Uit het verre oosten, vanwaar de zon haar lichten straalt, glanst een smartphone aan de strakke brede horizon. Een stralende, slanke en vurige smartphone met snelle hardware waar we in het jaar van Draak toch een beetje de draak mee steken. Welkom bij de review van de Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ 5G.
Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ 5G
Ieder jaar brengt de Chinese smartphonefabrikant Xiaomi meerdere smartphones uit onder de vlag van Redmi. Steevast gaat het over betaalbare telefoons in de prijsklasse tussen de 150 en 400 euro die vooral qua hardware heel veel waar voor hun geld moeten bieden.
In 2024 is dit niet anders. In het jaar van de Houten Draak, dat wordt gekenmerkt door geluk, charisma en kracht, brengt Xiaomi de krachtige Redmi Note 13-serie uit. Het topmodel uit deze serie is de momenteel 400 euro kostende Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ 5G. In deze review neem ik het toestel met je door en benoem ik de belangrijkste plus- en minpunten van de telefoon.
Specificaties
Redmi Note 13 Pro+ 5G | |
Scherm | 6,67″-AMOLED 2712x1220p |
Processor | MediaTek Dimensity 7200-Ultra |
Werkgeheugen | 8GB/12GB |
Opslag | 256GB/512GB |
Camera’s | 200 MP hoofdcamera, 8 MP ultragroothoek, 2 MP macrocamera |
Accu | 5000 mAh (120 Watt) |
Kleuren | Moonlight White, Midnight Black en Aurora Purple |
Adviesprijzen (vanaf) | 500 |
Prijs ten tijde van de review | +- 400 euro |
Wat zit er in de doos?
- Toestel zelf (inclusief screenprotector)
- Transparant hoesje
- 120W oplader
- Handleiding + garantie
Xiaomi Redmi Note 13 Pro+: de pluspunten
1. Charismatisch design
Een afgeronde, geslepen, glanzende kiezel die je uit de monding van de Yangtze vist. Zo zou ik het design van de Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ omschrijven. De smartphone is zowel vanaf de achterkant als de voorkant afgerond en houdt hierdoor lekker vast. De gebogen schermranden vind ik daarbij luxe overkomen. Ook de drie kleuren waarin de telefoon uitkomt zijn mooi, met speciale aandacht voor de Aurora Purple-variant. Naar mijn mening verreweg de mooiste uitvoering die niet alleen qua kleur het mooiste is, maar ook qua afwerking het fijnst aanvoelt.
Voor deze review heb ik de Moonlight White-versie voor een langere tijd mogen gebruiken. Ook deze kleur ziet er goed uit, maar voelt wel minder luxe aan in vergelijking met Aurora Purple variant. Dat ligt natuurlijk niet aan de kleur, maar aan de matte Vegan Leather (plastic) achterkant van de paarse, die luxer aanvoelt dan de glanzende achterkant van de andere twee versies. Volgens de specsheet van Xiaomi gaat het bij de andere twee versies om glas, maar het voelt meer aan als plastic. Ook de rand van het toestel is van plastic. Dit zorgt er in het algeheel voor dat de Redmi Note 13 Pro+ niet heel premium overkomt. In deze prijsklasse zijn er telefoons die dit beter doen.
Qua functionaliteit zit het wel weer helemaal goed met het design. De telefoon heeft een IP-rating van IP68 en is hiermee stof- en waterdicht. Verder beschikt het toestel over een infraroodsensor die je kunt gebruiken om bijvoorbeeld je televisie te bedienen. Bovendien beschikt de Redmi Note 13 Pro+ over stereospeakers die goed klinken, een 3,5mm audiopoort ontbreekt.
2. Opladen gaat als een malle
Gaan we van de buitenkant, meteen naar de binnenkant van het toestel. De 13 Pro+ beschikt over een grote 5000 mAh accu welke kan worden opgeladen met een vermogen van maar liefst 120W. De telefoon is hiermee in minder dan twintig minuten volledig opgeladen. De speciale chips in de oplader en in de telefoon moeten er hierbij voor zorgen dat de 13 Pro+ niet overhit raakt tijdens dit snelle opladen. De oplader wordt bovendien meegeleverd.
De accu zelf is dus een 5000 mAh variant waarmee ik een schermtijd haal van zo’n vijf tot zes uur, dit is vrij gemiddeld. Je komt hiermee makkelijk een dag tot anderhalve dag door.
3. Aan snelheid geen gebrek
De Redmi 13 Pro+ draait op de Dimensity 7200 Ultra-chip van MediaTek. Een snelle en energiezuinige midrange processor welke is gebakken op een 4nm bakprocede. De chipset zorgt ervoor dat de 13 Pro+ soepel draait en dat je hem nauwelijks op een hapering kunt betrappen.
Veel opslag- en werkgeheugen
De processor wordt daarbij ondersteund door 8 of 12 GB aan werkgeheugen, afhankelijk van het model dat je koopt. Standaard krijg je 256 GB aan opslag wat heel erg netjes is. Hier kunnen fabrikanten die veel duurdere smartphones op de markt brengen, lezen jullie mee Samsung en Google?, echt nog wat van leren.
4. Beelscherm als stralend hoogtepunt
De 13 Pro+ beschikt over een 6,7 inch AMOLED-paneel met een hoge resolutie van 2712x1220p en een verversingssnelheid van 120 Hz. Hiermee is het scherm lekker scherp én vloeiend. De kleuren van het paneel zijn bovendien mooi en de witbalans is ook zeker niet verkeerd. Wel merk je dat door de gebogen schermranden het scherm aan de zijkanten wat schaduwen vertoont.
De maximale helderheid ligt met 1200 nits overigens lekker hoog en ook de piekhelderheid, die bereikt wordt bij het tonen van bepaalde HDR-beelden, is met 1800 nits hoog voor in de klasse waarin de 13 Pro+ uitkomt. Al met al beschikt de 13 Pro+ over een van de betere beeldschermen die je kunt vinden in een smartphone van om en nabij de 400 euro.
5. Goede ondersteuning
Xiaomi heeft eindelijk het updatebeleid van zijn Redmi-toestellen verbeterd. Waar deze eerst vaak nog onduidelijk en niet al te lang was, daar krijg je als gebruiker nu drie Android-upgrades en vier jaar lang ondersteuning. Wat mij betreft zeer netjes voor een smartphone van 400 euro. Het jammere is wel dat de Redmi Note 13 Pro+ nog op Android 13 draait, maar hierover later meer.
6. Detailrijke foto’s uit de hoofdcamera
De 13 Pro+ beschikt over drie camera’s. Het gaat over een 200 MP hoofdcamera, 8 MP groothoeklens en een 2 MP macrocamera. Vooral aan de hoofdcamera is er veel tijd en moeite besteed door Xiaomi. Het gaat namelijk over een grote sensor met een sensorgrootte van 1/1.4’’. Hierdoor kan deze veel licht opvangen wat weer resulteert in foto’s met veel detail, ook in minder goede lichtomstandigheden.
- 200 MP hoofdcamera, 1/1.4’’, f/1.7
- 8 MP groothoeklens, f/2.2 (120 graden)
- 2 MP macrocamera f/2.4
Hoofdcamera
De foto’s die uit de hoofdcamera van de Redmi 13 Pro+ komen kun je het best omschrijven als detailrijk en scherp. Zowel in goede als in slechte lichtomstandigheden weet de camera namelijk detailrijke foto’s te produceren. Wat verder opvalt is dat de kleuren vrij natuurlijk overkomen en het dynamisch bereik hoog is. De witbalans klopt echter niet altijd, zoals je misschien wel in de onderste twee foto’s hieronder kunt zien is deze vaak te warm ingesteld.
200 MP
De camera schiet standaard foto’s met een resolutie van 12,5 MP. Door middel van pixelbinning combineert de sensor de vele kleine pixels tot grotere pixels. Hiermee vangen de pixels meer licht en krijgen ze veel informatie binnen om zoveel mogelijk detail in de foto’s te tonen.
Er is een speciale modus aanwezig waarmee je de volledige resolutie van de sensor gebruikt. Je maakt dan dus foto’s met een resolutie van 200 MP. Deze foto’s bevatten nog meer detail. Let er hierbij op dat je deze modus alleen gebruikt in goede lichtomstandigheden. Anders zijn de pixels te klein en krijg je een bak aan ruis in je foto’s. Ook het formaat van de foto’s is erg groot en kunnen hiermee veel ruimte in beslag nemen.
12,5 MP links, 200 MP rechts
Foto’s in slechte lichtomstandigheden
Ook in slechte lichtomstandigheden blijft de hoofdcamera van de 13 Pro+ fier overeind. Foto’s bevatten dan nog altijd scherp, de kleuren blijven goed en de camera weet veel detail op beeld te krijgen. Het enige wat je tegen kunt komen is ruis bij donkere delen in een foto. Dit zien we vaker bij camera’s met hogere resoluties.
Zoomen en portretmodus
Om het gedeelte over de hoofdcamera af te sluiten. nog even in het kort het zoomen en de portretmodus. Door de grote sensor en de vele megapixels heeft Xiaomi het voor elkaar gekregen om sterke digitale zoomfoto’s neer te zetten met de Redmi Note 13 Pro+. Dit doen ze door middel van sensor-cropping. Meer hierover lees je in dit artikel.
Voor digitale zoom zien de kiekjes er nog best oké uit. Vooral tot 4x digitale zoom ogen de foto’s nog best goed. Tot 10x digitale zoom zal ik bruikbaar noemen.
V.l.n.r. 1x zoom, 2x zoom, 4x zoom en 10x zoom (digitaal zoom)
Door de 200 MP hoofdcamera is de telefoon bovendien in staat om zeer degelijke portretfoto’s te schieten. De plaatjes zijn daarbij snel gemaakt en bevatten – zowel bij mensen als objecten – een mooi scherpdiepte-effect.
Xiaomi Redmi Note 13 Pro+: de minpunten
1. Overige camera’s
Naast de goede 200 MP beschikt de Redmi Note 13 Pro+, zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, over een 8 MP groothoeklens en 2 MP macrocamera. Beide sensoren lopen qua kwaliteit mijlenver achter in vergelijking met de hoofdcamera. De resultaten en de foto’s gemaakt met deze sensoren zijn dan ook stukken minder.
Bij de groothoeklens is dit nog te accepteren, het is vooral fijn dat deze op het toestel te vinden is. Al had ik wel gehoopt dat hier iets meer aandacht naar was uitgegaan. De 2 MP-macrocamera is echter zo matig en heeft een dergelijke lage resolutie dat de foto’s gemaakt met deze sensor praktisch onbruikbaar zijn.
2. Draak van een software
Zo goed als de hardware van de Redmi Note 13 Pro+ is, zo matig is helaas de software. Hiervoor zijn meerdere redenen. We beginnen met de eerste: de Android-versie. De Redmi Note 13 Pro+ draait op Android 13 terwijl Android 14 al ruim een halfjaar uit is. Grote verschillen zitten er niet in de softwareversies, maar het is toch jammer dat Xiaomi niet voor de nieuwste versie gekozen heeft.
Het grootste nadeel aan de software is echter de eigen schil die Xiaomi op deze Redmi Note 13 Pro+ heeft gezet. Deze, MIUI 14, zit op de Note 13 Pro+ namelijk boordevol met bloatware en advertenties. Deze bloatware vertaalt zich onder andere in de tientallen apps welke Xiaomi meelevert. Het varieert van Amazon, TikTok en Booking.com tot diverse Bubble Trubble games. Het merendeel is te verwijderen, maar dit kost wel iets van jouw altijd kostbare tijd.
Bovendien is een gedeelte ook niet verwijderen zoals Beveiliging, Mi Video en Muziek. Laatstgenoemde apps komen echter vrolijk met meerdere meldingen per dag, vaak ook als je deze uitschakelt. Bovendien zijn het juist deze apps die vol zitten met advertenties en waarvoor je diverse algemene voorwaarden moet accepteren.
Veel functies
Het zijn misschien kleine dingen, maar wel zaken waar je elke dag tegenaan loopt en in de loop van tijd gaan irriteren. Het is een manier van Xiaomi om geld te verdienen en zijn smartphones goedkoper op de markt te brengen, zonder hiervoor minder marges te pakken. Te begrijpen is het dus wel, ik geef persoonlijk echter liever vijftig euro meer uit voor een smartphone zonder advertenties en storende meldingen.
MIUI 14 is verder namelijk geen slechte schil. Er is hier en daar nog een bug te vinden, maar dit zijn er veel minder dan eerder het geval was bij de softwareschil van Xiaomi. Bovendien zijn er heel veel functies en aanpassingsmogelijkheden in de software te vinden. Zo kun je het Always On display naar hartenlust aanpassen en indelen, krijg je diverse batterijbesparingsopties , kun je de meldingseffecten veranderen, thema’s laten toepassen en foto’s in de galerij op meerdere vlakken bewerken.
Conclusie
Bij een smartphone gaat het in grote lijnen over twee dingen: hardware en software. Als Yin en Yang zijn deze twee in harmonie met elkaar verbonden. Het gaat hand in hand waarbij onder andere de chipset zijn kracht gebruikt om de software te laten draaien en de camera die foto’s maakt die de software (nog) beter maakt. Met andere woorden: hardware en software zijn een onafscheidelijk paar.
Dit is ook het geval bij de Xiaomi Redmi Note 13 Pro+. Een telefoon die boven de concurrentie uitstijgt als het gaat om hardware. De smartphone beschikt immers over een uitstekende chipset, goede 200 MP-hoofdcamera, een grote accu en een prachtig beeldscherm.
De software weet hier kracht bij te zetten door de vele functies en talloze bewerkingsmogelijkheden. Wel merk je dat bij de software het heikele punt ligt van de Redmi Note 13 Pro+. Zoals we helaas vaker zien bij toestellen van Xiaomi. Deze is namelijk nogal vol, zit boordevol voorgeïnstalleerde apps en advertenties. Maar zoals bij Yin en Yang ook het geval is, is alles onderhevig aan verandering. En misschien dat Xiaomi de software eens van verandering gaat voorzien(?)
Alternatieven en toestel kopen
Alternatieven voor de Redmi Note 13 Pro+ 5G zijn onder andere de Google Pixel 7, Pixel 6a, OnePlus Nord 3, de POCO F5 Pro en waarschijnlijk de aankomende Nothing Phone (2a).
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Herkennen mensen dit dat telefooncamera’s tegenwoordig veel lastiger zijn. Met mijn vorige telefoon, de Redmi Note 12 pro, kon ik makkelijk scherpe foto’s maken, nu is het altijd de melding camera stabiel houden of er is bewegingsonscherpte omdat iemand beweegt. Dit heb ik nog nooit gehad. Of dat een bepaald punt van de afbeelding onscherp is en ik er dan met mijn vinger op druk en dat gedeelte wordt in één keer scherper. In de pro-modus werkt het iets beter maar nog niet optimaal. Kan het niet zijn dat de kwaliteit in de standaardmodus zo slecht is? Net als bewegingsonscherpte vroeger, als ik een foto nam van mijn kind dat bewoog of zwaaide, was het beeld altijd scherp. Nu heb ik standaard last van bewegingsonscherpte. Alleen als ik een foto met flits maak is het een goede kwaliteit foto. Maar de tijd om een foto met flits te maken duurt lang, dus spontaan foto’s maken met mijn kinderen is lastig met de lange flitstijd
Ik heb een xiaomi redmi Note 7 gehad en als, zeer prettig ervaren.
Ook miui vind ik fijn werken.
Oké soms wat reclame…… Maar boeien.
Het enige wat niet fijn was is het gebruik van Android auto icm de auto zelf
Zeuren over wat apps die je er met 2 minuten af hebt of standaard apps van de fabrikant zelf waar je bij Samsung evengoed op wordt getrakteerd, is nog al vreemd in mijn oren. Maar goed……
Het zeuren er over is vreemd. Dit doen alle fabrikanten namelijk. Zelfs Google duwt je apps door de strot die je niet kunt verwijderen. Meten met 2 maten noem je dat.
Nee, dat is niet vreemd. Zeker niet als je apps die je kwijt wilt gewoon NIET kunt verwijderen (en zeker niet door de gemiddelde gebruiker).
“Bovendien is een gedeelte ook niet verwijderen zoals Beveiliging, Mi Video en Muziek.”
Gewoon de bloatware verwijderen met ADB, kost wat tijd en moeite maar levert een veel fijnere gebruikerservaring op. Nog beter is het om er een custom rom met bijvoorbeeld Lineage OS op te zetten dan krijg je ook langer updates. Voor veel Xiaomi toestellen worden custom roms ontwikkeld vanwege de bloatware, matige software en updatebeleid. Hardware is voor de prijs verassend goed met uitzondering van de nutteloze macro camera. Voor betere camera’s zou ik naar de 13T kijken die ook al redelijk in prijs gedaald is.
Ik ben er inderdaad tevreden over, sterker nog ik zou het voor geen goud willen ruilen met OneUI. Dat staat namelijk op mijn bedrijfstelefoon en dat vind ik nou behelpen.
Miu is gewoon bagger, heb een poco voor mijn werk gehad dus heb er ervaring mee. Daarnaast zat er wel degelijk reclame in.
Dat jij er geen problemen mee hebt is prima, maar niet iedereen deelt jouw mening
En ik heb niks tegen Xiaomi, heb er 3 beveiliging camera’s, 2 ventilator, 3 smart stekkers en diverse lampen van.
Het toestel is snel en goed. De reviewer maakt van een mug een olifant door te benadrukken dat je alleen bij Xiaomi geen standaard apps als Beveiliging, Mi Video en Muziek kunt verwijderen. Dat is bij vrijwel alle fabrikanten het geval. Zelfs Google maar ook Samsung.
Reclame zie ik eigenlijk nooit, of het is zo subtiel dat het me niet eens opvalt.
En dan neemt de reviewer ook nog schaamteloos superlatieven als “draak van een software” in de mond, ik noem dat stemmingmakerij.
95% van de android gebruikers zijn geen Geeks / Nerds. Dus die gaan dat niet doen, die willen gewoon een goed en vlot toestel
Een custom-rom voor Mediatek is niet gebruikelijk, of niet beschikbaar (helaas).