Zo bespaar je data in Android 7.0

Zo bespaar je data in Android 7.0

Laurence Arnold

door Laurence Arnold

Laatst geüpdatet

Databesparing in Android 7

Om langer met je maandelijkse MB’s te doen, of omdat je in het buitenland bent: databesparing is erg handig. In Android 7.0 Nougat kan je makkelijker dan ooit data besparen. De functie heet heel toepasselijk databesparing en is te bereiken via instellingen > datagebruik. Je kan bepalen welke apps onbeperkt op de achtergrond mogen draaien, ook al staat databesparing aan. Dit gaat via instellingen > dataverbruik> databesparing. Vink alle apps aan die onbeperkt data mogen ophalen ondanks dat je mobiele data gebruikt, en je bent klaar.

Niet alle apps zijn nu compleet geblokt van achtergronddata: als de app is geoptimaliseerd voor Android Nougat, kan deze app alsnog een klein beetje data op de achtergrond ophalen. Twittermeldingen komen bijvoorbeeld nog altijd binnen, maar mailtjes niet blijkt uit onze bevindingen.

Daarnaast wordt er ook data bespaard op de apps die op de voorgrond draaien: zo worden bijvoorbeeld afbeeldingen pas geladen als je erop klikt en worden video’s en afbeeldingen ook in lagere kwaliteit getoond mocht je op je mobiele abonnement gebruiken. Houd er wel rekening mee als je een hotspot wilt opzetten dat databesparing uitgeschakeld moet zijn: anders werkt deze functie niet meer.

Android 6.0

In Android 6.0 was het al mogelijk om de functie "achtergrondgegevens beperken" te activeren. Hiermee werden van alle apps de achtergrondgegevens uitgeschakeld. Synchronisatie van mailtjes, weer-apps en Twitter werkten bijvoorbeeld niet meer. Apps halen alleen maar data op als jij deze app op de voorgrond gebruikte. Je kan bepaalde apps wel uitsluiten of toevoegen van deze restrictie via instellingen, apps en bij de betreffende app datagebruik te kiezen. Hier is een optie de achtergrondgegevens uit te schakelen. De achtergrondgegevens restrictie werkt alleen als je op mobiele data zit. Op wifi werkt de app gewoon weer zoals altijd.

Dit is handig voor als je continu bereikbaar wil zijn op bijvoorbeeld Whatsapp, Telegram, Facebook of je email. Op deze manier draai je apps die veel mobiele data op de achtergrond gebruiken makkelijk de nek om.

Meer data besparen

Wil je nog meer data besparen, dan zijn hier nog enkele makkelijke tips voor. Stel ten eerste een limiet in van hoeveel MB’s Android per maand kan gebruiken: dit gaat via instellingen > datagebruik > betalingscyclus. Hier kan je zowel een datalimiet als datawaarschuwing instellen. Zo kan je nooit over je ingestelde aantal MB’s heen gaan. Daarnaast kan je ook zien welke app hoeveel mobiele data heeft verbruikt via instellingen, datagebruik, mobiele-datagebruik. Daarna kan je desgewenst de achtergrondgegevens van apps compleet uitzetten zoals hierboven uitgelegd. Vind je deze maatregel te rigoureus, dan kan je het synchroniseren van bepaalde apps verminderen. Zet bijvoorbeeld de pushmeldingen van Twitter of Facebook op een minder frequent interval.

Ten slotte zijn er nog enkele apps waarmee je data kan besparen. Google Chrome heeft een ingebouwde functie waarmee de data wordt gecomprimeerd op de servers van Google en daarna wordt teruggezonden naar jouw apparaat. Deze functie is in te schakelen via instellingen en databesparing (onder geavanceerd). Datacompressie werkt niet bij een site met https of privétabbladen.

Wil je zowel data besparen op wifi als op mobiele data, dan is Opera Max hier een geschikte optie voor. Deze app comprimeert data van alle apps die op je apparaat staan, mits er geen https wordt verbruikt.

Recentelijk is er wel ophef over deze app vanwege Chinese banden van het bedrijf. Mocht je Opera niet vertrouwen dan kom je met bovenstaande opties ook een heel eind.

Welke functies en trucjes gebruik jij om zoveel mogelijk data te besparen? Of is je bundel zo groot dat dit niet nodig is? Laat het weten in de comments.

Samsung Max - Data Savings & Privacy Protection

Samsung Max - Data Savings & Privacy Protection

Samsung Max zorgt ervoor dat video's, foto's en afbeeldingen in nagenoeg elke applicatie die je op je telefoon draait, qua grootte worden gereduceerd. Data verl ..
Google Chrome: snel en beveiligd

Google Chrome: snel en beveiligd

Google Chrome is de officiële browser van Android sinds Android 4.1. Deze browser is snel en wordt zeer regelmatig door Google geüpdatet. Hiermee is het onder ande ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk