Je kunt niet zomaar de locatietoegang van Google Play Services ontzeggen. Daarvoor bestaat geen simpele schakelaar in het menu van apprechten. In Android 17 werkt dit anders – en als je het gedaan hebt, dan werkt dit waarschijnlijk toch anders dan je denkt.
Lees verder na de advertentie.
Google Play-services
Wanneer je de rechten van een app wil beheren, dan ga je daarvoor meestal naar de instellingen. Je zoekt de app in kwestie op, tikt op de rechten en verwacht dan een pop-up met opties. Je kunt een app altijd toegang geven tot je locatie of bijvoorbeeld alleen wanneer je hem gebruikt. Maar wanneer je dit wil doen met Google Play Services, dan krijg je een unieke melding te zien. Google Play-services is nu ineens een leverancier van locatieservices voor het apparaat. “Locatietoegang kan worden aangepast via de locatie-instellingen”, lees je.
Play Services is daardoor niet meer een gewone app als het om locatierechten gaat. Het onderdeel is diep verweven met de infrastructuur van je smartphone. Mocht je de lijst met apps bekijken die locatietoegang hebben, dan zul je hem daar ook niet zien tussen staan (dat is althans zo op de Pixel 11 Pro waar we dit op bekijken). Goed, je kunt de toegang tot je locatie niet zomaar ontzeggen dus, maar wat kan je dan nog wel doen als gebruiker?


Welke data wel, welke data niet?
Als je niet wil dat je gevolgd wordt, zet je gewoon je locatie uit. Dan kan Google Play Services ook niets meer doen op dat gebied. Maar dat is onhandig, want dan kun je geen Google Maps gebruiken of je locatie niet meer delen via WhatsApp. Als je iets met je eigen locatiegegevens wil doen, dan zul je de locatietoggle dus moeten activeren. Je kunt gelukkig nog wel bepalen hoe nauwkeurig Google Play Services je volgt. Want als je op de knop Locatietoegang tikt in de pop-up, dan zie je Locatieservices staan. Daar kun je nog het een en ander aanpassen.
Zo heb je bijvoorbeeld het kopje Locatienauwkeurigheid. Als je daarop tikt, kom je uit bij de knop Locatienauwkeurigheid verbeteren. Volgens Google combineert die slimme laag data van wifi-netwerken, zendmasten en sensoren met gps, zodat je telefoon je locatie veel sneller en nauwkeuriger bepaalt. Dit heeft geen invloed op de algemene locatierechten. Apps zoals Google Maps kunnen nog steeds om je exacte locatie vragen, maar ze krijgen dan een inschatting op basis van gps in plaats van data van andere gebruikers.
Lees verder na de advertentie.
Uitschakelen, wat doet dat?
Die nauwkeurigheid kun je uitschakelen als je dit geen prettig idee vindt. Maar wat levert dat op? In elk geval een besparing op je batterijgebruik. De Locatienauwkeurigheid laat je telefoon namelijk constant op de achtergrond scannen naar wifi en bluetooth, zelfs als je die verbindingen uitgezet hebt. Zet je dit stop, dan gebeurt dat niet en houd je energie over.
De impact op je databundel en werkgeheugen is daarentegen verwaarloosbaar. Je telefoon verzamelt en verstuurt hooguit minuscule, anonieme datapakketjes om netwerken in de buurt in kaart te brengen. Qua werkgeheugen voorkomt het uitschakelen weliswaar dat bepaalde locatiediensten op de achtergrond ontwaken, maar Android regelt het werkgeheugen tegenwoordig zo efficiënt dat je hier niets van gaat merken. Houd er wel rekening mee dat je telefoon zonder de optie leunt op de ingebouwde gps-chip en zendmasten. In open ruimtes merk je mogelijk geen verschil, maar ergens binnen of naast hoge gebouwen wel. Dan kan het langer duren voordat navigatiediensten je locatie vastgesteld hebben.


Lees verder na de advertentie.
Impact op je dagelijkse leven
Al met al kun je wel concluderen dat de impact op het dagelijkse gebruik minimaal is. Zo blijft Google Maps tijdens het autorijden gewoon werken zoals je gewend bent. Maar bij weerapps kan het zijn dat je niet meer het weerbericht van je exacte locatie krijgt en het in plaats daarvoor moet doen met een algemenere aanduiding (die vaak ook nog klopt hoor). Bij camera- en foto-apps zie je het grootste verschil: in plaats van een straatnaam krijgen je foto’s alleen nog de naam van de stad als locatie mee. Maar het terugvinden van je apparaten en het delen van je locatie via WhatsApp blijft net zo nauwkeurig en soepel werken als met de functie ingeschakeld.
Met deze optie uitgeschakeld word je nog steeds gevolgd (daar verander je niets aan), maar dan wel minder precies. Het doel is dan ook niet om volledig te verdwijnen uit het zicht, maar om je smartphone wat meer ruimte te geven door op de achtergrond enkele processen wat te beperken, zonder dat je daarvoor belangrijke functies verliest. Mocht je dit soort dingen belangrijk vinden, dan weet je nu dat je de functie Locatienauwkeurigheid gewoon veilig kunt uitschakelen.
Zijn dit dingen waar je mee bezig bent? En zo ja, hoe ga jij er dan mee om? Deel je tips en ervaringen in de comments!

Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten