Samsung Galaxy S24: tot €384 voordeel én Galaxy Watch7 cadeau!

Xiaomi Redmi Note 9T review: dit zijn de plus- en minpunten

Sebastien Marien
Sebastien Marien
18 januari 2021, 19:00
10 min leestijd
Xiaomi Redmi Note 9T review: dit zijn de plus- en minpunten

Lees verder na de advertentie.

Xiaomi heeft een budgettoestel uitgebracht die komt met 5G-ondersteuning. Xiaomi kiest voor een sterke chipset gezien de prijs en drie camera’s op de achterkant. Wij konden hem testen en hier lees je onze bevindingen.

Xiaomi Redmi Note 9T

Xiaomi begon het jaar 2021 met een nieuwe line-up van budgettoestellen. We kregen de Redmi 9T (vanaf 169 euro) en de Redmi Note 9T (vanaf 229 euro) te zien. Die laatste is de krachtigste van de twee, inclusief 5G-modem. De Redmi 9T zet dan weer meer in op de cameraprestaties.

De Redmi Note 9T vertoont gelijkenissen met de Redmi Note 9 Pro (vanaf 269 euro) die we vorig jaar in september konden testen. Sneller 5G-internet is een van de de troeven die de Redmi Note 9T heeft ten opzichte van zijn oudere broer. 2021 is het jaar waarin steeds meer voordelige toestellen met 5G zullen werken, want zowel Qualcomm als MediaTek komen met geïntegreerde 5G-modems in hun allergoedkoopste chipsets. Hier lees je wat je kan verwachten van deze voordelige 5G-telefoon. 

Xiaomi Redmi Note 9T – de pluspunten

1. Sterke bouwkwaliteit

De Redmi Note 9T is een grote telefoon met een scherminkeping in de linkerhoek een een stevige ‘kin’ aan de onderkant. Als je hem in je handen neemt valt op dat de Redmi Note 9T vrij groot en dik aanvoelt, maar hij is niet te zwaar. Zowel de zij-als achterkant bestaat uit één solide stuk plastic dat Xiaomi heeft uitgerust met een waterafstotende coating. Let erop, hij is zeker niet waterdicht, maar in geval van nood kan zo’n coating je telefoon je telefoon misschien wel redden.

De achterzijde van deze smartphone heeft een geribbelde textuur waardoor de Redmi Note 9T zeker niet glad is. Vingerafdrukken zijn wel zichtbaar, maar minder dan op een glanzende behuizing van glas. Wat ik wel mis bij deze telefoon is wat karakter en creativiteit. Het uiterlijk van de telefoon voelt weinig stijlvol aan en eerder ongeïnspireerd. Op de redactie testten we de Nightfall Black-variant, maar mogelijk is de paarse Daybreak Purple-kleur al iets spannender. Let wel dat de telefoon wel solide aanvoelt. Hij is dan wel gemaakt van plastic, maar niet het krakende, goedkope plastic dat we bij sommige voordelige telefoons aantreffen. Het scherm van de telefoon wordt ook beschermd door Corning Gorilla Glass 5.

De Redmi Note 9T heeft een vingerafdrukscanner, een 3,5 mm audiojack en een IR-blaster waarmee je de telefoon als afstandsbediening kan gebruiken. Hij heeft plaats voor twee simkaarten en daarnaast nog een microSD-slot. De telefoon is dus absoluut veelzijdig op die gebieden.

2. Handige vingerafdrukscanner

Xiaomi gebruikt voor zijn Redmi Note 9T een vingerafdrukscanner aan de zijkant, en dat is een trend die we da laatste tijd vaker bij budgetsmartphones zien. De vingerafdrukscanner op de achterkant lijkt steeds meer te verdwijnen, tenzij je ‘Google’ heet natuurlijk.

Maar wat is die vingerafdrukscanner goed zeg, wat een aangename verrassing. Hij ontgrendelt je telefoon ontzettend snel, maar hij werkt ook nauwkeurig. Daarnaast is hij netjes in de powerknop geïntegreerd. Het is zeker niet vanzelfsprekend dat een vingerafdrukscanner aan de zijkant zo goed werkt, en om die reden verkies ik doorgaans een eenvoudig exemplaar aan de achterkant. Deze vingerafdrukscanner beviel ons ook al erg goed bij de Redmi Note 9 Pro, en ik zou hem verkiezen boven de in-screen scanners die je in sommige midrange toestellen aantreft.

3. 90 Hz scherm

Van een telefoon die 229 euro of 269 euro kost hoef je geen scherm van topklasse te verwachten, maar de Redmi Note 9T Pro kan aardig zijn mannetje staan. Hij heeft een 6,53 inch LCD-scherm met een Full HD-resolutie van 2340 bij 1080 pixels. Ondanks dat het gaat om een voordeliger LCD-scherm, heeft het scherm goede kleuren. Het paneel is helder genoeg voor deze prijsklasse en de 90 Hz-verversingssnelheid zorgt ervoor dat animaties vlot worden getoond.

Ik ben wel niet de grootse fan van Xiaomi’s automatische helderheidsfunctie bij deze telefoon, omdat die soms beelden te donker weergeeft afhankelijk van de lichtomstandigheden. Samengevat heeft de Redmi Note 9T een prima scherm voor zijn prijs, maar het is ook geen grote uitschieter als bij de Poco X3 NFC.

4. Voordelige 5G-telefoon

Xiaomi rust zijn telefoon uit met de MediaTek Dimensity 800U-processor, dat is een 2,4 Ghz chipset met geïntegreerde 5G-modem voor telefoons uit het middensegment. Het is de eerste keer dat we een telefoon met deze chipset op de redactie zien, en normaal zou hij moeten concurreren met Qualcomms Snapdragon 765. Verder heeft hij 4 GB RAM en 64 GB opslag, maar hij is ook verkrijgbaar met evenveel RAM en 128 GB opslag.

In de praktijk stellen we vast dat de processor goed presteert gezien zijn prijsklasse, maar tegelijk blaast hij andere telefoons ook niet weg. Dat merken we bijvoorbeeld als we de Redmi Note 9T vergelijken met de Realme 7 Pro met de oude Snapdragon 720G. Een van de mogelijke redenen daarvoor is dat de Redmi Note 9T lijdt onder zijn beperkte werkgeheugen. Als je veel apps naast elkaar gebruikt, stuit je op vertragingen en apps die op de achtergrond worden afgesloten. Telefoons uit dezelfde prijsklasse als de Realme 7 Pro (299 euro) en Poco X NFC (269 euro) komen elk met 6 GB RAM.

De Redmi Note 9T geeft dus genoeg snelheid in ruil voor zijn geld, en hij kan zo de meeste apps en games goed draaien zonder problemen. Daarnaast is het sterk dat hij ondersteuning voor 5G combineert met zijn degelijke prestaties, want telefoons uit deze benchmarkvergelijking zoals de Realme 7 Pro en de Poco X3 NFC, werken enkel met 4G. Wissel je de hele tijd tussen apps en games, dan kan je beter een toestel met een groter werkgeheugen aanschaffen.

5. Geweldige accuduur

De Redmi Note 9T van Xiaomi is een topper als het op zijn accuduur aankomt. De telefoon houdt het met een acculading moeiteloos tot de avond vol en kan dan nog vlot tot de middag van de volgende dag verder. Echt een plezier.

Xiaomi rustte de telefoon uit met een 5000 mAh accu en hij komt ook met een 18 watt snellader. Die laatste is ook een pluspunt, al zien we ook al snelladers in het lage prijssegment verschijnen die opladen met een vermogen van 33 wat, of zelfs 65 watt in het geval van de Realme 7 Pro.

6. Heerlijke speakers

Nog zo’n sterk punt van deze Redmi Note 9T. Naast de speaker aan de onderkant gebruikt Xiaomi ook een tweede luidspreker bovenaan. Toegegeven, De Redmi Note 9T produceert niet de luidste en ook niet de rijkste klanken, maar het feit dat we speakers aan weerszijden krijgen bij deze budgettelefoon, maakt dat het geluid al beter is vergeleken met de meeste telefoons met een enkele speaker. Denk bijvoorbeeld aan de Google Pixel 5 die een vrij matige, enkele luidspreker heeft. Met dubbele luidsprekers wordt het geluid goed in alle richtingen verdeeld. De telefoon komt ook met een 3,5 mm audiojack.

Xiaomi Redmi Note 9T – de minpunten

1. Camera mist veelzijdigheid

Ronduit het zwakste punt van deze telefoon is de camera. Als je de Redmi Note 9T vergelijkt met andere Xiaomi-modellen, waaronder de Redmi 9T, dan merk je dat Xiaomi gewoon geen focuspunt heeft gemaakt van de cameraopstelling. Hij heeft enkel een 48 MP hoofdcamera die wordt bijgestaan met de 2 MP dieptecamera en macrocamera. Ik denk dat de meeste gebruikers die laatste twee maar al te graag zouden omwisselen voor een groothoekcamera waarmee ze leuke landschapsfoto’s kunnen nemen.

Laat ons beginnen bij de hoofdcamera. Die legt  natuurlijke kleuren vast, maar hij laat soms steken vallen met zijn autofocus die het met scherpstellen niet altijd aan het rechte eind heeft. De camera neemt verder prima foto’s in kunstlicht bij moeilijke lichtomstandigheden, maar je merkt wel dat details snel verloren gaat als fotomomenten te donker worden.

Beelden die genomen zijn met de hoofdcamera

De telefoon neemt standaard beelden bij 12 MP, maar je kan in de speciale fotomodus ook foto’s nemen met de volledige 48 MP. Die bevat zichtbaar meer details, al is het verschil minder indrukwekkend vergeleken met sommige andere telefoons die we al konden testen.

Links: foto met gewone fotomodus. Rechts: 48 MP fotomodus

Verder was ik maar weinig onder de indruk van de portretfoto’s die je met behulp van de informatie van de dieptecamera kan maken. De mate van onscherpte op de achtergrond blijft beperkt en de telefoon is niet altijd nauwkeurig als hij het object op de voorgrond moet detecteren dat scherp blijft. Dat heeft weer te maken met de tegenvallende autofocus. De macrocamera kan wel, mits goede lichtomstandigheden, behoorlijke foto’s nemen. Al zal je niet versteld zijn van de mate aan details bij deze 2 MP camera.

Links: beeld genomen met de macrocamera. Rechts: beelden met de dieptecamera

Als het op filmen aankomt dan kan je maximaal in een 4K-resolutie filmen bij 30 (fps) frames per seconde. Filmen werkt ook het beste buiten, want als je binnen filmt, lijken beelden snel korrelig. Daarnaast is er een slowmotionvideofunctie die maximaal in 1080p filmt bij 960 fps. Ik was maar weinig onder de indruk van de mate aan details in de opnames.

Xiaomi Redmi Note 9T slowmotionvideo

2. Software

Xiaomi rust de Redmi Note 9T uit met zijn nieuwe MIUI 12-softwareschil en Android 10.. Xiaomi’s software is vooral sterk op het vlak personalisatie en de hoeveelheid features. Denk bijvoorbeeld aan de ingebouwde schermrecorder er de leesmodus vanuit de snelle instellingen. MIUI werkt nu ook met een apprawer die je kan instellen, zodat niet al je apps op het startscherm belanden.

Hoewel MIUI steppen voorwaarts zet, is er nog altijd verbetering mogelijk voor Xiaomi’s softwareschil. Soms lijken interacties en animaties traag te verlopen in MIUI, maar erger is dat meldingen soms niet of met vertraging binnenkomen. Dat is ook het geval wanneer je voor die individuele apps in de instellingen de MIUI-batterijbesparing uitschakelt. De telefoon bevat ook standaard advertenties in de interface.

Verder viel het me bij het instellen van de telefoon op dat Xiaomi gebruikers iets te enthousiast wil overtuigen om een Mi-account aan te maken. Net nadat ik mijn gegevens via de Google Cloud had overgenomen kreeg ik van Xiaomi het verzoek: “Inloggen met het eerder gebruikte Google Account?” Die vraag was vreemd, zeker omdat ik net had ingelogd met mijn Google-account om gegevens over te zetten. De interface legt ook niet echt uit waarom je precies moet inloggen, maar de enige opties zijn Google-account en Mi Account. Die laatste optie doet natuurlijk al een belletje rinkelen.

Als je vervolgens op ‘Google-account’ drukt, zoals de interface lijkt te vragen, dan kan je zonder meer uitleg een Google-account kiezen “om door te gaan naar Mi Account”. Je maakt dus een Mi-account zonder hoe of wat en het is in een paar tikken klaar. Dat is durf ik gerust misleidend te noemen en onvriendelijk voor de privacy van gebruikers.

Xiaomi-telefoons kunnen minstens twee jaar lang rekenen op beveiligingsupdates, maar Xiaomi doet geen verdere uitspraken over zijn updatebeleid.

Conclusie

De Xiaomi Redmi 9T is een telefoon die een aantal troeven op tafel legt, maar anderzijds liggen de zwaktes ook open en bloot. Allereerst heeft hij een goed design, leuke speakers, een heerlijke vingerafdrukscanner en een accuduur die werkelijk een enorme meerwaarde biedt voor de gebruikservaring van het toestel.

Gebruikers mogen ook tevreden zijn met de prestaties van de MediaTek 800U, al kan de beperkte hoeveelheid RAM multitaskers in de weg zitten. De telefoon komt verder met een prima 90 Hz scherm dan kleuren realistisch weergeeft.

Het grootste minpunt van de Redmi Note 9T is de camera, want de groothoekcamera zal gemist worden door gebruikers die graag landschapsfoto’s nemen met hun smartphone. Verder zijn de mogelijkheden met de 48 MP hoofdcamera, de dieptecamera en macrocamera eerder beperkt. De MIUI-software is ook nog steeds niet de meest toegankelijke als het om gebruikservaring gaat. Al is de toevoeging van een appdrawer wel een stap in de goede richting.

Als je op zoek bent naar een budgettelefoon die eerder focust op de camera dan kijk je beter elders, maar wie in de eerste plaats een voordelige 5G-telefoon wil, is bij deze smartphone wel aan het juiste adres. Tenminste zolang je kan leven met de minder goede kenmerken van het toestel.

Xiaomi Redmi Note 9T kopen

De Redmi Note 9T is te vinden in de kleuren Nightfall Black en Daybreak Purple. Je kan hem kopen vanaf 229 euro en de telefoon is vanaf 18 januari beschikbaar bij onder meer: BelsimpelBol.com en Mobiel.nl.  

Prijsoverzicht:
  • Xiaomi Redmi Note 9T (4 GB/64 GB) – 229 euro
  • Xiaomi Redmi Note 9T (4 GB/128 GB) – 269 euro

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

0

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

23 februari 2021, 13:25

kan deze telefoon draadloos opladen?

3 februari 2021, 11:50

Goedemorgen, ik heb nu ruim een week deze telefoon. redmi note 9 pro 128 GB. Misschien kunnen jullie mij helpen? Als ik bleutooth aanzet, gaat deze na 1 sec ook weer uit. Bleutooth stopt dus telkens. Hebben jullie misschien een oplossing?

21 januari 2021, 13:06

Voor mij is juist de optische zoom, die sommige telefoons hebben, de camera die ik naast de hoofdcamera het meeste gebruik. Bij onze spelende kinderen hoef je nu niet te dichtbij te staan en het spel te onderbreken om mooie, duidelijke foto’s te maken.