De Samsung Galaxy S24 FE nu met Wireless Charger Duo t.w.v. €89,99 cadeau!

Xiaomi Redmi Note 9 Pro review: dit zijn de plus- en minpunten

Jeffrey van de Velde
Jeffrey van de Velde
13 september 2020, 21:30
13 min leestijd
Xiaomi Redmi Note 9 Pro review: dit zijn de plus- en minpunten

Lees verder na de advertentie.

Xiaomi Redmi Note 9 Pro

Het budgetsegment is drukbezet. Voor rond de 270 euro koop je onder andere de Motorola G8 Plus, de Samsung Galaxy A51, Sony Xperia 10 II, Nokia 7.2 en zelfs de Xiaomi Mi Note 10 Lite. Concurrentie alom dus. Toch probeert Xiaomi met de Redmi Note 9 Pro zijn concurrenten te verrassen. Daarvoor pakt het uit met een glazen behuizing, snelle Snapdragon 720G-chipset, 6 GB-werkgeheugen en een 6,67-inch scherm met een Full HD+-resolutie.

Het model dat Xiaomi leverde voor deze review bevat 128 GB-opslag- en 6 GB-werkgeheugen. Er kan ook gekozen worden voor 64 GB-opslaggeheugen met 6 GB-werkgeheugen. Op de besparingen zal ik later nog terugkomen. Tot slot is er een 30 watt-snellader aanwezig om de batterij op te laden. Dat is een functie die je niet vaak terugziet op telefoons met een adviesprijs vanaf 269 euro. 5G moet de Redmi Note 9 Pro missen. Of dat een gemis is, lees je in de plus- en minpunten die ik in mijn review op zal lijsten.

Xiaomi Redmi Note 9 Pro – de pluspunten

1. Glazen voor- en achterzijde

Wat direct opvalt aan de Redmi Note 9 Pro zodra je hem uit de doos haalt, is de bouwkwaliteit. Van een midrange-telefoon verwacht je dat er plastic gebruikt wordt om de kosten enigszins te drukken. Xiaomi voelt daar weinig voor en maakt zowel voor- als achterop de telefoon gebruik van glas. Als je een hoesje gebruikt zal je dat misschien niet zo snel merken. Zonder hoesje levert het wel voordelen op, zoals verbeterde krasbestendigheid.

Een saillant detail dat is toegepast op de achterzijde van de Redmi Note 9 Pro is een gradiënt-effect, waarmee het licht op een specifieke wijze weerkaatst van de ‘verflaag’ achter het glazen paneel. Ons model is uitgevoerd in Glacier White; men kan ook kiezen voor Tropicial Green of Interstellar Grey. In alle gevallen kleurt het plastic frame van de Redmi Note 9 Pro mee met de gekozen kleuren. Over het frame gesproken: dat voelt en oogt door de afwerking als metaal, maar is toch echt plastic.

Hoewel je zou verwachten dat de cameramodule achterop de telefoon ‘n irritatiefactor is, blijkt het in de praktijk toch mee te vallen. Ook typen het typen hobbelt de telefoon maar weinig. Indien je de meegeleverde case gebruikt, heb je er zelfs helemaal geen last meer van. Of je de vierkante module met zijn zwarte rand mooi vindt, is uiteraard erg persoonlijk. Wat wel blijft is dat de telefoon zo net iets anders oogt dan de andere twaalf in één dozijn-telefoons.

2. Yay: een 3.5mm-audiojack!

In het high-end segment is het woord eruit: de 3.5mm-audiopoort mag met pensioen. Tegenwoordig leveren fabrikanten niet eens een dongle van usb-c naar 3.5mm-audiojack mee, waardoor je op zoek moet gaan naar zo’n adapter. Gelukkig blijft het midrange-segment daar nog van bespaart en kan de Redmi Note 9 Pro genieten van de 3.5mm-audiopoort op de onderzijde van de telefoon.

Geluid via de 3.5mm-audiopoort blijft superieur boven draadloze oortjes, vandaar ook dat Xiaomi de volledige punten binnensleept op dit onderdeel. Het geluid via de audiopoort klinkt voor de meeste situaties adequaat. Dat geldt ook voor de enkele speaker die Xiaomi onderaan de telefoon plaatste. Bij het luisteren naar video’s, muziek en podcasts heb ik mij niet direct geïrriteerd aan het geluid. De Redmi Note 9 Pro kan daarnaast behoorlijk luid, hoewel het luidste niveau zelfs iets te hard is.

Wat wel blijft is dat je de speaker van de Redmi Note 9 Pro makkelijk kan blokkeren. Zodra je vinger op de speaker terechtkomt – wat door zijn plaatsing niet zo lastig is – is het luisterplezier verdwenen. Motorola had het op de G8 Plus net iets beter geregeld door de luidspreker voor telefoongesprekken ook in te zetten voor media (zoals video’s). Of dit een minpunt is, dien je voor jezelf te bepalen.

3. Batterijduur voor jaren

Voor jaren is misschien wat overdreven (oops), maar ik kan wel stellen dat je een heel eind komt als je de Redmi Note 9 Pro volledig oplaadt. Xiaomi heeft het toestel voorzien van een batterijcapaciteit van 5.020 mAh. Ter vergelijking: menig high-end smartphone moet het stellen met een 4.000 of zelfs 3.000 mAh-exemplaar. Tel daarbij op dat de Redmi Note 9 Pro een energiezuinige chipset bevat en je hebt een winnaar. Zelfs bij dagen dat ik ‘s ochtends vroeg uit bed kwam, kon ik met gemak tot aan de avond de telefoon blijven gebruiken.

Meestal was de telefoon bij het slapen gaan nog niet leeg, maar was het net niet voldoende om een volgende dag te redden op dezelfde batterijlading. Wel was het soms mogelijk om tot de middag te komen. Ongeveer anderhalve dag op één batterijlading met veel video’s, browsing, social media en fotografie is meer dan ik in eerste instantie had verwacht. Zeker met de MIUI-software waar ik later op terug zal komen.

Dan is het nog de vraag: hoe lang gaat het duren alvorens de telefoon is volgeladen. Xiaomi levert in de doos een 30 watt-oplader mee (maximaal 11V/3A). Het nadeel van zo’n hoog voltage is dat bij de oplaadcycli rekening gehouden dient te worden met warmteproductie. Indien je de telefoon zwaar belast tijdens het opladen, dan wordt de 30 watt-laadsnelheid niet gehaald. Met de oplader kan je binnen twee uur de telefoon volledig opladen. ‘s Avonds is dit uiteraard niet zo van belang, maar als je de telefoon overdag moet bijladen is het een welkome toevoeging.

4. ‘Scherm zonder randen’

Voor een telefoon in het midrange-segment heeft Xiaomi nog aardig zijn best gedaan om randen om het scherm tot een minimum te beperken. Enkel aan de onderzijde van ‘t scherm zien we iets meer ruimte, maar aan de andere zijden is het telkens beperkt tot enkele millimeters. Aan de bovenzijde is daarvoor gebruikgemaakt van de hole-punch notch die je in steeds meer telefoons tegenkomt. Of je het mooi vindt ogen, is uiteraard erg persoonlijk. Ik heb mij er tijdens de testperiode met de Xiaomi Redmi Note 9 Pro niet aan geërgerd.

> Scherm: 6,67-inch, LCD-scherm, Full HD+-resolutie (2.400 x 1.080 pixels)

Dat geldt eveneens voor de maximale helderheid van de Redmi Note 9 Pro. Tuurlijk hoef je van een midrange-telefoon geen extremen te verwachten, maar de helderheid voldoet zelfs als er veel zon in direct contact met het scherm staat. ‘s Avonds keert de behoefte natuurlijk om en wil je juist dat er zo min mogelijk licht uit het scherm komt. Dat is Xiaomi ook (te) goed gelukt, in mijn ervaring zelfs ‘n klein beetje beter dan met bijvoorbeeld de OnePlus 8 Pro. In dat opzicht is de Redmi Note 9 Pro mijn nieuwe favoriet om ‘s Avonds voor het slapengaan te gebruiken.

Over de kleurtemperatuur van de Redmi Note 9 Pro was ik op ‘t begin overigens niet zo te spreken. Kleuren waren erg koel, waardoor het nogal goedkoop oogde. Gelukkig biedt Xiaomi instellingen om dat aan te passen (Instellingen > Scherm > Kleurenschema). Na ‘t aanpassen van instellingen, was ik tevreden en bleef er niet veel over om over te klagen. Wel is het jammer dat gebruikers er tijdens de setup niet op worden gewezen dat de instellingen aanwezig zijn. De basisinstellingen doen immers, zo ben ik van mening, af aan de ervaring.

5. Fijne vingerafdrukscanner

Sommige vingerafdrukscanners op de zijkant, zoals bij de Sony Xperia 1 II, zijn werkelijk rampzalig. Ik heb echter niks te klagen over de vingerafdrukscanner op de Redmi Note 9 Pro. In tegenstelling juist, ik ben enorm verbaasd over de kwaliteit van de scanner. Niet alleen was het instellen gemakkelijk en snel; de scanner blijkt vervolgens ook enorm accuraat te zijn bij het scannen van je vinger. Ik heb bij mijn testen nooit een gemiste ontgrendeling gehad.

Je zou verwachten dat zoiets standaard is anno 2020, maar het is niet iets dat altijd goed uitgewerkt is. Xiaomi biedt op de Redmi Note 9 Pro eveneens gezichtsherkenning aan, maar geeft voordat je de functie gaat instellen al een waarschuwing over het beveiligingsniveau. In principe kan je telefoon al ontgrendeld worden met een foto van je gezicht. Op de Redmi Note 9 Pro zou ik het dus aanraden om de vingerafdrukscanner te gebruiken, al is het maar omdat hij razendsnel zijn werk doet.

Xiaomi Redmi Note 9 Pro – de minpunten

1. Camera’s vallen ietwat tegen

Na twee weken met de Redmi Note 9 Pro te hebben rondgelopen, is het mij wel opgevallen dat je de camerasensoren niet moet vertrouwen als je de ‘beste foto’s’ wil hebben. Zelfs bij veel licht weet de camera foto’s te maken met weinig details en een slecht contrast. Zo is te zien bij op de foto’s van de bomen, waarbij de voorgrond onderbelicht blijft. Zelfs al focus je op de voorgrond, dan krijg je een foto die teleurstelt: de achtergrond wordt dan namelijk een witte waas.

> Hoofdcamera: 64 MP, f/1.9 diafragma

> Groothoekcamera: 8 MP, f/2.2 diafragma

Drie voorbeeldfoto’s gemaakt met de Redmi Note 9 Pro (goede lichtsomstandigheden)

Foto’s van de zoomfunctie vertonen erg weinig details en zijn wat mij betreft ondermaats. Hoewel je er een aparte functie voor krijgt op de Redmi Note 9 Pro, had ik liever gezien dat Xiaomi de moeite in andere details van de telefoon had gestoken. Bijvoorbeeld een groothoeksensor die ook echt een waardevolle toevoeging is op de telefoon. Met de wazige foto’s – voornamelijk aan de randen – krijg ik hetzelfde gevoel als bij de telefotofunctie. Hoewel het leuk klinkt om zulke foto’s te kunnen maken, maar het is eigenlijk waardeloos. Leuk als je in zeer goede omstandigheden een foto maakt voor social media, maar daarbuiten niet.

Drie foto’s van de telefotofunctie van de Redmi Note 9 Pro (goede lichtsomstandigheden)

Over de selfiecamera ben ik enigszins positief: de kleuren van de foto’s zijn mooi, maar verwacht ook hier geen … geweldige ervaring. Ik zie er op deze foto plots tien jaar jonger uit, alle rimpels zijn in een klap van mijn gezicht verwijderd. In dit geval zou ik de foto nog wel durven gebruiken voor op social media. Dat is denk ik ook wel iets waar je rekening mee dient te houden met deze telefoon – maak je alleen foto’s voor social media en hoeven ze niet per se enorm scherp of rijk aan details te zijn, dan is de Redmi Note 9 Pro een prima kandidaat.

Drie foto’s van de groothoekcamera van de Redmi Note 9 Pro (goede lichtsomstandigheden)

Dit is typisch een gevalletje midrange-telefoon: goede algemene specificaties en een tegenvallende cameraopstelling. Later in mijn conclusie kom ik daar nog wel op terug: de telefoon biedt veel waar voor je geld, maar laat steken vallen die het lastig maken om hem écht aan te raden. Misschien ben ik te kritisch, maar wetende dat je voor iets meer dan 300 euro de Pixel 4a van Google koopt, geeft mij enige zekerheid dat je op dit prijspunt niet per se slechte cameraprestaties hoeft te verwachten.

2. MIUI blijft een afknapper

Samsung stapte een aantal jaar geleden over naar One UI, wat – naar mijn mening – de beste zet is die de fabrikant kon maken. Daarvoor gebruikte de fabrikant TouchWiz en Experience UI. Waarom is dat iets wat ik opnoem? Wat mij betreft omdat Xiaomi’s MIUI in dezelfde categorie valt als de eerdergenoemde UI’s van Samsung. Visueel gezien ziet het er in eerste opzicht netjes uit, tot je het instellingen-menu opent en verdwaalt raakt in alle losse tabbladen.

Instellingen binnen MIUI zijn erg overzichtelijk en ‘vreemd vertaald’

Wat eveneens opviel in het instellingen-menu is dat de Nederlandse vertalingen erg vreemd zijn. Als je de gesture-navigatie in wil schakelen, hoef je niet te zoeken voor ‘navigatie’ of ‘gesture’. In beide gevallen krijg je nul op het rekwest. Je moet namelijk zoeken op ‘volledig schermweergave’. In mijn boek heeft dat weinig te maken met navigatie; in eerste instantie dacht ik dan ook dat Xiaomi deze functie uit MIUI had gesloopt.

Wat mij verder is tegengevallen, is dat Xiaomi herhaaldelijk (lees: bijna altijd) je notificaties later aan je weergeeft dan ze binnen zijn gekomen. Ik kreeg bijvoorbeeld vaak WhatsApp-notificaties binnen, één uur nadat het bericht was verzonden. Soms was het zelfs zo erg dat de telefoon de notificaties pas liet zien zodra je de telefoon ontgrendelde. Voor mij is dat waardeloos, want het is voor mij niet de bedoeling dat ik elk kwartier mijn telefoon controleer voor belangrijke notificaties.

MIUI bevat op sommige plekken, waaronder zijn Thema’s-app, advertenties

Wat mij tot slot opvalt is dat de software behoorlijk meeweegt op de prestaties van de telefoon. De chipset, een Snapdragon 720G van Qualcomm, is zeker niet de snelste chipset in een telefoon ooit. Ik heb echter veel Snapdragon 600-series telefoons gebruikt die sneller zijn dan deze telefoon. Bij het gebruik van de telefoon loopt hij heel soms ook licht vast, hoewel ik niet kan vaststellen of dat ligt aan de app of aan de telefoon zelf.

3. Viezigheid 

Mocht je de Redmi Note 9 Pro aanschaffen, wees dan alvast voorbereid op een enorm vieze telefoon. De achterzijde van de Redmi Note 9 Pro bevat een zeer minimale coating om viezigheid van de telefoon te houden. Zo minimaal dat al je vingerafdrukken achterblijven en een doekje voor het glazen paneel achterop haast vereist is. Mocht je een hoesje gebruiken, dan heb je daar geen last van. Het is dan ook een zeer minimaal minpunt, maar als je graag zonder hoesje loopt, kan dat wel het overwegen waard zijn.

Conclusie

Xiaomi’s Redmi Note 9 Pro heeft meer plus- dan minpunten, maar toch is het voor mij lastig om hem echt aan te raden. De software is beneden verwachting, wat eveneens geldt voor de camera’s op de Redmi Note 9 Pro. Slecht zijn de camera’s niet, maar ze kunnen het niet opnemen tegen de Google Pixel 4a, die slechts een paar tientjes duurder is.

Ja, je krijgt een glazen achterkant met een mooi patroon, de vingerafdrukscanner is snel en je krijgt een geweldige batterijduur, maar dat betekent in dit geval wel dat notificaties later arriveren. Ik kan mij echter inbeelden dat het ‘later ontvangen van notificaties’ niet voor iedereen een probleem zal zijn. Dan nog blijft de software-ervaring beneden niveau, met warrige menu-structuren, advertenties in de software en uiterlijk dat niet iedereen zal aanstaan.

Om de vergelijking met de Pixel 4a voort te zetten: dat toestel biedt snellere prestaties, software die lang onderhouden wordt en zonder advertenties komt en nog eens betere camera’s biedt. Kijken we in het segment van 280 tot 300 euro, dan kan je onder andere bij de Nokia 7.2 terecht, een telefoon met schonere software en vergelijkbare cameraprestaties. Er zijn meerdere telefoons van Motorola, zoals de Motorola One Vision, die het opnemen tegen de Redmi Note 9 Pro.

Wat ik er verder nog van kan maken? Ik denk dat de telefoon voor veel gebruikers zal voldoen aan de meeste wensen. Vooral het design loopt voorop in zijn segment en dat is een compliment waard. Ik kan echter niet voldoende complimenten uitdelen om tot 299 euro te komen. Wat vind jij van de Redmi Note 9 Pro van Xiaomi? Laat het ons weten in de reacties onderaan de review.

Xiaomi Redmi Note 9 Pro kopen

Xiaomi’s Redmi Note 9 Pro is in Nederland en België in drie kleuren verkrijgbaar, zoals ik eerder in de review al opnoemde: Glacier White, Tropicial Green en Interstellar Grey. Wat opslag betreft koop je met de Note 9 Pro 64 GB of 128 GB-opslaggeheugen, met elk 6 GB-werkgeheugen. Het model dat op de redactie is beland bevatte 128 GB-opslaggeheugen, met een adviesprijs van 299 euro.

Je koopt de Redmi Note 9 Pro onder andere bij Coolblue, MediaMarkt, Bol.com, Belsimpel, Mobiel.nl en Amazon Nederland.

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!