Hoewel veel mensen Google Maps in het verkeer gebruiken, is het natuurlijk ook zo dat de app prima dienstdoet in het openbaar vervoer. In dit korte basisartikel leggen we (vooral beginners) uit hoe de app je tot dienst kan zijn.

Lees verder na de advertentie.
Google Maps in het ov
Zodra je de Google Maps-app opent op je Android-apparaat, dan zie je meteen de zoekbalk in beeld staan. Als je daar dan op tikt om een bestemming in te voeren, je een bestemming invoert en op Route tikt, dan krijg je ineens een volle interface in beeld. De app geeft uitgebreid informatie over de verschillende mogelijkheden, maar voor dit artikel hebben we alleen interesse in het icoontje dat naast de afbeelding van de auto staat: de trein. Je ziet de vier verschillende reisopties onder het tekstveld van de bestemming staan. Jij hebt dan de tweede nodig.



Lees verder na de advertentie.
Zodra je de trein geselecteerd hebt, weet Google Maps dat je met het openbaar vervoer reist. Je hoeft dan alleen nog maar even het startpunt in te vullen om de reis te kunnen beginnen. Dit kan je eigen adres zijn, of het een dichtstbijzijnd trein- of busstation. Als je de startlocatie invult, geeft Google Maps direct een aantal opties aan waar je gebruik van kunt maken. De app zal standaard de eerstvolgende reisoptie kiezen. Door onderin het scherm naar beneden te scrollen, kun je andere mogelijkheden selecteren. Zodra je een reisoptie uitgekozen hebt, zal Google blijven begeleiden totdat je bij de plek van aankomst gekomen bent. Is er sprake van oponthoud of vertraging tijdens de reis? Dan zal Maps je daar eveneens van op de hoogte brengen.



Google Maps anders inzetten
Je kunt Google Maps echter ook op een andere manier inzetten in het openbaar vervoer. Want als je even teruggaat naar de planfase (voordat je dus op reis gaat), dan kun je binnen de app ook een aparte vertrektijd invullen. Mocht je ’s ochtends willen weten hoe laat een trein in de avond vertrekt, dan vul je zowel de start- als eindlocatie in en tik je daarna op Vertrek om [tijd]. Vervolgens kun je een vertrektijd invullen die bij je planning past. Als je op Aankomst tikt in dit kleine venster, dan kun je de boel omdraaien. Dan geef je aan hoe laat je graag ergens wil zijn en dat zal Google Maps daar een passende reis voor uitzoeken. Je kunt hierin nog een stapje verdergaan door onderop op Vandaag te tikken. Je kunt namelijk ook de reistijden van dagen in de toekomst opzoeken. Selecteer nu een datum, druk op OK en vul een tijd in.



Lees verder na de advertentie.
Informatie winnen
Met Google Maps kun je tot slot flink wat informatie winnen. Wanneer je eenmaal de reis begonnen bent, kun je bijvoorbeeld checken hoe druk het in een bepaald vervoersmiddel is. Dan staat er bijvoorbeeld de tekst Drukker dan normaal. Ook geeft de app prima aan wanneer je moet lopen en kan die je zelfs helpen met het navigeren naar plekken waar je dan naartoe moet wandelen. Als je ergens Loop ongeveer [getal] minuten ziet staan, dan tik je daarop om de voorgestelde route voorgeschoteld te krijgen.
Tot slot is het mogelijk te filteren op vervoersmiddelen. In dezelfde balk waar je de vertrektijden kunt aanpassen, kun je horizontaal scrollen. Tik dan op Filteren op en selecteer hier de middelen waar je wel of niet van gebruik wil maken. Wil je bijvoorbeeld de bus ontwijken, dan zet je hier de schuifregelaar om.



Heb jij nog tips voor Google Maps-gebruikers in het ov? Deel die dan in de comments.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten