Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

 • The Elder Scrolls: Blades

Trending smartphones
 • OPPO Find X2 Pro

 • Nokia 8.3

 • Xiaomi Mi 10 Pro

 • Huawei P40 Pro

 • Realme X2 Pro

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Gekke 'home-bal'!

Tip: zo werkt nieuwe gesture-navigatie van Huawei's EMUI 9.0

· 01 november 2018

Huawei introduceert met de EMUI 9.0-schil gebaseerd op Android Pie een nieuwe vorm van navigatie door middel van veegbewegingen. Ik laat je zien hoe het werkt.

EMUI 9.0

In mijn recente review van de Huawei Mate 20 Pro, de eerste telefoon die met de nieuwe EMUI 9.0-schil komt, besprak ik al kort even de nieuwe gesture-navigatie van de telefoon. In Android Pie kwam Google met een nieuwe vorm van navigatie door veegbewegingen waarmee de klassieke navigatietoetsen vervangen worden. In de plaats krijg je een pilvormige, virtuele knop die als home-knop dient en die tegelijk ook recente apps kan weergeven als je hem naar boven veegt. Door vervolgens de pil links en rechts te vegen scrol je doorheen apps. 

Nu Pie op steeds meer toestellen gelanceerd wordt, zien we fabrikanten hun eigen interpretatie van de software ontwikkelen en we zien dat fabrikanten ook hun eigen draai geven aan de gesture-navigatie, en dat geldt ook voor Huawei. De Chinese fabrikant kijkt voor zijn eigen veegbewegingen wel eerder richting de gestures die Apple in de iPhone gebruikt, dan naar de nieuwe features van Google. Bovendien komt Huawei ook met een eigen origineel, maar gek idee. We nemen een kijkje naar de gestures van EMUI 9.0 die weldra ook op andere telefoons van het merk te zien zullen zijn. 

Android Pie gestures

Gestures jn Android Pie

Huawei's gestures

Een belangrijk punt om te melden, is dat de telefoon standaard, zoals elke Pie-telefoon met de klassieke navigatieknoppen komt. Als je de gestures wil zoeken, moet je vanuit de instellingen naar 'Systeem' gaan en vervolgens 'Systeemnavigatie'. Je krijgt nu drie opties te zien, waaronder de navigatietoetsen. Helemaal bovenaan zie je 'Gebaren', en door op 'Instellingen' te tikken, krijg je meer informatie. 

Gestures EMUI 9

Het werkt zo. De terugtoets die nog wel te zien is in de gestures van Pie, wordt vervangen door een veegbeweging naar rechts. Je kan naar boven vegen om weer naar het startscherm te gaan, en door naar boven te vegen en vast te houden open je je recente apps. Verder is er nog een optionele functie die je in de instellingen kan aanpassen, en dat is Google Assistent die je kan openen door vanuit een onderste hoek van het scherm naar boven te vegen. 

Ik merkte een paar dingen op bij deze navigatie. Dat laatste waarbij je Assistent oproept is geen aanrader. In sommige gevallen ga je per ongeluk Assistent te zien krijgen terwijl je naar je startscherm wil en omgekeerd. Het gebeurt in een klein deel van de gevallen, maar vaak genoeg. Anderzijds werkt het openen van de recente apps vrij traag, omdat je vrij lang moet vasthouden, en in combinatie met de nogal slome animaties in EMUI voelt het erg traag aan. Je krijgt ook telkens feedback van de trilmotor, en er is geen directe optie om dat uit te zetten. 

De gekke 'home-bal'

Huawei heeft ook nog een tweede gesture-methode uitgebracht, en die is waarschijnlijk het resultaat van ene uit de hand gelopen brainstormsessie. Wat dacht je van een balletje als navigatie? Het gaat om een ronde knop die je overal op je scherm kan verslepen. Door kort te tikken op de bal activeer je 'terug', en lang indrukken en loslaten brengt je weer naar start. Je kan recente apps openen door de bal in te drukken, naar links of rechts te vegen en dan weer los te laten.

Gestures EMUI 9

Een woordje uitleg verschijnt automatisch als je je 'home-bal' activeert

Het klinkt allemaal heel gek, en dat is het ook, maar toch heeft Huawei de optie goed uitgewerkt voor wie hem aandurft. Je krijgt bij het activeren een scherm te zien waar alles goed uitgelegd staat, en je kan nooit in geen geval alleen de bal gebruiken. Je navigatietoetsen blijven onderaan actief. Je kan ze verbergen, zodat ze alleen geactiveerd worden als je onderaan het scherm naar boven veegt, maar ver weg zijn ze gelukkig nooit. In de praktijk merkte ik vaak dat de bal niet altijd correct het onderscheid maakte tussen verslepen en recente apps openen. 

Ik vind het erg leuk dat fabrikanten creatief aan de slag gaan met Android, want het is namelijk één van de onderscheidende factoren met iOS. Toch lijkt het me belangrijk dat gestures altijd intuïtief en herkenbaar aanvoelen, en dat lijkt me alleen mogelijk als elke fabrikant op zijn minst de optie voorziet om de gestures van Pie te gebruiken. Gelukkig zijn de navigatietoetsen op dit moment nog steeds de norm.  Wat is jouw mening? Laat het weten in de reacties.

Gestures EMUI 9

De nieuwste artikelen over Huawei Mate 20 Pro

‘Huawei stuurt tevredenheidsonderzoek uit naar EMUI 10-gebruikers’

Huawei Mate 20 (Pro) en Huawei P30 (Pro): uitrol Android 10 begonnen

[Update] Officieel: Huawei Mate 20 Pro Android 10-bètaprogramma van start

Huawei Nederland: uitrol Android 10 voor de Huawei Mate 20 Pro is nog niet begonnen

'Aantal Huawei Mate 20 Pro telefoons ontvangt Android 10'

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (8)
Bezig met laden van reacties...