Als je nu in de markt bent voor een nieuwe (premium) smartphone, wat zijn dan de belangrijkste eigenschappen? In dit artikel vertellen we je graag, op basis van onze eigen ervaringen, waar je op moet letten als je een nieuwe Android-telefoon gaat kopen. Voor midrange toestellen geldt dat ze best hier en daar iets kunnen missen.
Nieuwe smartphone kopen
Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Of in dit geval: door de hoeveelheid smartphonelanceringen, de smartphones niet meer. Grapjes daargelaten kunnen we het ons voorstellen dat het soms vrij lastig is om een beslissing te maken over een nieuwe Android-telefoon. Met de eigenschappen in dit artikel hopen we je te helpen, door te benadrukken wat belangrijk is, en ook waarom dat zo is. Ben je iemand die al wat langer meeloopt, dan zullen de tips wat oppervlakkig zijn – met de lijst richten we ons dan ook op minder technische mensen.
In eerste instantie gaan we ervan uit dat je een duur toestel koopt. En hoe meer geld je uitgeeft, hoe beter de specificaties moeten zijn. Ga je voor een midrange model, dan kun je her en der zeker ergens op inleveren. Maar als dat toestel dan toch aan veel van deze eisen voldoet, heb je in elk geval in de basis een ontzettend fijne Android-smartphone.
Oledpaneel met hoge verversingssnelheid
Eén van de belangrijkste aspecten vinden we het paneel. Hoewel er een kleine groep mensen is die oled minder fijn vindt, is het wel de betere beeldschermtechnologie ten opzichte van lcd. Niet alleen vanwege het brede kleurenbereik en de diepte zwartwaarden, maar ook omdat de pixels zelf licht uitstralen. Omdat er geen zogenaamde backlight is, ontstaan er geen vreemde schaduwen of luchtlagen tussen de panelen. Verder bieden dit soort schermen een bredere kijkhoek aan. Al met al kun je hier heel prettig films, series, foto’s en meer content op kijken.
Als we nog even bij het beeldscherm blijven, dan vinden we ook dat een duur smartphonescherm minimaal 90 tot 120 Hertz aan verversingssnelheid nodig heeft. Hoe hoger dat getal, hoe soepeler alles over het beeld beweegt, rolt en scrolt. Nu is er weinig mis met 60 Hertz (beeldjes per seconde); maar als je eenmaal 90 of 120 Hz in de praktijk gezien hebt, kun je moeilijk terugschakelen. Niet iedereen ziet wellicht het verschil tussen de snelheidstanden; maar als je hier gevoelig voor bent, kan het beeld heel schokkerig ogen op 60 Hz.
Snelle processor met genoeg werkgeheugen
En dit spreekt voor zich, maar een premium smartphone moet echt een nieuwe, snelle processor hebben. Dit is immers de motor van het toestel. Probeer daarom in nieuwsberichten te achterhalen welke processor de smartphone heeft die je op het oog hebt, zodat je zeker weet dat je er jaren mee vooruitkomt. De cpu’s, zoals ze ook genoemd worden, van Qualcomm worden veelal goed beoordeeld, maar onderschat het spektakel van Mediatek niet. Google en Samsung maken daarnaast zelf processors, maar die zijn in vergelijking trager dan de rest.
Dan houden we het nog even heel technisch, aangezien we ook het licht laten schijnen op de hoeveelheid werkgeheugen. De hoeveelheid werkgeheugen zegt iets over de hoeveelheid ruimte die een smartphone heeft om taken snel en moeiteloos uit te voeren. Hoe eerder dat geheugen vol is, hoe langzamer het toestel voelt. Dure Android-smartphones moeten wat ons betreft minimaal 8 GB hebben, al zien we ook steeds vaker toestellen met 12 GB voorbij komen. Die boodschap lijken fabrikanten dus inmiddels begrepen te hebben, gelukkig.
Batterijduur, opslag en updates
Tot slot nemen we nog een aantal andere belangrijke onderdelen mee die doorslaggevend kunnen zijn. Zo moeten Android-smartphones minimaal 256 GB aan opslagruimte aanbieden. Waarom? De foto’s en video’s die we maken, de apps die we gebruiken en de games die we spelen worden steeds groter. Je wil niet snel zonder ruimte komen te zitten of op korte termijn moeten betalen voor cloudopslag, omdat de gratis variant volgelopen is.
Daarnaast is software-ondersteuning heel belangrijk. Hoe langer, hoe beter. Google en Samsung bieden tegenwoordig tot zeven jaar aan updates aan, maar het gemiddelde ligt helaas veel lager. We vinden dat een smartphone toch zeker vier tot vijf jaar mee zou moeten gaan, al is het maar in het kader van duurzaamheid. Een goed updatebeleid kan dus verschil maken.
Tot slot benoemen we nog even de accu. Alles onder de 5000 mAh kun je als problematisch ervaren, omdat je dan mogelijk de dag niet helemaal doorkomt zonder de oplader erbij te pakken. Hier spelen meer factoren mee: hoe energiezuinig is de software, hoe lang bel je en hoeveel apps gebruik je gedurende de dag? Maar over het algemeen geldt: hoe groter de accu, hoe langer het gebruik. En als je hem snel kunt opladen, dan is dat een pré.
Wat vind jij het belangrijkste element wanneer je een smartphone aanschaft, en waarom? Deel het in de comments!
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Smartphone specificaties.
3 weken geleden een Cubot max 5 gekocht bij Ali express. Super goed en voldoet aan jullie specificaties.
Misschien wat kortere service periode maar voor deze prijs koop je eerder een volgende als dat nodigovjt zijn.
Tevreden!!
Nodig mocht zijn