Google Pixel 9a: nu scherp geprijsd!

Tip: zo zorg je dat Google niet meeluistert naar al je gesprekken

Sven Brys
Sven Brys
13 juli 2019, 19:00
2 min leestijd

Google luistert mee

Lees verder na de advertentie.

Alhoewel we al langer weten dat Google onze spraakcommando’s opslaat en bijhoudt, zijn we gisteren ook te weten gekomen dat Google soms ook meeluistert via jouw Google Home, wanneer je niet ‘Hey Google’ hebt gezegd. Dat gebeurt door zogenaamde ‘false positives”, wanneer Google Assistent denkt dat je “Oké Google” hebt gezegd, maar dat dus niet het geval is. Dat het cijfer van die ‘false positives’ zo hoog ligt, is toch wel verrassend te noemen. Wil je niet dat Google meeluistert? Dan hebben wij een aantal tips voor je.

Opnamemogelijkheden aanpassen

Toen je de Google Assistent via de Google-app of je Google Home-speaker de eerste maal in gebruik nam, vroeg Google of je jouw apparaatgegevens wilde delen en jouw spraak- en audioactiviteit ingeschakeld mocht worden. Hoogstwaarschijnlijk heb je, net zoals ik, hier volmondig ‘ja’ op geantwoord. Hierdoor kan Google niet alleen jouw spraakcommando’s, maar ook jouw spraakactiviteit opslaan en dus ook opnieuw beluisteren. Dit kan je zelf teniet doen, door naar deze site te surfen en de schakelaar naast spraak- en audioactiviteit uit te schakelen. 

Wil je graag eens terug luisteren naar wat je allemaal tegen je Google Home-speaker hebt gezegd? Tik dan onder de schakelaar op ‘activiteit beheren’. Schrik niet, want jezelf horen praten tegen de slimme luidspreker kan wel eens confronterend zijn. Hier kan je ook in de geschiedenis van alle opgenomen audio-opnames één voor één of per dag verwijderen. Wil je liever alle opnames verwijderen? Tik dan naast de zoekbalk bovenaan op de drie stipjes en selecteer je ‘Activiteit verwijder op basis van’. Verander ‘vandaag’ naar ‘onbeperkt’ en tik tenslotte op ‘verwijderen’.

Microfoon uitschakelen

Een iets drastischere oplossing is het uitschakelen van de microfoons. Dit doe je door achteraan op de Google Home op de fysieke knop te drukken, waarop een microfoon staat afgebeeld of op de Google Home Mini de schuifschakelaar te verschuiven.

Schakelaar van de Google Home en Google Home Mini

Hiermee schakel je alle microfoons uit, wat ook wil zeggen dat de smartspeaker op geen enkele spraakcommando meer zal reageren. Wil je toch graag iets vragen aan je Google Home-speaker, zal je de microfoons via dezelfde schakelaar opnieuw moeten inschakelen.

Ben jij geschrokken van dit nieuws en ga jij één van bovenstaande maatregelen toepassen? Of heb je nog andere vragen? Laat het weten in de reacties onderaan dit artikel.

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

14

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

Plaats een reactie
27 september 2020, 1:30

Ook bij ons gaat hij regelmatig aan zonder reden. Ook s’nachts als hij niks hoort.

20 september 2020, 17:00

Verklaart waarom mijn Google home zelfs bliept op het gehuil van onze dreumes, we trekken er regelmatig de stekker uit omdat hij begint te luisteren op hele vreemde geluiden. Ik hoorde dat hier een update voor was, maar kom er niet meer uit. Nu ligt nog steeds de stekker eruit?

16 juli 2019, 17:20

TIP: Als je bij toegankelijkheid van je speaker de optie speel start geluid en einde geluid aan zet dan weet je precies wanneer google mee luistert. Verbaas je hoe vaak je het piepje dan toch hoort!

15 juli 2019, 10:08

Het is ook handig om voor een Google Home een geluid te laten horen voor en na het opnemen. En tijdens gesprekken of gewoon TV kijken merk je dan toch dat het apparaat vaker luistert dat je denkt!

14 juli 2019, 16:37

Mensen zijn totaal van de pot gerukt om zo’n ding te kopen. Wat voegt dit apparaat nu toe aan je leven? Kuddegedrag van de eerste orde.

14 juli 2019, 14:15

Waarom vertellen jullie er niet om bij dat Google die alleen maar doet om de gebruikservaring te verbeteren?

14 juli 2019, 13:48

Als je spraak en audio activiteiten uitschakelt heb je niets meer aan de assistent. Je kan dan hoogstens nog vragen hoe laat het is, verder begrijpt ze niets meer.

14 juli 2019, 13:30

Om ‘Hey Google’ te kunnen onderscheiden als je dat op je smartphone gebruikt, dan staat er toch 24/7 iets op de achtergrond mee te luisteren, of in ieder geval op momenten dat het scherm ontgrendeld is. Het is niet uitgesloten dat hier misbruik van gemaakt zo kunnen worden, of zie ik dan spoken?
Mijn werkgever heeft dat meeluisteren op de achtergrond door Google op alle telefoons geblokkeerd. Nu ik het artikel van AW lees heb ik het gevoel dat voorzichtigheid geboden is.
De spraakherkenning op de smartphone heeft ook een heleboel positieve kanten welke je om zeep helpt door het uit te schakelen.

14 juli 2019, 13:17

Grappig om te zien. Ik heb vooral duizenden opdrachten binnen Waze blijkbaar.

14 juli 2019, 1:14

Nee ik ben niet geschrokken. Je hebt tegenwoordig geen/weinig privacy en het word alleen maar minder.

13 juli 2019, 22:18

Beste tip:
Geen Google home in huis

Gewist profiel
13 juli 2019, 21:40

Hier geen speakers in huis ik doe er niet aan mee.

13 juli 2019, 21:37

Dit ben ik niet van jullie gewend..

Nee, Google luistert helemaal niet mee. Ze luisteren 0,2% van de opgenomen gesproken terug!! Dat is heel iets anders. Een zin als onderstaande laat gebruikers denken dat ze rechtstreeks op de Home inpluggen.

“Alhoewel we al langer weten dat Google onze spraakcommando’s opslaat en bijhoudt, zijn we gisteren ook te weten gekomen dat Google soms ook meeluistert via jouw Google Home, wanneer je niet ‘Hey Google’ hebt gezegd. Dat gebeurt door zogenaamde ‘false positives”, wanneer Google Assistent denkt dat je “Oké Google” hebt gezegd, maar dat dus niet het geval is. Dat het cijfer van die ‘false positives’ zo hoog ligt, is toch wel verrassend te noemen. Wil je niet dat Google meeluistert? Dan hebben wij een aantal tips voor je.”

Doordat het eerste nieuwsbericht de clickbait “Meeluisteren” gebruikte, neemt iedereen dat maar over. Jullie als techniek/Android/Google website zouden dit toch anders moeten formuleren!

11 juli 2019, 20:05

Top artikel, bedankt!