Google Mobile Services. Bijna elk Android-toestel heeft het. Bijzonder voor een open source besturingssysteem, maar het is eigenlijk juist fijn dat het er is. Dit is wat Google Mobile Services (GMS) is en wat je eraan hebt.
Android Open Source Project
Wat Android open source maakt, dat is het gedeelte in de software dat Android Open Source Project (AOSP) heet. Hier bovenop zit GMS, een niet open-sourcedeel dat gratis beschikbaar is voor fabrikanten. GMS is een groep apps die op het systeemniveau zijn geïnstalleerd en dus heel diep in het besturingssysteem zitten.
Naast die apps zijn er ook API’s onder de GMS. Een API is wat een ontwikkelaar van een app nodig heeft om een functie die op het toestel mogelijk is te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan het kunnen casten van je scherm naar een tv of de mogelijkheid om contact te leggen via Bluetooth. Een API werkt dus niet echt op zich, maar is bedoeld om in apps te bouwen.
De API’s van Google Mobile Services zijn er bijvoorbeeld om ontwikkelaars toegang te geven om een link te leggen naar Google Wallet. Dat is natuurlijk een app die te allen tijde veilig moet blijven, vandaar dat deze functies zo diep ingebakken zijn in het Android-besturingssysteem.
Google Mobile Services
Ontwikkelaars maken bijvoorbeeld veelvuldig gebruikt van ML Kit, een deel van Google Mobile Services dat bestaat om de kunstmatige intelligentie van Google voor ze te laten werken. Denk bijvoorbeeld aan suggesties die worden gedaan als je tikt of de mogelijkheid om een streepjescode te scannen en hieruit informatie te kunnen halen. Zo hoeft een ontwikkelaar niet zelf het wiel uit te vinden en kan hij Google’s slimme oplossingen gebruiken binnen zijn eigen app.
GMS is niet alleen handig voor ontwikkelaars, want het geeft ook Android-gebruikers belangrijke handvatten. Om precies te zijn de toegang naar de Play Store, Google Zoeken, Google Maps, Gmail, Chrome en YouTube. Kortom, vooral heel veel Google-diensten (what’s in a name?).
Het zijn allemaal apps die gebruikmaken van je Google-account, al vanaf het moment dat je je Android-telefoon voor het eerst in gebruik neemt. Je kunt GMS eigenlijk niet omzeilen als je van Google-diensten gebruik wilt maken. Zodra je op je Google-account inlogt, wordt GMS gebruikt. Zo zorgt het ook dat je contacten en agenda worden gesynchroniseerd. Kortom, Google Mobile Services maken het gemakkelijker om allerlei nuttige apps en functies te gebruiken op je Android-apparaat.
Telefoons zonder Google Mobile Services
Op zich is nu al duidelijk waarom GMS absoluut essentieel is voor Android-smartphones in het Google-georiënteerde Westen (en waarom Huawei dus zulke problemen had toen het dit niet meer mocht gebruiken van de Verenigde Staten). Je kunt je telefoon gebruiken zonder GMS, maar sommige apps zullen hierdoor niet werken. Er is echter meer. GMS is namelijk ook het stukje software dat helpt bij het pushen van software-updates. Vroeger moest je altijd wachten op een volledige software-update was om beveiligingsupdates en firmware-updates te ontvangen. Nu is het mede dankzij GMS ook mogelijk om die updates los van een volledige software-update te ontvangen.
Je kunt stellen dat je telefoon veiliger is door GMS, want het zorgt ervoor dat je eerder beveiligingsupdates krijgt omdat er niet hoeft te worden gewacht op een grote update van het hele besturingssysteem. Dit hebben we allemaal te danken aan Project Mainline, dat er sinds 2019 is om de updates te verbeteren.
Certificering nodig
De meeste Android-telefoons hebben GMS, maar er zijn wel wat uitzonderingen. Dat komt omdat Google je er een certificering (Mobile Application Distribution Document) voor moet geven. Om die te krijgen moet je toestel wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Dat gaat bijvoorbeeld om een bepaalde resolutie of beloofde privacymogelijkheden.
Huawei kan geen certificering krijgen voor nieuwe toestellen vanwege de ban vanuit de Verenigde Staten. Sowieso zijn er veel Chinese telefoons die geen gebruikmaken van GMS (al zijn dat wel telefoons die ook binnen Azië blijven, waar mensen minder Google-minded zijn). Ook Amazon-tablets maken geen gebruik van GMS, daarom zie je geen Play Store op die apparaten. Hoeft ook niet, want Amazons besturingssysteem Fire OS wordt gediend door de Amazon-appstore.
Staat er geen GMS op je toestel? Dan kun je het sideloaden. Bij Amazon lukt het vrij makkelijk. Xiaomi-toestellen van begin 2021 hebben het wat dat betreft moeilijker. Gelukkig is de kans groot dat je dat allemaal niet hoeft te doen. Je kunt er vergif op innemen dat als je een Android-apparaat in je hand hebt, of om je pols, er GMS op te vinden is. En nu weet je precies waarom.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Google? Download dan onze Android-app en volg ons via Google Nieuws en op Telegram, Facebook, Instagram en Twitter.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
De GMS en de Playstore moeten van Google afgesplitst worden en open source worden zodat alle gebruikers betere privacy hebben. Ook moeten alle gebruikers standaard hun toestel kunnen rooten en er een andere rom op kunnen flashen met 1 druk op de knop.
En alle smartphones moeten gratis worden, maar je moet ze zelf kunnen ontwerpen.. Het is een product dat je wordt aangeboden door bedrijven met een winstoogmerk hè, niet een liefdadigheidsproject?
Is dit een advertorial ?, andes kan ik het niet plaatsen.
Denk dat je GMS helemaal niet nodig hebt. Dat bewijzen die telefoons binnen Azie al wel. Onder Windows kunnen je immers ook gebruik maken van Google services als GMail, Drive etc. Voordat Android ook maar een beetje bestond konden die services al gebruikt worden.
Er is ook een mooi artikel op XDA waarin allerlei veelgebruikte apps op Android genoemd worden naast enkele workarounds en MicroG. En dat zijn niet de minste zoals Telegram, Whatsapp, Skype, Facebook, Twitter, Instagram etc. Zelfs Googles eigen Maps schijnt werkbaar te zijn zonder GMS. Dus nodig, nee. Niet echt
Die API’s zijn juist NIET gekoppeld aan een Android versie. Al telt dat natuurlijk niet voor API’s die op systeemniveau hun dingen moeten doen. En die apps op Windows en MacOS maken weer gebruik van de API’s die Apple en Microsoft aanbieden. Bv locatie bepaling maakt gebruik van de API’s op elk platform.
@Rebel
Dat klopt helemaal. Als je bvb. een (gratis) app hebt met een embedded GMaps functionaliteit, dan zal deze app gewoon crashen zonder GMS / Google Services.
Ik spreek uit ervaring. Ik had ooit een Android toestel zonder Google services (Blackphone) en na 3 jaar heb ik het opgegeven.
Dit is inderdaad een case-by-case verhaal. In mijn geval zijn mijn betalende lievelings-apps (bvb UAPP) niet beschikbaar buiten de Play Store. Er zijn ook geen valable alternatieven.
Ik ken maar een developer die het ietwat flexibler handhaaft, PowerAmp:
En bij updates moet je maar zelf de APK sideloaden.
Ik spreek uit ervaring. Ik had ooit een Android toestel zonder Google services (Blackphone)
Op den duur werd mijn smartphone een Tamagotchi. Na 3 jaar heb ik het opgegeven.
juist omdat er API’s gebruikt worden (en gekoppeld zijn aan een Android versie) zie je dat sommige apps met die API’s ineens niet meer werken of ondersteund worden binnen een Android versie. En daarbij, zowel in Windows als MacOs is gms niet nodig voor de diverse apps die op alle platformen werken. Alleen binnen Android dus, en als om wat reden dan ook gms niet meer goed werkt is het vette pech voor alle apps die het gebruiken
dat zou kunnen, hoewel er voorbeelden zijn van apps die eerst in de Play Store stonden en nu niet meer. Een betaalde versie en een gratis versie met een license check. En die werken, inclusief license check en betalen/kopen met credit card, paypal of anders. Ze laten zien dat het werkt zonder GMS dus het is mogelijk, zonder Google
GMS is meer dan de Google Apps. Zo worden veel standaard API’s aangeboden via Google Play services waar bv Whatsapp gebruik van maken om notificaties te sturen of de backup in je Google account te maken. Zonder deze services moet elke app dit zelf in elkaar sleutelen. Daarbij zorgt het ervoor dat API’s minder afhankelijk zijn van je Android versie.
Het wordt ietwat ingewikkelder bij apps uit de Play Store waar je moet betalen in combinatie met “License Check”.
Sorry voor de domme vraag, maar kan ik die google mobile services ook updaten en waar vind ik die dan? Ik denk niet dat ik ze zie in de playstore. Vooral het onderdeel om artificiële intelligentie te verbeteren, wil ik graag up-to-date hebben, ook qua functioneren van talkback en google speech services houd ik graag alles up-to-date. Dank voor de tips en info.
De app store zegt:
Deze app werkt niet meer met je apparaat. Neem contact op met de ontwikkelaars voor meer informatie.
Tevens een knop om te verwijderen.
…
Deze wordt automatisch geupdate maar is gewoon in de playstore te vinden:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.as
Hopelijk gaat OnePlus de camera app hiermee uitbreiden, heb nu een aparte qr app nodig welke ik eerst niet nodig had.