Samsung Galaxy S25: Nu met Galaxy Tab S6 Lite!

Zo kan je een oplichter op WhatsApp herkennen

Marloes Urff
Marloes Urff
12 juni 2024, 16:00
3 min leestijd

Misschien heb je ermee te maken gehad: een oplichter op WhatsApp. Ze doen zich voor als het kind dat je nooit hebt gehad of hebben een interessante baan voor je, met een geweldig salaris. Dat kan toch niet waar zijn? Toch zijn ze soms best wel doortrapt, maar met deze handige stappen en checks kan je voorkomen dat kwaadwillenden hun zin krijgen. Zo kun je een oplichter op WhatsApp herkennen.

Lees verder na de advertentie.

Controleer op spelfouten

Zie je heel veel spelfouten in een WhatsApp-bericht? Dan is de kans aanwezig dat het om een oplichter gaat. Dit wordt namelijk met opzet gedaan: oplichters stellen dat wie minder foutloos schrijft, makkelijker in de val trapt. Vaak zijn het erg opvallende fouten, zoals te veel spaties in een zin, leestekens op verkeerde plekken of zinnen die vrij letterlijk uit het Engels zijn vertaald.

Ook zie je nog weleens dat oplichters verschillende lettertypen tegelijkertijd gebruiken en bepaalde stukken dikgedrukt maken of afwisselen met een andere opmaak van de tekst. Als het er rommelig uitziet, kan dit een tactiek van een oplichter zijn.

Neppe familieleden

Er is een truc die momenteel massaal rondgaat op WhatsApp: een oplichter die zich voordoet als een zoon, dochter of een ander familielid. Ze zeggen dat ze een nieuw nummer hebben en dat je het andere uit je contacten kan verwijderen. Het duurt niet lang voordat de oplichter om geld gaat vragen: bijvoorbeeld geld voorschieten voor het nieuwe telefoonabonnement, een telefoon die kapot is gegaan of iets anders. 

Als je geen kinderen hebt, dan heb je direct door dat je met een oplichter te maken hebt. Heb je wel kinderen, check dan goed hoe het bericht geschreven is. Maakt je kind bepaalde spelfouten of gebruikt hij of zij vaak bepaalde woorden die nu missen? Kom je er echt niet uit, bel dan eerst je kind op het oude nummer of stuur hem of haar via bijvoorbeeld social media een berichtje. Zo kan je sneller verifiëren wie je om geld heeft gevraagd en of het nep is.

kind telefoon

Check de link

Twijfel je of de link in het WhatsApp-bericht zuiver is? Klik er dan vooral niet op! In veel gevallen leidt een linkje naar een website die er heel echt uitziet, maar nep is. Wanneer je daar je gegevens invult, kan een oplichter daar misbruik van maken. 

Wat je kan doen, is een linkje kopiëren (indrukken tot er Link kopiëren staat) en deze link invullen op een website die achterhaalt waar het naartoe leidt. Zo kan je via de website Checkjelinkje een link plakken en laten controleren. Ook heeft Checkjelinkje een handige Android-app. Zo weet je of je iets kan vertrouwen of dat het foute boel is.

Verdachte bijlagen, foto’s of video’s

Wanneer een onbekend nummer een bijlage stuurt is het verstandig om die niet te openen of te downloaden. Wanneer je dit bestand downloadt om het te openen of zelfs maar te bekijken, kan er malware op je smartphone geïnstalleerd worden. Op die manier kan iemand zelfs zomaar toegang krijgen tot al je foto’s en video’s: dat wil je niet.

Wil je voorkomen dat je dit per ongeluk doet? Dan kan je via WhatsApp uitschakelen dat foto’s en video’s automatisch worden gedownload. Ga in de app naar Instellingen via de drie puntjes rechtsboven en tik vervolgens op Opslag en data. Bij het gedeelte Media automatisch downloaden kan je per verbindingsoptie (roaming, wifi en mobiel netwerk) selecteren wanneer bestanden gedownload mogen worden. Deselecteer hier per categorie alle opties en tik daarna op OK.

Buitenlandse nummers

Een Nederlands bericht gestuurd door een nummer uit het Verenigd Koninkrijk of Cyprus: dat is al gauw verdacht. Oplichters gebruiken vaak buitenlandse nummers om zoveel mogelijk berichten massaal te versturen. Natuurlijk kunnen er Nederlanders zijn met een buitenlands nummer die jou appen, maar in het geval van een echte buitenkans voor crypto, een remote baan of een gewonnen prijs is die kans erg klein. Mocht je twijfelen, dan kan je altijd nog het nummer googelen. 

Heb jij weleens te maken gehad met oplichting op WhatsApp en wat heb je toen gedaan? Vertel het ons in de reacties hieronder!

WhatsApp Messenger

WhatsApp LLC

8.6
Gratis
Via Google Play

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

7

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

14 juni 2024, 19:30

Ik heb er al 2 op WhatsApp gehad die het probeerden maar in beide gevallen gingen ze direct de mist in door “Hi Pap” te zeggen terwijl mijn kinderen mijn bij mijn voornaam aanspreken. Ik heb ze allebei in de maling genomen met allerlei verzonnen verhalen. Bij de tweede zei ik dat ik stervende was en geen geld meer had omdat al het geld naar de begrafenis ging. 🙂

14 juni 2024, 19:30

Stel gewoon een strikvraag. Bijvoorbeeld: hoe was het feest van ome Peter gisteren? Of : hoe was de operatie van je vriend verlopen?
Ze zullen dan een antwoord moeten verzinnen waardoor je weet dat je waarschijnlijk opgelicht zult worden

12 juni 2024, 21:44

Tja, ik heb er geen last van. ?

12 juni 2024, 19:15

Ik heb er 2 gehad. 1 uit colombia en 1 uit zuid afrika.

12 juni 2024, 18:55

Ik heb er vooral op Facebook Marketplace regelmatig mee te maken. Maar soms is het wel leuk om het spelletje zo lang mogelijk mee te spelen. En zijn ze uiteindelijk flink ‘pissed’ als ze doorhebben dat je vanaf de eerste zin al wist dat ze je probeerden te tillen.

In alle andere gevallen; blokkeren die zooi. Het is bijna altijd vanaf een kilometer afstand te zien dat het oplichting is.

12 juni 2024, 18:03

Had er vorige week nog 1. Zag direct aan het nummer dat het een scammer was.Een vriendelijke ‘?’ gestuurd naar die persoon en gelijk geblokkeerd.