Black Friday Weeks bij Teufel met kortingen tot 42 procent!

Realme 7 Pro review: dit zijn de plus- en minpunten

Sebastien Marien
Sebastien Marien
16 december 2020, 20:00
12 min leestijd
Realme 7 Pro review: dit zijn de plus- en minpunten

Lees verder na de advertentie.

Het Chinese Realme richt zijn pijlen op de Nederlandse en Belgische markt en het doet dat met een reeks toestellen die zich veelal in het lage en middensegment bevinden. De Realme 7 Pro belooft op papier heel wat telefoon in ruil voor zijn toegankelijke prijs, maar maakt het die belofte ook waar?

Realme 7 Pro

Niet iedereen zal vast bekend zijn met Realme, en een kleine introductie is dus op zijn plaats. Twee jaar geleden is het bedrijf in het Chinese Peking op poten gezet door de toenmalige vice-president van OPPO. De bedoeling is dat het dochtermerk een brede waaier aan mobiele producten op de markt brengt die voornamelijk uitpakken met een sterke prijs-kwaliteit.

Het vlaggenschip van dit merk is de X50 Pro (599 euro), maar de fabrikant staat dan ook vooral bekend om zijn telefoons uit het midden en lage segment. Hier op Androidworld konden we aan de slag met de X50 5G (279 euro) en de Realme 7 Pro (299 euro). Beide telefoons flirten met een vergelijkbaar prijskaartje, maar ze hebben elk erg verschillende kenmerken.

De X50 5G pakt uit met een krachtigere chipset en 5G-internet terwijl deze telefoon in theorie de betere camera moet hebben en een krachtigere snellader. Vandaag lees je over onze ervaringen met de Realme 7 Pro, en later deze week ontdek je alles over de X50 5G.

Realme 7 Pro – de pluspunten

1. Fraai design

Wat valt ons het eerste op bij deze Realme 7 Pro? Wel, dat het jonge merk origineel uit de hoek is gekomen. De naam ‘Mirror Silver’ is echt de nagel op de kop bij deze kleur, want hij blinkt als een zilveren spiegel. Dat ziet er erg mooi uit, en zeker met de verticale lijn die door het camera-eiland gaat. Een mooi designaccent.

Verder merken we dat de rand waarin het scherm overgaat in het plastic frame mooi is afgewerkt. Het geeft zeker geen goedkoop gevoel. De Realme 7 Pro voelt solide zonder krakend plastic, wat bij sommige budgettoestellen wel een probleem kan zijn. daarnaast ligt de smartphone aangenaam in de hand met zijn vrij lage gewicht en eerder dunne ontwerp. Onderaan deze telefoon vinden we nog een 3,5 mm audiojack.

Realme maakt ook indruk met de keuze om de optische vingerafdrukscanner onder het scherm te plaatsen, en dat is een designkeuze die we veelal bij telefoons met een iets hogere adviesprijs zien. Het draagt echt bij tot het hoogwaardige gevoel dat deze smartphone uitstraalt. De vingerafdrukscanner is niet de snelste die je vindt op de markt, maar hij doet wel zijn werk.

Toch is niet alles rozengeur en maneschijn, want ik kan wel twee kritische bedenkingen maken bij het ontwerp van de Realme 7 Pro. De eerste is eerder een kwestie van persoonlijke voorkeur, want Realme plaatst zijn volumeknoppen aan de linkerkant, net zoals OPPO, hoewel ik ze liever rechts zie waar ze iets beter te bereiken zijn. Daarnaast is de achterkant heel gevoelig voor vingerafdrukken, en dat is precies wat je zou verwachten van een zilveren spiegel. 

2. Goede prestaties

Realme laat zijn 7 Pro werken met de Qualcomm Snapdragon 720G, dat is een overklokte versie van de chipset voor telefoons uit het middensegment die vorig jaar al op de markt verscheen. De processor heeft een kloksnelheid van 2,3 Ghz en de telefoon combineert die kracht met een erg genereuze 8 GB RAM. Daarbij is er 128 GB UFS 2.1 opslag die je verder kan uitbreiden via microSD.

Benchmarks

Voor de benchmarkvergelijking lieten we de 7 Pro het opnemen tegen twee geduchte tegenstanders: de Poco X3 (269 euro) en de populaire Galaxy A51 (289 euro). We merken dat de Z Pro moeiteloos de Exynos 9611 van zich afschudt, maar dat hij wat meer moeite heeft met de gloednieuwe Snapdragon 732G. Je kan die chipset dan ook bekijken als een opvolger voor de Snapdragon 720G, maar desondanks lijkt hij niet veel trager te zijn volgens de tests.

In de praktijk voelt de Realme 7 Pro zeker vlot genoeg aan gezien zijn prijskaartje. Het is niet de snelste telefoon die je voor deze prijs vindt, maar hij voert de meeste taken op je telefoon vaardig uit. Daarnaast helpt de 8 GB RAM om apps op de achtergrond geopend te houden en vlot tussen je apps te wisselen. Houd er alleen rekening mee dat hij de meer veeleisende games niet uitvoert met een hoge framerate of de hoogste graphics-instellingen, maar dat is dan ook normaal voor een telefoon uit deze prijsklasse.

3. Wat een snellader(!)

Zoals deze titel het zegt, wat een snellader voor een smartphone van 299 euro. Realme rust de 7 Pro uit met een 65 watt ‘SuperDart Charge’-oplader, en het is duidelijk dat achter deze oplader de krachtige SuperVOOC-snellaadtechnologie van OPPO schuilt.

Volgens Realme kan de 7 Pro zijn 4200 mAh accu in 34 minuten volledig opladen en dat blijkt ook in overeenstemming te zijn met onze ervaringen. Het is fantastisch om te zien dat geavanceerde snellaadtechnieken ook beschikbaar worden voor telefoons uit het lage middensegment, want dit verandert in feite de manier waarop je je smartphone gebruikt. Zeg maar vaarwel tegen de manier waarop je ’s nachts een telefoon in de oplader stopt. Opladen doe je gewoon af en toe tussendoor. Als je een kwartiertje oplaadt kun je in feite al ruim een hele middag vooruit. 

De Realme 7 Pro is daarnaast ook vrij zuinig met zijn 60 Hz-scherm en strenge automatische helderheid, want ’s avonds had ik telkens nog ruim 30 procent van mijn accucapaciteit over. Je zou kunnen zeggen dat hij het bijna anderhalve dag volhoudt met één lading, en da’s een goed resultaat. Ook de stand-by-tijd is prima.

4. Aangename Software

Realme gebruikt nog maar net de eerste versie van zijn gloednieuwe Realme UI, want daarvoor draaide OPPO’s ColorOS op de telefoons. De aangepaste software van Realme lijkt zich wat meer richting een kale Android-ervaring te oriënteren, maar dan met een reeks extra functies en personalisatiemogelijkheden.

Screenshot van de functionaliteit waarmee je de vorm van icoontjes aanpast

Realme gebruikt Google Discover op het startscherm en voor zowat alle functies gebruikt het merk de apps van, Google. Foto’s is de standaard galerij-app, en Berichten, Gboard en Telefoon van Google zijn ook aanwezig op de Realme 7 Pro. Realme voegt slechts enkele eigen apps toe waaronder een geluidsrecorder, een klok, een kompas en een rekenmachine. 

Je hoeft je op de Realme 7 Pro ook geen zorgen te maken om bloatware-apps, want die zijn er niet. Verder komt het merk ook met een aantal meer geavanceerde personalisatie-opties zoals de mogelijkheid om de vorm van appicoontjes aan te passen, net als het aantal rijen van apps op het startscherm. Standaard komt de telefoon met een appdrawer. De 7 Pro zorgde dus voor een aangename software-ervaring.

Wat het updatebeleid van Realme betreft is er helaas onduidelijkheid. We vinden geen informatie omtrent de updateplannen die Realme heeft met de 7 Pro en we hebben het merk om meer duidelijkheid gevraagd zodra we die hebben passen we dit artikel aan. Mijn Realme 7 Pro-testtoestel draait op het moment van schrijven op de beveiligingspatch van november en hij werkt met Android 10.

Realme 7 Pro – de minpunten

1. Matig scherm

Het scherm van de  7 Pro is geen uitblinker. Het gaat om een 6,4 inch AMOLED-paneel met een resolutie van 2400 x 1080 pixels. Het scherm is voor een grote groep gebruikers aangenaam van formaat. Onderaan is wel een grote ‘kin’ zichtbaar, maar dat is ook aanvaardbaar gezien de prijs klasse van de telefoon.

Minder aanvaardbaar is dan weer het feit dat de smartphone momenteel een bug heeft waardoor het scherm een onnatuurlijke gele tint krijgt in de avonduren. Je denkt vast dat dat ligt aan de oogcomfortfunctie van de telefoon die ’s nachts blauwe tinten filtert, maar die functie staat gewoon uit. Het probleem staat al online omschreven op het Realme-forum en op Reddit. Het probleem lijkt zich enkel bij de Realme 7 Pro voor te doen en voorlopig blijft het wachten op een software-update die de fout verhelpt.

Naast deze duidelijke bug is ook de maximale helderheid aan de lage kant en het gaat nog om een 60 Hz-scherm. Dat wil zeggen dat animaties wat minder vloeiend zijn dan op een 90 Hz-paneel. We zagen onder meer de budgettelefoons OPPO A53 en de OnePlus N100 al met zo’n hogere refreshrate op de markt komen. Als laatste is er nog de automatische helderheid die wat aan de donkere kant is, ook wanneer de telefoon een hoge accucapaciteit heeft. 

2. Geen 5G

De opkomst van 5G bij voordeligere telefoons is nog maar net aan de gang dankzij processors zoals de Snapdragon 690 en Snapdragon 750G. Toch wordt het stilaan belangrijker om bij een nieuwe telefoon rekening te houden met 5G, en zeker als je weet dat een toestel vandaag zeker drie à vier jaar kan meegaan.

3. Camera presteert erg gemiddeld

Realme gebruikt op de achterkantvier camera’s. De hoofdcamera is met zijn 64 MP en f/1.8-diafragma de hoofdrolspeler, gevolgd door een 13 MP groothoekcamera, een 2 MP dieptecamera en een 2 MP macrocamera. Geen van deze lenzen beschikt over optische beeldstabilisatie, maar dat is ook logisch gezien de prijs van deze toestellen.

Ik was over het algemeen meestal tevreden met de prestaties van de 64 MP hoofdcamera. Realme heeft een degelijke beeldverwerking, die soms ietwat flirt met een te hoge verzadiging. Dat wil zeggen dat kleuren soms iets te fel kunnen zijn en daarom ietwat onnatuurlijk lijken, maar dat is wel eerder uitzonderlijk. De camera past wel een overmatige onscherpte toe op de achtergrond van het onderwerp dat scherp wordt gesteld.

Je vindt hieronder beelden die genomen zijn met de hoofdcamera.

’s Nachts of in onderbelichte omstandigheden heeft de Realme 7 Pro de grootste moeite om degelijke foto’s af te leveren. In de normale fotomodus zijn beelden erg onderbelicht en tegelijk ontbreken details en neemt onzuiverheid de bovenhand. Realme heeft verder een nachtmodus waarbij de sluiter langer openstaat zodat de sensor meet licht kan verzamelen voor foto’s. Beelden zijn daarmee iets beter belicht, maar details ontbreken dan nog steeds. Je hebt ook haast een statief nodig om een scherpe foto te kunnen nemen.

Je vindt hieronder links een foto die genomen is met de gewone fotomodus en rechts één met de nachtmodus.

Het is ook de moeite waard om te vermelden date Realme een speciale 64 MP fotomodus heeft waarmee je foto’s neemt aan de volledige 64 MP kwaliteit. ik was ook aangenaam verrast door de foto’s, want beelden zien er in geval van goede lichtomstandigheden erg fraai uit.

Je vindt hieronder beelden die respectievelijk genomen zijn met de standaard fotomodus van 16 MP en de 64 MP modus.

Bij de groothoekcamera doen we in feite vrij gelijkaardige vaststellingen, alleen komen de minpunten van de camera dan onder een vergrootglas te liggen. De camera komt door zijn eerder kleine f/2.3-diafragma-opening  ook in ruimtes die met kunstlicht zijn verlicht. In omstandigheden die wel prima verlicht zijn doet de 8 MP camera het beter, maar dan missen foto’s nog steeds details.

Je vindt hieronder beelden die genomen zijn met de groothoekcamera.

Daarnaast zijn ook de prestaties van de 2 MP macrocamera eerder teleurstellend, want je krijgt foto’s pas scherp op een afstand van 4 cm, en dan nog. De 7 Pro neemt wel prima bokehfoto’s met een onscherpe achtergrond.

Tot slot is er nog de 32 selfiecamera, en die slaagt er beter in om voldoende details vast te leggen. Minder goed is wel de beeldverwerking in combinatie met deze camera, want het lijkt alsof er op de achtergrond optimalisaties gebeuren die vooral de kleuren onnatuurlijk maken. De telefoon bevat ook tal van opties om je gezicht slanker te maken, je neus wat smaller, je ogen wat groter, je huid wat gladder of je hoofd wat kleiner. Noem het, en deze telefoon kan het. Het is jammer dat Realme zich niet aansluit bij het initiatief van Snapchat en Google dat dit soort van filters aan banden wil leggen. 

Je vindt hieronder beelden die zijn genomen met respectievelijk de dieptecamera, macrocamera en selfiecamera.

De Realme 7 Pro kan filmen in  4K aan maximaal 30 frames per seconde of in Full HD tot 120 frames per seconde. De telefoon heeft geen pro-modus voor video, maar er is wel een ‘Ultrastabiel’-functie waarbij de telefoon elektronische beeldstabilisatie gebruikt om het beeld bij te snijden langs de randen en daarmee stabiel te houden.

Conclusie

Realme heeft met de 7 Pro een telefoon afgeleverd met een ontwerp waar zorg aan besteed is. De telefoon heeft mooie designaccenten en hij komt zelfs met een vingerafdrukscanner onder het scherm. Bovendien laat de telefoon onder meer dankzij zijn genereuze 8 GB RAM sterke prestaties zien.

Een van de kenmerken waar Realme ook echt indruk mee maakt is met snelladen. De telefoon heeft sowieso al een sterke accuduur, maar je kan hem ook nog eens volledig opladen als hij iets langer dan een halfuur aan een stekker hangt. Realme laat zo zien wat voor voordelen het heeft om toegang te krijgen tot de R&D van een grote speler als OPPO.

Er zijn dus genoeg redenen waarom de Realme 7 Pro voor consumenten een goede match kan zijn, maar toch zijn er ook een paar eigenschappen waar de telefoon zich van een minder mooie kant laat zien. De cameraopstelling is bijvoorbeeld weinig bijzonder, en de telefoon mist ondersteuning voor 5G. Daarnaast is de helderheid van het AMOLED-paneel minder sterk dan je zou hopen en momenteel krijgt de telefoon ook te maken met een vervelende bug dat een verkeerde witbalans op het scherm tovert.

Toch kunnen we echt wel stellen dat Realme een geslaagde lancering op de Nederlandse markt heeft gedaan. De Realme UI-schil is ook erg prettig in gebruik, en dat is een belangrijk aspect bij de lancering van een nieuw merk. We zagen in het verleden weleens dat nieuwe Chinese spelers moeilijkheden hadden om ook op het gebied van software de Nederlandse consument aan te spreken. Dat probleem is er dus niet met Realme.

Deze week verschijnt ook nog de review van de Realme x50 5G, dus houd die zeker in de gaten op Androidworld.

Realme 7 Pro kopen

De Realme 7 Pro is beschikbaar in de kleuren Mirror Silver en Mirror Blue voor een adviesprijs van 299 euro. Je kan hem kopen bij BelsimpelBol.com en via de webshop van Realme

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

0

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

16 december 2020, 21:50

Jammer van dat scherm. Anders had ik hem gekocht.

16 december 2020, 21:48

Ik heb het alweer gezien. Ik hoef mijn prachtige Poco X3 met 120 hz scherm nog niet te verkopen..??