De Samsung Galaxy S24 FE nu met Wireless Charger Duo t.w.v. €89,99 cadeau!

Review Sony Xperia Z2: kleine stap naar absolute top

Tom Enthoven
14 mei 2014, 19:00
10 min leestijd
Review Sony Xperia Z2: kleine stap naar absolute top

Lees verder na de advertentie.

Sony

Sony zet tegenwoordig flink vaart achter de ontwikkeling en de lancering van nieuwe toptoestellen en dat werpt zijn vruchten af. Slechts een halfjaar na de lancering van de succesvolle Xperia Z1, waarvoor men massaal in de rij stond, werd grote broer Z2 al geïntroduceerd. Op het eerste oog verschillen de twee toestellen niet zo veel van elkaar. De vraag is dan ook: heeft Sony in die handvol maanden tijd een toestel op de markt gebracht dat ook daadwerkelijk een stap vooruit is? 

Design

Waarom sleutelen aan iets dat al goed is? Die gedachte zal Sony in het achterhoofd hebben gehouden bij het ontwerpen van de Z2. Net als zijn voorganger zien we ook hier hetzelfde strakke uiterlijk zoals we dat kennen van andere Xperia’s: een stevige aluminium behuizing met aan de voor- en achterzijde een paneel van gehard glas. In de aluminium rand bevinden zich aan de zijkant de typische powerknop van Sony, een fysieke cameraknop en aan beide zijdes klepjes die de SIMkaart, micro-USB-kaart en de USB-ingang moeten beschermen tegen stof en water; een eigenschap waar Sony mee pronkt op veel Xperia-toestellen.

Een puntje van kritiek op voorgaande Xperia-toestellen is de behoorlijk forse bezels boven en onder de display. Sony heeft hier aan gewerkt bij het ontwerp van de Z2 met als resultaat dat de bezels ten opzichte van de Z1 een stukje kleiner zijn geworden en het scherm daardoor groter. Daarnaast lijken de glazen panelen aan de voor en achterzijde iets lager te liggen dan de behuizing, waardoor de overgang toch wel duidelijk waarneembaar is en een soort opstaand randje vormt. Dit zorgt voor een scherp randje dat, afhankelijk van de manier waarop je het toestel vasthoudt, ietwat vervelend in je handpalm drukt.

Prestaties en accu

Het kloppende hart van de Xperia Z2 is inmiddels een goede bekende: de Snapdragon 801 quad-core-processor die het toestel aandrijft, vinden we in vrijwel alle high-end smartphones van dit moment terug. In dit geval gaat het om de versie die op 2,3 GHz geklokt is; dezelfde processor die ook de HTC One M8 aandrijft. Sony had ervoor kunnen kiezen om de 2,5 GHz-versie te gebruiken die ook in de Galaxy S5 zit, maar het verschil in prestaties is te verwaarlozen en zul je als gebruiker dus echt niet merken.

Ten opzichte van de Xperia Z1 beschikt de Z2 over de helft meer werkgeheugen, 3 GB om precies te zijn. Prima specficaties dus die ervoor zorgen dat de Z2 razendsnel en vloeiend presteert. Wat wel als (relatief klein) minpunt genoemd kan worden is dat de achterkant van het toestel vrij warm wordt bij intensief gebruik. Dit is met name te merken bij het afspelen van video en het spelen van games die het toestel echt uitdagen. Een grafisch pittige game als Asphalt 8 legt de Z2 het vuur wel behoorlijk aan de schenen maar verloopt behoorlijk vloeiend zonder horten of stoten, hoewel er toestellen op de markt zijn die games als deze nog net iets vloeiender afspelen.

 

Ook in de benchmarks zien we dat de Z2 het enigszins aflegt tegen enkele toptoestellen. Zo streven eerder genoemde vlaggenschepen van HTC en Samsung de Z2 in de AnTuTu-benchmarktest voorbij en ook de Galaxy Note 3 presteert beter. De tests van 3DMark geven een iets ander beeld weer, waarbij de Galaxy S5 het weer aflegt tegen de Xperia Z2. De Galaxy Note 3 presteert wel nog altijd beter. Over de nauwkeurigheid van dit soort tests valt immer te twisten maar we kunnen gerust stellen dat de Xperia Z2 tot de absolute top van dit moment behoort. 

Stevige prestaties vereisen een stevige accu en de accuduur heeft inderdaad progressie geboekt -zij het mondjesmaat- maar met de 3200 mAh-accu kun je bij normaal gebruik gerust anderhalve dag voort op een lading. Er zijn op het toestel diverse opties te vinden om het accuverbruik te beperken en met een beetje priegelen met de instellingen kun je de accuduur wellicht rekken tot twee volle dagen.

——

De Sony Xperia Z2 is onder andere bij KPN verkrijgbaar gratis vanaf € 45 per maand. Hierbij ontvang je ook nog eens gratis het nieuwe album van Michael Jackson en 30 dagen Sony Music Unlimited. 

——

–new-page–

Scherm

Het full hd-scherm van de Z2 is ietsje gegroeid ten opzichte van zijn voorganger. Met 5,2 inch wordt wel een beetje de grens opgezocht tussen groot en comfortabel, alhoewel die grens natuurlijk vrij subjectief is. Wel is de kwaliteit van het scherm zichtbaar verbeterd op het gebied van helderheid en contrast. De 1920×1080 display geeft zeer natuurlijke, zachte kleuren weer en blijft ook bij veel zonlicht goed zichtbaar, mits er niet teveel vette vingerafdrukken zijn die de boel blokkeren.

Qua kijkhoeken doet het toestel van Sony wel iets onder voor andere toptoestellen maar deze zijn nog altijd meer dan acceptabel. Wat wel opvalt is dat het scherm in vol zonlicht rijen met puntjes reflecteert. Geen onoverkomelijk euvel en het is vooral zichtbaar als de display uit staat, maar toch; het kan maar gezegd zijn. 

Camera

De camera van de Xperia Z2 is van dezelfde snit als de sensor die we op de Z1 vonden. Ook hier geldt weer: why change a winning team?, want de 20.7 megapixel camera schiet uitstekende foto’s. Haarscherp, snel en met allerlei creatieve extra opties om de foto’s tot leven te brengen. De kleuren ogen natuurgetrouw en je moet zelfs bij wat minder licht echt je best doen om een slechte foto te schieten. Eigenlijk weinig nieuws dus ten opzichte van eerdere Xperia Z-toestellen.

Is de camera dan precies hetzelfde gebleven? Nee, niet helemaal. De videokwaliteit is aangepakt en Sony kan pronken met een van de weinige smartphone die video’s in 4K-kwaliteit kunnen opnemen. Om het resultaat daarvan te zien zul je wel een 4K-televisie moeten hebben, dus er zijn nog niet zo gek veel mensen die er profijt van hebben. De verkoop van deze televisies wordt op dit moment wel flink gestimuleerd dus op den duur wordt dit zeer belangrijke eigenschap van de Z2.

Wat wel noemenswaardig is, is dat het toestel behoorlijk opwarmt wanneer je video’s in 4K-resolutie opneemt. Met name bij langere filmpjes wordt de bovenkant van het toestel behoorlijk warm, daar het veel van de camera, processor en de accu vergt. Of het echt een probleem is, moet een ieder voor zichzelf bepalen maar Sony raadt wel aan om voor de zekerheid niet langer dan een paar minuten in 4K-resolutie te filmen.

Uiteraard is er ook een frontcam aanwezig maar deze is minder indrukwekkend. Geschikt voor selfies en videogesprekken, maar bij voorkeur wel bij ruim voldoende licht. Wanneer het hieraan ontbreekt, wordt het beeld al snel erg korrelig.

Geluid

Ook op het gebied van het geluid heeft Sony wat duidelijke verbeteringen aangebracht. Zo zijn er twee luidsprekers op de voorzijde van het toestel te vinden: één aan de bovenkant en één aan de onderkant, zoals we dat ook kennen van de HTC One M8. Bij de Z2 zijn de speakers echter mooi weggewerkt in de rand van de behuizing waardoor je ze eigenlijk niet eens ziet zitten. Doordat het geluid naar voren is gericht levert de Z2 helder geluid met voldoende volume. Het blijft natuurlijk een smartphone, dus het geluid mist duidelijk bass en een beetje body maar toch mag het er zijn.

Noise cancellation headset

En dan is er nog de meegeleverde headset met noise cancellation, oftewel: ruisonderdrukking. Een functie die vooral terug te vinden in de grotere (en duurdere) headsets maar Sony heeft een slimme manier gevonden om deze techniek vrij goedkoop in de in-ear-headphones te verwerken. In plaats van het geluid digitaal te verbeteren in de hoofdtelefoon zelf, heeft Sony ervoor gekozen om de smartphone het rekenwerk te laten doen. En het moet gezegd: het resultaat mag er absoluut zijn. De ruisonderdrukking werkt echt heel behoorlijk, alhoewel het natuurlijk nog niet kan tippen aan de prijzige grote headphones met noise cancellation. Toch is het een welkom extraatje op de Xperia Z2. Let wel op dat dit alleen werkt in deze specifieke combinatie; het werkt dus niet met andere headsets of met een andere smartphone. 

Software

Sony heeft gekozen voor een strak uiterlijk van de Xperia-toestellen en dit zie je ook terug in de software. De Z2 draait op Android 4.4.2 KitKat en de interface van Sony blijft behoorlijk dicht bij de standaard Android-ervaring met weinig onnodige bloatware. Wel is er de integratie van enkele typische Xperia-producten met de nodige widgets en Playstation-gerelateerde applicaties. Maar als je ervoor kiest om geen gebruik te maken van deze diensten en dus niet in te loggen, zul je er weinig mee te maken hebben.

Hoezeer de interface van Sony jouw toestel domineert, is dus redelijk aan jou. Je kunt bijvoorbeeld het uiterlijk flink aanpakken door Xperia thema’s te installeren, die de interface volledig aanpassen. De icoontjes, de taakbalk, de app-drawer; alles wordt in een nieuw jasje naar keuze gestoken.

 

Verder levert Sony een testversie van de navigatiesoftware van Garmin mee, is er een TV Sideview-app die je smartphone in een afstandsbediening/tv gids omtovert en is natuurlijk ook de populaire Walkman-app aanwezig voor uitgebreid muziekplezier. Ook een sociale app mag niet ontbreken, dus is er op de Xperia Z2 de Social Life-app voorgeïnstalleerd, een newsreader die nieuws, sport en sociale media combineert. 

 –new-page–

De grote tewaterlating

De toestellen uit de Xperia-lijn hebben een vrij sober uiterlijk met weinig uitblinkende features. Sony piekert niet over vingerafdrukscanners, Beats Audio of een hartslagmeter. Waar het bedrijf wel mee pronkt is de water- en stofdichtheid van haar toptoestellen. Waterdichte smartphones waren er natuurlijk wel al maar vaak ging het dan om toestellen die qua prestaties niet bijzonder waren. Sony was een van de eerste bedrijven met een waterdicht toptoestel en ook de Z2 valt onder deze noemer.

Bij de tewaterlating van ons testtoestel ging het echter meteen mis: een kwartier bellen onder de douche bleek geen punt maar een half minuutje in een kan met water bleek teveel van het goede. Toegegeven, het toestel bleef wel werken maar het scherm liep langzamerhand onder water.

Een telefoontje met Sony bood opheldering: het toestel dat wij ter review aangeboden hadden gekregen bleek een pre-productiemodel. Na een snelle wissel kregen wij een volwaardige Z2 in handen die de onderwatertest wel glansrijk doorstond. Bij dezen dus de bevestiging: je kunt een Xperia Z2 gerust in het aquarium, in de toiletpot of een ondiep zwembad laten vallen, mits alle klepjes goed afgesloten zijn. In principe zou de Z2 het een halfuur onder water moeten kunnen volhouden, tot een maximale diepte van anderhalve meter.

Conclusie

Is de Sony Xperia Z2 een toptoestel? Absoluut. Het vlaggenschip van Sony kan zonder twijfel mee met toppers als de HTC One M8 en de Samsung Galaxy S5. Sony doet niet aan gimmicks als vingerafdrukscanners en hartslagmeters maar mikt op een degelijke en vlotte gebruikerservaring. Het toestel is razendsnel, beschikt over een fantastische camera en een prachtig scherm. Is de Z2 dan ook reden voor Xperia Z1-gebruikers om hun toestel om te ruilen voor het nieuwere model? Nee, daarvoor zijn de veranderingen te miniem en is het prijskaartje van 649,- te hoog. Sony is in dat opzicht slachtoffer van de eigen strategie, door zo snel na de Z1 al de Z2 te lanceren. Maar wie van een ander toestel overstapt en op zoek is naar een toptoestel, zou absoluut de Xperia Z2 moeten overwegen.

 

Minpunten:

➤ Opstaand randje langs behuizing

➤ Toestel warmt snel op

➤ Reflecterende puntjes in zonlicht

 

Pluspunten:

➤ Prestaties

➤ Uitstekende camera

➤ Water- en stofdicht

➤ Scherm

➤ Speakers aan voorzijde

➤ Ruisonderdrukkende headset

➤ Accuduur

Beschikbaarheid

De Sony Xperia Z2 is onder andere bij KPN verkrijgbaar gratis vanaf € 45 per maand. Hierbij ontvang je ook nog eens gratis het nieuwe album van Michael Jackson en 30 dagen Sony Music Unlimited.

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!