Google Maps is de navigatie-app die op elke Android-telefoon staat voorgeïnstalleerd, en ook op iPhones krijgt de app bij veel mensen de voorkeur op Apple Kaarten. Toch gaan we in dit artikel op zoek naar de beste alternatieven voor Google Maps. Misschien zoek je een lichtere app of een niet-Google alternatief? Ontdek onze selectie.
1. Sygic
Een van de meest gedownloade en complete apps voor kaarten en navigatie is Sygic. Ze komt met offline kaarten die afkomstig zijn van verschillende providers, waaronder TomTom. Daarnaast verzamelt de app gegevens van de meer dan 500 miljoen gebruikers om zo rekening te houden met de verkeerssituatie onderweg. Je krijgt ook tijdens je route de maximaal toegestane snelheid te zien, en je kan met Android Auto verbinden als je auto dat ondersteunt. Nieuw is dat je je telefoon nu als een tweede scherm kan gebruiken met Android Auto. En Sygic waarschuwt sinds kort voor spookrijders.
Sygic komt ook met een aantal andere troeven ten opzichte van Maps. Als eerste is er een dashcamfunctie die je opnames laat maken tijdens het rijden, maar verder kan de app ook een een head-up display op de vooruit projecteren wanneer je ’s nacht rijdt. Sygic kan je zelfs helpen om geld te besparen, want de app is op de hoogte van brandstofprijzen en de de prijzen van parkingticketjes.
2. Magic Earth
Magic Earth profileert zichzelf als een privacyvriendelijke navigatie-app die zijn gebruikers niet volgt en geen profielen aanmaakt. Alle kaartgegevens zijn afkomstig van OpenStreetmaps, en de app werkt zowel voor wie met de auto of te voet gaat, fietst, of wie het openbaar vervoer neemt.
Interessant is dat deze app je laat kiezen tussen een weergave in 2D, 3D of satellietkaarten. De 3D-weergave kan je helpen om makkelijker te navigeren. Daarnaast biedt de app ondersteuning voor offline kaarten en een slimme dashcamfunctie, die je ook waarschuwt bij gevaren. Magic Earth brengt je op de hoogte over flitsers op je route, zodat je prijzige boetes kan vermijden. Als je dan tot slot op je bestemming arriveert, dan kan je parkeerplaatsen in de buurt ontdekken. De app heeft ook een integratie met Wikipedia, zodat je meer over je bestemming kan te weten komen.
Magic Earth Navigatie &kaarten
General Magic
3. HERE WeGo
HERE WeGo had lang geleden de naam Ovi Maps en het was een van de weinige sterkhouders op Nokia-telefoons, toen deze nog met het Symbian verschenen. Vandaag is Here WeGo nog altijd een van de beste navigatie-apps die je kan vinden. Je kan makkelijk offline gebieden downloaden per land of provincie, en zo download je alleen wat je nodig hebt. Die selectie van offline kaarten werkt volgens ons beter dan die van Google Maps.
De app heef uitstekende routebegeleiding die erg goed duidelijk maakt welke rijstrook of afslag de juiste is, en tijdens het overstappen met het openbaar vervoer krijg je ook begeleiding. De app is verder op de hoogte van verkeersinformatie, parkeerplaatsen in de buurt, kosten voor taxi en van OV.
HERE WeGo Maps & Navigation
HERE Europe B.V.
4. Waze
Waze is sinds 2013 onderdeel van Google, en hoewel die overname niet altijd op rolletjes heeft gelopen, blijft Waze een ontzettend sterke navigatie-app. De app slaagt er al lange tijd goed in om kracht te putten uit zijn community. Flitsers, wegomleidingen of gevaarlijke voorwerpen op de baan, worden gewoon gerapporteerd door gebruikers.
Waze staat er ook om bekend dat het erg snel de route aanpast op basis van verkeersdrukte. Jij zegt wanneer je ergens wil arriveren en Waze zegt hoe laat je moet vertrekken. De app heeft ook net als Maps muziek- en podcastdiensten geïntegreerd en is op de hoogte van brandstofprijzen en parkeerplaatsen in de buurt. Eind vorig jaar raakte bekend dat de app ook laadpalen kan zoeken in de buurt. Daarnaast werd de Android Auto-app vernieuwd.
Waze neemt de dingen wat minder serieus dan Google Maps en dat merk je aan de grappige thema’s van de app. Met Halloween werd Waze bijvoorbeeld ondergedompeld in een zombiethema en in april verscheen de retromodus. Alle thema’s uit het verleden kan je in de app terugvinden.
5. Google Maps Go + navigatie
Misschien gebruik je wel graag Maps, maar zoek je naar een lichtere variant, die tegelijk vlotter werkt op telefoons met minder krachtige hardware? Maps Go is een Android GO-app van Google en dat wil zeggen dat ze de belangrijkste functies overneemt van het origineel, maar in een andere verpakking. In feite werkt Google Maps Go als een webapp via Chrome. Belangrijk is wel dat je daarnaast ook de app ‘Navigatie voor Google Maps Go‘ installeert als je ook wil navigeren.
6. OsmAnd
Net als Magic Earth gebruikt deze navigatie-app de gratis kaarten van OpenStreetMap. OsmAnd staat namelijk voor: ‘OpenStreetMap Automated navigation Directions’. De app voegt dus navigatie toe en is volledig open-source. Kaarten kunnen offline gedownload worden, ze bevatten informatie over hoogtelijnen en reliëf, snelheid wordt weergegeven en OV-haltes zijn zichtbaar met informatie over lijnnummers.
De app is ook op de hoogte over wandelpaden en fietspaden in de buurt, en er is daarom een aangepaste weergave voor wandelaars en fietsers die de navigatie gebruiken. Dat maakt van deze app een uitstekende keuze voor de meer sportieve gebruikers. OsmAnd maakt het ten slotte mogelijk om je route te exporten en je kan ze live delen met vrienden, net als in Google Maps.
Welk alternatief voor Google Maps gebruik jij? Gaat het om een app die niet in deze lijst staat? Zo ja, welke? Misschien wil je na het lezen van deze apps toch niet van Google Maps afwijken. Wat zijn voor jou de belangrijkste kenmerken van Maps? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.
Wil je op de hoogte blijven van de beste apps van het moment? Download dan onze Android-app en volg ons via Google Nieuws en op Telegram, Facebook, Instagram en Twitter.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
sygic is een mooie app maar lane assitance is gewoon slecht. de split scr is erg onduidelijk en de inline scr hinderlijk. ook de premium versie die ik geprobeerd heb, is weinig beter
Sygic heeft ook lane-assistance.Een superduidelijke inlay op scherm die je assisteert om de juiste baan te nemen .
Kijk vooral ook even naar Amigo (gratis) van TomTom, alle Features die Waze ook heeft, echt een goede TomTom navigatie.Voor fietsen niet alleen Organic maps, de reklame vrije variant van maps.me , maar ook Mapy.cz , compleet met wandelroutes, knooppunten, noem maar op.Organic maps en mapy.cz zijn beiden offline te gebruiken. Ideaal voor op de fiets.
Wat ik zelf een hele handige app vind is Maps.me, vooral door de goede aanwijzingen voor fietsers. Landen zijn verdeeld over deelkaarten / regio’ s zodat je niet een heel land hoeft te downloaden. Snelheidscamera’s, 3D, OV-informatie enz. ingebakken. Wereldwijd bruikbaar.
TomTom!
Ik mis tomtom. Volgens mij echt toch wel de beste.
Dat is niet gratis, dat is diefstal.
Wel gratis, als je zoals ik de nds versie hebt te krijgen bij de piratebay
Absoluut. Niet gratis 20 euro per jaar maar dat is het zeker waard. Navigatie is heel duidelijk.
Ik ben de laatste tijd een beetje aan het spelen met diverse navigatie apps. Vooral voor AA. Meestal gebruik ik Maps omdat die eigenlijk altijd vanuit zichzelf al mijn reistijd naar mijn werk toont. Dit zie ik eigenlijk in geen enkele andere navigatie terug. Ik weet hoe ik naar mijn werk moet rijden dus wil geen begeleiding. Maar wel mijn reistijd weten. Ik merk ook in de coolwalk functie, dat de aangegeven tijden na enkele minuten weer verdwijnen in splitscreen.
Amigo vind ik zeker ook een goede app, zeker omdat je de stem van Google text naar spraak kan gebruiken en die is echt een stuk vriendelijker dan die van Maps. Maar daar mis ik weer dat amigo niet elk bedrijf of POI in de zoekfunctie kan vinden.
Ben zo tevreden dat Google Maps met Android Auto (COOL Walk release) eindelijk perfect marcheert, waag ik me aan niks nieuws.
Neen, word ik overtuigd dat er iets substantieel beter is, dan stap ik over.
In het verleden heb ik andere Android Apps vanwege functionaliteit ingeruild voor Google Maps.
Ik kwam van Here We Go, maar omdat deze app niet werkt in AA ging ik naar Google Maps. Totdat AmiGo ten tonele verscheen: geschikt voor AA, overzichtelijk scherm en met snelheid indicator. Dus ben ik die ook gaan gebruiken en met groot genoegen. Nadeel van deze app kan zijn dat je niet off line kunt navigeren, maar met mijn bundel hoef ik me daar geen zorgen om te maken.
Mijn ervaring is dat Google Maps, Waze en Flitsmeister de meest recente kaarten hebben. Sygic en TomTom lopen daarin duidelijk achter. Voor Android Auto gebruik ik dan ook meestal maps.
Ik mis Flitsmeister.
In de auto bij lange ritten ‘Here’, omdat die navigatie er nu eenmaal in zit. ?
Verder afwisselend Waze en Google Maps.
Exact hetzelfde hier. Here bij alles verder dan 20 km. Tijdens mijn werk Waze, en op fiets of lopend Google Maps.
Wat vreemd dat de in mijn ogen allerbeste navigatie App (Tomtom) niet wordt besproken???
AmiGo. Verreweg de beste voor Android Auto
Ik gebruik vaak google Maps of mijn Tomtom [truckuitvoering], wat ik mis in routeplanners in het algemeen is de mogelijkheid om bij het volgen van een route met meerdere (tussen) stops het systeem niet een logische route uitzet, zodat je niet als een jojo heen en weer rijdt.
Voor tomtom zowel als maps en diverse andere planners zou dit prettig zijn (en milieuvriendelijker)
Beetje vreemd dat TomTom Go in dit overzicht ontbreekt.
Ik ging er altijd van uit dat de And van OsmAnd voor Android stond. Weer wat geleerd. Ik ga Magic Earth eens proberen. Ik gebruik nu altijd OsmAnd, interface is even wennen tijdens het rijden maar op zich ok
Waze voor in de auto, maar op de fiets is het altijd Magic Earth…
Ik gebruik altijd Google Maps. Handig met de koppeling van je agenda (als je daar netjes het adres invoert) alsook navigeren naar contactpersonen.
Gebruik daarnaast ook Flitsmeister als overlay.
Wel merk ik dat ik het nog steeds lastig vind om in te schatten welke zijstraat je precies moet hebben, ergens klopt er iets niet in het perspectief van Google Maps en mijn verwachtingen ?
bekend probleem. maps is vaak te laat met instructie en bij complexere kruisingen, is het onoverzichtelijk.