Google bevestigt update Android 8.1, activeert 'Pixel Visual Core' op Pixel 2

Google bevestigt update Android 8.1, activeert 'Pixel Visual Core' op Pixel 2

Dimitry Vleugel

door Dimitry Vleugel

Laatst geüpdatet

Snellere verwerking van HDR-beelden

Google heeft nagelaten iets te vertellen over een heel interessant stukje techniek, maar komt hier nu mee naar buiten. Het gaat om een kleine smartphonechip die speciaal vervaardigd is voor de Pixel 2. Deze chip draagt de naam 'Pixel Visual Core' en is door Google zelf ontwikkeld.

De taak van deze 'Pixel Visual Core' is om ervoor te zorgen dat foto's gemaakt met de camera op de Pixel 2 en Pixel 2 XL sneller en efficiënter verwerkt worden. Deze chip, die naast de Snapdragon 835 werkt, maakt de HDR-functie op de Pixel 2 en de Pixel 2 XL dus sneller en energiezuiniger. Dat is mooi, want zo krijg je dus nog sneller het resultaat van je foto te zien zonder dat dat teveel van de accu vergt.

Bij de HDR+ modus op de Pixeltoestellen worden ongeveer 10 foto's razendsnel achter elkaar genomen, om vervolgens tot één foto gecombineerd te worden. De resultaten, vooral in het donker, spreken voor zich.

Op bovenstaande foto zien we dat de smartphonechip is voorzien van 8 IPU-kernen. IPU staat voor Image Processing Unit. Deze units kunnen 3 miljard acties/berekeningen per seconde aan. Google zegt dat ze vooral het HDR+ proces op de Pixel 2 met deze techniek 5x sneller kunnen maken. Daarnaast gebruikt men daar maar 10% van de kracht die er normaal voor nodig was. De Pixual Visual Core zou ook gebruikt worden voor de berekeningen die gedaan worden met machine learning.

Dit nieuwe stukje techniek is dus een grote verrassing voor iedereen. Tijdens de 'Made by Google'-presentatie is hier namelijk helemaal niet over gesproken. Om erachter te komen dat Google een eigen smartphonechip heeft gebruikt, moet je de Pixel 2 open schroeven en daar het toestel nog maar net verkrijgbaar is, is dat nog niet gebeurd.

Gescheiden van de Snapdragon 835

Wat ongewoon is aan deze configuratie is dat de Pixel Visual Core apart draait van de Snapdragon 835. Het heeft zijn eigen A53 CPU, een eigen DDR4 RAM en PCie. Hiermee kan het helemaal zelfstandig werken. De ontwikkeling en integratie van deze Pixel Visual Core zou wel eens een voorbode kunnen zijn voor een Google die zijn eigen chipsets gaat maken. Geruchten hierover gaan al langer rond.

Een nadeel is wel dat het sneller kunnen verwerken van HDR-foto's door middel van deze chip, niet beschikbaar is op andere Androidtoestellen. Google geeft wel aan dat ontwikkelaars de chip ook kunnen gebruiken voor hun camera-app, maar de vraag is of ze hier tijd in willen steken. Het marktaandeel van de Pixel 2 is namelijk erg klein. Gebruikers van andere Androidtoestellen blijven dus verstoken van deze techniek totdat fabrikanten de chip verwerken in hun toestellen of chipmakers de techniek overnemen. Hiervoor moet Google de techniek wel eerst uit handen geven uiteraard.

Android 8.1 Oreo

De Pixel Visual Core werkt op dit moment nog niet. Google heeft bevestigd dat binnen enkele weken de developer preview van Android 8.1 -update zal uitrollen. Deze update zal de Pixel Visual Core activeren.

Bron: Google

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk