Voor mij ideaal omdat ik sporadisch wat speel. Vooral de afwezigheid van een console was ideaal in combinatie met de bijna afwezige laadtijden. Snap niet dat deze techniek overgenomen gaat worden.
Daar ben je dan mooi klaar mee als je dat spul hebt gekocht
Ja, dit is echt balen. Ik ben een Stadia Founder en het werkte gewoon als een speer. De meeste mensen hadden eerst iets van dat weekr niet totdat ik het ze liet zien en heb laten spelen. De meesten waren daarna gelijk enthousiast hoe vloeiend en makkelijk alles ging. Via Chromecast Ultra op de TV en dan verder spelen op m’n Pixel toestel. Google maakt met het stoppen van de dienst een grote fout want dit is/was het gaming streamings platform van de toekomst. Steeds meer ontwikkelaars waren bezig met de ontwikkeling van nieuwe games, zelfs op de laatste gamebeurs was men in gesprek met de ontwikkelaars. Tuurlijk zijn er altijd nog zaken die kunnen worden verbeterd.
Helaas is er te weinig reclame voor gemaakt.
Nee, Ik zei het hier eerst!
Persoonlijk vind ik het jammer dat Stadia stopt. Ja er zijn genoeg haters die nu super blij zijn gelijk te hebben gekregen dat Stadia is geflopt. Maar er zijn ook zat mensen waarbij Stadia een ideaal platform was.
Niet alleen ikzelf maar ook mijn kinderen gebruiken Stadia dankzij de family share optie. Zij spelen op hun tablet of TV afhankelijk wat op dat moment handig is, terwijl ik daar geen cent extra voor hoefde neer te leggen naar de kosten die ik voor mijzelf al maakte met Pro en de aanschaf van losse games.
Ook heb ik vaak genoeg tegen updates van games aan gehikt met vooral de PS4. Dat kan rustig 45 minuten duren voordat een game is geüpdatet. Bij Stadia is de game direct up-to-date zodra deze was vrijgegeven.
Helaas is er geen goed alternatief.
Gamepass is zoals Netflix, games kunnen ook verdwijnen. Het aanbod is groot maar je moet een Xbox hebben voor TV of het werkt alleen via PC/Mobiel.
GFNow is een stuk duurder en komt niet met een maandelijks aanbod aan games. Het gebruikersgemak schijnt af en toe ook niet altijd ideaal te zijn.
Amazon Luna lijkt nog het meest op Stadia en werkt op basis van Windows waardoor games makkelijker kunnen komen. Maar nu alleen nog beschikbaar in US en ook nieuwe games komen ondanks deze op Windows werken toch niet altijd ook naar Luna.
Ook de opmerking dat Stadia een “console killer” zou zijn is ook zwaar overdreven. Stadia was een platform die het anders deed dan andere om ook andere behoeftes te vervullen. Het was een aanvulling naast de consoles. Maar innovatie mag blijkbaar niet bestaan voor deze personen 🙂
Maar goed.. het is wat het is. Het is super dat Google alle software aankopen terugbetaald en hardware als het bij Google zelf is aangeschaft. Dat had ook niet kunnen gebeuren.
Vanaf dag 1 zei ik al dat dit ging floppen, maar toen werd ik uitgelachen ?
Men zei dat game streaming de consoles zou uitroeien ??
Dat is dus niet waar wat je zegt. In Nederland misschien, maar ga eens naar bijvoorbeeld Amerika daar zijn hele grote gebieden waar je niet eens kan bellen met je smartphone omdat er geen bereik is.
Tegenwoordig heeft iedereen snel genoeg internet om te kunnen streamen, het zijn vaak de persoonlijke wifi netwerken die bagger zijn ingericht. Maar bedraad werkt het tegenwoordig prima. Daar zat het probleem niet. Gelukkig is er gamepass ultimate, ideaal, tenminste voor mij wel.
Een blinde paard kon dat weten
Dat groepje is heel klein en daar is ook al heel
veel concurrentie. Xbox, Playstation, Nvidia, Steam zijn allemaal veel betere opties als je dat zou willen.
Hebben allemaal cloud streaming opties
De meeste mensen zijn geen hardcore gamers…
juist ideaal een platform wanneer je niet veel speelt. en niet elke keer wanneer je gaat spelen eerst de game moet updaten.
Ik snap dat de steker eruit getrokken wordt met zo weinig spelers, maar in potentie had het heel goed kunnen zijn.
Zelf had ik zelden lags, en aanbod voor mij was OK, speelde voornamelijk FIFA en Riders Republic.
Dus eigenlijk jammer dat zo weinig mensen dit een kans hadden gegeven.
De meeste mensen in de wereld hebben geeneens snel genoeg internet er voor. Dus ja dit kon je van te voren al zien aankomen. De hardcore gamer wil gewoon een console of pc hebben ?
Als zit dit goed hadden aangepakt, dus compleet en meer spellen, dan was dit zeker wel een succes. Maar knap hoor dat je al wist dat het ging floppen..