Samsung Galaxy S25: Nu met Galaxy Tab S6 Lite!

Maak je telefoon sneller met deze 10 tips

Timothy Mulder
Timothy Mulder
21 juni 2024, 11:54
3 min leestijd

Wanneer je een nieuwe smartphone uit de doos haalt, is deze heerlijk snel. Na verloop van tijd wordt je telefoon helaas steeds trager, totdat zelfs een schildpad hem kan inhalen. Om dit tegen te gaan hebben we 10 tips verzameld om je smartphone weer snel aan te laten voelen.

Lees verder na de advertentie.

1. Schakel je telefoon helemaal uit en start hem daarna weer op

Soms kan het zijn dat een technisch probleem opgelost wordt door het toestel helemaal uit te schakelen en daarna weer op te starten. Door deze reset voelt je telefoon vaak een stuk sneller aan. 

2. Sluit apps af

Hoe meer apps je open hebt staan, hoe meer dat vraagt van je werkgeheugen. Als je meer vraagt van je werkgeheugen, dan zal je telefoon ook trager worden. Om dat te voorkomen is het slim om zo veel mogelijk apps af te sluiten, wanneer je deze niet gebruikt. 

3. Verplaats je foto’s en video’s naar de cloud

Een telefoon met een vol opslaggeheugen is trager dan een telefoon met een leeg opslaggeheugen. Foto’s en video’s nemen ruimte in. Verplaats deze daarom naar de cloud om zo een legere en daardoor snellere telefoon te krijgen.

4. Verwijder overbodige apps

Dit is redelijk hetzelfde als het derde punt. Een vollere telefoon is simpelweg trager dan een lege telefoon. Als je veel ongebruikte apps hebt, verwijder deze dan. Je zult deze apps niet missen en je smartphone wordt sneller.

5. Update je telefoon

Het kan zijn dat je trage telefoon een gevolg is van een bug. Update daarom altijd je telefoon naar de meest recente versie van Android. Dit kan het probleem oplossen en is bovendien ook een stuk veiliger. 

6. Verhoog de verversingssnelheid van je scherm

De verversingssnelheid is hoe vaak per seconde de beelden op je schermen verversen. Dit gaat zo snel dat je het met je blote oog niet ziet. Hoe hoger de verversingssnelheid, hoe soepeler en vlotter je smartphone aanvoelt. Het kan zijn dat je telefoon standaard ingesteld staat op een lagere verversingssnelheid. Verhoog de verversingssnelheid in de instellingen en zie hoe vlot je telefoon opeens aanvoelt. 

7. Leeg de cache van je apps

In de cache van je app worden tijdelijk gegevens opgeslagen over de app. Na verloop van tijd worden dat er steeds meer. Als dit te veel wordt, zal de app en daardoor je telefoon trager aanvoelen. Om dit tegen te gaan, kun je via de instellingen van je toestel de cache legen en zo je toestel sneller maken. 

8. Gebruik een virusscanner

Een andere mogelijkheid is dat een virus je telefoon trager maakt. Gebruik eventueel een virusscanner om te controleren of je telefoon besmet is en downloadt liever geen apps buiten de Play Store om, zeker niet als je hun oorsprong niet kent. 

9. Gebruik geen video’s als achtergrond 

Ja, het instellen van een video als achtergrond is leuk, maar kan je telefoon wel een stuk trager maken. Het is daarom een stuk verstandiger om te kiezen voor een foto. Dat scheelt je batterij én snelheid.

10. Zet je smartphone terug naar fabrieksinstellingen

Dit is echt de allerlaatste stap. Doe er alles aan om dit te voorkomen. Door je telefoon terug te zetten naar fabrieksstand, gaat je telefoon weer terug naar hoe deze was toen je deze voor de eerste keer opstartte. Als je dit doet, vergeet dan niet om een back-up te maken van je data en je apps, want anders ben je alles kwijt. Het is een laatste redmiddel voor als niets anders je telefoon sneller maakt. 

Ga jij deze tips ook gebruiken?

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

22

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

22 juni 2024, 19:48

Een virusscanner zal je toestel eerder vertragen en is vaak een enorme belasting op je batterij. De refresh rate hoger zetten zal een ietsje sneller gevoel geven met ook weer zwaar ten koste van de batterij.

22 juni 2024, 13:07

Telefoon debloaten met ADB. Betere accuduur, minder geheugen gebruik, meer opslagcapaciteit en minder processor gebruik. En natuurlijk een veel fijnere gebruikservaring.

22 juni 2024, 11:56

De developer options tweak om de transitie tijden naar 0,5 te zetten is een goede. Weinig gebruikte apps in diepe slaap zetten. Cache wissen van je telefoon, via de Boot-up manier (opstarten in safe mode met toetsencombinatie.)
Kijken in je instellingen naar het gedeelte problemen of vastgelopen apps. Zijn wat geavanceerde tricks die erg nuttig zijn.

Het opstarten in safe Android op mijn S22 ultra, is wat ingewikkelder geworden trouwens. Tegenwoordig moet je daarvoor de telefoon aansluiten op een computer (via USB kabel) alvorens je hem opstart met de toetsencombinatie. Dat hoefde hiervoor niet en kwam ik na lang zoeken achter.

22 juni 2024, 10:28

tips 2, 3, 5, 6, en 8 zijn niet waar, of hebben maar zéér beperkt effect in het gunstigste geval

21 juni 2024, 19:51

11. Koop een fatsoenlijke telefoon

21 juni 2024, 17:24

Weer lees ik niets over het wissen van je cachepartitie, terwijl dat zoveel problemen kan oplossen. Het schijnt bij de redactie van AW een onbekende procedure te zijn. Zoek het op: wipe cache partition smartphone, en het type van je telefoon.

21 juni 2024, 14:48

Ik heb wel een vraag over het verwijderen van apps: is er een methode om de gegevens die van jou in die apps zitten naar je google account b.v. over te hevelen? Voorbeeldje: ik heb skype op m’n smartphone staan maar gebruik dat niet meer. Maar in skype zitten er wel een hele rits aan contacten. Ik wil graag die skype-contacten met hun gegevens etc. naar google contacts overhevelen, nu kan enkel naam en skype-naam. Ander voorbeeld is google podcasts: binnenkort verdwijnt die dienst maar ik heb wel dingen ingesteld in google podcasts die ik ook graag in de opvolger zou willen gebruiken. Ik kan wel m’n abonnementen exporteren, maar verder blijven die gegevens wel in die app zitten. En zo kan ik nog wel enkele voorbeelden noemen.
Ook het legen van cache geheugen van apps kan helaas niet in eén keer via files by google en moet je app per app doen, helaas.

21 juni 2024, 14:33

De tip ‘Sluit apps af’ is volgens veel sites een slechte advies