Smartphones geven ons de vrijheid om informatie te vinden, te communiceren en onze creativiteit te uiten, waar en wanneer we maar willen. Een schone software, zonder bloatware, houdt deze vrijheid perfect in stand: geen onnodige rommel, maar alleen het broodnodige met hier en daar een functionele toevoeging. Dit samen met slimme functies en een snel systeem vormt een perfecte softwarebalans. Welkom in de review van de Motorola Edge 60 Fusion.

Lees verder na de advertentie.
Motorola Edge 60 Fusion
Vrijheid komt in allerlei vormen: de vrijheid om je mening te geven, te kiezen wie je wilt zijn en te gaan en staan waar je wilt. Zelfs smartphones bieden vrijheid, ze geven toegang tot informatie, verbinden ons met anderen en openen een nog grotere wereld, recht in onze handpalm. Niks fijners als deze wereld prettig werkt, een beetje lief is en niet beschikt over onnodige balllast.
Je wilt namelijk een telefoon die vrijheid biedt, snel en efficiënt werkt én niet over nutteloze toevoegingen beschikt die de ervaring vertraagt. Met andere woorden: een systeem zonder overbodige notificaties en apps die je niet wilt, maar eentje die snel werkt en over enkele (echt) handige functies beschikt.
Naar mijn mening weet Motorola dit bij zijn Edge 60 Fusion bijna, bijna, bijna perfect voor elkaar te krijgen. Een dikke pluim voor de software dus. Maar is de hardware net zo goed? Je leest het in deze review.
Motorola Edge 60 Fushion
161 x 73 x 8 mm
177 gram
6.67 inch OLED scherm
120 Hz
50 MP 13 MP camera’s
32 MP selfiecamera
MediaTek Dimensity 7300
8 GB werkgeheugen
5200 mAh
Snelladen, 68 watt
Android 15 t/m Android 18 (verwacht)
Beveiligingsupdates tot 2031(verwacht)
Wat zit er in de doos?
- Toestel zelf
- Case
- Handleiding + garantie
- USB-C-kabel
Motorola Edge 60 Fusion: de pluspunten
1. Lekker nep design
Ik houd ervan als fabrikanten durven te breken met de standaard en een smartphone een gedurfd of verfrissend design geven. Zij het in de vorm van lichtjes op de achterkant, een strakkere vorm, bijzondere materialen, aparte kleuren of gebogen randen, als het maar bijdraagt aan een unieke uitstraling. Motorola doet dit al jaren goed en onderscheidt zich onder meer door zijn smartphones uit te brengen in aparte kleuren en veelal met gebogen schermen en aparte materialen. Dit alles gaat ook op voor de Edge 60 Fusion. Dit toestel is namelijk verkrijgbaar in enkele toffe kleurtjes en beschikt over een neplederen of canvas (turquoise versie) achterkant. Dit is natuurlijk ‘gewoon’ plastic, maar het voelt door deze structuur toch lekker aan.
Daarnaast is de Edge 60 Fusion uitgerust met ’s werelds eerste quad-curve edge display mét door Pantone gevalideerde kleuren. Dit is ongeveer net zo uniek als mijn wereldrecord van het hooghouden van een oceaan blauwe tafeltennisbal zittende op een houten stoel met drie poten.
Twee IP-ratings
Niet alleen subjectief scoort het design van de Edge 60 Fusion een voldoende, ook als je er objectief naar kijkt doet de telefoon het goed. De telefoon is immers uitgerust met twee IP-ratings: IP68 en IP69. Dit betekent dat de Edge een onderdompeling in zoet water en de nodige waterdruk – maximaal anderhalve meter diep, 30 minuten – kan overleven. Als het toestel dan helemaal nat is, dan is het alsnog te bedienen. De Fusion beschikt namelijk over Water Touch-technologie. Het scherm is hiermee, ook als het nat is, te bedienen.
Lees verder na de advertentie.
2. Goed scherp scherm
Nog even terug naar ’s werelds eerste quad-curve edge display. Dit is een 6,67’’ P-OLED paneel met een variabele verversingssnelheid van 120 Hz. Het gaat over een scherm met een extra hoge resolutie van 2712 x 1220. Het paneel is goed scherp en kleuren ogen mooi. Met de helderheid van maximaal 1500 nits (4500 nits piek) is verder ook niks mis.
Het quad-curve egde aspect betekent dat de smartphone zowel vanaf de zijkanten als vanaf de boven- en onderkant gebogen is. Aan de zijkanten is dit merkbaar, aan de andere zijden merk je er haast niets van. Persoonlijk ben ik fan van gebogen schermranden, vind het fraai ogen. Ik ken ook zat mensen die zich eraan irriteren en liever een geheel vlak scherm willen. Het scherm wordt beschermd door Gorilla Glass 7.


3. Sterke accuduur
In de Edge 60 Fusion heeft Motorola een grote 5200 mAh accu geplaatst. Hiermee houdt de telefoon het makkelijk anderhalve dag vol. Opladen gaat met een vermogen van 68W waarmee de Edge in minder dan een uur volledig – van 0 tot 100 procent – is opgeladen.
4. De software
En dan naar het punt waar het vanaf het intro al over gaat: de software. De Motorola Edge 60 Fusion draait op Android 15 met hier overheen Hello UI. Dit is de Android-schil van Motorola en deze is heerlijk schoon. Geen onnodige functies, geen pop-ups van apps waar je gek van wordt of onnodige functionaliteiten die de software (te) zwaar maken. Nee, gewoon strak, maar met handige toevoegingen die voor iedereen te vinden én te begrijpen zijn. Denk aan de gebaren die Motorola al jaren toepast, zoals twee keer schudden voor het aan- en uitzetten van de zaklamp, drie vingers op het scherm voor het maken van een screenshot of het schudden met de pols om de camera-app te openen. Het is iets heel simpels, maar ook iets dat ik direct ga missen als ik geen Motorola-telefoon meer gebruik. Hiernaast kun je onder andere de vorm van iconen aanpassen, achtergronden animeren, thema’s laten toepassen, randverlichting inschakelen en de telefoon extra laten beveiligen.
Al deze functies zijn makkelijk in te stellen en eenvoudig te vinden. In de Moto-app staat alles uitgelegd en kun je stap voor stap meegenomen worden om je Motorola-telefoon naar eigen wens in te stellen en alle functies te ontdekken. Alles dus in één centrale app en niet, zoals op smartphones van bijvoorbeeld Xiaomi, functies geplaatst in allerlei losstaande apps.
Lees verder na de advertentie.
Moto AI
De Edge 60 Fusion is de eerste Motorola-telefoon waarin Moto AI geïntegreerd zit. En ook dit is weer simpel, maar hierdoor vrij doeltreffend. Alle functies zitten gecentreerd in de Moto AI-app, waarin je weer stapje voor stapje – als je dat wilt – wordt meegenomen. Qua functies heb je onder andere Image Studio (genereren van afbeeldingen en creëren van unieke content), Playlist Studio (maken van gepersonaliseerde playlists), Pay Attention (hulp voor het samenvatten van notities en audio opnemen) en Niet Vergeten (vastleggen en samenstellen van informatie). Ook is er een geïntegreerde chatbot, op basis van Copilot, die altijd en overal op te roepen is door middel van een zwevend icoon aan de zijkant van de telefoon.


Motorola Edge 60 Fusion: de nadelen
1. Wat een kleuren
Op de achterkant van de Edge 60 Fusion prijken twee camera’s. Het gaat over een 50 MP hoofdcamera en een 13 MP groothoeklens. Laatstgenoemde beschikt over autofocus, waardoor deze ook dienst doet als macrocamera.
- 50 MP hoofdcamera, f/1.9, sensorgrootte 1/1.56”
- 13 MP groothoeklens, f/2.2, 122 graden beeldhoek
Hoofdcamera
In het algemeen kun je de stellen dat de foto’s gemaakt met de hoofdcamera zeker niet slecht zijn. Beelden zijn kleurrijk, hebben een goed contrast en voor dit geld is het dynamisch bereik voldoende. Wel heeft de telefoon de neiging om kleuren soms wel heel erg bij te zetten. Groen wordt steevast twee tinten groener gemaakt en ook blauw wordt stevig aangedikt.
In vergelijking met vergelijkbare telefoons zijn foto’s ook vrij helder. De Edge 60 Fusion heeft de neiging om veel details in schaduwen aan te brengen.



Zoomen en groothoek
Naast de hoofdcamera is er een 13 MP groothoeklens aanwezig. Qua kleur zijn de foto’s gemaakt met deze lens levendig. Het detail in de beelden valt helaas tegen. Ook krijgen beelden gauw een groene waas, de kleurtemperatuur in foto’s is hierdoor dus vaak niet helemaal kloppend.
Het zoomen gaat via de hoofdcamera en gebeurt dus digitaal, de Fusion beschikt niet over een aparte telelens. Hierdoor zoom je dus in op de pixels waardoor kiekjes al snel onscherp zijn. Tot 4x zoom zijn beelden nog bruikbaar, niet meer dan dat, hierna worden foto’s een te grote pixelbrei. Nothing doet dit met de Phone (3a) beter. Deze telefoon valt in dezelfde prijsklasse als de Fusion, maar beschikt over een telelens waarmee je beelden 2x optisch kunt vergroten.





Macro en selfies
Zoals eerder gemeld beschikt de groothoeklens over autofocus waardoor deze ook dienst kan doen als macrolens. De resultaten hiervan zijn goed. Beelden zijn veel beter dan bij concurrerende toestellen die gebruik maken van een aparte macrocamera, zoals de Galaxy A36.


Software rondom foto’s werkt fijn
Bovendien worden foto’s best snel gemaakt, in ieder geval een stuk sneller dan op de Samsung Galaxy A36. Op dat toestel gebeurt dit irritant traag, iets wat bij de Edge 60 Fusion gelukkig niet het geval is. De camerasoftware zit bovendien goed in elkaar, alles is snel te vinden en er zijn genoeg leuke camera modi.
2. Software is top, maar niet perfect
Helaas is Hello UI niet perfect. Er worden namelijk vooraf redelijk wat apps meegeleverd. Zonde, want deze bloatware wil je niet op je smartphone hebben staan. Gelukkig zijn ze allemaal te verwijderen, maar het draagt niet bij aan de schoonheid van de rest van de software. Het updatebeleid van drie Android-upgrades en zes jaar lang beveiligingsupdates is niet het best op de markt, maar naar mijn mening meer dan voldoende. Wel is het afwachten hoe goed en snel deze updates uitgerold gaan worden. Motorola staat namelijk niet bekend als de snelste ‘update-uitbrengers’ ter wereld.
3. Niet de beste prestaties
Qua motor heeft de 60 Fusion een MediaTek Dimensity 7300-chip ‘onder de motorkap liggen’. Dit is een chip, gebakken op 4 nm, waar veel andere smartphones ook gebruik van maken. Onder andere de CMF Phone 2, Redmi Note 14 Pro en de POCO X7 draaien op deze chipset. Het is geen trage chipset, maar ook zeker niet de snelste processor die je anno 2025 in een midrange-telefoon tegen kunt komen.
De Dimensity 7300 weet de 60 Fusion in de meeste gevallen soepel te laten draaien en de meeste games zijn er prima mee te spelen. Weet echter wel dat er snellere smartphones voor dit geld te verkrijgen zijn. Denk hierbij aan de OnePlus Nord CE4, OnePlus Nord 4 en de Realme GT 6T.
Conclusie
Voor zijn adviesprijs van 330 euro krijg je uitzonderlijk veel waar voor je geld. De Motorola Edge 60 Fusion blinkt uit met een fraai design, een schitterend scherm, een krachtige accu en prettige software. Minpunten zijn schaars, terwijl de pluspunten de ervaring echt naar een hoger niveau tillen. Kortom, een uitstekende keuze in de lagere midrange prijsklasse.
De nadelen zijn verder beperkt. De camera’s hadden beter gekund, maar presteren zeker niet ondermaats. De voorgeïnstalleerde apps zijn niet ideaal, maar kunnen gelukkig eenvoudig verwijderd worden. Doe je dat, dan houd je een schone Android-versie over met enkele praktische en goed werkende functies, waaronder gebaren die echt handig zijn en goed van pas komen.
Kooptip en alternatieven
Al met al zal ik de Motorola Edge 60 Fusion het predicaat kooptip willen meegeven. Samen met de Nothing Phone (3a) en Samsung Galaxy A36 is de telefoon de beste keuze in het lage midrange segment, telefoon van 250 tot 350 euro. De Phone (3a) scoort wat mij betreft beter op het punt van camera’s en heeft nog fijnere software en een nog unieker design. Het scherm en de accuduur van de Edge 60 Fusion zijn dan weer beter. De Galaxy A36 doet het qua updatebeleid het beste van de drie toestellen en doet het op geen enkel punt echt slecht. Andere kant hiervan is ook dat deze nergens in uitblinkt.
Motorola Edge 60 Fusion
Vind de beste Motorola Edge 60 Fusion deal

Bekijk product
Vind de beste Motorola Edge 60 Fusion deal
Vergelijk en bespaar
Mobiel abonnement
Krijg korting bij een abonnement
Laagste toestelprijs
Nu € 309,-
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Hoi Jelle, dank je voor de fijne review. Ik hoop dat je mij verder kunt helpen. Ik denk nl. over de aanschaf van een Motorola Edge 60, maar dan niet de Fusion maar de reguliere 60 of de Pro. Denk je dat ik daar de minpuntjes van de Fusion mee wegpoets of wat is jouw bescheiden mening?
Bedankt, Bart
Hey Bart!
De ‘gewone’ 60 en 60 Pro heb ik zelf niet in handen gehad. Als ik naar de specificaties kijk heeft de Edge 60 dezelfde chipset. Software zal hetzelfde zijn. De Pro heeft een snellere 8350-chip. Laatstgenoemde heeft tevens een telelens waarmee je beelden 3x optisch kunt vergroten. Deze is wel meteen 200 euro duurder. Hoe de camera’s van de 60 en de 60 Pro verder presteren, kan ik helaas niks over zeggen. Maar voor het geld van de Pro – 499 euro – kun je ook een Pixel 9a of Galaxy S24 FE halen. Zijn wat mij betreft betere deals.
Hoi Jelle, sorry dat ik niet eerder gereageerd heb. De pro kost normaal gesproken €599,- (althans bij Motorla zelf; zij deden er wel Moto Buds+ voor niks bij).
Wat de S24 FE betreft. Ik heb zelf de S21 FE, helaas is de laadpoort kapot en kan ik enkel draadloos opladen. Ik heb de S24FE gezien en vast gehouden, persoonlijk vind ik het nogal een lomp ding, maar dat kan aan mij liggen. Ik ben bij KPN, ik zou 'm onder het abonnement kunnen schuiven, maar dat moet ik zelf overwegen (heb nu sim only). De A56 is denk ik een paar stappen terug t.o.v. wat ik nu heb (of heb ik dat mis)? Deze heeft wel een erg fijne prijs nu (€408,- bij KPN) voor 256GB. Wat voor mij belangrijk is: all-day-business, gamen doe ik nooit, ik wil een goed OLED-paneel, goede batterij en fijne foto's maken. 6 of 7 Jaar updates vind ik zelf iets minder van belang: ik koop liever iedere 3/ 4 jaar een ander toestel om zo wat verbeteringen mee te pikken. Ik zoek ook altijd in het midrange-segment, naar de optimale prijs/kwaliteitsverhouding.
Als je dit zo leest, wat zou jij adviseren zo ergens in de koers van €400,- tot max. €550,-?
Goedemiddag Bart,
Tussen de 400 en 550 euro zal ik persoonlijk voor een Google Pixel 8 (Pro) of Galaxy S24 gaan. Pixel 8 en S24 lekker compact, alleen niet de beste batterijen. Voor ongeveer 550 euro kun je dan voor de Pixel 8 Pro gaan. Camera's zijn top, prachtig beeldscherm, mooi design en een hele fijne schone Android-ervaring