De Samsung Galaxy S24 FE nu met Wireless Charger Duo t.w.v. €89,99 cadeau!

Waarom mijn Android Wear smartwatch al 2,5 jaar elke dag van pas komt

Laurence Arnold
Laurence Arnold
1 september 2017, 20:00
8 min leestijd
Waarom mijn Android Wear smartwatch al 2,5 jaar elke dag van pas komt

Lees verder na de advertentie.

Android Wear-smartwatch

De reden voor een Android Wear smartwatch is voor mij simpel: ik maak heel veel gebruik van de diensten van Google, zoals Google Drive, Keep, Maps, Docs, Assistant et cetera. Een smartwatch met Android Wear sluit hier het het makkelijkste bij aan. En aangezien een horloge ook een sieraad is en de tijd continu moet kunnen weergeven, kocht ik op 31 december 2014 het eerste ronde Android Wear-horloge met een OLED-scherm: de LG G Watch R. OLED is de ideale keuze voor smartwatches vanwege de zwarte pixels, die kunnen worden uitgeschakeld en er zo energiezuinig de tijd kan worden weergegeven. Met het scherm de hele dag aan is het energieverbruik ~3% per uur.

De LG G Watch R zit na 2,5 jaar nog steeds om mijn pols. Waarom? Laten we een kijkje achter de schermen nemen bij dagelijkse scenario’s die mij overkomen en waarom een smartwatch 365 dagen per jaar van pas komt. 

’s Ochtends: pas de watchface aan de dag aan

Het eerste wat ik doe als ik ‘s ochtends wakker word is bepalen welke watchface vandaag het beste bij mijn dag past. Heb ik een dag op de universiteit met veel lessen? Dan wil ik m’n agenda direct toegankelijk hebben via m’n watchface, wat met de complicaties van Android Wear 2.0 mogelijk is.

Moet ik aan de slag voor Androidworld? Dan zet ik het liefst een watchface op die een andere tijdzone laat zien, zodat ik weet hoe laat het in Amerika is. Veel nieuws van bijvoorbeeld Google komt daar als eerste door, dus is het handig om snel te kunnen checken wat daar het tijdstip is.

Daarnaast vind ik het ook gewoon prettig af en toe van watchface te wisselen om de variatie erin te houden. Na 2,5 jaar heb ik een vaste selectie watchfaces waar ik tussen wissel, met één vereiste: het goed weergeven van de tijd in de always on-modus. Voor mij is een smartwatch ook een horloge, en als je niet goed de tijd kan weergeven is dat in mijn ogen een minpunt.

Overdag tijdens werk en school

Ben ik klaar met mijn ontbijt-routine en heb ik de juiste watchface gevonden, dan begint het echte nuttige werk van een smartwatch eigenlijk. Eerst check ik even de huidige temperatuur en de weersvoorspelling voor de komende dagen, zodat ik weet waar ik aan toe ben.

Door de dag heen, ongeacht of ik nou aan het werk ben of les heb, komen er verschillende meldingen binnen. E-mails van vakken en deadlines en van jullie lezers over artikels, diverse Slack-berichten van Androidworld, Whatsapp’jes, de artikelen van Androidworld zelf, meldingen van tweets: allemaal zie ik ze binnenkomen op m’n smartwatch.

Hierdoor kan ik heel snel bepalen of de melding relevant is of niet, zonder m’n telefoon uit m’n broekzak te hoeven vissen. Vooral in de les kan dit erg handig zijn, weet ik uit ervaring. Meestal swipe ik de melding weg of archiveer ik deze. Moet er toch actie ondernomen worden, dan pak ik m’n telefoon of laptop erbij en stel ik bijvoorbeeld een herinnering in om er later even naar te kijken.

De handigste meldingen vind ik die van m’n agenda. Alle afspraken zet ik in Google Agenda, met lokaal of locatie erin. Heb ik dus ergens anders les, dan krijg ik een half uur van te voren een melding met daarin ook de plek waar ik moet zijn. Ik heb hier al ontelbaar vaak gebruik van gemaakt, omdat een lokaalnummer van 8 nummers nou niet eenmaal snel te onthouden is.

Antwoord geven op berichten doe ik uitsluitend via m’n telefoon, ik heb nog weinig toegevoegde waarde van het beantwoorden via m’n horloge gevonden. De tijd die ik hieraan tijd kwijt ben, kan ik ook gebruiken op m’n telefoon te pakken en hierop een antwoord te typen. 

En hoe gaat het met de accu van m’n telefoon? In plaats van deze (opnieuw) tevoorschijn te halen zijn er watchfaces die het percentage simpelweg (permanent) weergeven. Ook dat vind ik erg handig.

Voorbeeld van weergave accupercentage telefoon na een tik op de watchface

Op deze manier kom ik de dag door, tot ik weer thuis ben. En ook daar laat de smartwatch zijn veelzijdigheid zien.

Tijdens het sporten

Om even te ontspannen na een dag op school of aan het werk, is het tijd om even te sporten. Vooral bij hardlopen of fietsen kan een smartwatch van grote waarde zijn, en je bewegingen goed en nauwkeurig bijhouden. Dit kan zelfs zonder telefoon met GPS. Je afstand, gelopen tijd, snelheid en verbrande calorieën worden allemaal opgeslagen, en kan je realtime bekijken. Per rondje hardlopen check ik dan ook even hoe lang ik erover heb gedaan, zodat ik weet hoe het de volgende keer weer beter kan.

Het streamen van muziek naar draadloze Bluetooth-oortjes is ook iets waar een smartwatch zijn hand niet voor omdraait. Via Google Play Music kun je nummers op je horloge zetten, en vervolgens naar je oortjes streamen. Daarom ga ik tijdens het hardlopen zonder telefoon op pad, want m’n smartwatch zorgt voor alles wat ik nodig heb.

Ook ben ik regelmatig op de tennisbaan te vinden, al is een smartwatch hier niet echt van grote waarde. Het bijhouden van je bewegingen is lastig, aangezien je onverwachte bewegingen maakt en verschillende snelheden bereikt per keer. Ook het bijhouden van je scores via een app heb ik nog geprobeerd, maar vergat ik meestal vaker dan niet, en het leidde af van de wedstrijd.  

Als ik weer thuis ben

Zodra ik thuis ben is het tijd om te douchen. In de douche staat een klein boxje met daaraan een oude smartphone: via Spotify kan ik de muziek via m’n OnePlus 3T daar laten afspelen, en vervolgens bedienen via m’n smartwatch. Het volume bedienen werkt helaas niet via Spotify Connect, maar nummer wisselen wel. En de IP-67 certificering bewijst onder de douche ook zijn waarde.

Daarnaast moeten er de nodige huishoudelijk dingen gebeuren, onder het genot van een muziekje. Muziek stream ik in de woonkamer naar mijn Chromecast Audio, om deze vervolgens door m’n hele studio te bedienen op m’n horloge. Je kan het nummer aanpassen, de muziek pauzeren, en het volume veranderen. Dit zijn leuke functies om vrienden mee te verrassen, als ze niet weten hoe je dat nou zo snel deed.

Tijdens het boodschappen doen staat m’n boodschappenlijstje via Google Keep op m’n pols. Nooit meer een briefje of m’n telefoon tevoorschijn halen (behalve tijdens het afrekenen dan, dat doe ik wel met m’n smartphone). Google Keep heeft een handige always-on modus waarbij het boodschappenlijstje permanent in beeld staan. Heb je een item gevonden, dan vink je deze af, en gaat het scherm vervolgens weer in de zuinige always-on energiestand.

Met deze boodschappen moet er natuurlijk ook een maaltijd bereidt worden, want van het werken en opletten krijg je wel trek. Tijdens het koken heb je meestal geen schone handen of zijn ze bezet, niet ideaal om een timer via je telefoon te moeten zetten. Daarom doe ik dit via spraak met m’n horloge. Houd de knop aan de zijkant ingedrukt, en Google Assistant komt tevoorschijn. Vervolgens zet ik een timer, en ga ik verder met koken.

Als ik op reis ga

Soms ga ik ook nog wel eens op pad, met de fiets, auto of het OV. Hiervoor is Google Maps een goede reisgenoot, en deze app werkt ook uitstekend op een smartwatch. Start je de navigatie op je smartphone, dan zal deze automatisch o je horloge verschijnen. Tijdens het reizen trilt je horloge als er een instructie gevolgd moet worden, en gaat het scherm even aan. Daarna gaat hij weer in always on-modus. Zo hoef je niet de hele tijd je horloge actief te houden, en dat scheelt weer batterij. 

Reis ik met het OV in een onbekende stad in het buitenland, dan gebruik ik als het kan CityMapper. Deze app laat nauwkeurig alle stappen zien waar ik moet overstappen, en geeft een seintje als het tijd is om uit te stappen. Dit werkt zelfs in de metro, wat ontzettend handig was tijdens mijn vakantie in Rome.

’s Avonds en ’s nachts

Na het eten is het tijd om huiswerk te maken, en daarna op tijd om bed te gaan, klaar voor een nieuwe dag. Even snel een wekker zetten is ook een mogelijkheid via een Android Wear smartwatch, maar niet iets waar ik veel gebruik van maak. De wekker kan ook afgaan op je horloge, dit is handig als je niet wilt dat diegene naast je wakker wordt van de wekker.

Het slapen met een horloge vind ik zelf niet prettig, maar voor andere mensen kan het van pas komen. Zo kun je je slaap bijhouden via Sleep By Droid, die de sensoren van je horloge gebruikt om te monitoren wanneer je diep slaapt, en wanneer niet. Dit heb ik een tijdje getest, en de bevindingen van Sleep By Droid waren tot mijn verrassing redelijk accuraat.

Manusje van alles

Zoals je hebt kunnen lezen is een Android Wear smartwatch een manusje van alles, en juist daarom draag ik hem al 2,5 jaar. Er gaan stemmen op dat een smartwatch een ‘killer applicatie’ mist. Dit is juist wat ik niet wil: een smartwatch moet een heleboel dingen kunnen doen, en maakt zich daardoor juist onmisbaar. Ik hoop daarom juist dat de ontwikkeling van smartwatches op de huidige voet doorgaat. Mijn LG G Watch R is langzaam aan vervanging toe, en ik heb mijn oog laten vallen op de meest recente Fossil Explorist. Kortom, wordt vervolgd!

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

0

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

4 september 2017, 19:12

Nog steeds tevreden van mijn pebble time steel. Ik vond de batterijduur van mijn LG watch urbane met 1 dag veel te kort.

4 september 2017, 3:04

Goed artikel.
De reden dat ik niet aan de smartwatch ga is 2 delig.

Ten eerste worden die aparaten voornamelijk weer gegeven in reclame uitingen wat je wel niet kan doen met stappen teller, andere health en sport toepassingen. Boeit me totaal niet.

Ten tweede is het voor mij ook een sieraad en heb er nog geen 1 gezien die ik mooi vindt. Design staat duidelijk onderaan het lijstje van prioriteiten.

Maak zo een ding eens in een mooi klassiek design en belicht veel meer de mogelijkheden zoals jij in dit artikel doet.

3 september 2017, 18:48

Geen toegevoegde waarde op de tennisbaan? Ik heb mijn smart watch gekoppeld met de Sony tennis smart sensor die in mijn racket zit. Houd alle slagen bij, wat in het racket ik de bal raak, swing snelheid, hoeveelheid spin. Ik kan het in real time volgen op mijn watch als ik aan het oefenen ben.

Mijn watch is de al oude Sony smart watch 3. Geen updates meer, maar alles wat jij zegt doet die van mij ook nog steeds. Inclusief interne gps. Ben wel stiekem aan het kijken naar een goede opvolger.

3 september 2017, 12:38

Heb ook een smartwatch en vindt het eerlijk gezegd een beetje iets veel te duur voor wat het is. Het enige waar ik hem voor gebruik is een foto op mijn smartphone draadloos te nemen (selfie ofzo) en muziek te skippen.

2 september 2017, 22:59

Mooi stukje komt aardig overeen met mijn ervaring met de Huawei watch 1. Ik gebruik WatchMaker heel veel, elke dag een ander watchface downloaden sochtends.. En een ander kleur bandje en klaar.. Hem heb sinds ik heb heb ( 2 jaar geloof ik) bijna altijd om

2 september 2017, 20:40

Weer mag ik hier geen eigen mening hebben

2 september 2017, 10:03

Je zegt in je stuk dat OLED het meest ideaal is voor een smartwatch vanwege de batterijduur. Is e-ink dat niet idealer? Voor een smartwatch lever ik graag de kleuren in voor een week extra batterij.

2 september 2017, 3:15

Misschien is de ticwatch E ook nog een optie?

2 september 2017, 0:54

Mooi positief stukje over smartwatches voor een keer. Kan me er goed in vinden. Ben begonnen met een zenwatch1 daarna mijn huidige Huawei Watch Classic. Ik ben ook van het bijzondere type dat ik mijn telefoon in een heuphoesje heb. Vind dat vele malen prettiger dan los in een (broekzak). Heeft als nadeel dat je met jas, hem niet even snel pakt. Maar het geld ook voor normaal gebruik dat ik liever filter op wat of het de moeite is om mijn telefoon te pakken. Buiten berichtencentrum vind ik een nieuwe watchface op zijn tijd wel leuk. Er zijn er zoveel… Verder is het op het werk wel makkelijk met de afspraken enzo. een tijdige herinnering (als je hem niet vergeet aan te vinken in de agenda) is altijd prettig. Dat van Google keep ken ik verder niet maar zal eens een blik werpen. Lijkt idd een makkelijk programma (ook in combinatie met een note telefoon). Sport en muziek doe ik niet zo veel mee, misschien de muziek binnenkort wel… tja prioriteiten hé 🙂
Ook ik ben wel weer een beetje aan het kijken naar iets nieuws. Helaas schijnen ze allemaal te focussen op fit-horloge met het ontwerp. De huawei 2 is echt lelijk. De nieuwe LG watch Sport lijkt me wel mooi. De 4G is niet echt nodig. Andere optie is de Fossil Q Explorist. Alleen heeft de laatste dan weer geen NFC wat ik denk toch binnenkort handig te zijn met betalen. Tijdje een ABN wallet gehad maar telefoon pakken-app starten-2xproberen-betalen is toch niet echt handig en snel.
Anyway leuk stuk 🙂

2 september 2017, 0:36

Interessant om te zien dat jij het langer hebt volgehouden om hem te blijven gebruiken dan ik.
Na een jaar was voor mij de nieuwigheid er wel af en bleek ik ook prima zonder die “smart” dingen te kunnen functioneren: minder dwingend en rustiger ook.
Er zit dus weer een dom horloge om de pols. Niet meer zo’n (te) grote smartwatch en eentje die gewoon op zonne-energie loopt en niet iedere zoveel tijd aan de lader moet. Met name dat laatste ging me tegenstaan : ik had dan 2 telefoons , een smartwatch en ik weet niet wat allemaal aan de laders liggen. De smartphone doet gewoon de agenda en berichten, beetje slim instellen en dan merk je aan het trillen wel of je hem uit de broekzak moet halen. De smartwatch had daarom meer gadget waarde en geen echte toegevoegde waarde meer want ook een dom horloge heeft gewoon een wekker en verschillende tijdzones die ik kan instellen 😉

2 september 2017, 0:36

Ik gebruik mijn Fossil q founder dagelijks om mijn stappen te registreren en notificaties snel in te kijken plus het meest handige vind ik de bediening van de play music app via het scherm van de watch. Tevens is qua design het allermooiste dat deze Fossil q founder zo dicht aanleunt bij een gewoon horloge. Ook is de ok Google stembediening o zo handig.

1 september 2017, 23:10

waarom een nieuwe smartwatch willen als de huidige klaarblijkelijk prima voldoet?

1 september 2017, 23:01

klinkt allemaal erg vermoeiend.z’n minuscuul scherm is helemaal niet geschikt voor de helft van die taken die je beweert te doen…Android smartwatches zijn gimmick horloges die dagelijks moeten worden opgeladen worden.

1 september 2017, 22:32

Mooi artikel. Ik gebruik mijn Moto 360 v2 op ongeveer dezelfde manier. Draag hem nog elke dag. Voor een opvolger zit ik aan de Samsung S3 te denken. Ben benieuwd hoe Tizen werkt.

1 september 2017, 22:20

Een leuk betoog vooral vanuit je eigen perspectief! Ik kan mij goed vinden hierin. Ik heb zelf heel lang een smartwatch gebruikt. Hiermee bewijs je dat de smartwatch geen product is die je aan de massa kan verkopen. Het moet bij je passen om de voordelen echt als voordelen te zien en te ervaren.