We horen regelmatig van Google dat er een update is voor Gemini. Maar is het dan voor Gemini Nano, Gemini Ultra, Gemini Flash? En wat is het verschil tussen deze AI-soorten? Er is veel onduidelijk over Gemini en in dit artikel geven we je meer duidelijkheid over de Gemini-soorten.

Lees verder na de advertentie.
Gemini-soorten
Google heeft bekendgemaakt dat het Google Assistent nu toch echt wel gaat uitfaseren om zo ruimte te maken voor meer Gemini. Gemini zien we niet alleen op Google-smartphones en in de browser voorbijkomen: het is ook te vinden op veel Android-toestellen. Nu nog even als optie naast de Google Assistent, maar dat gaat dus veranderen. Dan is het wel handig om te weten welke verschillende varianten er bestaan van Gemini, de groep generatieve AI-modellen van Google. Dit zijn ze van klein naar groot:
- Gemini Nano
- Gemini Flash Thinking
- Gemini Flash Lite
- Gemini Flash
- Gemini Pro
- Gemini Ultra
Lees verder na de advertentie.
Gemini Nano
De kleinste telg van het stel is Gemini Nano, bestaande uit Nano-1 en Nano-2. Deze vorm van Gemini is bedoeld om offline te draaien. En vooral: om goed op je smartphone te kunnen functioneren. Slimme antwoorden in Gboard is een voorbeeld van wat er in Gemini Nano draait. Het is onder andere te vinden op Pixel 8, Pixel 9, Samsung Galaxy S24 en Samsung Galaxy S25.
Gemini Flash Thinking
Dit model is iets groter en heeft ook redenatiemogelijkheden, waarmee je van de kunstmatige intelligentie te horen krijgt hoe hij tot een bepaald antwoord komt.
Gemini Flash Lite
Dit is de kleinere, snellere variant van Gemini Flash.
Gemini Flash
Een snellere en iets compactere variant van Gemini Pro. Het is in staat om bijvoorbeeld afbeeldingen en audio te creëren, naast tekst. Recent is Flash 2.0 uitgekomen.
Gemini Pro
Een groot taalmodel waar inmiddels ook een 2.0 Pro-variant van is. Het is het vlaggenschip van Google. Net als Flash kan ook Pro afbeeldingen en audio genereren, naast tekst. Verder wordt 2.0 Pro veel gebruik voor programmeren en complexe vragen, zoals wiskundige vragen.
Gemini Ultra
Een heel groot model, maar hierover laat Google niet heel veel los.
Uitvinding van DeepMind
Hoe groot een AI-model is hangt onder andere af van de hoeveelheid data waarop het is getraind en het achterliggende algoritme (de regels waaraan de verbindingen die zo’n model maakt moet voldoen). Goed om te weten: Gemini komt uit DeepMind, het lab van Google. Alle modellen zijn getraind om multimodaal te zijn en dus met meer dan alleen tekst te werken. Het kan dus ook audio, afbeelding, video’s en code verwerken. Nu je meer weet over de achterliggende modellen, is het goed om te weten waar de Gemini-app dan precies zit. De app van Gemini maakt gebruik van verschillende Gemini-taalmodellen.
Wil je Gemini gebruiken op je telefoon, dan kun je de Google Gemini-app downloaden uit de Play Store. Je ziet als je eenmaal door de schermen met informatie over de app heen bent een scherm met ‘Hallo [naam]’ en onderin een invoerveld. Het is interessant om te zien wat er juist bovenin staat, onder Gemini. Je hebt daar op het moment van schrijven de Gemini-soorten Gemini 2.0 Flash, Flash Thinking en Deep Research (een model dat werkt met onderzoeksplannen) om uit te kiezen.
Lees verder na de advertentie.
Gemini Advanced
Daarnaast is er Gemini Advanced, maar hiervoor moet je betalen. Gemini Advanced kost 21,99 euro per maand. Met dit abonnement heb je toegang tot de krachtigste AI-modellen, prioriteitstoegang tot nieuwe functies, een contextvenster van 1 miljoen tokens en toegang tot Gemini in onder andere Gmail en Documenten, plus NotebookLM Plus. Ook kun je hiermee Gems maken: dat zijn aangepaste chatbots gebaseerd op Gemini-modellen.
Ook kun je Gemini instellen als standaard assistent. Dat doe je door in de instellingen te kiezen voor ‘De digitale assistenten van Google’, waar je op dit moment keuze hebt tussen Gemini en Google Assistent. Als je ‘Hey Google’ tegen je telefoon zegt, dan komt afhankelijk van wat je hier kiest Gemini of de Google Assistent naar voren. Straks dus alleen Gemini, wanneer Google klaar is met zijn plan.
Natuurlijke gesprekken met Gemini Live
Gemini zit in steeds meer Google-producten die je gebruikt ingebakken. Het komt voor in Chrome, maar dus ook -als je het juiste abonnement hebt- in tools als Google Documenten. Ook in Google Foto’s, YouTube en Meet zit Gemini. En, ook niet geheel onbelangrijk, dan is er ook nog Gemini Live, een spraakbot waarmee je natuurlijke gesprekken kunt voeren, dus niet slechts ‘Doe de lampen uit’, maar ook: “Ik wil even ventileren over mijn dag en het is fijn als je dan even luistert.”
Gemini spreekt Nederlands, maar soms zijn er nieuwe functies die alleen in het Engels beschikbaar zijn.
- Samsung gaat mogelijk alternatief voor Gemini aanbieden (18 apr)
- Meekijkende Gemini Live komt gratis naar Android-toestellen (17 apr)
- Gemini verschijnt binnenkort mogelijk als app op je smartwatch (15 apr)
- Live video- en schermdeelfuncties Gemini werken vanaf Android 10 (7 apr)
- Je kunt nu Gemini gebruiken zonder in te loggen op je Google-account (31 mrt)
Maak jij gebruik van verschillende Gemini-soorten? Wat vind je ervan? Deel het in de reacties.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten