Xiaomi heeft zijn Mi 11-vlaggenschip op de wereld losgelaten. De Mi 11 is een nieuw premium toestel dat een scherm van topklasse belooft, razendsnelle prestaties en een sterke camera-ervaring. Hier lees je onze eerste allereerste bevindingen.
Xiaomi Mi 11
Net als de S21-reeks van Samsung komt de nieuwe Xiaomi Mi 11 (849 euro) niet alleen. We verwachten namelijk een goedkopere Lite-variant, een krachtige Pro-versie, en recent dook ook een opmerkelijke Ultra-variant op die een tweede scherm heeft naast de cameraopstelling. Toch is de Mi 11 wel de eerste van deze toestellen die is aangekondigd, en wij konden al even met dit vlaggenschip aan de slag.
Specificaties
Afmetingen: | 164,3 x 74,6 x 8,1 mm |
Scherm: | 6,81 inch FHD+, 3200x 1440p, AMOLED, 120 Hz |
Processor: | Qualcomm Snapdragon 888 |
Werkgeheugen: | 8 GB |
Opslag: | 256 GB, niet uitbreidbaar |
Camera: | 128 MP hoofdcamera, 13 MP groothoekcamera, 5MP telemacrocamera |
Selfiecamera: | 20 MP |
Accu: | 4600 mAh, 55 watt snelladen, 50 watt draadloos opladen |
Softwareversie: | Android 11 |
Extra: | In-screen vingerafdrukscanner, dual sim, 5G, Corning Gorilla Glass Victus |
120 Hz QHD-scherm
Als je de Mi 11 voor het eerst in handen neemt, dan is het meteen het scherm dat de aandacht trekt. Hij heeft namelijk een groot 6,8 inch paneel, vergeleken met het 6,67 inch paneel van de Mi 10-reek vorig jaar en er zijn duidelijk afgeronde hoeken, en die designkeuze zal ongetwijfeld zijn voor- en tegenstanders hebben.
Hoewel het grote scherm echt de aandacht trekt, was ik in het begin niet helemaal overtuigd van de kwaliteit van video’s en animaties. Met een kijkje in de instellingen zag ik meteen dat Xiaomi standaard de 60 Hz verversingssnelheid gebruikt in plaats van de volledige 120 Hz. Dat heb ik meteen aangepast in de instellingen, omdat je deze telefoon uiteraard kiest omwille van zijn knappe scherm. Het valt nog later te bekijken wat de impact op is van de combinatie tussen de QHD-resolutie en 120 Hz op de accuduur.
Zodra je de refreshrate hebt verhoogd, is het scherm van de Mi 11 wel een plezier om te gebruiken. Ik moet het uiteraard nog testen in meer lichtomstandigheden, maar de kleuren zien er nauwkeurig uit en dit is ook een van de helderste schermen die ik heb kunnen testen.
Design en behuizing
Xiaomi is er zeker in geslaagd om een telefoon te maken die meteen herkenbaar is. Als je hem langs de voorkant bekijkt met de gebogen randen en camera-inkeping denk je meteen aan de Xiaomi Mi 10. Wat wel opvalt is dat de telefoon aan de boven- en onderzijden helemaal geen rand meer heeft en het scherm buigt daar zachtjes tot in het metalen frame van de telefoon.
Dergelijke verfijning in het design van de hardware zie je ook op andere gebieden, maar de belangrijkste designwijziging is de opstelling wat de camera achterop. Xiaomi toont een rechthoekig cameraeiland met afgeronde hoeken en zowel een zwarte kleur als de kleur die je ook op de behuizing vindt. Design is erg persoonlijk, maar ik ben geen grote voorstander van het ontwerp. De camera aan de achterkant bestaat uit verschillende lagen voor de lenzen en dat lijkt in eerste instantie veel stof aan te trekken in de vele randjes van het cameraeiland.
De Mi 11 heeft verder een erg gladde behuizing, maar vingerafdrukken zijn nauwelijks zichtbaar. De fabrikant levert bovendien een transparant hoesje bij de telefoon, en dat is zeker een meerwaarde. Verder is de telefoon IP68-waterdicht en hij wordt beschermd door het nieuwe Corning Gorilla Glass Victus aan de voorkant en Gorilla Glass 5 achterop. Allemaal goede kenmerken voor een telefoon in deze prijsklasse.
Snapdragon 888 en accu
De Mi 11 is volgens Xiaomi een absolute krachtpatser en daarbij hoort de potentieel krachtigste chipset van het moment: de Snapdragon 888. Nu we de Mi 11 op de redactie hebben kunnen we eindelijk kijken hoe de Snapdragon het ervan af brengt tegen de Exynos 2100 van de Samsung Galaxy S21. Opvallend is wel dat Xiaomi enkel de variant met 8 GB RAM en 256 GB opslag in Nederland uitbrengt. De versie met 12 GB aan werkgeheugen is hier dus niet beschikbaar.
Wat de accu betreft, zitten we nog met vragen. Hoewel de Mi 11 een groter scherm krijgt met een hogere resolutie bezorgt Xiaomi zijn vlaggenschip met een kleinere 4600 mAh accu. We zullen in de komende dagen ondervinden hoe groot die impact is op de accuduur, al is het mogelijk geen goed voorteken dat Xiaomi tracht om standaard 60 Hz op het scherm te gebruiken.
Gebruikers zullen daarentegen wel kunnen genieten van betere snellaadprestaties. De Mi 11 komt namelijk met een 55 watt oplader die opvallend compact is van formaat. Daarnaast is hij ook snel met draadloos laden, want hij ondersteunt daarbij een vermogen van 50 watt.
108 MP camera
De eerste foto’s die ik met de Xiaomi Mi 11 heb genomen, weten een goede eerste indruk na te laten. Ik ging aan de slag met de 108 MP hoofdcamera, de 13 MP groothoekcamera en de 5 MP telemacrocamera. De hoofdcamera zal ik uitvoerig moeten testen in verschillende lichtomstandigheden om echt een oordeel te kunnen vellen. Vorig jaar was met de Mi 10 nachtfotografie echt de achilleshiel van de camera en ik ben benieuwd of Xiaomi ondertussen stappen voorwaarts heeft gezet op het vlak van beeldverwerking.
De telemacrocamera heb ik al eens eerder kunnen ervaren bij de Poco F2 Pro, en het is een manier om nog verder in te zoomen op onderwerpen die je van heel dichtbij wil fotograferen. Zo’n sensor is niet even zinvol als een sterke telecamera met 3x optische zoom, maar je kan er wel degelijk leuke foto’s mee maken. Vaak gaat het dan om eerder kunstzinnige beelden. De eerste foto’s die ik kon maken, lijken al te verraden dat de prestaties dit keer beter zijn vergeleken met de Poco. In de review van de Mi 11 delen we een fotoreeks.
Op het vlak van video pakt Xiaomi uit met een reeks nieuwe filmeffecten. Magic Zoom wekt bijvoorbeeld de illusie dat een beeld tegelijk in- en uitzoomt en ik ging ook al met de Parallel World aan de slag. Zoals de naam doet vermoeden, creëert die functie in real-time een spiegelend effect. Alle nieuwe videofuncties zijn mogelijk dankzij kunstmatige intelligentie, maar geen van de nieuwe videofuncties weet me zo meteen te prikkelen. Hopelijk verandert dat beeld nog wanneer ik de Mi 11 uitgebreider heb kunnen testen.
MIUI 12
De Xiaomi MI 11 komt met Android 11 en De MIUI 12-softwareschil van Xiaomi. MIUI staat bekend als een vrij ‘zware’ schil als het aankomt op extra functionaliteiten en afwijkingen van de interface. Het bedrijf heeft bekend gemaakt dat het nu werkt aan een reeks optimalisaties die ervoor zorgen dat de Xiaomi-software beter omgaat met processorkracht en tegelijk energie-efficiënter is. De verbeteringen worden verwacht in de MIUI 12.5-update die in het tweede kwartaal van 2021 wordt uitgerold.
De update bevat verder geen grote, nieuwe functionaliteiten, maar Xiaomi komt daarnaast wel met de mogelijkheid om systeem-apps te verwijderen. Op Android-telefoons – en in het bijzonder die van Xiaomi – vind je veel voorgeïnstalleerde apps die merken zelf aan het toestel toevoegen. Vaak overlappen de functionaliteiten ook met andere voorgeïnstalleerde apps van Google. Het is een goede zaak dat Xiaomi-gebruikers nu zelf de keuze krijgen of ze van die apps gebruik willen maken. Dat MIUI 12.5 verder geen al te grote nieuwigheden brengt hoeft geen slecht nieuws te zijn, want het lijkt erop dat Xiaomi met deze verbeteringen de focus legt op wat echt belangrijk is voor MIUI.
Voorlopige conclusie
De Mi 11 is een telefoon die heel wat troeven in handen heeft. De telefoon heeft allereerst een eigenzinnig design en dat is erg goed om te zien. Daarnaast komt Xiaomi met een absoluut topscherm dat zeker een kandidaat is voor het beste smartphonescherm, en de telefoon bezuinigt ook niet op de processor.
Verder kijken we er vooral naar uit om de camera van de Mi 11 uitvoerig te testen. Is die vlaggenschip waardig en wat heeft Xiaomi gedaan om de eerdere minpunten van zijn 108 MP camera weg te werken? Zijn de nieuwe functies en de telemacrocamera de toevoeging waarop we hoopten? Wat ook zeker in het voordeel van de Mi 11 spreekt is de MIUI 12.5-update die onderweg is en de global-variant van de software een stuk volwassener moet maken. Al blijft het nog even geduld koesteren tot de update arriveert.
Een groot vraagteken blijft voorlopig nog de accuduur van het toestel. Hoe brengt de 4600 mAh accu het ervan af ten opzichte van het grote QHD-scherm met 120 Hz verversingssnelheid? De telefoon komt in ieder geval met een verbeterde 55 watt snellader en sterk draadloos opladen. We kijken ernaar uit om te zien hoe de komende dagen alle puzzelstukken van de Mi 11 langzaam in elkaar vallen.
Xiaomi Mi 11 kopen
De Xiaomi Mi 11 is verkrijgbaar in de kleuren Midnight Grey en Horizon Blue en met een adviesprijs van 849 euro. Je kan hem kopen via Mi.com, Vodafone, KPN, Belsimpel, Coolblue, Bol.com en Mobiel.nl.
De pre-orders beginnen bij de Mi 11 op 26 februari. Tijdens de pre-order periode tot en met 15 maart krijg je de Mi Watch cadeau bij aankoop van een Mi 11 via: Mi.com, Belsimpel, Coolblue, Bol.com en Mobiel.nl.
Xiaomi levert de Mi 11 met een gratis garantie van twee jaar. Daarnaast komen klanten in aanmerking voor een eenmalige gratis reparatieservice bij hun lokale Xiaomi Service Center tijdens de eerste twaalf maanden na de aankoop. Wat denk jij van de Xiaomi Mi 11? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
leuk, maar net als de Mi10 is dit apparaat lomp en zwaar en die ronde hoeken ga ik me toch uiteindelijk aan ergeren. Dus inderdaad, laat die prijs maar zakken!
Misschien ooit een leuke optie wanneer de prijs zakt.
Echt ontzettend jammer dat het scherm geen variabele refresh rate ondersteunt,dan was die qua specs bijna perfect.
Gewicht is helaas nog iets te hoog, maar daar ontsnap je tegenwoordig niet meer aan ?