Samsung Galaxy S25: Nu met Galaxy Tab S6 Lite!

Wat als je smartphone niet opstart?

Wesley Akkerman
Wesley Akkerman
19 februari 2025, 11:45
3 min leestijd

Het overkomt ons allemaal wel eens: je smartphone start niet op. Je kunt dan boos worden of in paniek raken, maar je kunt ook je hoofd koel houden en stapsgewijs het apparaat aan de praat proberen te krijgen. In dit korte artikel geven we een aantal tips die kunnen helpen.

Lees verder na de advertentie.

Smartphone start niet op, en nu?

Geen nood: als je smartphone ineens niet meer opstart, dan hoeft dat niet te betekenen dat het toestel aan het einde van z’n Latijn is. Je hoeft nog geen nieuwe smartphone te kopen en je hoeft ook niet meteen hulp in te schakelen van een expert. Met deze tips krijg je het apparaat wellicht alsnog aan de praat.

Lees verder na de advertentie.

Voordat we allerlei tips geven, is het belangrijk dat we veiligheid in acht nemen. Controleer het toestel eerst op zichtbare (en wellicht wat minder goed zichtbare) schade. Zit er een barst in het scherm? Heb je het idee dat er een onderdeel is losgeschoten na een recente valpartij (omdat je nu iets hoort rammelen)? Is de batterij opgezwollen? Of is er sprake van waterschade? Vooral die laatste twee dingen kunnen veel roet in het eten gooien. Mocht daar sprake van zijn, laadt het toestel dan niet opnieuw op en zoek dan wél hulp in van een expert.

batterij

Goed, houd nu de powerknop ingedrukt. Voel je geen vibratie en zie je ook niets op het scherm gebeuren? Dan gaan we een stapje verder. Probeer het toestel nu op te laden. Geef hem anderhalf tot twee uur om er zeker van te zijn dat de accu goed gevuld is. Ook wanneer de accu leeg is, moet een Android-smartphone een visuele bevestiging geven dat de boel opgeladen wordt. Meestal zie je dan ergens een accupercentage of batterij-icoon staan. Probeer eventueel een andere kabel uit om uit te sluiten dat de lader de boosdoener is. En als het kan: check of een ander usb-blok (het deel van de lader dat je in het stopcontact steekt) wellicht uitkomst biedt als je niets ziet gebeuren. Maak de opening eventueel schoon met een plastic tandenstoker als je denkt dat die geen verbinding maakt.

Lees verder na de advertentie.

Reset uitvoeren

Werkt dit allemaal niet, dan moeten we voor het grovere geschut gaan. Het is tijd om een reset uit te voeren. Dat is niet hetzelfde als teruggaan naar de fabrieksinstellingen. Per toestel verschilt ongeveer hoe je dit doet. Maar als je één van de onderstaande methoden uitprobeert, dan kom je er wel. Anders kun je hiervoor contact opnemen met de fabrikant.

  • Samsung Galaxy-smartphones: houd de power- en volumeknop (omlaag) ingedrukt voor meer dan zeven seconden.
  • Google Pixel-telefoons: houd de powerknop voor meer dan dertig seconden ingedrukt, totdat het Google-logo in beeld verschijnt.
  • Motorola Moto-toestellen: houd de powerknop voor tien tot twintig seconden ingedrukt.
  • OnePlus-apparaten: houd de volumeknop omhoog en de powerknop ingedrukt voor tien seconden.

Mogelijk vermeldt de handleiding van jouw smartphone een andere manier; maar dit zijn opties die je sowieso eens kunt uitproberen. Mocht je een smartphone hebben met een verwijderbare batterij, haal die er dan uit en wacht dertig seconden voordat je hem er weer in doet. Mocht dit allemaal toch niet helpen, en je weet zeker dat je scherm niet stuk is, dan kun je alsnog een fabrieksherstel uitvoeren. Werkt dat ook niet, dan is het misschien tijd om er een expert bij te halen en eens te kijken naar je garantie of verzekering.

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!