Wanneer je een nieuwe smartphone uit de doos haalt, is deze heerlijk snel. Na verloop van tijd wordt je telefoon helaas steeds trager, totdat zelfs een schildpad hem kan inhalen. Om dit tegen te gaan hebben we 10 tips verzameld om je smartphone weer snel aan te laten voelen.

Lees verder na de advertentie.
1. Schakel je telefoon helemaal uit en start hem daarna weer op
Soms kan het zijn dat een technisch probleem opgelost wordt door het toestel helemaal uit te schakelen en daarna weer op te starten. Door deze reset voelt je telefoon vaak een stuk sneller aan.
2. Sluit apps af
Hoe meer apps je open hebt staan, hoe meer dat vraagt van je werkgeheugen. Als je meer vraagt van je werkgeheugen, dan zal je telefoon ook trager worden. Om dat te voorkomen is het slim om zo veel mogelijk apps af te sluiten, wanneer je deze niet gebruikt.
3. Verplaats je foto’s en video’s naar de cloud
Een telefoon met een vol opslaggeheugen is trager dan een telefoon met een leeg opslaggeheugen. Foto’s en video’s nemen ruimte in. Verplaats deze daarom naar de cloud om zo een legere en daardoor snellere telefoon te krijgen.
4. Verwijder overbodige apps
Dit is redelijk hetzelfde als het derde punt. Een vollere telefoon is simpelweg trager dan een lege telefoon. Als je veel ongebruikte apps hebt, verwijder deze dan. Je zult deze apps niet missen en je smartphone wordt sneller.

5. Update je telefoon
Het kan zijn dat je trage telefoon een gevolg is van een bug. Update daarom altijd je telefoon naar de meest recente versie van Android. Dit kan het probleem oplossen en is bovendien ook een stuk veiliger.
6. Verhoog de verversingssnelheid van je scherm
De verversingssnelheid is hoe vaak per seconde de beelden op je schermen verversen. Dit gaat zo snel dat je het met je blote oog niet ziet. Hoe hoger de verversingssnelheid, hoe soepeler en vlotter je smartphone aanvoelt. Het kan zijn dat je telefoon standaard ingesteld staat op een lagere verversingssnelheid. Verhoog de verversingssnelheid in de instellingen en zie hoe vlot je telefoon opeens aanvoelt.
7. Leeg de cache van je apps
In de cache van je app worden tijdelijk gegevens opgeslagen over de app. Na verloop van tijd worden dat er steeds meer. Als dit te veel wordt, zal de app en daardoor je telefoon trager aanvoelen. Om dit tegen te gaan, kun je via de instellingen van je toestel de cache legen en zo je toestel sneller maken.
8. Gebruik een virusscanner
Een andere mogelijkheid is dat een virus je telefoon trager maakt. Gebruik eventueel een virusscanner om te controleren of je telefoon besmet is en downloadt liever geen apps buiten de Play Store om, zeker niet als je hun oorsprong niet kent.

9. Gebruik geen video’s als achtergrond
Ja, het instellen van een video als achtergrond is leuk, maar kan je telefoon wel een stuk trager maken. Het is daarom een stuk verstandiger om te kiezen voor een foto. Dat scheelt je batterij én snelheid.
10. Zet je smartphone terug naar fabrieksinstellingen
Dit is echt de allerlaatste stap. Doe er alles aan om dit te voorkomen. Door je telefoon terug te zetten naar fabrieksstand, gaat je telefoon weer terug naar hoe deze was toen je deze voor de eerste keer opstartte. Als je dit doet, vergeet dan niet om een back-up te maken van je data en je apps, want anders ben je alles kwijt. Het is een laatste redmiddel voor als niets anders je telefoon sneller maakt.
Ga jij deze tips ook gebruiken?
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Een virusscanner zal je toestel eerder vertragen en is vaak een enorme belasting op je batterij. De refresh rate hoger zetten zal een ietsje sneller gevoel geven met ook weer zwaar ten koste van de batterij.
Telefoon debloaten met ADB. Betere accuduur, minder geheugen gebruik, meer opslagcapaciteit en minder processor gebruik. En natuurlijk een veel fijnere gebruikservaring.
De developer options tweak om de transitie tijden naar 0,5 te zetten is een goede. Weinig gebruikte apps in diepe slaap zetten. Cache wissen van je telefoon, via de Boot-up manier (opstarten in safe mode met toetsencombinatie.)
Kijken in je instellingen naar het gedeelte problemen of vastgelopen apps. Zijn wat geavanceerde tricks die erg nuttig zijn.
Het opstarten in safe Android op mijn S22 ultra, is wat ingewikkelder geworden trouwens. Tegenwoordig moet je daarvoor de telefoon aansluiten op een computer (via USB kabel) alvorens je hem opstart met de toetsencombinatie. Dat hoefde hiervoor niet en kwam ik na lang zoeken achter.
tips 2, 3, 5, 6, en 8 zijn niet waar, of hebben maar zéér beperkt effect in het gunstigste geval
11. Koop een fatsoenlijke telefoon
Als je alle Office Apps van Microsoft installeert, helpt dat ook niet?
Weer lees ik niets over het wissen van je cachepartitie, terwijl dat zoveel problemen kan oplossen. Het schijnt bij de redactie van AW een onbekende procedure te zijn. Zoek het op: wipe cache partition smartphone, en het type van je telefoon.
Juist. En in de Android Developer Options zijn er ook nog vele tweaks, too many to mention.
Inderdaad een goede tip, dit doe ik eens in de zoveel tijd. Helpt echt. Daarnaast in developer options de transitie tijden naar 0,5 enz enz. Dat zou zeker in het lijstje moeten staan ja.
Bij developer options moet je wel goed weten wat je aan het doen bent. En dat wissen van de cache-partitie van smartphone, wordt dat door talkback ondersteund? Waarom maken ze dat niet mogelijk vanuit “files by google”, al dan niet tijdens een volgende opstart? Dat lijkt mij een stuk handiger en veiliger.
Ik heb wel een vraag over het verwijderen van apps: is er een methode om de gegevens die van jou in die apps zitten naar je google account b.v. over te hevelen? Voorbeeldje: ik heb skype op m’n smartphone staan maar gebruik dat niet meer. Maar in skype zitten er wel een hele rits aan contacten. Ik wil graag die skype-contacten met hun gegevens etc. naar google contacts overhevelen, nu kan enkel naam en skype-naam. Ander voorbeeld is google podcasts: binnenkort verdwijnt die dienst maar ik heb wel dingen ingesteld in google podcasts die ik ook graag in de opvolger zou willen gebruiken. Ik kan wel m’n abonnementen exporteren, maar verder blijven die gegevens wel in die app zitten. En zo kan ik nog wel enkele voorbeelden noemen.
Ook het legen van cache geheugen van apps kan helaas niet in eén keer via files by google en moet je app per app doen, helaas.
Kan je je contacten in Skype niet via hun website of een PC/Mac applicatie exporteren? In die software zitten meer mogelijkheden.
In het verleden zaten daar enkel skype-namen in, nauwelijks andere info, meer lasten dan nuttige info. Misschien is dat nu verbeterd, maar ik blijf het gevoel hebben dat je gegevens en contacten in skype opgesloten worden. Een mac heb ik niet, ik moet via windows gaan en wil het ook niet ingewikkelder maken dan het nu al is.
Ik heb net even voor je gekeken. De Skype software op PC of Mac heeft een functie. Als je naar instellingen gaat, kan je bij het onderwerp Contacten klikken op synchroniseren. Dan staan alle contacten op je computer en kan je van daaruit eventueel koppeling maken naar Google Contacts.
Hoop dat het je zo lukt.
Ik heb daar volgens mij ook ooit op geklikt en toen trok skype juist de contacten van m’n smartphone (niet via pc) juist in skype binnen terwijl ik dacht dat ik deed wat u net beschreef. Misschien is het handig om te weten dat ik met een windows10 pc werk?
Synchroniseren is prima als je weet wat met wat gesynct wordt, wat dus de richting van de stroom is. Ik wil juist m’n gegevens weg uit skype, niet m’n gegevens van elders in skype importeren.
Ik snap wat je bedoeld. Ik zou even op de website van Skype kijken naar synchronisatie opties, ik durf het zo niet te zeggen.
Ik vind en vond die website allesbehalve toegankelijk. Als het aan mij ligt, laat ik skype achter me, maar niet voordat ik m’n gegevens en contacten daar gecapteerd heb om ze elders te kunnen gebruiken.
Mee eens, de websites van Microsoft zijn niet altijd even duidelijk en handig.
Exporteren zodat je zelf kan importeren bij een app van je keuze, kan volgens deze link.
https://support.microsoft.com/nl-nl/skype/hoe-kan-ik-een-lijst-met-mijn-skype-contactpersonen-exporteren-88b5e68f-f2bb-469c-8cf9-7833cfa5fd37
Dat heb ik in het verleden ook al gedaan, maar dan had ik dus vaak enkel skype-namen en zag ik vaak niet bij welke person die naam hoort. Dat is dus m’n hele punt van kritiek mbt. het take-out-beleid van skype: zij pakken jouw gegeves wel, maar jij zit nadien opgesloten en krijgt de gegevens die je ooit aan skype gaf niet meer terug.
Ja dat is inderdaad Microsoft met zijn beleid en regeltjes.
De tip ‘Sluit apps af’ is volgens veel sites een slechte advies
@dmbakker: hebben ze het dan over “gedwongen stoppen” op die sites? Volgens mij bedoelt men op aw =hier dat je b.v. niet gmail, maps en chrome open moet laten staan als je enkel in maps bezig bent. Je kan dan beter chrome en gmail even sluiten. Ik doe dat trouwens altijd al en heb enkel de app open staan die op dat moment gebruikt wordt.